Hafta sonu Başkent Öğretmenevinde; Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği tarafından I.Eğitim Yönetimi Sempozyumu düzenledi. Bu sempozyuma ben de katıldım. Bir eğitim yöneticisi olarak, eğitim alanında yeni kurulmaya başlanan derneklerin, alan ile ilgili bu tür organizasyonları ilk defa düzenliyor olmasını önemsiyorum. Desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Büyük bir özveri ile bu sempozyumu başarı ile gerçekleştiren dernek başkanı sayın Adem Çilek olmak üzere yönetim kuruluna ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Sempozyuma ülkenin birçok yerinden, Milli Eğitim Bakanlığımızın yöneticileri katılmıştır. Okul yöneticilerinden, daire başkanına, müsteşar yardımcısına ve alanında söz sahibi üniversite öğretim görevlilerine, sendika temsilcilerine kadar eğitim ile ilgili söyleyecek sözü olan bir çok kişi bu sempozyuma katıldı. Sempozyumda, Denizli’den, Kastamonu’dan, İstanbul’dan, Balıkesir’den, Çankırı’dan, Antalya’dan ve ülkemizin bir çok yerinden eğitim yöneticisi katılımcı vardı.
Bakanlığımız adına sempozyuma katılan Müsteşar Yardımcımız Salih Çelik ile YÖDGED daire başkanı Mehmet Saraç, Bakanlığımızın bu dönemde çalışmaları ile ilgili bilgiler verdiler.Müsteşar yardımcımız sayın Salih Çelik’in yeni yapılanma ile ilgili söylediklerini ilgi ile dinledim. “Merkez teşkilatı 40 birimden 11-12 birime inecek, illerde ki tüm mali işlerden il mili eğitim müdürlükleri sorumlu olacak, İlköğretim okullarına öğrenci sayısına göre ödenek gönderilecek ve kayıt parası kesinlikle alınmayacak, Dil öğretimi, ilköğretim 2.sınıfa kadar indirilecek ve gramer ağırlıklı dil öğretiminden vazgeçilecek, okul müdürü yaptıkları işler ile ilgili okul danışma kurullarına karşı sorumlu olacak” gibi uygulamaya konulacak birçok yeni konuda bilgi verdi.
YÖDGED daire başkanı sayın Mehmet Saraç ise “yönetici yeterliliklerinin belirlendiğini bunun ile ilgili değişikliklerin yakında yürürlüğe konacağını” belirtti. Sempozyum 5 oturumda paneller şeklinde gerçekleşti. Cumartesi günü Saat 09:30’dan 18:00 kadar devam eden sempozyuma ilgi benim tahmin ettiğimden fazla idi. Sempozyum, genel olarak aksaksız ve önceden planlandığı biçimde yürüdü. Beş oturumda 16 sunuş gerçekleştirildi. 22 konuşmacı söz aldı. Panelistlere 15-20 dakika arasında bir zaman verildi. Sempozyumun sunuş aralarında dost sohbetleri gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Feyzi Uluğ, Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Ayhan Aydın, Prof. Dr. Songül Altınışık, Prof. Dr. Yüksel Kavak yönetiminde yapılan panelleri katılımcılar ilgi ile dinlediler. Panelistlerde üniversitelerimizin çok değerli öğretim görevlileri idi. Sempozyum programındaki her konu başlığı ile ilgili belki saatlerce konuşulabilir. Eğitimde vizyoner liderlik, meslek olarak eğitim yöneticiliği, eğitim yönetiminde uygulama sorunları ve sendikal bakış, bilgi çağının okul lideri aranıyor, eğitim yönetici yeterlilikleri, uygulamada eğitim yöneticiliği, eğitim yöneticilerinin sorunları ve çözüm önerileri gibi 16 konu bir gün gibi kısa zaman aralığında çarpıcı örneklerle anlatılmaya çalışıldı.
Sempozyum; daha çok okul yönetimi ve yöneticileri ile ilgili konuları kapsıyordu. İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki yöneticilerin yeterlilikleri ile ilgili olarak, panelistler katılımcılarla bilgiler sundular. Her panel sonucunda katılımcılar, panelistlere sorular sordular. Mesela; günümüzden geleceğe eğitim yönetimi ve yöneticiliği konulu panelin ardından panelistlere 100 ün üzerinde soru geldi. Bu kadar aktif katılımcının izlediği paneller, özellikle okul yöneticileri için faydalı olmuştur diye düşünüyorum. Okullarda karşılaşılan genel sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Eğitim yönetiminde uygulama sorunları ve sendikal bakış konulu panelde ise sendika temsilcilerine il/ilçe milli eğitim şube müdürleri ile il müdür yardımcılarının ve ilçe milli eğitim müdürlerinin mali ve özlük haklarının astları karşısında daha da azalması ile ilgili olarak sendikaların ne gibi çalışmalar yaptığı panelistlere soruldu. Ayrıca bu konu ile ilgili Uluslararası Eğitim Yöneticileri Derneğinin tanıtımı ve Eğitim Yöneticilerinin Mali ve Özlük Hakları ile ilgili önceden hazırlanmış olan kitapçık ve CD sendika temsilcilerine sunuldu.
Eğitim yöneticisi denince akla yalnızca okul yöneticisi geliyor. Yönetim deyince de okul yönetimi akla geliyor. Sempozyumda da bu böyle oldu. Okul Müdürleri, eğitimin önemli öğeleridir. Öğretmen , öğrenci ve veliler ile karşı karşıya kalan çoğunlukla okul müdürleridir. Ama eğitim yöneticiliği alanında başka yöneticilerde var. Şefler, il/ilçe milli eğitim şube müdürleri, il müdür yardımcıları ve ilçe milli eğitim müdürleri de aynı alanda görev yapmaktadır. Bu yöneticilerin sorunları Sempozyumda konu olmadı. Bu bir eksiklikti. Sempozyum çıkışında Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği Başkanı sayın Adem Çilek ile sohbetimizde; Başkan, bundan sonra bu tür bir sempozyum yaptığımızda panellerde eğitim yöneticilerini farklı oturumlarda bir araya getireceklerini söyledi.
Değişen ve gelişen 21. yüzyılda Milli Eğitim sistemimiz içerisinde önemli bir yeri olan eğitim yöneticiliği ile ilgili olarak üniversitelerimizdeki bilim adamları ile uygulayıcıların bu tür sempozyumlarda bir araya gelmesi; eğitim öğretim sistemindeki sorunların çözümüne ve kalitenin artmasına kuşkusuz katkı sağlayacaktır. STK’lar tarafından gerçekleştirilen bu tür organizasyonların Bakanlığımız tarafından da desteklenmesi gerekir. Mesela bu tür organizasyonlar için öğretmenevleri salonlarının ücretsiz kullanılması yada STK’ların bütçelerine katkı yapmak gibi.. Bunun ile ilgili yasal değişiklikler yapılmalıdır.