Cuma, Mayıs 3, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız: "Karadeniz'in en güzel noktası Amasra"

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız: “Karadeniz’in en güzel noktası Amasra”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
 Bartın iline bağlı turizm cenneti ve doğa ile denizin buluştuğu, Karadeniz’in güzel gözü Amasra gerçekten insanı hayran bırakacak ülkemizin nadide turizm merkezlerinden birisidir. Ankara’ya en yakın deniz sahili Amasra’dır. Ayrıca Amasra tarihi kimliği ve coğrafi bir konumu itibariyle de önemli bir konuma sahiptir. Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, ilçenin turizm yönünden gelişmesi için büyük gayret gösteriyor. Kaymakam Mehmet Amasra’nın turizm yönünden daha iyi bir gelmesi için proje üzerine, proje yapıyoruz diyor. Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız; çalışkan, samimi ve içten tavırları, devlet duruşu ile herkesin takdirini kazanmış kaymakamlarımızdan birisidir. Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, “Amasra ve başarılı bir yönetici” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Eşsiz doğal güzelliği ve 3000 yıllık zengin tarihi “Amasra, eşsiz doğal güzelliği ve 3000 yıllık zengin tarihi ile sadece Batı Karadeniz’in değil, ülkemizin de çok önemli bir turizm merkezidir. Özellikle, Roma, Bizans ve Genovalılardan kalma çok önemli tarihi kalıntılara sahip Amasra, Osmanlı’nın büyük hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından “Çeşm-i Cihan” olarak nitelendirilmiştir. Amasra genel olarak yöreye özgü meşhur Amasra salatası  ve her mevsim taze balığıyla bilinen bir şehirdir.Ülkemiz tarihi açıdan dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Anadolu’nun her noktası ayrı bir tarihi ve ayrı bir medeniyeti barındırır.bu nedenle tarihi dokusu restore edilip, iyi organize edilirse, tanıtımı iyi yapılırsa ancak tarih ön plana çıkmaktadır. Amasra’da, küçük ama ciddi tarihi eserleri bünyesinde barındıran bir müzemiz mevcuttur. Amasra Kalesi, Roma-Bizans ve Genovalılardan izler taşıyan önemli bir tarihi değerdir. Restore edilmeyi bekleyen Bedesten, Genova Şatosu yine çok önemli yapıtlardan  Fatih Camii, Akropol Amaya tarihinin önemli aktörleridir. Bunları restore edebilirsek, iyi bir tanıtım yapabilirsek, Amasra tarihi ile de ön plana çıkacaktır.                               

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız                    
Amasra’nın Ankara’ya en yakın deniz olmasıdır

  Amasra’da bu kadar tarihi değerlere, bu eşsiz tabiat güzelliği ve her şeyden öte, deniz faktörü de eklendiğinde; özellikle 3-4 saat uzaklıkta olan Ankara ve İstanbul’dan şehrimize çok yoğun bir turizm hareketi vardır. En önemli nokta Amasra’nın Ankara’ya en yakın deniz olmasıdır. Diğer faktörlerde eklenince, Amasra özellikle hafta sonu ve yaz tatilleri açısından çok yoğun bir taleple karşı karşıyadır.  Kış aylarında 7-8 bin civarında olan nüfusumuz, yaz aylarında 30-40 binlere kadar çıkmaktadır. 2500 yatak kapasitesinin yanında asıl konaklama ev pansiyonculuğu şeklinde gerçekleşmektedir. Özellikle yaz aylarında şehir alt yapısı, bu kalabalık nüfusa yeterli gelmemekte, bu ise trafik ve çöp sorunu gibi ciddi sorunlar doğurabilmektedir.

2.500 civarındaki yatak kapasitesi

  Gerek kaymakamlığımız ve gerekse belediyemiz sürekli uyguladığı yeni tedbirlerle bu sorunları en aza indirmenin gayretindedir. Örneğin trafikte otobüsleri şehrin içine kabul edemiyoruz. Bununla ilgili zaman zaman olumsuz eleştirilerde alıyoruz. Ancak bu tedbirlerin genel olarak yerinde olduğunu belirtebiliriz. Özellikle artan araç yoğunluğunu azaltmak için yeni otopark alanları yaratma çabasındayız. İlçemize gelen konuklarımızın daha rahat gezebilmesi için yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Belediyemiz, gerek araç parkı ve gerekse çalışanlarıyla büyük bir gayretin içindedir. Ev pansiyonculuğunu ayrı tutarsak, 2.500 civarındaki yatak kapasitesinin çok yeterli olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir. Ancak 1950’li yıllardan bu yana turizmin içerisinde olan ve kendini yetiştirmiş Amasra’nın sempatik, cana yakın, güler yüzlü insanları gelen konuklar açısından büyük bir memnuniyet yaratmaktadır. Özellikle ilçemizde Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinin bulunması son yıllarda nitelikli işgücü sunumunu artırmıştır.

                                                                                                           Amasra

Türkiye’de turizm hareketinin başladığı en eski yerleşim birimi

  Amasra Türkiye’de turizm hareketinin başladığı en eski yerleşim birimlerinden bir tanesidir.Bugün ülke turizminin tek ve rakipsiz lokomotifi Antalya’da 1970’lerde başlayan turizm kültürü, Amasra ilçemizde 1950’li yıllara dayanmaktadır.Amasra her dönemde devlet adamları, sançtılar ve akademisyenlerin gözbebeği ve uğrak yeri olmuştur. Daha öncede bahsettiğim gibi, muhteşem doğal güzelliği, eşsiz damak tadı ve masmavi denizi ile Amasra yeşil ile mavinin, tarih ile doğal güzelliğin gizemli cennetidir. Özellikle kısa tatiller için en cazip tatil merkezidir. Özellikle son 10 yılda Amasra’nın marka değeri çok ciddi şekilde yükselmiş, talep inanılmaz ölçüde artmıştır.

  Bunun ilk ve önemli nedeni Amasra’da çekimleri yapılan ve bütün güzellikleri net bir şekilde ortaya koyan “Gönderilmemiş Mektuplar” filmidir. Başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın paylaştığı bu film, Amasra turizmi açısından bir dönüm noktasıdır.

                                          

 Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız   
  lköğretim okulu öğrencisiyle

Ünlü Pop Sanatçısı Barış Akarsu’da Amasra’nın tanıtımında çok önemli bir aktör

  Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz ünlü Pop Sanatçısı Barış Akarsu’da Amasra’nın tanıtımında çok önemli bir aktör olmuştur. Amasra ekonomisinin genel olarak en büyük lokomotifi turizmdir. İlçedeki istihdamın çok büyük bir bölümü turizm sektöründedir. Ancak, özellikle köylerimizde  bölgenin genelinde olduğu gibi yoğun bir işsizlik olduğunu, yeterli tarım alanları  ve dolayısıyla  geçim kaynağı bulunmadığını, özellikle köylerimizdeki gençlerin başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere göç etmekte olduğunu da belirtmeliyiz. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; Amasra ilçesinde yaşayan yaklaşık 15.500 nüfusun, takiben 12.500’ü sosyal güvenlik şemsiyesi altındadır.

ATİM  yaklaşık 1050 personeli ile üretim yapmaktadır

  Amasra ilçe merkezinde halen faaliyetlerini devam ettirmekte olan T.T.K’na bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi(ATİM) burada önemli bir faktördür. ATİM şu anda yaklaşık 1050 personeli ile üretim yapmaktadır. Oysa 1980’li yıllarda 6500 çalışanı ile bölgenin tek ve rakipsiz istihdam kurumu olmuştur. Bu kurumdan emekli olmuş binlerce Amasralı ilçenin gelir düzeyini yükseltmektedir. İlçenin genel gelir düzeyi Türkiye ortalamasının üzerindedir.

  Özelikle hükümetimizin 2009 yılından bu yana uygulamakta olduğu KÖY-DES  projesi sayesinde ilçemiz genelinde içme suyu olmayan ve yolu asfalt olmayan köyümüz 2010 yılı itibariyle kalmamıştır. KÖY-DES projesi kapsamında çalışmalarımız artık mevcut standartların yükselmesi yönündedir. Bu çalışmalarda başta Bartın Valimiz Sayın İsa Küçük olmak üzere, Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un, İl Özel İdaremiz ve önceki dönem Amasra Kaymakamlarımızın da büyük katkıları ve emekleri olduklarını belirtmeliyim. Birçok köyümüzde Kaymakamlığımız Köylere Hizmet Götürme Birliğinde kilit parke çalışması yapılmaktadır.

                                         

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız  HEM kursiyerine belgesini verirken
Kaymakamlarımız turizm konusunda ciddi birikim ve tecrübe sahibidirler

  Bartın Valimiz Sayın İsa Küçük’de uzun yıllar Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Marmaris ilçesinde kaymakamlık yapmıştır. Tecrübelerinden gerçekten çok istifade ediyoruz. Genel olarak bütün kaymakamlarımız turizm konusunda ciddi birikim ve tecrübe sahibidirler. Ancak Antalya’lı olmanın, orada doğup, büyümüş olmanın ve turizmi uzun yıllardır tanımanın Amasra’da kaymakamlık görevinde bulunduğumuz dönemde çok ciddi avantajlar sağlayacağını değerlendirmek yanlış olmayacaktır.

                                 

Amasra Kaymkamı Mehmet Yıldız halkın içinde
Yönetici ciddi ve aynı zamanda sevecen ve sağduyu içinde olmalıdır

  Kaymakamlık çok önemli ve çok güzel bir görevdir. Başarılı bir yöneticinin tanımını yapacak kadar kendimi tecrübeli hissetmiyorum. Yaklaşık 15 yıldır kaymakamlık mesleğini yapıyorum. Diğer kaymakamlarımız ve valilerimiz, büyüklerimiz bizlerden daha iyi tecrübelere sahiptirler. Yöneticilik konusunda şahsi düşüncem şöyledir; yönetici halkın içinde olmalı ve halkı iyi tanıması gerekir.Yöneticinin ulaşılabilir, devlet adabını almış olması, muhasebe gücünün yüksek olması, karşılaşılan durumlar karşısında serin kanlı olmasıdır. Yöneticiliğin kitabı olmadığı gibi iyi bir yöneticinin tanımı da yoktur. İyi bir yönetici ciddi ve aynı zamanda sevecen ve sağduyu içinde olmalıdır. Yöneticilerin bulunduğu yerleri daha iyi bir yere getirmeleri iyi olur. Programlı ve planlı yöneticilerin revaçta olduğunu düşünüyorum. Normal misyonu, vizyonu ayrıca bir hedefi olmalıdır. Bulunduğumuz yeleri daha iyi bir yere getirmemiz için şahsi planlama yapmamız gerekir. Çok iddialı olmaktan kaçınmak lazımdır. Yapılamayacak hedefleri koymamak, çalışmalarda yılmamak lazımdır. İnsanları sabırla dinlemek ve hepsinden önemlisi sonuna kadar dinlemek gerekir. Bunlar benim yöneticilik hayatında önem verdiğim hususlardır.

                                           

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız
Amasra, marka değeri çok yüksek bir şehirdir

  Amasra, muhteşem ve doğaüstü bir şehirdir. Fatih Sultan Mehmet Amasra’ya geldiğinde Bakacak Tepesinden bakıp, Lalasına diyor ki Lala Çeşm-i Cihan bumu ola? Dünyanın gözbebeği, gözü burasımıdır? Diyor Karadeniz Bölgesinin tüm sahillerini biliyorum. Karadeniz doğal olarak çok güzeldir. Marka değeri çok yüksek bir şehirdir. Çok yoğun bir talep alan bir şehirdir. Buraya gelmeden önce, burayı ilk defa görsem daha sonra 2-3 haftada bir Amasra’ya gitmeyi düşünürdüm. Bu güzelliğin içerisinde bir yeri ayırt etmek gerekirse çok rahatlıkla söylemek gerekirse, Amasra Kaymakamı olduğum için söylemiyorum, Karadeniz’in en güzel noktası Amasra’dır. Amasra için onlarca proje geliştiriyoruz. Hemen hergün yeni bir proje düşünüyoruz dersem sanırım abartmış olmam. Bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Çok ama çok güzel bir ilçemiz var. Allah bize böyle bir ilçede yönetici olmayı nasip etmiş ve atabileceğimiz her yeni adım, sahip olduğumuz güzelliklere güzellik katacak. Bu durumda bize sadece çalışmak ama çok çalışmak düşüyor. Önümüzdeki dönemde çok değerli büyüklerimizin de katkıları ile Amasra’nın mevcut olan yüksek marka değerini, çok daha yukarılara çıkarmayı hedeflediğimizi belirterek sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 
  1. amasra kaymakamına
    kaymakam M. YILDIZ bulundugu her ilçede çalışmalar mutlaka hız kazanır en iyi hizmeti vermek için gece gündüz alışır keşke benim ilçemin kaymakamı olsada onun engin tecrübelerinden ilçemiz faydalansa onun kıymetini amasralılar mutlaka bilnelidir kendisi çalışkan yardım sever mükemmel bir kişilige sahip saygıdeger bir kaymakam olarak hep yüregimizde yaşayacak

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!