Pazar, Kasım 24, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Milli Eğitim Bakanlığının unutulan sessiz neferleri

Milli Eğitim Bakanlığının unutulan sessiz neferleri

  İl-İlçe ve Bakanlık merkez teşkilatında her türlü yazışma işlerinden şefler sorumludurlar. Kurumdaki evrak arşivleme işleri,  ihale ve öğretmenlerin maaş işlemlerinin gerçekleşmesi gibi birçok işin mutfağında bulunan neferler; şeflerdir. İl müdürlüklerine ya da bakanlığa yazılan her türlü yazıdan onlar sorumludurlar. Ama onlarda, müdürleri gibi astlarından daha az mali haklara sahiptirler. 2011 yılında ek ödemeye yapılan 80TL zam ile VHKİ den daha az maaş alacaklardır.
  İl-ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan şefler, amirleri durumundaki şube müdürlerinin kaderini paylaşmaktadırlar. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ile atanan şeflerin mali hakları günden güne azalmaktadır. Memur ile şef arasındaki kurumsal hiyerarşi bozulmuştur. Maaşlardaki bu adaletsizlik iş barışını da baltalayacaktır. Bugün, Bakanlığımız şeflik için bir sınav yapacak olsa kaç memur katılır, diye doğrusu merak ediyorum. 
  İl-İlçe ve Bakanlık merkez teşkilatında her türlü yazışma işlerinden şefler sorumludurlar. Kurumdaki evrak arşivleme işleri,  ihale ve öğretmenlerin maaş işlemlerinin gerçekleşmesi gibi birçok işin mutfağında bulunan neferler; şeflerdir. İl müdürlüklerine ya da bakanlığa yazılan her türlü yazıdan onlar sorumludurlar. Ama onlarda, müdürleri gibi astlarından daha az mali haklara sahiptirler. 2011 yılında ek ödemeye yapılan 80TL zam ile VHKİ den daha az maaş alacaklardır.
23 Ocak 2009 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle, (anılan Kararın 25’nci maddesi değiştirilmiş ve Karara bir ek madde eklenmek suretiyle) İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürlerinin ek ders ücretlerine, haftada 10 saat daha eklenmek suretiyle, haftalık 25 saate, eğitim müfettişlerinin ek ders ücretlerine ise, haftada 5 saat daha eklenmek suretiyle, haftalık 20 saate çıkarılarak iyileştirilmiştir. Ama şefler bu iyileştirmeden yararlanamamıştır.
  Anayasamızda eşit işe eşit ücret ilkesi olmasına rağmen MEB şeflerinin özel hizmet tazminatları emsallerinden daha düşüktür. Diyanette çalışan şefin özel hizmet tazminatı % 110, maliyede çalışan şefin özel hizmet tazminatı % 60 ayrıca ek ödemeye esas tazminatları % 95 olmasına rağmen, Bakanlığımızda çalışan şeflerin özel hizmet tazminatı % 60’dır.  Karakollarda görev yapan bir bekçinin tazminatı ise % 72’dir. Milli Eğitim Müdürlüklerinde görev yapan eşi çalışmayan  ¼ ündeki şefin maaşı toplam 1.600TL, müftülükte çalışan şefin 1.700TL, malmüdürlüklerinde çalışan şefin ise toplam maaşı 1.900TL ye yakındır.
  Şefler; ek ders ücreti adı altında ücret aldıkları için öğretmenler tarafından çoğu zaman eleştirilmektedirler. Ek ders ücreti şeflere ödenmese toplam ücretleri 1.200 TL dir. Kaldı ki her ay 430 TL olarak ödenen ek ders ücretinden gelir vergisi kesilmektedir. Emsalleri şeflere ve astlarına ödenen ek ödemeden ise sadece damga vergisi kesilmektedir. Bu uygulamada büyük bir haksızlıktır. Bu neden ile şeflerin Mayıs ve Haziran ayından itibaren maaşlarından kesilen gelir vergisi oranı % 20’ye çıkmaktadır. Yani bu uygulamadan şeflerde memnun değildir. Şeflere ek ders ücreti adı altında ödeme yapmak onlar içinde adaletsiz bir uygulamadır.
  Öncelikle bu adaletsiz uygulamanın giderilmesi için ek ödemenin şeflere de ödenmesi gerekir. Yine şeflerin özel hizmet tazminatı diğer kurumlarda görev yapan emsalleri kadar arttırılmalıdır. Aslında emsallerinden fazla arttırılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığının iş yükü diğer bakanlıklara göre daha fazladır. 5000–6000 nüfuslu bir ilçede bir yıl içerisinde giden evrak sayısı 4500–5000 arasındadır. Sadece kayıtlı evrak sayısı budur. Kayıtlı olmayıp da hazırlanan evrak sayısını da dikkate alırsak bu sayı 8000 ni bulur. Yazılan bu resmi yazıların tamamını birkaç şef yazmaktadır. Onların emeği vardır. Oysa müftülükte ve maliyede çalışan şefler aynı oranda yazışma yapmamaktadırlar. İş yükleri daha azdır. Dolayısıyla sorumlukları da daha azdır.
  Küçük ilçelerde yine şefler ihale komisyonlarında komisyon üyesi olarak da yer almaktadırlar. İhalede yapılacak en küçük hatadan onlarda müdürleri gibi sorumludurlar. Savcılıklarda soruşturmaya tabi tutulabilirler. Yani risk almaktadırlar. Oysa diğer bakanlıklarda ki emsalleri hiçte bu kadar risk almadan daha fazla ücret almaktadırlar.
  Milli Eğitim Bakanlığımızın unutulan sessiz neferleri olarak tanımladığım şeflerinde artık seslerini daha fazla duyurmaları lazımdır. Eğitim sendikalarının sadece öğretmen sendikası olmadıklarını gösterip öğretmen dışında çalışanlarında varlığını görmeleri gerekir. Öncelikle sayıca büyük kitleye sahip sendikaların bu sorunları bıkmadan usanmadan gündeme getirmeleri gerekir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!