Salı, Nisan 30, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı toplantısı Amasya'da yapıldı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı toplantısı Amasya’da yapıldı

Haber: İlker ÇAKAN

  Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı son olarak dönem başkanlığını yapan Tokat Valisi Şerif Yılmaz başkanlığında Amasya Valiliği toplantı salonunda toplandı. Toplantıya  Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Çorum Valisi Nurullah Çakır, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Amasya OKA Ofisi yetkilileri katıldı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinin konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyledir;

  Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini kapsayan bölgemizde merkezi ve yerel yönetimler, özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin geliştirilmesi ve bölgesel gelişmenin hızlandırılması yönünde çalışmalar yapan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının 2011 yılı ilk toplantısını Amasya’da gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunuyoruz.

  Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı kurumsal altyapısını tamamlama süreciyle birlikte mali destek programının hazırlıklarını hızlı bir şekilde tamamlamış ve ardından 2009 yılının son gününde Kısaca KOBİ Mali Destek Programı diye bilinen “İşletmelerin Rekabet Gücünün Artırılması ve Dışa Açılmalarına Mali Destek Programı”nı 30 Aralık 2009 itibari ile ilan etmiştir.

 

                                  
                                  Tokat Valisi Şerif Yılmaz(Başkan)- Amasya Valisi
                                 Halil İbrahim Daşöz- Samsun Valisi Hüseyin Aksoy
                                                Çorum Valisi Nurullah Çakır-
                       Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal
 
  Yapılan bağımsız değerlendirme süreci sonucunda kazanan 79 Proje sahibi ile sözleşme imzalanmış ve halen 78 projenin uygulamaları devam etmektedir. 1 adet sözleşme proje sahibinin isteği ile feshedilmiştir. Uygulanan 78 projede makine ve ekipmanların satın alma işlemleri devam etmekte olup, sürece uygun şekilde ajansın hibe kaynakları kullandırılmaktadır.

  Ajans kuruluşunun ikinci yılı olan 2010 yılında kurumsallaşmasını tamamlamış ve mali desteklere odaklanmış bir ajans olarak görülmektedir ve 2010 yılının bölge paydaşlarıyla ortak çalışmaların ve bölge planının uygulanması kapsamında birçok girişimin başlatıldığı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.

  Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde yatırım destek çalışmalarının sürdürüldüğü 4 adet Yatırım Destek Ofisinin donanım ve tefrişat işlemleri tamamlanmış ve her bir ofiste ikişer uzmanın görevlendirilmesi sağlanmıştır. Anılan ofislerin resmi açılışları 2010 yılında Çorum, Amasya Tokat ve Samsun ofisleri için sırasıyla 9 Ağustos, 28 Eylül, 30 Kasım ve 28 Aralık tarihlerinde gerçekleştirildi.

  Ajansın tanıtımına yönelik çalışmaların, illerde Yatırım Destek Ofisleri’nin kurulması ile birlikte daha da hızlandığını belirtmekte yarar vardır. İllerdeki kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının çeşitli fon kaynaklarına yönelik hazırladıkları projelere teknik destek sağlanmış ve özellikle plan çalışmalarına yönelik ilgili yerlere uzman yorumları iletilmiş bu kapsamda Ajans uzmanları davet edildikleri bütün toplantı ve çalıştaylara katılım ve katkı sağlamıştır. Projelere destek sağlamak noktasında Amasya Yatırım Destek Ofisi,  IPA BROP çerçevesinde yürütülen “Amasya Ekmeğini Taştan Çıkarıyor Projesi”ne teknik destek sağlamaktadır. Aynı şekilde, Tokat Yatırım Destek Ofisi tarafından yine aynı program kapsamında yürütülen “Küçük Sanayicilerin Büyük Ortaklığı Projesine” teknik destek sağlanmaktadır.

  2010 yılında biri İrlanda diğeri İspanya’ya olmak üzere iki adet çalışma ziyareti düzenlenmiştir. 2010 yılı Mart ayında uluslar arası işbirliği ve tanıtım faaliyetlerini yürütmek amaçlı Yönetim Kurulu üyelerimiz ve Kalkınma Kurulu Başkanımızla birlikte İrlanda gezisi düzenlendi. İrlanda’nın en gelişmiş kalkınma ajansı olan Shannon Kalkınma Ajansı ile Ajansımız arasında işbirliği protokolü imzalandı.

 
                                
                           Tokat Valısı Şerif Yılmaz(Başkan)-Çorum Valisi Nurullah Çakır-
                                       Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir-
                          Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal
 
   Aynı şekilde, 2010 yılı Haziran ayında uluslararası işbirliği ve tanıtım faaliyetlerini yürütmek amaçlı Yönetim Kurulu üyelerimiz ile Genel Sekreter ve bir ajans uzmanı tarafından İspanya çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

   2010 yılı Temmuz ayında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde Dünya Bankası ve Devlet Planlama Teşkilatı ile ortak olarak düzenlenen “İş(te) Kadın Konferansı”dır. Konferansta uluslar arası, ulusal ve bölgesel düzeyde konuşmacılar ve katılımcılar yer aldı. Konferans neticesinde bölgede toplumsal cinsiyet odaklı bir doküman oluşturulmuş, katılımcıların fikirleri doğrultusunda tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirilmiştir. 

  Bu kapsamda yapılan diğer bir çalışma ise 2010 yılı Nisan ayında üye olduğumuz Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) ile ortaklaşa 25-26 Ekim 2010 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirdiğimiz “MIRRORING EU AND TURKISH RDAs”  başlıklı seminerdir. EURADA’nın Türkiye’de ilk kez Yönetim Kuruluyla birlikte düzenlediği bu önemli seminerde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı seminerin ev sahipliği ve koordinatörlüğünü üstlendi. Seminerde, bölgesel kalkınmada Avrupa ülkelerindeki iyi uygulamalar ile Türkiye’deki  Kalkınma Ajanslarının gelecekteki programları için ışık tutacak deneyim ve bilgilerin paylaşılması sağlandı.                            

  Ayrıca, 2010 yılı Şubat ayında Devlet Planlama Teşkilatı ile birlikte Ajansımız tarafından Samsun’da düzenlenen “Bölge Planlama, Teklif Çağrısı Yönetimi ve İzleme ve Değerlendirme Faaliyetleri” konulu Kalkınma Ajansları Hizmet içi Eğitim Programı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) ortaklığında Avrupa Birliği’ne Katılım Müzakereleri ve AB Programlarına ilişkin düzenlenen seminer, bölgesel düzeyde katılımcılarla düzenlenen turizm ve tarım çalıştayları bunlardan bazılarıdır.

  2010 yılında bölgesel bazda düzenlenen bir diğer organizasyon ise aynı TR83 Bölgesi Lojistik Platformu’nun kurulması ve ilk toplantısının 2010 yılı Aralık ayında gerçekleştirilmesi oldu. Ajansımız Türkiye’de Kurulu bulunan 26 kalkınma ajansı içerisinde AB fonlarını kullanabilen ilk ve tek Ajanstır. Bu kapsamda, Merkezi Finans Birimi ile Ajansımız arasında “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Ediyor” projesinin sözleşmesi 2010 yılı Temmuz ayında imzalandı ve halen bu proje yürütülmektedir. Proje 12 aylık bir faaliyet planı çerçevesinde yürütülmekte olup 400.000,00 Avro bütçeye sahiptir. Toplam bütçenin 360.000 Avro’su hibedir.

  Ajansın sözleşme imzalama aşamasında olan bir diğer projesi ise 5.653.278 Avro bütçeli “TR83 Bölgesi Samsun İli Merkezli Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat Tek Durak Ofislerinin Kurulması, Tadilatı, Tefrişatı ve Tanıtımı Projesi”dir. Bu proje kapsamında Ajansın kendine ait bir hizmet binasının inşa edilmesi sağlanmış olacaktır. Ayrıca, bölgemizdeki KOBİ’ lere koçluk ve eğitim hizmetleri ve Ajans personelinin hizmet içi eğitimleri ile birlikte bir dizi kurumsal gelişme çalışmaları da AB finansmanı ile gerçekleştirilmiş olacaktır.

  Ayrıca, 2010 yılı içerisinde ulusal ve uluslar arası hibe programlarına yönelik proje hazırlama faaliyetleri kapsamında Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’na Planlama ve Programlama Birimi ve Program Yönetim Biriminden oluşturulan bir ekip ile Bilgi Bölgeleri başlığında ODTÜ Teknokent ortaklığında bir proje teklifinde bulunulmuş ve çevre başlığında stratejik kentsel araştırmaların desteklenmesi konulu bir projede raportör olarak yer alınmıştır.   Yine çalışmalarına 2010 yılı sonunda başlanan ve 2011 yılı başında tamamlanması planlanan AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın Hayat boyu Öğrenme ve Gençlik Programları’ndan Leonardo da Vinci Programı kapsamında yazılacak bir hareketlilik projesi üzerinde çalışmalar devam etmektedir.

  

                                 
                                   Tokat Valisi Şerif Yılmaz (Başkan)- Amasya Valisi
                                   Halil İbrahim Daşöz- Samsun Valisi Hüseyin Aksoy-
                                       Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz-
                             Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal
 
  Son olarak, Kalkınma Ajansımız tarafından yürütülmekte olan “Küçük Ölçekli Altyapı Geliştirme ve Mali Destek Programı”na yapılan proje başvurularının bağımsız değerlendirme süreçleri devam ettiğini belirtmek istiyorum. Kabul edilen toplam 157 adet projelerden 18 milyonluk hibe kaynağın yettiği yere kadar puan sıralamasında en yukarıdan başlamak üzere listede yer alan ve sözleşme imzalanmasına Yönetim Kurulu nihai onay verilen projeler belli olduktan sonra kamuoyuna açıklama yapılacaktır.

  OKA Yönetim Kurulu olarak bugün burada Amasya ilimizde yapacağımız Ocak ayı toplantısı 2011 yılının ilk yönetim kurulu toplantısı olması nedeniyle ayrıca bir önem taşımaktadır. Yeni yıla umutla ve hizmet şevkiyle başlıyoruz. Ajans Yönetimi olarak bugün, 2011 yılı boyunca dört ilimizde Ajans tarafından yürütülecek çalışmalara ilişkin hazırlıkları değerlendireceğiz ve gündem maddelerini görüşerek ve karara bağlayacağız.

  Son olarak, 2010 yılı boyunca bizim Yönetim Kurulu Başkanlığımız döneminde Ajans tarafından bölgemizin kalkınması yolunda yürütülen tüm faaliyetlerde bize destek ve katkılarını esirgemeyen Amasya, Çorum ve Samsun illerimizin Sayın Valileri başta olmak üzere Yönetim Kurulumuzun tüm değerli üyelerine; Kalkınma Kurulumuzun değerli üyelerine ajans çalışmalarına verdikleri katkılar için teşekkür ediyorum.

  2011 yılı boyunca Yönetim Kurulumuzun Başkanlık Görevini üstlenecek olan Sayın Amasya Valimize ve Başkan Vekili olarak görev yapacak olan Sayın Çorum Valimize saygılarımı ve başarı dileklerimi sunmak istiyorum. Toplantımızın ve Ajans faaliyetlerinin bölgemizin kalkınmasında en verimi ve güzel sonuçlara ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

Türkiye-Kırgızistan lojistik işbirliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Kırgızistan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu’nda alınan kararlar doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu. İki ülke arasında ulaştırma ve lojistik alanında iş...

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Gümrük anlaşması

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında, Ağustos 2022'de imzalanan gümrük anlaşmasının onaylanması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı 18 Ağustos 2022 tarihinde Bakü'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Azerbaycan...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!