Haber: İlker ÇAKAN
Amasya Üniversitesi-Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Yürekli, önümüzdeki dönemde seçimi yapılacak Amasya Üniversitesi Rektörlüğü için Rektör adaylığını Amasya il merkezinde özel bir iş yerinde düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Konuya ilişkin basın açıklaması şöyledir;
“Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin eğitiminde, ülkemizin ve bölgemizin kalkınma ve gelişmesinde yer alan temel öğretim kurumlarının son aşamalarında yer alan öğretim kurumları üniversitelerdir. Ülkemizin geleceği olan gençlerimizi en yeni bilgi ve donanıma sahip bir şekilde, ülkemize ve insanlığa faydalı bir insan olarak yetiştirmek, bilim ve teknolojiyi kullanarak topluma yararlı bir kurum olarak görev yapmak üniversitelerin temel görevleridir. Bu görevlerin yerine getirilmesinde en büyük sorumluluk her aşamada öğretim elemanlarına düşmektedir. Önümüzdeki dönemde yapılacak seçim ile rektör adayları belirlenecektir. Bu dönemde rektör adayı olarak üniversitemizin gelecekteki durumu hakkında görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Nasıl bir üniversite?
Üniversitelerin görevi bilgi teknolojiyi kullanarak eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmesinin yanı sıra öğretim elemanları aracılığı ile bilimsel anlamda üretime katkı sağlamaktır. Aynı zamanda bir çalışma ortamı olan üniversitelerde hedef kitle, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizdir. Amaç gençlerimizin en iyi şekilde eğitimini sağlayarak topluma yararlı bir insan haline getirmektir. Bu amacı gerçekleştirecek olanlar da öğretim elemanlarıdır. Huzurlu ve güvenli bir üniversite ve çalışma ortamı ise kişilerin özlük haklarının aksamaya neden olmadan verilmesiyle olur. Bu nedenle öğretim elemanlarının ve diğer personelin özlük hakları, usule ve bilimsel kriterlere uygun olmak kaydı ile yöneticilerin kişisel görüşüne bağlı olmamalıdır.
Amasya Üniversitesinde ilk yapılacak işler; özlük haklarının düzenlenmesi, eğitim-öğretim-araştırma faaliyetlerinin iyileştirilmesi, dersliklerin, laboratuarların günümüz teknolojisine uygun hale getirilmesi, enstitülerin devreye sokulması ve idari birimlerin amaçlarına uygun bir şekilde yönetilebilmesi için konularına vakıf ehil kişilerce yönetilmesini sağlamaktır.
Üniversiteler ve sahip oldukları imkanlar o ülkenin bir anlamda gelişmişlik derecesini de yansıtmaktadırlar. Günümüzde pek çok yönden gelişmiş olduğu kabul edilen Amerika Birleşik Devletlerinde yaklaşık olarak 75.000 kişiye bir üniversite düşerken ülkemizde hükümetimizin son yıllarda gösterdiği çabayla üniversite sayımız (Devlet+Özel+Vakıf) 160’ın üzerine çıkmasına rağmen yaklaşık 450.000 bin kişiye bir üniversite düşmektedir. O halde yapılacak çok iş vardır ve açılan üniversitelerin alt yapısını geliştirmek, içini doldurmak bizlerin en önemli görevleri arasında yer almalıdır.
Bu nedenledir ki Avrupa Birliği ülkeleri son zamanlarda yürüttükleri çerçeve programlarıyla Amerika Birleşik Devletlerinin sahip olduğu gelişmişlik düzeyine yetişmeye çalışmaktadır. Türkiye olarak üniversiteler açısından bu yarıştan geri kalma lüksümüz yoktur ve elimizden gelenden fazlasının yapılması gerektiği de kuşkusuzdur. Amasya Üniversitesi olarak bu görevin içinde yer alma zorunluluğu vardır ve artık bu gelişmenin sağlanması için idari-siyasi-ideolojik fark, ayrımcılık olmadan elbirliği ile çalışma vakti çoktan gelmiştir. İşte bunu gerçekleştirmek için, ayırım gözetmeksizin, huzurlu bir çalışma ortamının kurulması ve sürdürülmesi, dürüst ve ilkeli bir yönetim için Rektörlüğe Aday olduğumu huzurunuzda tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.”
sayın hocama başarılar
sayın hocam inşallah sizin gibi değerli hocamızı üniversitenin yönetiminde görmekten mutlu olacağız. amasya üniversitesini çok ileri götüreceğinizi çok iyi biliyorum başarılar diliyorum