Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL MEB Şube Müdürlerinin özlük hakları ile ilgili sorunları

MEB Şube Müdürlerinin özlük hakları ile ilgili sorunları

  Bu köşede sorunlarımızı dile getirirken bazen aynı konuları tekrar tekrar yazdığımda olacak. Bunun farkındayım. Sorunlarımız durdukça sağır sultan duyana kadar problemlerimizi yazacağım. Daha önce mali haklarımızın astlarımız karşında yıldan yıla nasıl azaldığını yazdım. Aslında sadece problemimiz mali haklar değil. Özlük haklarımızda bir o kadar kötü ve yine astlarımızdan da bir o kadar geri durumda. Bugün okul yöneticilerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliği var. Mahkemeye gide gele şimdi kimsenin pek de itiraz edemeyeceği bir yönetmelikleri oldu. Bizim ise yer değiştirme yönetmeliğimiz yok.

  İl-ilçe milli eğitim şube müdürlerinin, ilçe milli eğitim müdürlerinin ve il milli eğitim müdür yardımcılarının özlük hakları hiçbir zaman istenilen adaletli bir kritere sahip olmadı. Bu dünde böyleydi, bugün de böyle. 1999 yılında çıkan yönetmelikte ilk defa atanma ile ilgili daha doğru kriterler vardı. Ama yer değiştirme ile ilgili bir düzenleme hiçbir zaman yapılmadı. Bu kadrolarda görev yapanlar astları gibi tercih yaparak bir İl’den başka bir İl’e atama isteyemediler. 23.07.2010 tarihinde değiştirilerek tekrar yayınlanan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği de beklentileri karşılamaktan uzak bir yönetmeliktir. Zaten Yönetmelikte sadece ilk atama ile ilgili hükümler yer almaktadır. Yer değiştirmenin nasıl yapılacağına dair hükümler yoktur.

  İlk defa atanma ile ilgili de sıkıntılar var. Öncelik ile ödül ve cezalar ile ilgili konu başlıkları yeniden düzenlenmelidir. Uyarı ve kınama cezaları için  Ek-1 sayılı Personel Değerlendirme Formunda verilen – puanlar kaldırılmalıdır. Ödüller konusu da sıkıntılıdır. Bazı sendikalar okul yöneticiliği sınavından önce verilen ödülleri yargıya taşımışlardı. Kaldı ki; yüksek lisans yapmaktansa, 3 adet takdir almak daha önemli olmuştur. Ödüller üst öğrenim görmenin önüne geçmektedir. Bu da doğru değildir! İhtiyacın 3 katı kadar personel belirlemede ölçüt önce Ek-1 formu değil de, sınav olmalıdır. Ek-1 formu ile seçim yapmak gençlerin önünü kapamaktır. Hizmet içi öncesi ve sonrası iki sınav yapılmalıdır. Ayrıca okul müdür başyardımcılığı kadroları için bir yıllık yöneticilik şartı aranırken şube müdürlüğüne atanma için bu şartın aranmaması düşündürücüdür.

  Okul müdürlerinin sınavsız şube müdürü olarak atanamayacağı Yargı kararı gereği mecburen düzenlenirken; diğer taraftan değişiklikten öncede var olan; aynı kişilerin sınavsız olarak daha üst görevler olan ilçe Milli Müdürü ya da İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak atanabilecekleri yönetmelikle hüküm altına alınmıştır. A tipi bir okulda 8 yıl Müdür olarak görev yapanların İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanmasına imkân sağlayan hükümler aynen korunmuştur. Mahkemeler okul müdürlerinin sınavsız şube müdürü olarak atanamayacağını verdikleri kararlarla ilan etmesine rağmen, sınavsız şube müdürü olamayanların şube müdürlük makamından üst görev makamlara atanmasına yol açan yönetmelik hükümleri çelişkidir. İl Milli Eğitim Müdürü ile Okul müdürü arasında kaç makam var? Okul müdürlerinin bu şekilde görevde yükselmeye tabi olması hiyerarşik açıdan doğru değildir. Bakanlığımız ya da şunu yapmalıdır. Milli Eğitim Müdürlüklerinde görev yapan bizlerin yönetim kademelerini yeniden belirlemeli, Okul Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hemen altındaki yönetim kademesi olarak belirlemelidir! Ancak, O zaman bu çelişki ortadan kalkar!

  Okul Müdürleri sınavlı kadrolara sınavsız olarak atanabilmektedir. Önce ilçe milli eğitim müdürlüğüne ya da il müdür yardımcılığına atanan okul müdürü iki yıl sonra şube müdürlüğüne isterse geçiş yapabilmektedir. Bu da kanuna karşı hile yapmaktır.

  Görevde yükselme sınavı yapılmadan önce il-ilçe milli eğitim şube müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri ve il milli eğitim müdür yardımcıları isteğe bağlı yer değiştirebilmelidirler. İsteğe bağlı yer değiştirmeden önce yapılacak ilk atama başka bir adaletsizliğe yol açacaktır.

  Yönetmeliğin 25. maddesinde şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürü üst görevlere hizmet yıllarına göre atanabilirler hükmü yer almaktadır. Ama nasıl atanacağı ile ilgili bir hüküm yoktur. Şube müdürü nasıl ilçe milli eğitim müdürlüğüne atanır? Ya da ilçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdürü kadrosuna nasıl atanır? Duyuruyla mı? Sınavla mı? Belirsiz! Bunun için görevler arasındaki geçişler kesinlikle sınavla olmalıdır.

  Bizlerin ne kadar süre ile nerelerde çalışacağımız belli değil. Nasıl ki 36 yıldır okul müdürlüğü yapanların yerleri değişti ise uzun süredir aynı il ve ilçelerde çalışan bizlere de adil bir rotasyon uygulaması gelmelidir. Ama öncelikle, müfettişlerine yapılan ek gösterge artışı il-ilçe milli eğitim şube müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri ve il milli eğitim müdür yardımcılarına da yapılmalıdır.

  1. Kalemine sağlık Davut Hocam.
    Görülen köy klavuz istemez.Değerli hocam çok güzel bir ifadeyle yaraya neşter atmış.İnşallah temennimiz bu cümleleri duymayan sağır sultanların okuması.Selam ve saygı ile.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!