Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Gölköy ilçesi, Ordu’nun sahilden iç kesimde kalan ilçelerinden birisidir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Gölköy ilçesi, Ordu’nun nüfus ve ekonomik bakımından da üçüncü büyük ilçesidir. Gölköy çevresinde bulunan 4 ilçe ve nüfus itibariyle merkezi konumdadır. Bu nedenle ilçede yapılan Gölköy Devlet Hastanesi yapılan ek ünitelerle birlikte bölge hastanesi konumundadır. Gölköy Kaymakamı Ediz Sürücü ilçede yaklaşık 2,5 yıldır görev yapmasına rağmen ilçenin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi Gölköy çapında büyük projelere imza atmıştır.
Kaymakam Ediz Sürücü’nün; ilçenin refah seviyesinin gelişmesi konusunda hayvancılık projesi, yüksek okul açılması çabaları, tekstil fabrikası açılması ve eğitim konusundaki hedefim başarmak projeleri önemli projelerdir. Gerçekten bu çalışmalar bir kaymakam ve iyi bir yönetici için takdire şayan örnek çalışmalardır. Kaymakam Ediz Sürücü başarılı bir yönetici şöyle olmalıdır diyor; “Yöneticinin kapısı her daim vatandaşa açık olmalı ve bu ana prensip olmalıdır. Halkın nabzını mutlaka tutmalıdır. Böyle yaptığı takdirde halkın sevgi ve saygısını da kazanacaktır” Görevine son derece bağlı, devlete ve millete hizmet etmekten zevk alan, çalışkan Gölköy Kaymakamı Ediz Sürücü, “Gölköy ve başarılı bir mülki idareci olmak” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
işsizlik çaresizliğine bir çare temin etmeye çalıştık
“Gölköy ilçesi, Ordu’nun nüfus ve ekonomik durum bakımından Ünye ve Fatsa’dan sonra Ordu’nun üçüncü büyük ilçesidir. Şu anda merkez nüfusumuz 16.500’dür. 18 köy,7 belde ile birlikte toplam nüfusumuz 43.00’dir. Gölköy, daha önceki yıllarda toplamda 60-70 bin nüfusa sahip olmuştur. Ekonomik sıkıntılar ve iş alanlarının darlığı nedeniyle; İstanbul’a, Marmaris’e, Kocaeli, Bursa gibi büyük vilayetlere göç vermiştir. İlçemizde göreve başladıktan sonra gençlerin ilçemizde durmadıklarını, işsizlik sıkıntısı nedeniyle ilçe dışına göç ettiklerini fark ettik. Bu nedenle İşkur İl Müdürlüğümüzün valilikle yapmış olduğu bir toplantının akabinde İşkur İl Müdürümüzü bölgeye getirerek, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile İşkur Bölge Müdürlüğünün protokol yapmasını temin ettim. İlçe kaymakamı olarak bu konuda koordinatörlük üstlendim. Şu anda geçen yıl açtığımız bir kurs, bu sene açtığımız üç kurs birlikte toplam 4 kursta her kursta yirmişer kişi olmak üzere toplamda 80 kişi günlük 15 TL. alıyor. Bunun dışında sigortaları yapılıyor. Vatandaşlarımızın aile bütçelerine katkı, gençlerimizin işsizlik çaresizliğine bir çare temin etmeye çalıştık. Bu projeler sadece bir başlangıç ve projenin ilk adımlarıdır. Bu konuda yaptığımız toplam 8 projenin bu yıl sadece üçünü hayata geçirdik.
Bu projelerin gerçekleşmesi İşkur İl Müdürlüğünün genel bütçeden aldığı imkanlara bağlıdır. Açtığımız kurslar; bilgisayar bakım-onarım, bayan kuaförlüğü, halı-dokuma olmak üzere toplam 3 kurstur. Geçen yılda halı-dokuma kursu açmıştık. Böylece toplamda 4 kurs açmış olduk. Bu kurslara daha çok başvurumuz var ve bu başvurular önümüzdeki günlerde kabul edilirse, sayı artarak 20-25’şerli gruplar halinde devam edecektir. Bu yöndeki çalışmalarımız vatandaşlarımızın yüzünü güldürdü. Vatandaşlarımız yoğun bir taleple bize başvuruda bulundular. Başvuranlar arasında bu işi yapabilecek olan kişilerin değerlendirilmesini yaparak, kursları başlattık. Bu kursların açılış konuşmasında ben bir konuyu şöyle ifade etmiştim; “Bunu sadece bir kurs olarak düşünmeyin, bir meslek, bir zanaat öğreniyorsunuz. Bu öğrendiğiniz meslek ve zanaatı yarın yapmak isterseniz, ilçemiz SYD Vakfından hepinize15.000 TL. katkı yaparak dükkan açmanızı sağlayacağım.” Bu konuda bir vaadimiz vardır. Biz bununla ilgili olarak Gölköy’de toplam 10 dükkan açtık. Göreve geldiğim tarihten itibaren vatandaşımızdan; ben bir meslek ve zanaat sahibiyim, ben kuaförüm, ben oto yıkamacıyım, terziyim, mermer ustasıyım diyenlerle ilgili olarak toplam 10 tane kurs açtık.
Vatandaşlarımıza 15.000 TL.’ye kadar bireysel destek sağlıyoruz. Bu destekleri nakit olarak veremiyoruz. Vatandaş bir dükkan açmak istiyorum ve masraflarını söyleyerek bir liste hazırlayarak bize talepte bulunuyor. Bizde bu projeyi Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğüne gönderiyoruz. Buradan ödenek geldikten sonra da vatandaşın bizden istediği tüm hususları yerine getirip, faizsiz ve ilk üç yıl ödemesiz, sonraki üç ödemeli projeyi hayata geçiriyoruz Bunların içinde; kuaför, tül perde, seracılık, çeyiz ürünleri, çadır branda dikim atölyesi, oto yıkama-yağlama, mermercilik gibi projeler vardır. Bu konuda iyi bir şekilde çalışıyoruz. Vatandaşlara diyorum ki siz bir şeyler üretin biz sizin yanınızdayım diyorum. Bu konuda her projenize yardımcı olacağım diyorum.
Diğer bir projemiz ise “Hedefim başarmak projesidir.” Bu projeyi SYD Vakfı olarak yaptık. Bu proje Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünden geçti. Bu proje, 429 milyar 434 milyon TL.’lik bir projedir. Bu proje ile 606 ilköğretim, 141 orta öğretim öğrencisine; ÖSS, SBS sınavlarına hazırlık kursları açacağız. Bu konuda doküman temin ediyoruz. Hafta sonu hazırlamış olduğumuz kursların; taşıma, temizlik, yeme-içme gibi giderlerini karşılıyoruz. Dershaneye gitme imkanı olmayan çocuklarımızı sınavlara hazırlanırken ilgili kaynak araçları temin ederek deneme sınavı yapıyoruz. Yaptığımız bu proje ile toplam 4 denem sınavı yaptık. Bu konuda hizmet satın aldık. Öğrencilerimiz bu yıl ve gelecek yıl bu projeden faydalanacaklardır. ” Hedefim başarmak projesi” Ordu’da Ulubey ilçesinden sonra Ordu’da Gölköy ilçesinde uygulanmıştır. İlçemizde dershane var ama herkesin dershaneye gidecek maddi durumu yoktur. Maddi durumu olmayan tüm öğrencilere hem dershane, hem soru kitapçıkları, testler, deneme sınavlarının tüm masraflarını biz karşılıyoruz. Bu konuda devletimiz maddi imkanı olmayan vatandaşlarımıza devlet şefkatini göstermektedir. Devletimizin yardım eli onlara uzanmış oluyor.
Diğer yürüttüğümüz projeler ise; TOKİ’nin 208 konutluk projesi bu yıl Eylül ayında tamamlanacaktır. Bu proje 2006-2007 yıllarında başladı ama daha önceki müteahhit zamanında yapamadığı için bu konuda TOKİ yeniden bir ihale daha yaptı. Şu andaki müteahhit arkadaşımız gayet güzel çalışıyor. Vatandaşlarımız 2010 yılı sonuna kadar TOKİ’nin yaptırmış olduğu bu modern binalara kavuşacaklardır. Bu projenin içinde; 16 derslik bir okulumuz, camimiz ve ticaret merkezimiz vardır. TOKİ bu projeyi kompleks şekilde hayata geçirdi. 84 yataklı ek devlet hastanesi inşaatımız bitti. Devlet Hastanemizde 6 tane uzman hekim ameliyatlara başladı ve yataklı hasta kabul ediliyor. Devlet Hastanemiz; çocuk, kadın-doğum, genel cerrahi, dahiliye, anestezi branşlarında hizmet veriyor.
Hastanemiz şu anda Bölge Hastanesi hizmeti veriyor. Bu hastanenin yapılma amacı zaten, Mesudiye, Gürgentepe, Akkuş, Aybastı, Kabataş gibi etraftaki ilçeler, yaklaşık 100.000’i aşan bu nüfusa bölge hastanesi olarak cevap vermektir. Bu konuda hükümetimize şükranlarımızı arz ediyoruz. Çok güzel bir çalışma yaptılar. Gölköy çok iyi belirlenmiş bir orta noktadır. Çünkü etrafında 4 tane ilçe vardır. İlçede kapalı spor salonu inşaatımız tamamlandı. Çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Halı spor salonumuzda müthiş bir tesistir. Gençlerimizin boş vakitlerini geçirmesi ve sportif faaliyetlerde bulunması için müthiş bir tesistir. Bu tesiste hükümetimizin ilçemize yapmış olduğu güzel bir yatırımıdır. İlçemize meslek yüksek okulunu kurduk. Bu konuda Ordu Üniversitesi Senatosundan karar çıktı. Şu anda bina tahsisi çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda binayı henüz tahsis
etmedik. Göreve başladığım üç tane köyümüzün içme suyu hiç yoktu. Bu üç köyümüzü içme suyuna kavuşturduk.
Bu yıl ilçemizde 19 km asfalt yapmayı planlıyoruz
Tüm köylerimizin yollarını; stabilize, asfalt, alt ve üst yapı yatırımları yaptık.18 köyümüzde alt yapı anlamında eksik kalan hiçbir hizmet yoktur. Tüm köy yollarımızın alt yapı hizmetleri geçen yıl gelen 769 milyarlık ödenekle tamamlandı. Bir önceki yıl gelen 650 milyar ödenekle de Kaymakam Mehmet Beyin başlatmış olduğu üç köyümüzün içme suyu grubunun ikinci etabını tamamladık ve bununda açılışını yaptık. Bu üç köyümüz içme suyuna kavuştu. Bu yıl ilçemizde 19 km asfalt yapmayı planlıyoruz. Bu durumda mali değerlere göre artmalar ve eksilmeler olabilir. Gölköy tarihinde bugüne kadar bu kadar asfalt yapılmamıştır. Yıllar yılı 3-5 km. asfalt yapılmıştır. Biz ise planlanın üç katından bir fazla asfalt yapmayı planlıyoruz. Bu konuda ilgililerle bir birliktelik sağladık. Bu konuda başarı sağlarız diye düşünüyorum.
Gölköy’ün ekonomisinin canlanması için; hayvancılığın geliştirilmesi gerekir. Tarımda zaten vatandaşımız fındık ekim ve biçimini en güzel şekilde yapıyor. Zaten bu bir gelenek ve teamül olmuştur. Biz bu nedenle hayvancılık konusunda çalışmalar başlattık. Özellikle hayvancılık ile ilgili olarak “Her vatandaşımıza 25 koyun ve bir koç” şeklinde bir projemiz vardır. Ayrıca 3 adet gebe düve projemiz vardır. Bu proje ile amacımız soysal yardıma muhtaç vatandaşlarımıza, sadece fındıkla geçimini temin etmeleri zor olduğu için kendi taleplerine göre büyükbaş veya küçükbaş hayvan vererek hayvancılığı harekete geçirecek bir hamle yapmak istiyoruz. Bu proje genel anlamda yaklaşık 1.000 kişiye faydalı olacak bir projedir. Bu ilçe ekonomisinin canlanması için bir başlangıçtır. Bunu gören insanlarımız hayvancılıkta iyi gelir etmek ümidiyle bu projeye ilgi göstereceklerdir. Gölköy Kaymakamlığı ve Gölköy Ziraat Odası İşbirliği içerisinde ilçemizde yeni açılan süt fabrikası şu an üretim yapmaktadır.
“Gölköylüm” markası adı altında kaşar ve tereyağı üretimine başladı
Şu anda “Gölköylüm” markası adı altında kaşar ve tereyağı üretimine başladı. Açılan bu süt fabrikasına eski bir okul binamızı tahsis ettik ve SYD Vakfından da destek vererek bu projeyi hayata geçirdik. Bu süt fabrikası ayda ortalama 5.000 ton süt işlemektedir. Böylece Gölköy’ün ismi hem Karadeniz Bölgesinde ve yurt çapında marketlerde yer alması ile birlikte tanınmaya başlıyor. Diğer taraftan ilçemizin gelişmesi iş alanı bakımından sanayiye bağlıdır. Bu konuda şu anda iki firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu firmalara Gölköy Belediye Başkanımızla birlikte yer temin edebilirsek, ilçemize tekstil fabrikası açılacaktır. İlçemiz ayrıca yatırımda öncelikli bölgeler arasında olduğu yatırım teşviki alan bir yerdir. Bu nedenle Gölköy yatırımcılar için cazip bir alandır. Bu nedenle yatırımcı iki arkadaşımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konuda Gölköy’e gelerek inceleme yaptılar. Yer temin edip, anlaşabilirsek 100 kişinin çalışacağı bir tekstil fabrikası açmayı düşünüyoruz. Bu da işsizliğe, ekonominin canlanmasına bir çare olacaktır.
İlçemiz dışında yaşayan Gölköylülerle görüşüyorum ve ayrıca dernekleri zaman zaman ziyaret ediyorum. İstanbul, Kocaeli, Marmaris’te bulunan Gölköy’le ilgili dermekleri ilk ziyaret eden kaymakam benim olduğumu söylediler. Belde, ilçe belediye başkanları ile birlikte burada bulunan dernekleri ziyaret ettik. Marmaris’te 2.000, İstanbul’da 75.000, Kocaeli’nde Gölköylü yaşamaktadır. Bu konuda çok güzel faaliyetler yaptık. Bunlardan geriye dönmek isteyenler, ilçesine, beldesine yatırım yapmak isteyen iş adamlarımız var. Onlarla görüşmelerimiz sürüyor.
Kaymakam olarak 10 yıldır görev yapıyorum. On yıllık deneyimlerime göre, bir idareci halka yakın çalışmalıdır ve halkla bir arada olmalıdır. Halkın nabzını mutlaka tutmalıdır. Böyle yaptığı takdirde halkın sevgi ve saygısını da kazanacaktır. Halkın gücünü kendi yanında hissedecek ve daha rahat çalışacaktır. Yöneticinin kapısı her daim vatandaşa açık olmalıdır. Kapıda vatandaşları hiç bekletmeden içeri alıyoruz. Mutlaka kendilerini içeride oturtturuyoruz ve dertlerini rahat bir şekilde anlatıyorlar. Her şeyi yapmanız kanunen mümkün değildir. Bunlar ekonomik imkanlarla da ilgilidir. Ama en azından o vatandaşa bir çay söylemek, derdini dinlemek, onun derdi ile hemhal olmak onu çok rahatlatabiliyor. İmkanımız varsa ona yardımcı oluyoruz.
Ancak imkanımız yoksa güzel bir lisanı münasiple olması gerekenleri anlatıyoruz. Onlarda anlayışla karşılıyorlar. Bazı köylerimize ikişer veya üçer defa gidiyorum. Köy gezilerimizde söylüyoruz ama bazı vatandaşlarımız çekiniyor oldukları için kaymakamlığa gelemiyorlar. Bu nedenle köy gezilerimizde vatandaşlarımıza bizden isteğiniz nedir diye müteakip defalar konuşuyoruz. Vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir idarecinin kapısı halka her daim açık olmalıdır. Ana prensip bu olmalıdır.”