Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa VALİLER Bartın Valisi İsa Küçük: "Türkiye ve Bartının 2023 stratejik vizyonu projesi"

Bartın Valisi İsa Küçük: “Türkiye ve Bartının 2023 stratejik vizyonu projesi”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Bartın, Karadeniz Bölgesinde bulunan ve turizm yönünden gelişmeye uygun illerimizden birisidir. Bartın, ilçesi Amasra sayesinde turizm yönünden Türkiye ve dünyada marka olmuş şehirlerimizden birisidir. Amasra; tarihi ve doğal dokusuyla gezilmeye ve görülmeye değer ender yerlerimizden birisidir. Amasra Valisi İsa Küçük; Bartın ve Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve turizm yönünden gelişmesi için “Türkiye’nin 2023 Stratejik Vizyonu Projesini” hazırlayarak, Türkiye’de örnek alınacak bir projeye imza atmıştır. Bartın Valisi İsa Küçük;  devlet-vatandaş birliğini iyi bir noktaya taşıyan, vefalı ve samimi, ülke ve millet sevdalısı, çalışkan devlet duruşu ve saygınlığı ile herkesin takdirini kazanmıştır. Bartın Valisi İsa Küçük; Bartın ve Türkiye”  konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

“Yeni dünya düzeni” ideolojisi ya da sloganı dünyayı nasıl şekillendirecek?
  “Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi ile ülkemiz için düşünce geliştirme, stratejik hedeflerini belirleme sürecinde çok önemli bir işlev üstlenen Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ve Başkanı Sayın Süleyman Şensoy”a bu çalışmalara yürekleri, tecrübeleri ve fikirleri ile katılan Sayın Büyükelçilerimize, bilim insanlarımıza, mesleki teşekküllere ve gönüllü kuruluşların temsilcilerine, şahsım, Valiliğimiz ve tüm Bartınlılar adına saygı ve şükranlarımızı sunuyorum.

  TASAM bizim 2006-2008 yılları arasında yaptığımız küçük ölçekli ve “amatör” bir çalışma olan Bartın 2023 çalışmamızın bir benzeri ile ama çok büyük ölçekte, ulusal ve evrensel düzeyde yürüttüğü bir çalışma ile bizim, ülkemiz ve dünyanın önüne çıkıyor. Nasıl bir Türkiye istiyoruz, nerede bir Türkiye istiyoruz ? “Yeni dünya düzeni” ideolojisi ya da sloganı dünyayı nasıl şekillendirecek, bu şekil içinde talih ve tarihi Türkiye’ye hangi rolleri bahşetmekte…Yeni dengeler, ya da dengesizlikler içinde nasıl bir Türkiye olmalı, imkân ve kabiliyetlerimizi nerelerde nasıl kullanmalıyız. Bu ve benzeri birçok soru ve cevabı içinde barındıran “Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023″ çalıştayının ilimizde gerçekleştirilmiş olmasını çok önemli buluyorum.

 
                                              
                                                    Bartın Valisi İsa Küçük
 
Türkiye içinde Bartın hangi rolleri üstlenecek?

   2023’te nasıl bir Türkiye olacak ve bu Türkiye içinde Bartın hangi rolleri üstlenecek…

2023’e giden süreçte Bartın’ın hedefleri ne olmalı? Bartın, üzerine düşen bu görevi gerçekleştirirken kuvvetli ve zayıf yönleri ile hangi çareleri geliştirip uygulamaya koymalı. Hangi imkânlarımızla ülkemizin yenidünya düzeni içinde olması gerektiği noktada, güçlü, başı dik sözü dinlenir bir devlet/millet olarak durmasına katkı vereceğiz… Zihinlerimizden birçok soru geçecek, bu sorulara birçok cevap bulacağız. Daha gelişmiş bir Bartın, daha güçlü bir Türkiye ve daha güzel bir dünya için kamu ve özel sektör, mesleki kuruluşlar, gönüllü kuruluşlar ya da bireyler olarak fikirlerimizi düşüncelerimizi açıklayıp birleştireceğiz. İyiye, doğruya ve güzele doğru koşacağız. İyiyi, doğruyu, güzeli arayacağız, arayıp bulmak zorundayız. Ortak değerler, ortak hedefler üzerinde buluşup anlaşarak başaracağız.   Bartın, adının kaynağını, Bartın ırmağının antik çağlardaki adı “Parthenios”tan (Partenyus) almaktadır. Mitolojide “Sular Tanrısı” olan Parthenios ırmağı kenarında kurulan kentin adının Parthenia adıyla anıldığı ve zamanla Bartın’a dönüştüğü yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır.1326’da Kastamonu yöresine hakim olan Candaroğulları Beyliği ve 1392’den itibaren de Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yer aldı. 1867 yılında ilçe olan Bartın Cumhuriyet dönemi ile birlikte 1924 yılında Zonguldak iline bağlanmıştır.7 Eylül 1991 tarih ve 3760 Sayılı kanunla il olarak yeniden yapılanmıştır.

 
                               
                             Bartın Valisi İsa Küçük öğrencilerle kitap okurken
 
Ekonomik yapıyı belirleyen ana unsurlar
  Bugün; merkez, Amasra, Kurucaşile ve Ulus olmak üzere 4 ilçesi vardır. İlimizin toplam nüfusu 188.449’dur.İlimizde merkez ilçe ile beraber 4 ilçe, 9 belediye, 50 mahalle ve 260 köy bulunmaktadır. Nüfusun % 33.6’sı (63.234) kentsel alanda, % 66.4’ü (125.215) kırsal alanda yaşamaktadır. Bugün Bartın iline kayıtlı olan kişilerin (Bartınlılar olarak) canlı nüfus toplam 314.695’tir. Bu nüfusun % 47’si 149.348 ile diğer illerde yaşamaktadır ve bu nüfusun yaş ortalamasına baktığımızda ilde yaşayanlardan daha genç olduğunu görmekteyiz. İlimiz, 5084 Sayılı Kanun kapsamındadır ve Bölgesel – Sektörel Teşvik Sisteminde 3. Bölgede yer almaktadır. Yüzölçümü 2.143 km2, Nüfus yoğunluğu 88 kişidir. Bartın, iller sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 55.sıradadır. Ekonomik yapıyı belirleyen ana unsurlar madencilik, sanayi, tarım, ticaret, turizm ve ormancılıktır. Milli gelir’in sektörel dağılımı incelendiğinde; Hizmetler sektörü % 62 sıra ile birinci sırada, onu tarım sektörü % 23 ve Sanayi sektörü % 14 izlemektedir. Bartın 2023 çalışmasının başlangıç tarihi 8 Mayıs 2006’dir. Bugün 7 Mayıs 2010…Aradan tam 4 yıl geçmiş…Şimdi, Bartın 2023 çalışması hakkında kısaca bir bilgi vermek istiyorum.

“Hedef Belirleme – Planlama” çalışmasıdır

  Ülkemizin genel gelişim ve değişimi doğrultusunda ulusal stratejilere uygun olarak ve içinde bulunduğumuz durumun analizini yaparak, ilimizi ulaşmak istediği noktaya götürecek kısa, orta ve uzun vadeli amaç ve hedeflerimizi belirleme, bu doğrultuda politikalar üretmek için yapılan planlama çalışmasıdır.

Katılımcı anlayışla hazırlanan “Yol Haritası”dır.

  İlimizin geleceğine yön vermek ve toplumun tüm kesimleri ile beraber bugünden yarınlara yapacağı yolculuğun yol haritasını oluşturmak için yapılmıştır.2006 yılının Mayıs Ayında başlamış 1,5 yıl üzerinde çalışılmış, baskıya hazırlanarak ve 2008 yılında basılmıştır.Tamamlanıp basılması 1,5 yılı aşkın süre alan çalışmada Bartın’daki Kamu Kurum ve Kuruluşları, Üniversite, Sivil Toplum Örgütleri ve Halkın geniş ve aktif katılımları olmuş 15 çalışma komisyonu oluşturulmuş her çalışma komisyonunda akademisyenlerimizin önemli katkıları olmuştur. Bu komisyonlar köylerde, mahallelerde sektörün ilgilileriyle değişik zamanlarda arama, düşünme, kararlaştırma toplantıları düzenleyerek komisyon raporlarını oluşturmuş her kesimin düşüncelerinden faydalanılmasına azami gayret gösterilmiştir.

 
                               
                                   Bartın Valisi İsa Küçük köyde vatandaşlarla
 
Nasıl bir Bartın istiyoruz?

  Amaç ve hedeflerimizi ortaya koyarak vermek temel amacımız olmuştur. İlin Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyini yükseltmek ve yaşam kalitesini artırmak, ilin üstünlüklere sahip oldukları alanlarını belirleyerek gelişme politikalarına yön vermek. Bartın’ın yerel ekonomik kaynaklarını ve potansiyelleri harekete geçirmek,  kaynakların il önceliklerine göre rasyonel kullanılmasını sağlamak,sektörel analizler yaparak, sektörlerin gelişme yönlerini belirlemek ve İlin tüm değerleriyle ulaşılmak istenilen Bartın seviyesine gelmek için neler yapılacağını ortaya koymak, önceliklerimiz olmuştur.

Bartın 2023 hedeflerimiz ve bu hedeflerde bugün neredeyiz?

   Bu aşamada, bu toplantı vesilesiyle, Bartın 2023 çalışmasında yaparken öngördüğümüz hedeflerimizi gerçekleştirme noktasında – kendimizi de sorgulayarak,  4 yılda ne kadar yol katetmişiz sorusunun cevabını da vereceğiz. DPT’nın 2006 yılında yaptığı çalışmaya göre, Barın ilinde, “mobilya imalatı; başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlar”, “madencilik ve taşocakçılığı” ile “ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı (mobilya hariç); saz, saman ve benzeri malzemelerden, örülerek yapılan eşyaların imalatı” sektörleri öne çıkmaktadır. Yine aynı araştırmaya göre “İlde rekabet gücünün yüksek olduğu yatırım alanları olarak öngördükleri sektörler; mobilya, turizm ve bitkisel üretim sektörleridir.”denilmektedir.Biz bununla yetinmiyoruz yetinemeyiz, potansiyellerimiz önümüzde…

 
                                       
                                                 Bartın Valisi İsa Küçük
                                              çocuklarla sohbet ederken
 
Batıda Muga’da, doğuda Amasra-Çakraz merkezli turizm bölgesi

  Teklif dosyaları, envanter bilgileri ve diğer belgeler hazırlandı, Kültür Turizm Bakanlığı’na sunuldu. (2008 yılında) Bakanlıkça, inceleme değerlendirme süreci devam ediyor. Amasra büyük limanda yer belirlendi, İmar Planı çalışmaları bitirildi, ÇED süreci tamamlandı ve ödenek temin edildi. Proje ihale sürecine girildi. Amasra’da arkeolojik kazı çalışmalarına 1 yıl gecikmeyle beraber 2010 yılı içerisinde başlıyoruz. Ahşap yat yapımcılığı ve yat bölgesi oluşturulması çalışmalarına biraz gecikmiş olarak bu yıl içinde bütün hukuki engelleri de aşılmış, yer tahsisi tamamlanmış olarak, ilgili kooperatife yer teslimi yapılarak bölgede inşaata başlanacaktır.

  Yeraltı zenginlikleri, doğal kaynakların il ve ülke ekonomisine kazandırılması yönünde yürütülen çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Organze sanayi bölgesi genişletilmeli ve yeni bir demir-çelik üssü kurulmalıdır. Bunun için; 200 dönüm genişletilebildi, önemli bir Demir-çelik Fabrikası kuruldu, üretime başlandı. (Günlük 300 ila 400 ton demir-çelik uzun mamul -ticari profil- üretimi ile Yıllık 120.000 ton üretim yapılmakta olup, Yıllık 100 Milyon $ lık satışın %75 ihraç kapsamındadır.)OSB ve 1500 dönümlük yeni bir alanın ilave edilerek genişletilmesi devam ediyor. Kırsal nüfusun azaldığı, kentsel nüfusun arttığı işsizliği, umutsuzluğu ve göçü yenmiş bir Bartın kurmalıyız hedefini koymuştuk.Bununla ilgili olarak da; Nicelik olarak başarıldı, bunu nitelik olarak ta kalıcı bir şekilde gerçekleştirmek için uygulanan tedbirlerin uzun vadeli ve kalıcılığını sağlamalıyız. Sürekli nüfusu azalan ilimizde;  

Demiryolu projelendirme çalışmaları devam ediyor

  2007/2008 döneminde  %1,74 artış, 2008/2009 döneminde  %1,66 artış görülüyor. Bartın, eğitim alanında üniversite ile taçlanmalı konusunda da çalışmalar neticesinde; Bartın Üniversitesi kuruldu. Yer seçimi, istimlâk işlemleri, hali hazır haritaları yapılıp tamamlandı. Şimdi 5 ay sonra temel atmak hedefimiz oldu. Son bir yıl içinde gençliğin enerjisi, romantizmi şehrin sosyo-kültürel ve ekonomik hayatına yansıdı… Bartın gençleşti… Ulaşım altyapısını geliştirmeli ve tüm ulaşım aktörlerinin birbirini destekler biçimde ülkeye ve bölgeye hizmet eder nitelikte olmasını sağlamış bir il olmayı önemli hedeflerimizden biri olarak belirledi. Limanımızda kapasite kullanım oranını yükseltme çalışmaları devam ediyor, Karayolları standartlarımız hızla yükseltilmektedir. Uzun yıllardır hayal edilen demiryolu projesi yapımı etütleri tamamlandı.  

  Projelendirme çalışmaları devam ediyor. Bütün bunları yaparken çevre koruma – kullanma dengesini iyi kurmalı, gerçekleştirmelidir. Doğal kaynakların milli ekonomiye kazandırılması sürecinde koruma/kullanma dengesi, fayda / maliyet hesabı yapma süreçleri bütün dünyada sancılıdır. Aynı sancılı sürecin medeni ölçüler içinde kalarak ve hukuki sınırlara izinlere ve sınırlamalara uygun olarak yürütülmesi için Bartınlılar ve yatırımcılar gerekli hassasiyeti göstermekte, takdirle izlediğimiz bir tartışma platformunda doğruyu bulma çabaları devam etmektedir. Herkese eşit, ulaşılabilir sağlık hizmeti sunulmalıdır. 1.Basamakta ve ikinci Basamakta tedavi olan sayısı ve ileri merkeze sevk İkinci basamak sağlık kuruluşlarından ileri merkezlere sevk oranı % 2-3 arasında değişmektedir. Milli sporcu yetiştiren il olmayı hedeflendi. Bunun için iki sporcumuzun Dünya ikinciliği ödülü alması, bir başlangıç, desteklerimiz kalıcı başarılar için artarak devam etmeli. Doğalgaz sanayiye bir an önce ulaştırılmalı hedefiyle Kasım 2009 tarihinde doğalgazın OSB’de sanayiye arzı yapıldı.
 
                                       
                                       Bartın Valisi İsa Küçük vatandaşla konuşurken
 

Rekabet edebilirlik, vizyonumuza uygun hedefler

  Bugün, yenidünya düzeninde, yerel potansiyellerin ekonomik kalkınma ve bölgesel gelişme sürecindeki artan önemi, kentsel ve yerel ekonomilerin de küresel ekonomide birer taraf olarak yer almasını sağlamıştır. 2023 çalışmamızda belirttiğimiz gibi değişime ve gelişime uyum sağlamadaki farklılıklar nedeniyle stratejik konum ve potansiyel imkânlar bakımından birbirine benzer yörelerin refah seviyeleri arasında büyük farklar oluştuğu görülmektedir. Bu farkı açıklayacak temel olgu “rekabet edebilirlik” olarak ortaya çıkmaktadır. Rekabet gücünün artırılması ise üstün bir verimlilik performansına, gelir ve istihdam düzeyini artırabilme, yaşam kalitesinde kabul edilebilir ve sürekli artışlar sağlayabilme ve pazarlardaki payını artırabilme yeteneğidir. Tüm alanlarda rekabetin arttığı günümüzde, ulusal ve yerel çıkarların korunması ve farklılıklarımızın fırsata dönüştürme zorunluluğunu ortaya çıkmıştır. Böylesine rekabetin yaşandığı ortamda başarılı olmak, uzun dönemli bir planlama organizasyonuyla ülkenin, bölgenin ve şehrin yaşam kalitesini yükseltecek, ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayacak politikalar üretmekle mümkündür.

ÖSS başarı oranında sıralama 21’den 60’a gerilemiş

  Bartın’ın rekabet edilebilirlilik  ölçüleri açısından değerlendiren yeni bir rapor var. 2009 yılı itibariyle URAK–2009 raporuna göz attığımızda; Genel endeksteki sırası 42, Beşeri sermaye ve yaşam kalitesi endeksi sıralaması  62, Markalaşma berecisi ve yenilikçilik endeksi sıralaması 56, Ticaret becerisi ve üretim potansiyeli endeksi sıralaması 52, Erişilebilirlik endeksi sıralaması 42, ÖSS başarı oranında sıralama 21’den 60’a gerilemiş, ilin bir yüksek öğrenim programında mezun olanları sıralama 69, Kişi başına düşen otomobil sayısı 1 sıra yükselmiş 31 olmuştur. Yatırım Teşvik Belgesi verilen sabit yatırım miktarına göre sıralama 77’den 79’a gerilemiş, tahakkuk eden vergi miktarı da bir sıra gerilemiş 68 olmuştur. Dış ticaret yapan firma sayısının sıralamasında 66’ıncı, açılan şirket sayısında bir önceki yıl 2. sırada iken bu yıl 35.’ci sıraya gerilemiştir. Geçtiğimiz yıl en rekabetçi iller oranında 45. sırada iken bu yıl 3 basamak yükselerek 42. sıraya yükselmiştir. Bu Zonguldak Hava limanının ulaşıma açılması nedeniyle erişebilirlik endekslerindeki 5 sıra birden yükselmenin yarattığı bir sonuçtur.

 
                                 
                                   Bartın Valisi İsa Küçük kitaplar ve çocuklarla
 
Amasra’yı dünya markası yapmalıyız

   Bartın’da, kuşkusuz ki gelecekte ilin gelişimine olumlu katkılar sağlayacak katma değeri en yüksek sektörlerden birincisi turizmdir. Bölgesel çevre düzeni planı verileri de bu görüşü desteklemektedir.Günümüz itibariyle, Bartın’da çok zengin turizm potansiyeli bulunmasına rağmen turizm alanında ürünün çeşitlendirilmesi yapılamamış ve ekonomik girdi sağlanmamıştır. Turizm pazarında, Bartın’ın doğal ve kültürel kaynaklarının büyük bir bölümü tabiri caizse görücüye dahi çıkarılamamıştır. Bartın’ın gerçekten rekabet edebileceği başlıca sektördür turizmdir. Ankara ve çevresine en yakın deniz, kum, güneş ve önemlisi en temiz ve en yeşil çevre, zengin ekolojik çeşitliliği ve zenginliği bizdedir. Dünya’nın gözbebeği bizdedir. Ama dünyanın göz bebeği iltihaplanmıştır, makyajla lens takarak bunu kapatamayız. İltihapları temizlemeli, gülen gözü gülümseyen yüzü ortaya çıkartmalıyız. Amasra’yı dünya markası yapmalıyız.

Taşkömürü ve metangazı

  İlimizin enerji ve doğal kaynakları yeterli ve rantabl kullanılabilmesi için, tüm enerji kaynaklarının uygun kombinasyonuyla enerji üretiminin ve sürekliliğini sağlanması gerekmektedir. Enerji kaynakları kendi kendine yetebilen, hatta enerji fazlasını ihraç edebilen, doğal kaynakları gelecek nesillere koruyarak aktarabilen il olma için potansiyeli mevcuttur.Türkiye’nin toplam jeolojik taşkömürü rezervi 1,331 milyar ton civarındadır. Bu rezervin yaklaşık 408 milyon tonu Amasra Havzası’nda bulunmaktadır. Amasra kömürleri koklaşmayan ve zayıf koklaşabilir damarlardan oluşmaktadır. Bu jeolojik rezervin yaklaşık 12 milyon tonu Amasra-A Sahasında; 396 milyon tonu Amasra-B sahasında bulunmaktadır. TUBİTAK bir çalışmasında 2023 yılına kadar dünya kömür talebinin % 40 artacağını öngörmektedir. Bartın rezervleriyle bu pazarda yerini almalıdır. Bu yeraltı kaynaklarımızın yani özellikle Amasra kömür madeni ve metangazı’nın enerji ve sanayi sektörü için önemli bir doğal kaynak olarak ilde gelir ve istihdam artırıcı potansiyelini harekete geçirmeliyiz.

Bartın’da şu anda enerji üretimi yapılmamaktadır
   Bartın’da şu anda enerji üretimi yapılmamaktadır. Ancak yapımı devam eden Kirazlıköprü barajı ve HES inşaatı tamamlandığında kurulu gücü 12.3 MW olan hidroelektrik santral ile 41 milyon kwh enerji üretilecektir. Kirazlıköprü barajı ve HES İnşaatı tamamlandığında enerji üretimi + taşkın koruma + sulama amaçlı faydalanılacaktır. Baraj projesi ilde zaman zaman meydana gelen, can ve mal kayıplarına neden olan sel felaketlerini önleme açısından da son derece önemlidir. Bu proje acilen tamamlanmalıdır. Bazen öyle bir hal almaktadır ki ilde başka alanda yapılan birçok çalışmada engelleyici unsur olarak karşımıza çıkabilmektedir.

  Dünya’nın su terazi’sinin ve bunun yanında Bartın’ında bozulduğu, küresel ısınmanın dünya’nın en öncelikli konularından biri günümüzde Sular ilahı anlamına gelen Parthenios’dan adını alan Bartın’ın, da su sorununu tartışması ve gerekli adımları atması gerekmektedir. İlimizdeki kaynaklar dikkate alındığında kullanılabilir su miktarı 1,29 milyar m³/yıl’dır. Bu kişi başına yaklaşık 7.100 m³/yıl su demektir. Bartın’da 1.150 m³/yıl kişi başına kullanım gerçekleşmektedir. Başka bir ifade ile yılda yaklaşık 1 milyar m³ su hiç kullanılmadan, değerlendirilmeden denizlere akmaktadır. Denize akan bu miktarın değerlendirilme zamanı gelmiştir. Zengin orman varlığı ve çeşitliliğini bir yandan ekonomimize kazandırırken bir yandan da geliştirerek korumalıyız.

Bartın ırmağı potansiyeli mutlak suretle turizm alanında değerlendirilmelidir

  14 km uzunluğunda ve üzerinde 500 tonluk gemilerle Karadeniz’den kente kadar ulaşım yapılabilen Bartın Irmağı’nın bu potansiyeli mutlak suretle turizm alanında değerlendirilmelidir. Irmak çevresinde yapılacak rekreatif düzenlemeler ve yerleşim konusu gündeme alınmalı ve Irmağın potansiyelinden yaralanılmalıdır. Tarihi evlerin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, koruma – kullanıma anlayışıyla sektörün kullanımına uygun hale getirilmesini sağlamalıyız. Geçmiş uygarlıkların sosyal ve ekonomik yapısı, yaşam felsefesi, estetik duyarlılığı ile ilgili birçok ayrıntı bu çevrelerde saklıdır ve geçmiş yaşantıları bize sunan açık hava müzeleridir. Kentsel ve kırsal alandaki yerleşmeleri, korumaya yönelik planlarla ve projelerle tarihi geçmişimizin mirasının canlı örnekleri olarak sunmalıyız Son 4 yılda; 67 tarihi ev için proje yapım yardımı yapılmış, 15 tarihi ev için proje uygulama yardımı yağılmıştır. Tabii bunu başlangıç olarak kabul etmeliyiz. İlimizde sürdürülebilir turizm anlayışıyla doğal kaynak potansiyelini dikkate alarak, rekreasyon alanları geliştirilmeliyiz. Eko-turizmin (doğa turizmi ve kültür turizmi) gelişiminin desteklenmesi amacı ile; Doğal güzellikleri bünyesinde barındıran alanlarda, doğa turizmini, ekolojik değerler, geleneksel yapılaşma ve mimariyi koruyacak şekilde yapmalıyız.

Bartın’ı sahil şehri yapmalıyız

  Küre dağları milli parkı dünyada eşine az rastlanır karstik ormanlara, bitki türü ve yaban hayatı zenginliğiyle ekolojik bakımdan önemli uluslararası düzeyde kabul edilmiş ender ormanlara sahiptir. Bu potansiyelin korunmasıyla ve eko-turizm olanaklarının geliştirilmesiyle turizm gelişimine önemli katkı sağlayacak olmasının yanında, ilde  kırsal alandan kentsel alana göçü önleyecek politika aracı olarak ta kullanılması mümkündür. Bartın’ı sahil şehri yapmalıyız… İnkumu’nu sadece yaz sezonunda 2 ay kullanılan bir yer değil tüm yıl yerleşik hayat olan Bartınlıların yaşadığı yer haline getirmeliyiz. Orada bulunan 2.300 konutu da sosyal yaşama katmalıyız. Burada Liman mevkii’nden  İnkumu’na yaklaşık 600 metre olan tünel yapımı konusunu tekrar tartışmaya açmak ve istiyorum. Ayrıca, Belediye ile İl Özel İdaresi olarak, ortak şirket kuralım, tüneli yapalım ve işletelim.

Bütün bu verilerden hareketle turizm olgusuna daha çok önem vermeli, klasik deniz, kum, güneş turizm anlayışının ötesinde tarih, kültür, doğa gençlik ve spor öğeleriyle bütünleşmiş bir turizm olgusunu ayağa kaldırmalı ve hayata geçirmeliyiz.

Bartın coğrafi  yönünden alternatif konumdadır

  Bartın, coğrafi konumu itibariyle (büyük kent ve sanayi merkezlerine yakınlığıyla) Türkiye’nin kuzeybatı bölgesinde gelişme merkezi kurulabilmesi için alternatif konumdadır.  Ulaşım olanakları potansiyelinin yüksek olan, Bartın Limanı 1.sınıf Gümrük kapısı ve uluslararası liman olarak, Amasra ile Kurucaşile limanları ise denizyolu ve yük taşımacılığı bakımından ulusal düzeyde hizmet vermekte, Limanlar ile Karadeniz trafiğine açılma imkanı ve dolayısıyla deniz ticaretini de geliştirme imkanı bulunmaktadır. İlber Ortaylı 1976 yılında 19. yüzyılda “Kastamonu Vilayetindeki yapısal değişim üzerine” adlı makalenizde ulaşım imkânının Bartın’ı nasıl zengin ettiğini belgelere dayanarak açıklamaktadır. Anayollara uzaklığın yarattığı olumsuzluğu gidermek için deniz ulaşımı ve limanın önemli bir uluslararası lojistik üs olmasını üstünlük olarak hayata geçirmeliyiz. Saltukova hava alanı ulaşımı kolaylaştırdı, hayatı hızlandırdı. Kullanım arttıkça Bartın’ı etkileyecektir. Çalışma saatlerimizi arttıracak üretim ruhumuzu tamamlayacaktır. Son zamanlarda Viking treni projesi gündeme gelmiştir. Litvanya, Belarus, Ukrayna ile Türkiye’yi kapsayan ve Baltık Denizi’nden Akdeniz’e kadar uzanacak hattı kapsamaktadır.

Karadeniz limanlarının uluslararası ulaştırma merkezi, lojistik üs yapabilir

  Proje Karadeniz limanlarını uluslararası ulaştırma merkezi, lojistik üs yapabilir. Almanya ve Bulgaristan’ın Türk taşımacılara çıkarttığı zorlukların, Türkiye’yi farklı güzergah aramaya itmesi ile TIR’ların, kuzeyden gemilerle Ukrayna’ya taşınması ve Viking treni ile de Beyaz Rusya üzerinden Litvanya’ya oradan da Avrupa’ya ulaştırılmasını kapsayan proje doğrultusunda Bartın Limanının Bartın ekonomisine çok büyük katkıları olacaktır. Son dönemlerde ortaya konulmuş olan Viking Treni projesi Anadolu ürünlerinin orta ve kuzey Avrupa’ya Bartın limanının üzerinden nakledilmesini içermektedir. Bartın limanının geliştirilmesiyle bu alanının Bartın ekonomisine çok büyük katkıları olacaktır.  

Filyos vadisi projesi

  Limanımız aynı zamanda 1. sınıf gümrük kapısıdır. Ukrayna ve Rusya arasında sınır ticareti geliştirme yolları aranmalıdır. Sınır Ticareti Merkezi kurulmalı, (yasal dayanağı vardır) komşu ülkeler ile ihracat ve ithalat kolaylıklarının sağlanmasıyla, ilişkileri geliştiren bu özel ticaret modelini hayata geçirmeliyiz Zonguldak il sınırında olan Saltukova – Filyos bölgesindeFilyos Vadisi Projesi” olarak adlandırılan proje kapsamında yeni Petrol rafinerisi, Organize Sanayi Bölgesi, Liman gibi devlet sektörünce önerilen yatırım projeleri yanında çok sayıda özel sektör yatırımları da gündemdedir. Böylesi büyük tasarımların gelecekte beraberinde getireceği ticaret hacmindeki gelişmeler ve nüfus artışı yeni sosyo-kültürel ihtiyaçlar doğuracaktır. Gerçekten, Filyos Bölgesi Bartın İl merkezine 30-35 km, Zonguldak İl merkezine 65-70 km. uzaklıktadır, dolayısıyla burada çalışacak personelinde sağlık, eğitim, konut, yerleşim yeri gibi kentsel ihtiyaçlarını karşılayabilecek en yakın merkez Bartın’dır.Bartın ve Bartınlılar olarak bu ihtiyacı şimdiden görmeli ve geleceğe yönelik olarak planlamayı buna göre yapmalıyız.

Organik tarıma elverişlilik vardır

  Bütün bunların yanında Tarım alanında da birkaç bir kaç not düşmek istiyorum. Bu konudaki sunumu daha sonra Tarım Müdürümüz yapacaktır. Bartın 2023 çalışmamızda belirttiğimiz gibi ;Birçok ürün çeşidi bakımından organik tarıma elverişlilik vardır.Kadınların iş yaşamına katılma oranın yüksek olması, kırsal kesimden göç edemeyen nüfusun geçimlik tarımsal faaliyetten pazara dönük üretim arayışında olması gibi faktörler değerlendirilmesi gereken önemli fırsatlarımızdır.           Aynı zamanda, düşük kapasitede kullanılan tarımsal potansiyelin artan kırsal turizm talebiyle turizmi de olumlu yönde etkileyecek ve ayrıca piyasa için üretim yapacak tarzda geliştirilmesi, ürünlerin ekotarım bazında çeşitlendirilmesini sağlayacak tarım ve hayvancılık yatırımlarının gerçekleştirilmesi önümüzde duran geliştirilmesi ve desteklenmesi önem arz etmektedir.

 
                                                                         
                                                   Bartın Valisi İsa Küçük okulda
                                         açılan kitap sergisini  incelerken
 
Derslik başına 23, öğretmen başına 21 öğrenci düşmektedir

  Okullaşma oranı, derslik başına öğrenci ve öğretmen sayıları, gibi önemli temel göstergelerde ulusal göstergelerle karşılaştırıldığında ilimiz oldukça iyi durumdadır. Derslik başına 23, öğretmen başına 21 öğrenci düşmektedir. Okullaşma oranların da; İlköğretimde  %99,6 Ortaöğretimde %75 seviyelerindedir. Taşımalı eğitim sisteminin reforme edilerek iyileştirildiği, taşındığı noktada daha iyi fiziki ve moral imkânlarla buluşabilen çocuklar, kırsal kesimdeki lise çağı öğrencilerin şehirlerde okuyabileceği şartların oluşturulması, ilimizin öncelikleridir. Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak hızla gelişen endüstri dallarında ihtiyaç duyulan teknik insan gücünün yetiştirilmesi, bir tarafta genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlamak, diğer yandan ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmek için 2023 yılına giderken önemli alandır. Bartın’a ikinci bir üniversiteyi, özel üniversiteyi kurmak… Vakıfların, Bartınlıların kuracağı bir üniversite… Bu vilayete, Bu vilayette yaşayanların ve ekmeğini buradan kazananların gelecek kuşaklara en büyük hediyesi olacaktır. Üniversitelerimiz yeniçağın, yeni oluşum ihtiyaçlarına göre şekillenmesi gerekir.

Enerji, imaj, yaşam mühendisliği

  Enerji Mühendisliği: Bugün dünyanın, dünyadaki hayatın gereksinim duyduğu en önemli madde enerjidir. Enerjinin olmadığı bir endüstri, bir hayat düşünülemez. Savaşlar bu maddeler ve bayrakları üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmakta, dahası ülkeler işgal edilmekte, bölünüp ufalanmaktadır.

Sınırlı enerji kaynaklarının yönetimi, yeni ve yenilebilir enerji kaynaklarının bulunması, kullanılabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Bu alan yeni tip mühendislik ve mühendislere gereksinim duymakta uzman ihtiyacını karşılamaktadır.

   İmaj Mühendisliği: Gerek bireysel, gerekse kurumsal anlamda herkes kendini doğru anlatmaya, anlatılmak ve anlaşılmaya ihtiyaç duymaktadır. Herkesin beğenisini kazanmalı kar ve etkilerini artırmalı… Bu alanda mevcut bilim dalları olan sosyoloji, psikoloji, antropoloji, sanat dalları, mühendislik teknikleri, “İmajmaker” yetiştirme…

   Yaşam Mühendisliği (Sağlık Koordinatörlüğü): İnsanların hayatını yorumlayış, hobi, zevk, zaman yönetim, fobilerden kurtulma programları hazırlama uyguluma sağlıkla ilgili tüm ihtiyaç ve uygulamaların bir plan ile kişinin kendi isteğine bağlı kalmaksızın planlama ve uygulama sürecini başarı ile yönetecek, denetleyecek sistemleri içerecek bir bilim dalı gelişecektir.

 
                                      
                                        Bartın Valisi İsa Küçük Anaokulunda
 
Yılmayacak ve yorulmayacağız

  Cumhuriyetimizin 100. yılında biz Cumhuriyet kuşaklarının başta büyük Atatürk ve Onunla birlikte olan kurtarıcı ve kurucu kuşaklara vereceği en büyük hediye AB kapısında bekleyen bir Türkiye değil, AB’nin peşinde koştuğu bir Türkiye’yi gerçekleştirmiş olmaktır. Şimdi bu hayal için sizleri 100 yıl öncesine götürmek ve tam yüzyıl önce 1910-1923 arasında bu milletin neler gerçekleştirmiş olduğunu, hafızalarımızda tazelemek istiyorum. Trablusgarp işgal edildi, Balkan Savaşları çıktı, büyük insan ve toprak kayıpları yaşandı. I. Dünya harbine girdik. 4 bir yanda 7 düvele karşı savaş verildi, yenildik Mondros bütün umutlara Paydos ! dedi. Sevr imzalandı. Paramparça edildik. İşte bu koşullar içinde millet varı yoğu ne var ne yoksa M. Kemal Paşa komutasında teşkilatlanan kurtuluş mücadelesine verdi. Zafer kazandı. Yeni bir devlet kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti… Batının gözünde “Son nefesini vermekte olan, ölüme mahkûm Türkler” nasıl oldu da I. Dünya Savaşı’ndan sonra, yeniden ayağa kalktı, bütün dünyayı şaşkına çeviren zaferlere imza attı. 13 yıla sığdırılan bunca başarının nasıl ve nedenlerine batı cevap bulamamıştır. O cevabı Türk Milleti ve Milletine inanmış Mustafa Kemal Atatürk vermiştir.

Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmak

  Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılına 2023’e giderken, onun bize gösterdiği “Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmak” hedefini milletimizin evrensel ve yaşamsal bir hedefi olarak kabul etmeli ve durmadan bu hedefi gerçekleştirmek için çalışmalıyız. Unutmamalıyız ki “Çağdaş Uygarlık düzeyi” önümüzde duran bizi bekleyen statik bir durum değil, her an değişip, yenilenen bir durumdur. Bu duruma, bu durumun yarattığı, ürettiği değerlere, mallara, ürünlere sahip olmak değildir Çağdaş uygarlık… Bütün bunları yapıp, üretilebilmesi, gerçekleştirilmesi süreçlerine ortak olmak, yapan ve yaratıcı olmaktır. Yani hedef çağdaş uygarlığın yapıcı yaratıcı ortağı olmaktır. Bunun için çok çalışacağız, yılmayacak ve yorulmayacağız.

Bartın hayali

  Bu çalışmanın özeti; 2006 yılında Bartın ilinde görev yapan başta il valisi olmak üzere tüm kamu görevlilerinin, Bartınlılarla birlikte kurmaya çalıştığı “Bartın hayalidir”dir.

“Hayal etmek” ya da “hayal kurma”nın başarının itici gücü ve çıkış noktası olduğuna inanıyorum. Hayallerimiz yoksa, gidilecek yol ve ulaşılacak hedef de yok demektir. Kuşkusuz ki akıl, bilgi ve bilim ışığında ellerimizle yapıp ortaya koyabileceğimiz hayallerdir, burada söz konusu olan. Başarı önceden belirlenmiş ya da ilan edilmiş hedefleri yakalamak, inşa etmek ve gerçekleştirmektir. “Bartın 2023 Stratejik Amaçlar ve Gelişme Planı” hayallerimizi içerse de, hayallerden ötede de bir anlam taşımaktadır. Başta İlin Valisi olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın yönetici ve çalışanlarına, dahası ilimizdeki sivil toplum, gönüllü kuruluşlar ve meslek odalarına verilmiş plan hedeflerini gerçekleştirme yükümlülüğüdür. “Bartın 2023,  bu yükümlülüğü üstlenenlerin bir anlamda da yapmak ve başarmak sözüdür.

 
                                            
                                          
                                              Bartın Valisi İsa küçük okul öncesi
                                                        eğitim gören çocuklarla 
 
Mutlu insanlar diyarı bir il olmaktır

  Bartın’ın; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100 yılında, çalışkan insanı ve üreten ekonomisi ile Türkiye Cumhuriyetimizin ideallerini gerçekleştirme yolunda üzerine düşen görevi yapmanın yüzakı ile varlığını devam ettirmesini sağlamaktır. Mutlu insanlar diyarı bir il olmaktır hedefimizdir. Şimdi bir “yol haritası” ve yapılacak işler var önümüzde; Bartın’ı bir turizm bölgesi yapmalıyız. İlin batı kıyılarında Mugada, doğu kıyılarında Amasra, Çakraz merkezli bir turizm bölgesi: Deniz, kum, güneş üçlemesini aşan doğa, kültür, spor gibi insanın kendisini yenileme faaliyetlerine cevap verebilen bir turizm anlayışı’nın gerektirdiği altyapıyı gerçekleştirmiş bir Bartın. Kıyılarında yat limanı (Marina) kurulmuş bir Bartın.

  Arkeolojik kazılarla Amastris’i ortaya çıkarmış bir Bartın. Kurucaşile ve Tekkeönü’nde dünyanın her yerinde aranan, her okyanusta yüzen ahşap yatların yapıldığı, ahşap yat tasarım ve yapım bölgesi olan bir Bartın. Küre dağları Milli Parkı alanı ile gelişip güçlenmiş ekolojik-tarım ve turizmde cazibe merkezi olmuş bir Bartın.Taşkömürü, Metangazı başta olmak üzere tüm doğal kaynaklarını ilin ve ülkemizin kalkınması yolunda üreten, bir Bartın.

  Mevcut Organize Sanayi Bölgesini, alan istihdam ve işlev olarak büyütmüş 5000 kişinin çalıştığı yeni bir “Demir Çelik Üssü” olan Bartın. Kırsal nüfusun azaldığı, kentsel nüfusun arttığı üniversite şehri, gençliğin heyecanı, dinamizmi ve romantizmi ile yaratıcılığını üst seviyeye çıkarmış bir Bartın. Ulaştırma altyapısını tamamlamış, mevcut altyapı standartlarını kalitesini yükselterek, limanlar ve karayollarının, demiryolu ile desteklendiği bölgesel ve uluslararası lojistik üs olmuş bir Bartın.

Sürdürülebilir kalkınmanın temel ilkesi olan doğal kaynak

   Sürdürülebilir kalkınmanın temel ilkesi olan doğal kaynak gözetimini ve ekonomi-ekoloji ilişkisini kurarak, yeşil Bartın’ın doğasını kentsel mekan içerisinde de yaratıp yaşatan, yaşam kalitesi yükseltilmiş bir Bartın. Turizm, enerji, sanayi, ulaştırma alt yapısını koruma- kullanma dengesini sağlayarak tamamlamış, kalkınma potansiyeli bulunan bir il olmanın ötesine geçerek, bölgesinde kalkınmayı sağlayan lokomotif bir güç olmuş Bartın kurmaktır hedef. Bu hedef, Bartın’lılarla el ele vererek bugün bizlere ve gelecekte görev başında olacak her kademedeki kamu görevlisine verilmiş başarmak mecburiyetidir. Bu mecburiyetin takip, destek ve denetimi saygıdeğer Bartınlılara bırakılmıştır.”

                                                                                

                                        T.C. BARTIN VALİLİĞİ  WEB SİTESİ 
                                              http://www.bartin.gov.tr/index.php                       
 
                   BARTIN 2023 ÇALIŞMASI YAYGIN BASINDA GENİŞ YER BULDU
 
                                Haberi Okumak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız

 https://habergunebakis.com/haberdetay/602-Bartın-Valisi-İsa-Kucuk:- “Turkiye-ve- Bartının-2023-stratejik-vizyonu-projesi”.html
 
                                 Tarih: 09.06.2010 Saat: 15:17 Editör: BASIN
                                                                                                                                                             
  1. belediye başkanına
    sayın başkanım ben sarıderesi akçebelen köyünde oturuyorum 20 yıl önçe evimizizi hazine arazisi diye evimizi yaptırmadılar baba orasına bana bırak tılar evimi yapmam için yardım edin

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!