Günümüz ekonomisinde bankalar önemli bir yer tutar. Tüm ekonomik işlemlerin bir bölümü bankalardaki işlemler dayanır. Bankalar günlük ekonomik hayatta artık işlemlerin bir parçası olmuştur. Özelleştirme politikaları sonucu bazı özel ve resmi bankalar özelleştirilmiştir. Bankacılık sektöründe hizmet verme noktasında bankacılık hizmeti resmi ve özel anlamında devam etmektedir. Emekli olun, esnaf olun, çalışan ve çalışmayan olun yaşam tarzınızda bu konudaki işlerinizin bir parçası olarak özel veya bir resmi bankaya uğramak zorundasınız. Vatandaş olarak gittiniz bankacıkla bir insan olarak gerekli ilgi alakayı beklersiniz. Zaman zaman bu halka dayalı hizmet verme anlayışında olumusuz davranışlar görülmektedir.
Özel ve resmi bankacılık sektöründe çalışan personellerin insan ilişkilerinde özel kurslara tabi tutulması ve bilgilendirme toplantıları yapılarak hizmet sektöründe daha iyi hizmet verilemez mi? Bazı resmi ve özel banklarda denetim yetersizliğinden halka karşı kaba davranışlar görülmektedir. Vatandaşın işi muhakkak bana düşecek ve onun işini benden başkası yapamaz anlayışından hareket etme noktasını düşünerek siz vatandaşa kaba davranma hakkınız yoktur. Onlar sizin müşterinizdir, siz onlara güzel davranış sergilemek zorundasınız. Zamanla bankalarda güzel örnek davranışlar görülmektedir ama kendi birim içinde yeterli denetim olmaması nedeniyle zamanla olumsuz davranışlar da görülmektedir. Bankalar müşterilerine en güzel davranış örneği sergilemek zorundalar.
Çünkü mevcut yeni bankacılık düzenlemeleri çerçevesinde devletimize, vatandaşımıza en iyi hizmet vereceğiz diye hizmet akdi imzalamışlardır. Devletle yapılan hizmet antlaşması gereği resmi ve özel bankalar vatandaşa güler yüzle hizmet etmeleri gerekir. Ülkemizde bankacılık sektörü gelişmiştir ama halka hizmet etme noktasında vatandaşa gerekli hassasiyet ve önemin yeteri derecede gösterilemediği gözükmektedir. Nedense hiçbir kurum ve kuruluş tam olarak yapılması gerekenleri yapmıyor.
Vatandaşımıza hizmetin en iyisi yapmaları onların asli görevlerindendir. Bankalar hizmet noktasın da personelinin performansını ekonomik kazanma noktasında bankaya kazandırdığını düşünmeleri nasıl doğal hakları ise bu hizmeti verirken vatandaşa güler yüzle ve samimi bir diyalogla hizmet verme noktasında personellerine gerekli uyarıları yapmaları gerekmez mi? Bu konuda hizmet noktasında olumsuz durumlar hala görülmektedir. Sonuç ta hizmet yaptığınız kişi bir insandır. Her insan doğal olarak hizmet alma noktasında güler yüz ve ilgi bekler.
Bankacılık sektöründe; bizim yanımızda parası olanın değeri var, parası olmayanın değeri yoktur anlayışının yıkılmasında yarar vardır düşüncesindeyim. Personellerinize böyle sözlerle telkinde bulunursanız bankaya gelen vatandaşa ilgide farklı davranış özelliklerini sergilediklerini görürsünüz. Sonuçta bankaya gelen herkes insandır. Siz bu noktadan hizmete başlarsanız, insanlara hizmet verme noktasında daha başarılı olursunuz ve daha çok kazanmış olursunuz. Vatandaşın işini benden başkası yapamaz onun işini ancak yapacağım düşüncesinden hareketle sizin vatandaşa olumsuz davranma hakkınız olamaz. Çünkü siz devlete hizmet noktasında bankacılık olarak en iyi hizmeti vereceğiz diye söz verdiniz.
Ayrıca bankalar günümüzde alacaklarını alma noktasında gösterdikleri davranışı, vatandaşın mağduriyeti konusunda nedense aynı davranışı göstermiyorlar. İşte size bir örneği sizin bir nedenle borcunuzu zamanında ödemediği zaman ilgili banka sizi hemen merkez bankasına kara listeye bildiriyor. Bunu bildirmesi doğaldır. Bankacılık sektöründe hizmet noktasında doğru olabilir. Ancak siz aynı borcu ödediğiniz halde yıllarca geçse ilgili bankaya tekrar ben borcumu ödedim, merkez bankasında bulunan olumsuz kaydımı sil demediğiniz müddetçe silmek istemiyorlar. Siz ancak bir bankaya kredi almak için gittiğinizde karşınıza çıkıyor. Siz bankada böyle bir işiniz olmasa, merkez bankasında olumsuz kaydınız hala durur. Şimdi bankalara soruyorum.