Haber: İlker ÇAKAN
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Selim Yenel, Amasya Üniversitesi-Eğitim Fakültesi Kongre ve Kültür Merkezinde “Dış Siyasetimiz ve Kamuoyu Yansımaları” konulu Amasya Üniversitesi öğrencileri ile yaptığı sohbet toplantısı yaptı ve sohbet sonunda üniversite öğrencilerinin Türkiye’nin dış siyaseti konusunda sorularını şöyle cevapladı;
Türkiye bazen gereksiz korkulara kapılıyor
Toprak satın almayla bir ülke toprak kaybetmez. Sonuçta Türkiye’de satın alınan binalar, toprak yine bize aittir. Bu nedenle gereksiz korkulara kapılmamak lazımdır. Türkiye bazen gereksiz korkulara kapılıyor. Türkiye’de özgüven ihtiyacı var. Şunu unutmayın? Özellikle gençlere şunu söylemek lazımdır.1918 yılında 10 yıllık bir savaştan sonra Osmanlı Devleti yıkılırken, Türkiye işgal edilmişken, en zayıf olduğumuz noktadan bugün şu an çok güçlü durumdayken, neden korkuyoruz?
Hiçbir şeyden çekinmeye ihtiyacımız yoktur
Çekingemiz nedir? Hiçbir şeyden çekinmeye ihtiyacımız yoktur. Çekingeniz, o özgüvene ihtiyacınızdandır. Yabancı bir ülkenin vatandaşı Türkiye’de emlak almak istiyorsa, Türk vatandaşı gibi emlak almak hakkına sahip olması gerekir. Bu konuda devletin sınırlamaları vardır. Neden bizim Türkler ABD, İngiltere, Fransa’da emlak alıyorlar.
Her ülkenin kendini koruyacak yasaları vardır
Bunu bir sorun olarak görmemek lazımdır. Her ülkenin tabii ki kendini koruyacak yasaları vardır. O bakımdan endişeye mahal yok demektir Ortadoğu’da İran, Suriye, Lübnan gibi ülkelerle Avrupa Birliği dışında ikinci birlik kurulamaz. Bunun için zaten alt yapı yoktur. Bizim Ortadoğu’daki ülkelerle ticari ilişkiler dışında bir ilişki kuramayız. Çünkü alt yapı, düşünce yapısı olarak çok farklıyız. Bizim için en uygun yer hep batı olmuştur. Avrupa Birliğine üye oluruz veya olmayız o ayrı bir konudur.
Avrupa Birliği ile ilişkimiz olacaktır. Bölgesel bir oluşumun ortaya çıkması mümkün değildir. Zaten Rusya ile bu çerçevede ilişkiye girmek pek doğru olmaz. Ortadoğu’da bildiğiniz gibi Arap Birliği vardır. Arap Birliğini gördüğünüz zaman birlikte olmuyorlar. Türkiye’nin; yapısı, demokrasisi, sahip olduğu bakış açısı var. Ona sahip olan tek Avrupa Birliği vardır. O konudan bizimle birlikte olacağını düşünebileceğimiz Ortadoğu’da bir büyük bir ülke yoktur.
Terörizm konusunda ise en büyük sıkıntımız yurt dışında çeşitli terörist yuvaların bir şeklide bulunması ve ona müsamaha gösterilmesi, aranan teröristlerin ardından Türkiye’ye getirilmesini istiyoruz. Ne yazık ki bazı Avrupa ülkeleri buna aynı sıcaklıkta bakmıyor. Sorumluluk onlarda değişmeye başladı. Özellikle şimdiye kadar teröristleri barındıran, PKK teröristlerini barındıran Belçika ve Danimarka farklı tutum değiştirmeye başladı. Bunun neticesini almaya başladık. Buna en büyük etken ABD’dir. Terörizmden en çok etkilenen ülkelerden birisi ABD’dir. Ne yazık ki terörizmden etkilenen İspanya, İngiltere olsun, bunlardan etkilenmek istemeyen ülkeler bir bakıma teröristlere müsamaha gösteriyorlar.
Belirli sınır yönetimi olmadığı için orada da bazı sıkıntılar oluyor
Sınırlarımız açıldı, kapıda vizeler kalktı ama tabii ki sorunların hepsi bitmedi. Birtakım insanların yanlış faaliyetleri vardır. Karar alıyorsunuz, fakat bunu uygulamak çok önemlidir. O uygulamada belirli aksaklıklar varsa onların üstüne gitmek gerekiyor. Sınır geçişlerinde ne yazık ki belirli sınır yönetimi olmadığı için orada da bazı sıkıntılar oluyor. Şikayetler geldikçe bu sıkıntıları önlemeye çalışıyoruz. Bunların üzerine gitmek gerekir. Üzerine gittikçe bu sıkıntılar azalır.”