Haber: İlker ÇAKAN
95. Dönem Kaymakamlık Kursu Kapanışı ve Kura Çekim Töreni’ Ankara’da gerçekleştirildi. Törenin açılışında bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yaklaşık üç yıl süren zorlu bir eğitim sürecini tamamlayan kaymakamları görev yerlerine uğurlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Bu mesleği seçmeleri ve yetiştirilme dönemini de başarıyla tamamlayıp kaymakam olarak atanmaya hak kazanmaları nedeniyle genç kaymakamları kutladığını belirten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kuranın kaymakamlar ve aileleri için hayırlı olmasını diledi. Mülki idarenin esası olan kaymakamları iyi yetiştirmek için her türlü imkanı seferber ettiklerini vurgulayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ‘Öncelikle sınavlarda titizlik gösteriyoruz. Kaymakamlık mesleğine girmek, çok ciddi sınavların ardından mümkün oluyor. Merkezi sınavlarda en yüksek puanları alanlar, kaymakamlık için başvurabiliyor. KPSS puanı ile ilk başvuruyu alıyoruz, sonra kendimiz özel sınavlar ve mülakatlar yapıyoruz. Bu çetin sınavlardan sonra adaylar mesleğe girmeye hak kazanıyorlar’ diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı döneminde 320 kaymakam adayı aldıklarını ifade eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bu ay içinde 55 kaymakam adayının daha mülakata tabi tutulacağını, böylece bakanlığı sırasında 375 kaymakamı mesleğe kazandırmış olacaklarını belirtti.
Kaymakamlığın çok kişinin tercih ettiği seçkin bir meslek olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kaymakamların gittikleri ilçelerde mülki idarenin başı olarak devleti temsil ettiğini söyledi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ‘Kaymakamların omuzlarına büyük bir yük yüklüyoruz. Onun için bu 3 yıllık eğitim önemli. Bu yükü taşıyacak bilgiyi, birikimi ve tecrübeyi kazandıktan sonra ilçelerimizi onlara emanet edebiliyoruz’ dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümetin, millete efendilik değil, hizmetkarlık yapma misyonu ile hareket ettiğini ifade ederek, kaymakamlardan kendilerine verilen hizmet fırsatını iyi değerlendirmelerini istedi. Devletin vatandaşa hizmet için var olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, vatandaşa tepeden bakan, vatandaşın derdiyle dertlenmeyen yönetim anlayışının da, bu anlayışa sahip yöneticilerin de artık geride kaldığını belirtti.
Vatandaşlarını memnun edemeyen, beklentilere cevap veremeyen yönetim yapılarının, yöneticilerin anlamını yitirdiğini kaydeden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, vatandaşa sunulan kamu hizmetinin odağında insan olması gerektiğini söyledi.Kaymakamlardan yaptıkları her işte vatandaş memnuniyetini aramalarını isteyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kaymakamlara hitaben, ‘Ülkemizin hiçbir yerinde çaresiz vatandaş kalmamalıdır. Mülki idarenin görevi bu, eğer çaresizlik nedeniyle okula gidemeyen, okuyamayan çocuklarımız, hastaneye yetişemeyen hastalarımız, bakımsızlık nedeniyle ölüme mahkum yaşlılarımız ve engellilerimiz varsa biliniz ki bunun sorumlusu sizsiniz. Bu bilinci hepinizin taşıması gerek. Unutmayınız ki sizler devletimizin taşrada şefkat elisiniz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın her zaman önce siz yanında olacaksınız. Hastaneleri, çocuk yuvalarını, huzur evlerini ve benzer sosyal kurumlarımızı, hatta ihtiyaç sahibi evlerimizi sık sık ziyaret edin, onların arasında bulunun’ diye konuştu.
Kaymakamlardan görev yaptıkları ilçelerde seçkin bir grupla sınırlı ilişkiler kurmak yerine halkla iç içe olmalarını isteyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, şöyle dedi: ‘Vatandaş şunu bilmelidir; eğer ben sıkıntıya, dara düşersem devlet yanımdadır. Benim burada başvuracağım devletin bir temsilcisi vardır. Vatandaşımız bu rahatlıkla yaşamalıdır. Görev yaptığınız yerlerde herkesi, dil, din, kültür ve etnik ayrılık yapmadan kucaklayın. Tüm vatandaşlarımıza devletin sıcak yüzünü gösterin. Kimse öteki olamaz. Özellikle yöneticilerimiz bu konuya büyük hassasiyet göstermelidir.
Genç arkadaşlarımız, yürüttüğümüz milli birlik ve kardeşlik projesinde insanlarımızı daha bir kardeş yapmak, kardeşliği artırmak ve milletin bütünlüğünü sağlamak için de elinden gelen çabayı da göstereceklerdir. Dirayetinizi kullanın, dirayetli yönetici olun. Dirayetsiz yönetici kaymakamlık ve valilik yapamaz. Bireysel hayatımızda mütevazi oluruz, vatandaşımıza karşı toprak gibi oluruz ama işimizi yaparken o dirayeti kullanacağız. Orada tevazu yok, işimizi iyi yapacağız. Başarının yerini hiçbir mazeret tutamaz.’
Kaymakamlardan tutamayacakları sözleri vermemelerini, verdikleri sözleri de mutlaka tutmalarını isteyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bunun hükümetin de ilkesi olduğunu belirtti. Verilen sözlerin tutulmasının vatandaşta güven duygusu yaratacağını aktaran İçişleri Bakanı Beşir Atalay, vatandaşın devlete olan güven duygusunun sarsılmasına asla müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.Geçmişte devleti temsil edenlerin bazı vatandaşların devlete güvenini sarsan pek çok yanlış yaptığını ifade eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ‘Bu kişiler adeta vatandaş devlete güvenmesin diye çaba sarf etmiş, yanlışlar yapılmış. Bütün vatandaşlarımızı kazanmak, bütün vatandaşlarımızın devlete güvenini daha da artırmak için çalışıyoruz. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Keyfilikten uzak, insan haklarına saygılı, hukuk devleti ilkelerine bağlı olarak görevlerinizi yürütün. Asla hukuktan ayrılmayın, hukuksuzluğa da göz yummayın’ diye konuştu.
Kaymakamlardan, hükümet ve bakanlık olarak insan hakları konusunda ne kadar hassas olduklarını unutmamalarını isteyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, temel hak ve hürriyetlerin evrensel standartlara ulaştırılması ve bütün vatandaşların bunu hissetmesinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ‘Hiçbir şekilde işkenceye ve kötü muameleye müsaade etmedik, etmeyeceğiz, etmiyoruz. Sizler de bu hassasiyeti koruyun. Bu husustaki kararlılığımızı, beklentilerimizi bilin’ dedi.
Hükümet olarak KÖYDES ve vakıf çalışmalarına da çok önem verdiklerini bildiren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, şöyle devam etti:’Hükümet olarak biz mülki idareye çok farklı baktık. Vali ve kaymakamlara hem yetki hem imkan verdik. Yerel yönetimlerin yetki ve imkanlarını artırdık. Somut olarak KÖYDES diye bir kırsal kalkınma projesini başlattık. Bunu kaymakamlarımız eliyle yürütüyoruz. Her ilçemizde Köylere Hizmet Götürme Birlikleri var. Bu birliklerin başında kaymakamlarımız var, kaynağı direk onlara götürüyoruz. Elinizdeki bu imkanla yatırım yapıyorsunuz. Eskisi gibi sadece merkezden bekleyen protokol kaymakamı değilsiniz, bizzat alanda yatırım yapan kaymakamlar durumuna geldiniz. Hükümet olarak bunu biz sağladık. KÖYDES projelerine olanca hassasiyeti gösterin. Vatandaşlarımızla iç içe köylere giderek onların yolunu, suyunu yapın.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının imkanları da hükümetimiz dönemlerinde çok artırıldı. Çaresiz değilsiniz, elinizde kaynağınız var. Vatandaş için ihtiyaç duyduğunuzda o vakfın imkanları da sizin için çok önemli bir kaynaktır.’ Konuşmanın ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ikisi kadın 66 kaymakam adayından dereceye giren ve seçtikleri ilçelere atanan ilk üçüne sertifika ve ödül verdi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay da kaymakamlara çeşitli hediye verdi. Daha sonra gruplar halinde sahneye gelen kaymakamların çekilen kurayla yeni görev yerleri belirlendi.
Kurada Yozgat’ın Çayıralan ilçesini çeken kadın kaymakam Hatice Bayar, gazetecilere, çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi. Bayar, görev yapacağı ilçenin önceliklerini belirleyerek çalışmalarına bu yönde başlayacağını bildirdi. Aydın’ın Karpuzlu ilçesini çeken Zeliha Uyan ise kadınlara yönelik çalışmalara ağırlık vereceğini belirtti.
Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Komisyonu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut, İçişleri eski Bakanları, Milletvekilleri, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Mustafa Bahrettin Demirer ve Zekeriya Şarbak, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Bakanlık üst düzey yetkilileri, ile göreve atanan kaymakamlar, aileleri ve çok sayıda davetli katıldı.