Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu: Eğitim ve sağlık her zaman önceliklerim

Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu: Eğitim ve sağlık her zaman önceliklerim

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

    Malatya iline bağlı Pütürge ilçesi; 1.181 km. bir alana sahip olup, rakımı 1250 metredir. İl merkezine 74 kilometre mesafede olup, bu yolun tamamı asfalttır. İlçenin en önemli turistik merkezi, bir kısmı Adıyaman-Kahta, bir kısmı ise Pütürge sınırları içerisinde bulunan Nemrut Dağındaki harabelerdir. Dünyanın sekizinci harikası olan ve yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCU Dünya Kültür Mirasında yer alan Nemrut, Pütürge ilçesine 55 km. ve Malatya’ya ise 95 kilometre uzaklıktadır.

    Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, çalışkanlığı, ürettiği projelerle herkesin takdirini kazanmış ve ürettiği projelerin birçoğunu sonuçlandırmış, Türkiye’de çalışmalarıyla örnek alınacak kaymakamlarımızdan birisidir. Göreve başlayalı yaklaşık bir yıl olmasına rağmen, ilçenin temel sorunlarını birebir çözmeye başlamış. İlçeye 30 yataklı hastane yapımını başlatmış. Dünyaca ünlü Nemrut Dağı yolu yapımını son aşamaya getirmiş, ikna komisyonları kurarak, öğrenci sayısını artırmıştır. Özellikle İstanbul’daki Pütürgeli işadamlarıyla toplantılar yaparak, ilçeye yardım yapmaları konusunda onların destek ve yardımlarını almıştır. Kısaca; çalışkan, dürüst, samimi ve devlet adamı Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, Pütürge konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                                 
                                                               Pütürge
 
Önceliğimiz eğitimdir

    “Göreve başlayalı bir yıl olduktan sonra problem daha net ortaya çıkmaya başladı. Bizde buna göre neler yapabiliriz diye onu inceledik. Önceliğimiz eğitimdir. Yatılı Bölge Okulunun önünü düzeltmeye, öncelikle vatandaşlarımızın çocuklarını daha iyi okula göndermeleri için şartlarını iyileştirdik. Bu konuda merkezdeki Yatılı Bölge Okulunun bakımının yapılmasını bir hayırsever işadamı üstlendi. Boya badana, çevre şartlarını iyileştirmeye başladık. Parke şartları ile çevre düzenlemesi yaptık. Pütürge Yatılı Bölge Okulumuzun hali çok kötüydü. Boya ve badana yıllardan bu tarafa yapılmıştı. İş adamlarımız bu konuda da bize yardım ettiler. İstanbul’da bu konuda bir toplantı yaptık. Bu toplantıya köy dernekleri ve işadamlarımız katıldı. Tamir, bakım masraflarını karşılamak üzere işadamlarımızın her birine bir okulu verdik.

Okullardan 8 tanesinin bakım ve onarımını bitirdik

    İşadamlarımız bu konuda bizi kırmadılar. Elimizi havada bırakmadılar. Tepehan Yatılı Bölge Okulunun yaklaşık 100-150 milyarlık bir keşfi vardı. Bunu bir iş adamımız üstlendi. Şu an bu okulun bakım ve onarımını yapıyoruz. Bizde 70 tane köy okulumuz var. Bu okullardan 8 tanesinin bakım ve onarımını bitirdik. Altı okulda da faaliyetlerimiz sürüyor. Bu faaliyetlerle okulların fiziki şartlarını iyeleştiriyoruz. Buradan tek kuruş devlet parası çıkmıyor. Bu okullar köy dernekleri ve iş adamlarımızın katkılarıyla yapılmaktadır. Bu dönemde özellikle okumaya ağırlık verdik.

İş adamımız 50.000 kitap topladı ve bunları gönderecek

    Pütürge Yatılı Bölge Okulunda hayırsever iş adamımız tarafından kütüphane oluşturuldu. Bu iş adamımız 50.000 kitap topladı ve bunları gönderecek. Önümüzdeki hafta veya bayramdan sonra bunun açılışını yapmayı düşünüyoruz.

Sonbaharda 250.000 fidanı toprakla buluşturmuş olacağız

    Türkiye’de ağaçlandırma çok önemli bir konudur. Bu konuda mülki idare amirliğinin geleceğe bırakacağı en önemli eserdir. Bu dönemde bu ormanı şu kaymakam yapmış diye adının yâd edilmesi çok önemlidir.  Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle ilkbaharda 100.000 fidan diktik. Şu an ikici etaba geçtik. İkinci etapta da yaklaşık 80.000 meşe palamudu ve badem dikeceğiz. Bunun yanında 20.000 tüplü çam fidanı dikiyoruz. Ayıca çıplak kök dediğimiz fidanları dikeceğiz. Bunda da hedefimiz 150.000’dir.Böylece Sonbaharda 250.000 fidanı toprakla buluşturmuş olacağız.

Nemrut Dağı yolu bitiyor

    Geçen yıl Nemrut Dağı ilk etabını görmüştünüz. Nemrut yolunda son aşamaya geldik Nemrut Dağı yolu bitiyor. Genel olarak 22 m. genişliğinde yol platformu çıktı.

Ciddi bir çalışma oldu. Şu bununla ilgili 45 günlük bir ihaleye çıktık. Onunda sonuna geldik. Bu konuda bir sıkıntımız olmayacaktır. Bunun afsalını önümüzdeki yıl görür müyüm? Görmez miyim? Bilmiyorum. Burada olursak, bu yolun asfaltlamasını yapıp bitireceğiz. Malatya turizmine bizimde Pütürge Köylere Hizmet Götürme Encümen Birliği olarak yani iki muhtarımız, iki genel meclisi üyemiz ve benim ufak bir hediyemiz olacaktır.

30 yataklı bir devlet hastanesi yapımında son aşamaya geldik

   Geçen mahalli idari seçimleri nedeniyle siyasiler, özellikle milletvekillerimiz çok yoğun ziyaret edince ben onlardan bir hastane istemiştim. Onlarda o dediğimi yaptılar. Bu nedenle 30 yataklı bir devlet hastanesi yapımında son aşamaya geldik. TOKİ artık haleye çıkacak. Bu sene değil ama önümüzdeki sene inşallah biter. Karla mücadelede çok ciddi sıkıntılarımız vardı. Özellikle hamile bayanlarımız çok sıkıntı çekiyorlardı. İnşallah bu konuyu da kapatmış olacağız. Böylece sağlıklı doğumlar olacak. Memleketimize bir hizmet olmuş olacaktır. Bu konuda özellikle milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Bu konuda bize her türlü desteği verdiler.   

Normal lisemizi, çok programlı lise haline dönüştürdük

    Kızların ilköğretime gitme oranı % 96-97’lerde iken, orta öğretime gitme oranı sadece % 4 olup, bu uran çok düşüktü. Bizde bu çerçevede bir çalışma yaptık. Normal lisemizi, çok programlı lise haline dönüştürdük. Bunun içinde İmam-Hatibi oluşturduk, çocuk gelişimi bölümünü, bilgisayarlı muhasebe bölümünü kurduk. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak olarak bir yer kiralamayı planlıyoruz. Özellikle kızlarımız için bir yurt veya pansiyon yapacağız. Kızlarımızın buralara kayıt edilmesini ve burada okumasını sağlayacağız. Pansiyon yapımı şeklinde olunca bu iş kurumsallaşmış olacaktır.

SYD Vakfımızdan bir soba projemiz var

    Bunun yanında SYD Vakfımızdan bir soba projemiz var. Soba projemiz çıkarsa, bu sene 300 ton kömür dağıttık ve dağıtmaya devam ediyoruz. Sobalarıda verirsek daha güzel olacağını düşünüyorum. Bu yönde benim özellikle eğitim ve sağlık her zaman önceliklerim. Siz daha iyi biliyorsunuz. O önceliklerimiz için mücadelemize devam ediyoruz.

H1,N1 dedikleri virüse karşıda genel bir kampanya başlatacağız

    Bunun yanında bu dönem içinde şimdi biliyorsunuz maalesef domuz gribi deniyor ama H1,N1 dedikleri virüse karşıda genel bir kampanya başlatacağız. Burada bütün okullarımızın hijyenik açısından temizlenmesi, bakımı yapılması. Bu konuda ilçemizdeki berberleri de kullanacağız. Çocuklarımızı düzenli olarak bu berberlerimize traş yaptıracağız. Bu traşlar çocuklar farklılık görsünler diye, tek tip olmayacaktır. Bu konuda Bu traşlar çocuklar farklılık görsünler diye, tek tip olmayacaktır. Bu konuda YİBO’lardan başlayarak yatılı okullarımıza öncelik vereceğiz.

Bu yıl ikna komisyonları kurduk

     Bu yıl ikna komisyonları kurduk. Bu ikna komisyonlarının amacı şudur. Özellikle ilkokula gitmeyen, ilkokul çağındaki çocukların, ailelerin göndermedikleri çocukların, ailelerini ikna üzerine kurulmuş bir komisyondur. Bu Komisyon çalışmalarına devam etmektedir. Bu komisyon sayıca başarılı oldu. Bundan sonradaki aşamada hedefimiz, öğretmenevimizi daha iyi şartlara kavuşturup, özellikle köy okullarındaki öğretmenlerimizin hafta sonları kalabileceği bir cazibe merkezi haline getirmeye çalışacağız. 

Gebe takip büromuz çalışmaya devam edecektir

     Kış geliyor, karla mücadele devam edecek. Bu sene de gebe takip büromuz çalışmaya devam edecektir. Buralara muhtarlarımızı da ortak ettik. Vatandaşlarımız bunu artık kabul etti. Düzenli olarak buraya gelip ultrasona giriyorlar. Geçen sene bunun çok sıkıntısını yaşamıştık. UIltrasonuz gelip, bu konuda bir doktorumuz eğitim aldığı için, yaklaşık doğum tarihlerini bilebiliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir. Gebe takip büromuzda SYD Vakfımızca Sağlık Grup Başkanlığımızla ortak çalışmaya devam edeceğiz. Elimizden ne gelen varsa yapmaya çalışacağız.

Bir ilçede çalışırken herkesi memnun edemezsiniz

     Bir ilçede çalışırken herkesi memnun edemezsiniz. Yüzde yüz memnuniyet demek, orada bir şeylerin taklitliliğini gösterir. Onun için bizde çalışmaya devam edeceğiz. Kafada birçok proje olabilir ama uygulanabilirliği ve karşınıza sorunlar çıktıkça, daha çok kendinizi geliştiriyorsunuz.

 
                                           
                                                    Pütürge Kaymakamı
                                                   Ender Faruk Uzunoğlu
 
Nemrutun tanıtımı için özelikle broşürleri bastırdık

     Ortama göre farklı projeler çıkartmak zorundasınız. Destek olmak zorundasınız. Bunun yanında Nemrutun tanıtımı için özelikle broşürleri bastırdık. CD’ye aktarımı önümüzdeki döneme yetiştireceklerdir. Bu konuda dört dilde yayın yapacak internet sitesi kurma artık son aşamaya geldi ve hazırlandı. Bu tip çalışmalarımız devam edecektir. Amacımız çalışmalarımıza devam etmektir. Daha başka neler çıkar, onu da zorluklarla karşılaştıkça zaman gösterecektir.

Pütürge’de dört tür ürünü destekleme kararı aldık

    Tarımsal anlamda şöyle bir proje yaptık. Malatya Meyveciliği Araştırma Enstitüsü ile bu valimizin önderliğinde bir proje başlattık. Bu proje ile Pütürge’de dört tür ürünü destekleme kararı aldık. Bunlar; ceviz, badem, elma, özellikle bağcılıktır. Bu dört ürünün fidanlar % 50’si devlet katkısı, % 50’si getirilecek ve diktirilecektir. Ayrıca bunlar valilik tarafından kurulan bir internet sitesinde yayınlanacaktır. Bizde bu şekilde vatandaşımıza hizmet etmiş olacağız. Bu farklı bir açılımdır. Bu projeyi Sayın valimizin önderliğinde başlattık. Özellikle Malatya’da ne kadar meyve potansiyelinin olduğunu, ne kadar bol çeşidin yetişeceği bir il olduğunu ayrıca kayısın yanında meyve kültürünün çeşitliliğini sağlamayı hedefliyoruz. Bu çerçevedeki çalışmalarımızda devam ediyor.

80-100 arasında tekstil makineleri gönderiyorlar

     Bunun yanında kadınlara yönelik bir projemiz vardı. Bununla ilgili bir dernek kurmuştuk. Onların projesi son aşamadadır. Bunun yanında özel bir firma bize destek verdi. 80-100 arasında tekstil makineleri gönderiyorlar. Onlar şu anda yerlerini kiraladılar. Bunlar bu hafta araçlarla İstanbul’a gidip, alınacaktır. Bunu işadamlarımız destekliyor. Hatta makinelerini, kumaşlarını her şeyini gönderdiler. Sadece tekstil makinelerimiz kaldı. Onları da getirip, kuracağız. Bunun yanında Avrupa Birliği projemizde çıkarsa, bu ikinci bir güç olacaktır. Toplum yararına iş projesi kapsamında, Türkiye İşkur projelerinde faydalanıyoruz. Aklımda birkaç tane daha proje var. İnşallah onları da yeni yılda Ocaktan sonra, bu projeler için Türkiye İşkurumunun kapısını çalacağız. Farklı meslek edindirme kursları açmayı hedefliyoruz. İnşallah başarılı oluruz. Sorunları çözeriz. İnşallah daha iyi hizmetlerde bulunacağız.”  

   

 

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık”

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat İstanbul’da düzenlenen "Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde" yaptığı konuşmada şunları söyledi; Dış ticaret dengesini sağlamak için çalışıyoruz “ Cumhuriyet tarihinin en...

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!