Her gün evlerimizden poşet poşet çöp çıkıyor. Haftanın belli günlerinde toplanan çöplerimizden kurtulmuş oluyoruz. Peki çöplerimize ne oluyor? İstanbul’da günde yaklaşık 10. 000 ton çöp çıkmaktadır. Görevlilerin her gün değişik semtlerden topladıkları çöpler “Katı atık aktarma istasyonlarına” götürülür. (İstanbul’da üçü Avrupa üçü de Anadolu yakasında bulunan altı adet aktarma istasyonu vardır. Avrupa yakasında: Şişli, halkalı, Yeni Bosna, Halkalı. Anadolu yakasında: Aydınlı, Hekimbaşı, Küçükbakkalköy)Aktarma istasyonlarına getirilen her üç çöp kamyonunun çöpü bir siloya sığacak şekilde preslenerek “Katı atık düzenli depolama alanlarına” götürülür.
Günde yaklaşık ilçe belediyelerinden aktarma istasyonlarına 1.500 sefer yapılmaktadır. Aktarma istasyonlarından depolama alanlarına dar günde yaklaşık 380 sefer yapılmaktadır. Düzenli depolama alanlarında özel yöntemler kullanılarak çöpler hem ayrıştırılmakta hem de hijyenik şartlara uygun olarak depolanmaktadır. Peki ya yararı nedir? İstanbul; da çöpler 1995e kadar “Vahşi döküm” ile depolanıyordu.
Bu uygulama çevre ve hava kirliliğine neden oluyor, kontrolsüzlük dolayısıyla patlama ve yangınlar meydana geliyor, her türlü zararlının barınma ve üremesine uygun ortam hazırlanıyor, çevreye ağır kokular yayıyor, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirletiyor, dolayısıyla insan sağlığını tehdit ediyordu. Yeni uygulanan metodla çöpler çevreye zarar vermeden bertaraf edilmektedir.
İstanbul’un 1995 yılına kadar yaşadığı çöp sorununun aynısı maalesef turizmin başkenti Antalya’da yaşanmaktadır. Oysaki Antalya hem tarihi güzelliğiyle hem de turizmin merkezi olarak bu tür çağ dışı kalmış sorunlardan sıyrılıp çıkması gerekmektedir ne yazık ki belediye yönetimleri Antalya’da bizim belediye şöyle çalıştı şunu yaptı demekten ve siyasetle uğraşıp birbirini yemekten böyle çağdaş ve modern tesisler yapmaya fırsat bulamıyor. Bulamamalarının faturası da biz halka çıkıyor işte kanıtı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kızıllı Köyü’ndeki yeni çöplük alanında sabah saatlerinde metan gazı sıkışması sebebiyle yangın çıktı. Ekipler yangına müdahale ettiğinde 80 dekarlık çöplüğün çoğu alev almıştı. Onlarca arazöz ve personel yangınla mücadele ederken, alevleri söndürmek için iki helikopter ve iki uçak da devreye girdi. Antalya-Isparta karayolu üzerindeki Karaöz Beldesine bağlı Kayadibi Köyü yakınlarında çıkan orman yangını Yenice Mahallesi’ndeki evlere sıçradı.
Köylüler evlerini boşaltırken, yaklaşık 30 evin yandığı bildirildi. Alevlerin çöplüğün hemen yanındaki ormanlık alana sıçramaması için yoğun çaba sarfediliyordu. Dozerler çöplük ile ağaçlık alan arasında set açılmıştı. Yanıcı maddelerin çokluğu ve rüzgâr nedeniyle yangın şu ana kadar söndürülemedi. Çöplükten yükselen dumanlar yaklaşık 100 metre yüksekliğe ulaşırken, duman nedeniyle söndürme çalışmalarına katılanlar zor anlar yaşıyor.
Kavga ve didişmeyi bırakıp, daha çağdaş ve daha modern bir memleket için çalışan siyasetçiler temennisiyle
çöp rezaleti
inanın geçen kızllıdan geçtim tam bir rezalet birde turizm kenti olacak yazarımız iyi demiş Kavga ve didişmeyi bırakıp, daha çağdaş ve daha modern bir memleket için çalışan siyasetçiler temennisiyle.. ama nerdeee
hoca uyuyor
antalya büyükşehir belediye başkanı sayın akaydın birde profosör olacak böyle çagdışılıga nasıl sessiz kalır bilemem
çevre kirliligi
artık bu çevre kirliligin bitmesi için gereken çalışmaların yapılmasını istiyorum
hijenik ortan
Çevre temizligine kesinlikle önem verilmiyor biran önce önlem alınması gerekiyor
patlamaya az kaldı
antalyada yakında istanbul gibi olacak patlamaya az kaldı