Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Giresun-Piraziz ilçesi, Karadeniz Bölgesinde şahıs ismiyle anılan tek ilçedir. İlçenin ekonomisi fındık ve balıkçılığa dayanır. Piraziz, deniz sahilinde bulunun küçük ve şirin bir ilçedir. Piraziz Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, ilçenin her yönüyle kalkınması için ilçede geniş bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışma ve bu konuda uygulamaya konulan projeler hayata geçmeye başlamıştır. Piraziz’in geçmiş literatüründe yer alan Piraziz elmasının tekrar eski konumuna gelmesi için çalışmalara hız verilmiştir. İlçede yıl boyunca tüm kültürel faaliyetler hızla devam etmektedir. Kaymakam Ali Hamza Pehlivan’ ın uygulamaya koyduğu projelerle ilçe daha bir canlı havaya bürünmüştür.
Özellikle bu dönemde mahalli imkanlarla yapılan izcilik merkezi takdire şayandır. Bu izci merkezi sayesinde ülkenin değişik yerlerinden insanlar gelmekte ve ilçe turizmine ve bölge turizmine katkı yapmaktadır. Vatandaşa halktan biri gibi davranan ve böylece devlet-vatandaş işbirliğini en olumlu noktaya getiren, samimi ve içten davranışlarıyla herkesin takdirini kazanan, çalışkan, millet ve devlet için hizmet yapmaktan zevk alan, halka iletişim konusunda idarecilikte örnek model teşkil edecek olan Piraziz Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan “Piraziz ve başarılı bir mülki idare amiri” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
“Piraziz ilçemiz 22 yılık genç bir ilçedir ama yerleşim birimi olarak tarihi çok eskilere dayanır. Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk kurulan yerleşim alanlarından biridir. Pir Aziz, ilçemizin kuruluşunda önemli bir yer tutmuş olan, gene ilçemizin kuruluşunda 1300’lü yıllarda ilk adımı atanlardan Şeyh İdris’in talebesi sayılan dönemin Türk Boylarına mensup bir Ahi Beyi’dir. Hacıemiroğulları Beyliğinin bir uzantısı olarak ilçemizin imarını ve iskanına katkı sağlayan geliştirmiş bir şahsiyettir. İlçemiz adını kuruluşunda emeği geçen Pir Aziz’den almıştır. Toplam 130 km2 bir ilçedir. Bozat adında bir beldemiz ve bu beldemize bağlı 4 mahalle, 18 köyümüz, merkez belediyemize bağlı 9 mahalle vardır. Merkez nüfusumuz 7.600, toplam nüfusumuz yaklaşık 15.000’dir. Bütün Karadeniz Bölgesinde olduğu gibi yazın nüfusumuz iki katına çıkıyor. Giresun ilinin sahilde bulunan en güzel ilçelerinden birisi olan Piraziz bizim gözümüzde güzel, gözde ve aziz bir diyardır.
Piraziz’e geldikten sonra ilçemizin potansiyelleri ile ilgili olarak bir takım öngörülerimiz oldu. Bu bağlamda, köy okullarımızdan birisini izci merkezi olarak tahsis ettik. İzcilik Türkiye’de belki gerektiği kadar tanınmıyor. İşin içine girince ne kadar güzel ve yararlı bir faaliyet alanı olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Burayı kendi imkanlarımız ve hayırsever katkılarıyla izci merkezi haline getirmeye çalıştık. İzcilik merkezi olarak yaptığımız bu binayı her şeyi ile beraber yeniledik. Türkiye’nin her tarafından buraya izciler geldi. Geçtiğimiz yaz bu merkezimize 37 ilin izci temsilcileri aileleri ile birlikte geldi. İzci merkezi ilimizin tanıtımına katkı sağlamaktadır. Bu merkezimizde 2011 yılında 5 resmi program gerçekleşecektir.. Burada böylece yılda yaklaşık 2000 ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz. Ziyaretçilerimiz sadece Pirazizi değil, Giresun ve Ordu’yu da gezeceklerdir. Karadeniz Bölgesinin turizme açılması konusunda bu tür adımların önemli olduğunu düşünüyoruz.
Malum fındık yöremizin beynelmilel bir ürünüdür. Yöremizde fındık dışında hangi ürünler yetişir konusunda yaptığımız çalışmalar doğrultusunda bana Piraziz elması konusunda bir rapor geldi. Türkiye’deki ilçeler içerisinde şahıs ismiyle anılan 55 civarında ilçe vardır. Karadeniz sahilinde şahıs ismiyle anılan tek ilçe Pirazizdir. Ülkemizde il ve ilçe adıyla anılan ürün sayısı da çok fazla değildir. Araştırmalar sonunda literatürde “Piraziz elması” adı altında bir ürün kaydı olduğunu tespit ettik. Bu durum Piraziz elmasının bir marka olduğunu göstermektedir. Bilim adamlarına göre elma antioksidan içermektedir. Elma hakikaten çok değerli bir üründür. Bunun üzerine bu elma ilgili olarak yaklaşık 300 kalem toplattırdım ve Manisa’da bir enstitü ile anlaştık. Rize tarafında buna benzer demir elma adındaki elmayı topladığınızda bu elma Mayıs ayına kadar bozulmuyor. Fakat bu elma her evin bahçesinde bir tane var, çok uzun büyüyor, dallarında yoğun elma olduğu için dalları kırılıyor ve bakımı güçleşiyor. Biz bunu bodurlaştıralım dedik ve bodur elma olarak aşılattırdık. Projemizin adını da “Meyvenin Hası Piraziz Elması” koyduk
Şu anda fidanlarımız dikim aşamasına geldi. İki-üç yaşındaki fidanları aşı yaptırdık. Şu anda 300 tane fidanımız geliyor. Damla sulamalı, etrafı çevrili, vatandaşımıza örnek teşkil edecek bir bahçe kurduk. Hedefimiz bir yıl içinde toplamda 13 dekarlık kapama elma bahçeleri kurmaktır. Buna destek sağlamak amacıyla 1000 tane daha elma kalemi topladık. Bu kalemler ayni şekilde enstitüde aşılanıp, bodur haline getiriliyor. Gelecek Mart-Nisan ayı gibi onları da köylerimizde yaygınlaştıracağız. İlçemizin adıyla anılan bu ürünümüzü de tekrar ayağa kaldırmış olacağız. Geçmiş yıllarda buradan kamyonlarla elma gidiyormuş. Son elli yılda elma ile ilgili olarak münferit fidanlar dikilmiştir. Piraziz elması ile ilgili olarak bugüne kadar toplu bir çalışma yapılmamıştır. Köylerde zaten bir nüfus azalması sözkonusu olduğu için bazı yaşlı vatandaşlarımız dışında aşılama işi yapan pek kalmadı.Geçmişte var olan bir ürünü tekrar ayağa kaldırmak istiyoruz. Bu üretime dayalı bir iştir. Bu konuda vatandaşlarımızı teşvik ediyoruz. Şu anda bir dönümlük bir alan üzerinde bahçe kurduk. Bu elma bahçesinde kullanmak üzere özel toprak getirdik. Diktiğimiz bu elma fidanları bodur olduğu için meyvelerini hemen toplayacağız. İlk 2-3 yılında maksimum verime ulaşacaktır. Böylece bir bahçeden yılda 4-5 ton elma toplama şansı olacaktır. Elmanın yanında ceviz projesi de yaptık. Şu anda 2000 ceviz fidanını vatandaşımıza ulaştırdık.
Kültürel Gelişim Projesi üzerinde çalışıyoruz. Vatandaşlarımız tarafından yuğun şekilde kullanılan yaylalarımız ve ziyarete açık türbelerimiz var. Türbelerin inanç turizmi kapsamında değerlendirilmesiyle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına bir dosya sunduk. Pir Aziz Türbesinin yolunun, türbe ve çevre düzenlemelerinin yapılmasıyla ilgili olarak bir proje geliştirdik. Bu yolun yaklaşık yüzde 40’ı yapıldı. Vatandaşlarımız böylece yeşillikler içerisinde ilçemizin kuruluşunda emeği geçmiş zatları ziyaret edecek ve bu vesileyle doğal güzellikleri de yakından görmüş olacaklardır. Bölgeye yapılacak ziyaretlerde bir güzergâh sağlamış olacağız. Ayrıca Bendehor adlı kalemizin tescil çalışmalarını başlattık. Bu tarihi kalemizi onardığımızda kale ve çevresi ilçenin seyir ve mesire sahası olacaktır. İlçemizde tescilli beş adet tarihi konağımız bulunmaktadır. Bu konaklardan iki tanesinin onarım projesi bakanlığa sunulmak üzere hazırlanıyor. Bunların onarımı yapıldıktan sonra turizm amaçlı kullanılabilecektir.
Piraziz’in geçmişten günümüze ön plana çıkan bir ürünü de köftesidir. Bununla ilgili esnafımızla bir araya geleceğiz ve neler yapabileceğimizi konuşacağız. Köfte salonu olan esnafımıza dükkanınızı tertip ve düzene kavuşturun, kaliteli üretim ve saygın servis yapın insanlar köfte yemeden geçmeyelim diyerek sahilden geçerken direksiyonu Pirazize doğru kıracaklardır diyoruz.
Çevre temizliğini bir gün değil, her gün yapmaya çalışıyoruz
Bu konuda yapmaya çalıştıklarımızdan sadece dış görünüşü önemsediğimiz anlamı çıkmamalıdır. İnsanlar giysileriyle karşılanır, fikirleriyle uğurlanır derler. Gelişmiş ülke veya şehirlere gittiğimizde çok tertipli, düzenliydi diyoruz. Bizde olabiliriz. Çevremizi temiz ve düzenli hale getirelim diyoruz. İlçenin görünümüne sende bir katkı sağlamış olursun diyoruz. Çevre temizliğini bir gün değil, her gün yapmaya çalışıyoruz. Kurumlarımızda çöpe atılan kağıtları geri dönüşüme kazandırmaya çalışıyoruz. Belediye çöpleri ayrıştırılıyor. Tarımsal ilaçların sulara karışmaması, biyolojik ilaçlama yapılırken diğer yerlere zarar verilmemesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Köyde yaşamanın çağdaş normlardan uzak olmak anlamına gelmediği, köylerimizin de belli bir tertip-düzeninin olması gerektiği, çöplerin uygun şekilde bertarafı için muhtelif alanlarının oluşturulması gerektiği konusunda çalışmalar yapıyoruz.
Okullarımızın eğitim-öğretim kalitesini ve başarı seviyesini yükseltmeye yönelik çalışmalarımız bulunuyor. Bu konuda Giresun Valimiz Sayın Mustafa Yaman’ın yüksek hassasiyet ve talimatlarına uygun şekilde hareket ediyoruz. İl geneline baktığımızda ilçe olarak her geçen gün üst sıralara çıkıyoruz. Öğrencilerimizi evlerinde ziyaret ediyoruz. Okul aile birliği toplantılarına katılıyoruz. Burada velilerimizle görüşüyoruz. Mağdur olan öğrencilerimizi tespit ettik ve yaklaşık 500 öğrencimize seviye tespit sınavlarına hazırlık desteği verdik ve internet üzerinden konu takibi yapabilecekleri internet paketi alarak öğrencilerimizin kullanımına sunduk.
Kültürel faaliyetler kapsamında önem verdiğimiz bir diğer projemiz ise Ahilik Kültürü ve Piraziz Projesidir. Ahilik özetle cömertlik ve kardeşlik demektir. Karadeniz Bölgesinde Ahilik kültürünün var olduğu noktalardan birisi de Piraziz’dir. İlçemizde Türk ve Müslüman yerleşiminin oluşmasında ilk adımları atan Şeyh İdris ve Pir Aziz birer Ahi lideridir. Ahi liderleri bulundukları yerlerde hem kanaat önderliği hem de idarecilik yapmış, mezraların, köylerin imarı ve iskanını sağlamıştır. Bu bağlamda, araştırmacı tarihçi yazar Mehmet Fatsa’nın rehberliğinde ilçemizin kuruluş dönemini ve Ahilik kültürünü ortaya koyan bir senaryo hazırladık, Piraziz Yarenleri adı altında bir de müzik gurubu oluşturduk ve tarihi Tiralizadeler konağında tiyatro ve müzik içerikli bir gösteriyi Ekim ayında kutlanan Ahilik Haftasında sergiledik. Bu gösteriyi Giresun ve İstanbul’da da Piraziz gecesi olarak sunmayı düşünmekteyiz. Ayrıca her ay seçilecek bir konunun sunulacağı, çeşitli hikaye,destan, fıkra ve yöreye özgü tarihi veya güncel öykülerin anlatılacağı, şiir, şarkı ve türkülerin sergileneceği bir kültür sanat programı icra etmeyi planladık ve ilk programımızı Aralık ayı içinde gerçekleştirdik. Bu proje ile ilçemizin ve yöremizin tarihine ışık tutup nerden nereye ne şekilde geldiğimizi ve bu bağlamda kültürümüzün kilometre taşlarından Ahilik anlayışını insanlarımıza hatırlatmayı amaçladık.
Piraziz’de amatör ligde oynayan bir futbol takımımız bulunuyor. Yaz tatilinde çocuklarımıza yönelik futbol okulu açtık. Bu çocukların antrenmanlarına gittim. Bu okulun öğretmeni antrenör lisanslı beden eğitimi öğretmeniydi. Çocuklar hem eğlendi hem de futbolu sağlıklı yaşam kurallarını öğrendi. Voleybol ve basketbol kursları da düzenledik. Bağlama, gitar, özellikle idareci ve öğretmenlerimizin ihtiyaç duyduğu diksiyon kurslarımız devam ediyor.
Geçen yıl Halk Eğitim Merkezinde 160’ın üstünde kurs gerçekleştirdik. Hasta bakım, cenaze yıkama, kurban kesme kursları ile gittiğiniz bir yerde, uğradığınız bir bakkalın tavrı o ilçe ile ilgili olarak size izlenim verir, bu ilk görüşme size gittiğiniz yer hakkında olumlu veya olumsuz kanaat bırakır düşüncesinden hareketle nezaket kuralları ve esnaf için müşteriyle ilişkiler kursu gibi pekçok değişik başlıklarda kurslarımız ve seminerlerimiz oldu. Bu ve benzeri alanlarda Sağlık Bilimleri Fakültemizle de işbirliği içindeyiz. Etkinliklerimizde paydaş olarak yer alıyor.
Halkla ilişkileri pekiştirmek maksadıyla Belediye Başkanımızla beraber halk günü tertipledik. Burada Belediye ve Kaymakamlığın yaptığı çalışmaları anlattık. Vatandaşlarımızla birlikte ilçemizle ilgili konuları masaya yatırıp bilgi alışverişinde bulunduk. Vatandaşlarımızla iletişim ve işbirliğini çok önemsiyoruz. Bu durum proje ve faaliyetlerimizin etkinliğini ve hareketliliğini artırıyor. Herkesin içinde yaşadığı yerin sorunlarından öte güzelliklerine yönelik farkındalık düzeyini de arttırarak hem yaptığı işi hem de genel olarak hayatını daha lezzetli hale getirmesini arzuluyoruz. Sabahları yürüyerek işe gelirken birbirimize gülümseyip selam vererek güne başlamanın günümüzün daha iyi geçmesinin anahtarı olduğuna inanıyoruz. Sorunlu bir konu üzerinde düşünmeden, ani karar vermek yerine üzerinden mesela 24 saat geçtikten sonra tekrar değerlendirmenin daha yararlı sonuçlar getireceğini tecrübe ediyoruz.
Her zaman kolay olmasa da hayata ve olaylara pozitif bakmanın getirisi yüksek oluyor. Sıkıntısı olsa da haline şükredip sabırla çalışanların durumlarının belli bir süre sonra iyi noktalara geldiği görülüyor. Bir şeye olumsuz bakmak, başarısızlığı tetikliyor aslında. Bir şeye olmaz diye hedefsizce girdiğinizde hakikaten o iş olmayabiliyor. Ayhan Nasuhbeyoğlu Valimiz “Paramız yoksa da cesaretimiz var.” derdi. Örneğin biz İzci merkezine sıfır bütçe ile başladık. Şimdi 100 bin liranın üstünde iş yaptık. Bizim toplumumuzda vatandaşın devlete bağlılığı, batıda olduğu gibi sözleşmeye dayalı bir bağlılık değildir. Vatandaşımızın bağlılık anlayışında bir kutsama durumu vardır. Bu durum doğrudan bir saygı vesilesi oluyor ve bu saygıyı, devlet kademelerinde çalışan kişilerde somutlaştırıyor. Biz kamu görevlilerinin de her şeyden önce bu devletin bir vatandaşı sıfatıyla tevdi edilen görevlerin emanetçisi olduğumuzu, devletimize ve milletimize olan saygı ve bağlılığımızı etkin hizmet ederek göstermemiz gerektiğini unutmamamız icap eder.
Çalışırken disiplini elden bırakmamak gerekir. Disiplin olmadan başarı olmaz çünkü disiplinsizlik motivasyonunuzu dağıtır. Bu durum yaptığınız işinizi severek, zevk alarak icra etmenini engellemez. Sebat ve samimiyeti diğer evrensel değerlerle donatarak birlikte çalışmayı, birlikte üretmeyi ve paylaşmayı sağladığınız zaman başarı kaçınılmaz olur. Olumlu düşünce bu konuda çok önemli destek noktalarınızdan biridir. Negatif bulutları dağıtarak yola koyulmak gerekir. Zira sizin moral motivasyonunuzun düşük olması mesai arkadaşlarınıza da vatandaşa da yansır. En olumsuz durumda dahi çıkış yolu sağlayacak olumlu birşey düşünmeye çalışmak gerekir. Vatandaşın devletten beklentisi yüksektir. Hiç kimse yoksa devlet vardır der ve size en azından derdini anlatmak ister. Kendisini dinleyen bir kamu görevlisi vatandaşın devlete karşı güven ve inancını daha da arttırır.”
tebrikler
Bir yıl gibi bir sürede büyük işler başardınız,başarılarınızın devamını diliyorum.