Cumartesi, Nisan 20, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç: "Zamana karşı direnen başkent Hattuşa"

Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç: “Zamana karşı direnen başkent Hattuşa”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Boğazkale ilçesi Çorum ilinin en tarihi ilçelerinden birisidir. Dörtbin yıllık bir  tarihe sahip Hattuşa, Boğazkale coğrafyası içerisindedir. Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç, kısa bir süre önce burada göreve başlamasına rağmen ilçenin turizm yönünden daha iyi tanıtımının yapılması için hemen çalışmalara başlamıştır.

  Boğazkale  Kaymakamı Murtaza Dayanç, görevine son derece bağlı, tarihi Hattuşa şehrini her yönüyle tanıtacak bilgi birimine sahiptir. Hattuşa’yı gezmek için rehbere gerek, Boğazkkale Kaymakamı Murtaza Dayahç’ın yanınızda bulunması yeterlidir. Çalışkan, görevini en iyi yapmaya çalışan, modern yönetim anlayışı ile devlet-vatandaş diyoloğunu geliştirmeye getirmeye çalışan Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç, “Boğazkale, Hattuşa, başarılı bir mülki idare amiri” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                               
                                    Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç
 
Dünya Kültür Mirası listesinde 377. sırada
  “Boğazkale ilçemizin bulunduğu coğrafya insanlık tarihi ile eşdeğer bir geçmişe sahiptir. Hattuşa ve Yazılıkaya’nın keşfi 1834 yılında olmuştur. 1835-1894 yılları arasında çeşitli yabancı arkeologlar tarafından ferdi çalışmalar yapılmış, 1904 yılından itibaren ise Alman Doğu Kültürleri Araştırma Merkezi tarafından kazı çalışmaları başlatılmış olup 1939 yılından buyana da kazılar aralıksız olarak devam etmektedir. Hattuşa ve Yazılıkaya örenyerleri BM’in UNESCO teşkilatınca 1986 yılında Korunması Gerekli Dünya Kültür Mirası listesinde 377. sırada tescillenmiştir. Zamana karşı direnen başkent Hattuşa’dır. Hattuşa bu cümleyi fazlasıyla hak ediyor.Hattuşa 4000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir.Kayalar üzerinde 8000 yıllık yaşam kalıntılarına rastlanmaktadır.
 
                               
                               Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç
                                           Yazılıkaya’da
 
Hitit medeniyetinin M.Ö. 1650-1200 yılları arasında başkentliği yapmış
  İlçemizde bulunan Hattuşa Anadolu medeniyetleri içerisinde önemli bir yer tutan Hitit medeniyetinin M.Ö. 1650-1200 yılları arasında başkentliğini yapmıştır. Hattuşa çevresinde ilk yerleşim Kalkolitik Çağ’da ( M.Ö. 6000 ) ortaya çıkar. Hattuşa’da İlk Tunç Çağı’nın geç dönemlerinde Hatti yerleşmesi ortaya çıkmış olup, bu Hatti yerleşmesini izleyen Orta Tunç Çağı’nda MÖ 19-18. yüzyıllarda Asurlu tüccarların bir kolonisi kurulmuştur. MÖ 1700 yıllarında Hattuş şehrinin yandığı anlaşılmaktadır. MÖ 17. yüzyılın ikinci yarısında Hitit Kralı 1. Hattuşili burayı başkent olarak seçmiş böylece Hattilerin Hattuş’undan Hititlilerin Hattuşa’sı doğmuştur. Tarihin ilk barış anlaşması Kadeş bu dönemde Hitit Kralı 2. Muvattali ile Mısır Kralı Ramses arasında MÖ 1274 yılında imzalanır. Taht kavgaları ve düşman saldırıları devleti zayıflatmış olup, Hitit devletine kim tarafından son verildiği bilinmemektedir. MÖ 1180-334 yılları arası bölge Frig ve Pers hakimiyetinde kalır. Bölge MÖ 334 – MS 1071 yılları arası Hellenistik /Galat ve Roma/Bizans egemenliğinde kalmıştır. Yavuz Sultan Selim’in Şah İsmail ile yapmış olduğu Çaldıran savaşının ardından Maraş diyarlarındaki Dulkadiroğulları Beyliği’ni de Osmanlı topraklarına katmasıyla Dulkadiroğullarından bir kısmı göç ederek Hattuşa’nın eteklerine yerleşmişlerdir.
 
                                     
                                      Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç
                                                  pazarda halkın içinde
 
Tamamen kamu binalarından oluşan bir şehirdir
  Hattuşa ören yeri Hititlerin başkenti ve kamu binalarının olduğu bir yerdir. Bu bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları neticesinde sivil binaların olmadığı ortaya çıkıyor. Tamamen kamu binalarından oluşan bir şehirdir. Kral sarayı dışındaki binalar ibadethane ve kamu binalarıdır. Yazılıkaya Hititlerin mabet olarak kullandıkları tapınaktır. Hattuşa 1986 yılında UNESCO tarafından kültür mirası olmak üzere 370. Sırada tescillendirilmiştir. Bu kategoride  ülkemizde tescillenen yer sayısı 9’dur. Bu nedenle Hattuşa’da önemli bir yer arz etmektedir.Kazı çalışmaları Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Kazı çalışmaları 1904 yılından itibaren devam etmektedir. Kazı çalışmalarına birinci ve ikinci dünya savaşları sırasında zaman zaman ara verilmiştir. Kazı çalışmalarına ikinci dünya savaşından sonra aralıksız devam ettiği söylenebilir. Burada özellikle yaz aylarında bilimsel kazı çalışmaları devam etmektedir. Kazı çalışmalarını Alman Arkeolojisi Enstitüsü şube başkanı Andreas Sachner yürütmektedir. Kazı çalışmaları yaz aylarında 3-4 ay sürmektedir. Bu süre öğrencilerin tatil aylarına rastlamaktadır.
 
                                 
                                       Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç
                                        Hattuşa’daki kazı çalışmalarını incelerken
 
Hattuşa’da kazı çalışmaları uzun yıllar devam edecektir
  Arkeoloji bölümü öğrencileri bilimsel olan bu çalışmalara katılıyorlar. Kazı çalışmalarında yerli ve yabancı bulunmaktadır. Bu çalışmalarda 40 civarında yerli ve bilimsel anlamda 40-50 kişi çalışmaktadır. Yazılıkaya’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihtiyaç duyulduğunda rutin bakım çalışmaları yapılmaktadır.  Hattuşa’da kazı çalışmaları uzun yıllar devam edecektir. Hitit surlarının bir örneğini teşkil eden 65 m. uzunluğunda bir giriş kapısı vardır. Daha ileride Arslanlı kapı vardır. Bu kapı o dönemde ticari anlamda kullanılmıştır. Yer kapı ise şehrin düşmanlara karşı savunma amaçlı yapılan bir kapıdır. Bu kapının dünyada eşi ve benzeri yoktur. Yer altından geçen örnek bir kapıdır. Daha ilerideki Kral kapı ise sadece kralların geçtiği bir kapıdır. Boğazkale ilçesinin olduğu bu coğrafya Hitit imparatorluğunun kurulduğu yer ve Hititlerin başkentidir. O dönemde Hitit imparatorluğunun sınırları Suriye’nin kuzeyine kadar uzanıyordu.
 
                                 
                                        Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç
                                                       Arsanlı Kapıda
 
Hattuşa’yı anlamak, aslında insanlık tarihinin şifrelerini
çözmek anlamına geliyor               
  Hattuşa’da bulunan her kapının bir anlamı vardır. Hattuşa’yı anlamak, aslında insanlık tarihinin şifrelerini çözmek anlamına geliyor. Sekizbin yıl öncesine giden bir geçmiş  ve dörtbin yıl öncesine giden bir medeniyet söz konusudur. Hattuşa şehri incelendiğinde insanlığın dörtbin yıl öncesinde medeniyet anlamında geldiği nokta açıkça gözler önüne serilmektedir. Burada organize, ciddi bir devlet yapısı vardır. Hititler ekonomik, sosyal, kültürel etkenleri içinde barındıracak şekilde bir coğrafyada yer almıştır. O yıllarda dünyada iki süper gücün birisi güneydeki Mısırlılar,  kuzeyde ise Anadolu’dan Suriye’nin kuzeyine kadar uzanan bir coğrafyada yer alan Hititlerdir. Bizler sorumluluk sahibi kişiler olarak tarihi ve kültürel değerleri son derece önemsiyoruz. Bu bağlamda insanlık mirası olan mevcut değerlerimizi korumak, muhafaza etmek, yenilerini gün ışığına çıkarmak, bunları gelecek nesillere aktarmak hepimizi insani vazifesi olarak görüyoruz.
 
                                          
                                   Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç
                                                      Yer Kapıda
 
Devletimizin imkânları Hattuşa için seferber edilmiştir
  Bunlardan turizm anlamında istifade etmek, ülkemiz ekonomisine ve tanıtımına katkıda bulunmak işin diğer bir boyutunu oluşturmaktadır. Devletimizin imkânları Hattuşa için seferber edilmiştir. Yolları yapılmış ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Devletimiz tarafından ciddi yatırımlar yapılmış ve bu yatırımlar devam etmektedir. Yapılan bu işler açıkça gözlemlenmektedir. Sayın Valimiz Nurullah Çakır’ın Çorum iline atanmış olması Hattuşa için büyük önem arzediyor. Bizler bundan sonraki çalışmalarımızda valimizin engin turizm birikim ve deneyimlerinden en iyi şekilde istifade etmek suretiyle kendilerini öncülüğünde ilçemizin turizm kapasitesini artırmak ve Hattuşa için hep en iyisini yapmanın azim ve gayreti içinde olacağız. Bundan sonraki çalışmalarımız bu yönde olacaktır.İlerleyen günlerde yapılacak turizm alt yapısını iyileştirme çalışmaları ve daha etkin bir tanıtım yoluyla daha fazla turist çekmenin gayreti içinde olacağız. Hattuşa Amerika’da Avrupa’ya, Asya’dan Afrika’ya bütün dünya tarafından bilinen isimdir.
Devlet-millet bütünleşmesi bu hususta da çok önem arz ediyor
  Ancak markanın dünyada en iyi şekilde pazarlanması için sayın valimizin öncülüğünde bizler, yerel idareler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız el birliği ile güzel şeyler ortaya koymak çabasındayız. Bütün çabalarımız bu yönde olacaktır. Devlet-millet bütünleşmesi her alanda olduğu gibi bu hususta da çok önem arz ediyor. Onun için vatandaşlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın hassasiyeti çok önemlidir. Biz bu konuyu önemsiyoruz. Bu yolla ortaya çıkacak sinerji bizi ileri adımlara taşıyacaktır. Bundan ilçemiz, Hattuşa’mız hep kazançlı çıkacaktır. Umudumuz ve çalışmalarımız hep bu yönde olacaktır. Buraya zaman zaman devlet büyüklerimiz ziyaretlerde bulunuyorlar.  Son olarak 3 Haziran’da Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül burayı ziyaret ettiler. Buraya gelerek ilçemizin tanıtımına katkıda bulunan ve bize desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Turizm Bakanımız ve diğer devlet büyüklerimize saygı ve şükranlarımı arz etmek istiyorum. Kendilerinin ziyareti ilçemizin tanıtımına son derece katkıda bulunmuştur. Buradaki yatırımlara son derece katkıda bulunmuştur.
 
                                     
                                      Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç
                                                   köy ziyaretlerinde
 
Modern yönetim anlayışı vatandaş odaklı yönetimdir
  Modern ve 21. yüzyıl yönetim anlayışı çerçevesinde görevimizi yapmak zorundayız. Modern yönetim anlayışı açıkçası yönetişime önem veriyor. Yönetişim anlayışında; yönetilenlerinde yönetime katılmasıdır. Sivil toplum kuruluşları, halk, yönetenler, yerel idare artık işin içerisine kim giriyorsa birlik ve beraberlik içerisinde devam ettirmesi ve sürdürmesi bir yönetişim anlayışının ortaya çıkmasıdır. Modern yönetim açıkçası bunu gerektiriyor. Biz; vatandaşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla belli bir koordinasyon içerisinde halkımıza en iyi hizmet etme gayreti içerisindeyiz. Modern yönetim anlayışı vatandaş odaklı yönetimdir.”
   

                               T.C.BOĞAZKALE KAYMAKAMLIĞI WEB SİTESİ

                                   http://www.bogazkale.gov.tr/index1.html

 

                           BOĞAZKALE-HATTUŞA İLGİ ODAĞI OLMAYA DEVAM EDİYOR…..

                   
                                                   Ayrıntı İçin  TIKLAYINIZ.. 

                    

      İLÇEMİZ BOĞAZKALE-HATTUŞA BASIN-YAYIN ORGANLARININ İLGİ ODAĞI……

                                http://www.bogazkale.gov.tr/haber6.html

 

  Sahip olduğu kültürel ve tarihi miras nedeniyle gerek yurt içinden gerekse yurt dışından birçok kişinin ilgisini çekmekte olan İlçemiz, görsel ve yazılı basın yayın organlarının ilgi odağında olmaya devam ediyor. Hattuşa ve Yazılıkaya Açıhava tapınağına ev sahipliği yapan ilçemiz son olarak da Habergünebakış Gazetesine ait İnternet sitesine konu oldu.İlçemiz Kaymakamımız Sayın Murtaza DAYANÇ ile gazete editörü İlker ÇAKAN tarafından yapılan röportaj ve haberin yayınlandığı sitede geniş bir şekilde İlçemiz ve Hattuşa’dan bahsedildi.İlçemiz Kaymakamımız Sayın Murtaza DAYANÇ ile yapılan röportaj ve habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.i

                                RÖPORTAJ VE HABER İÇİN TIKLAYINIZ……     
                  

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!