Çarşamba, Mayıs 8, 2024
tr
Ana Sayfa BELEDİYE BAŞKANLARI Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir: Amasya kültür ve tarih şehri

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir: Amasya kültür ve tarih şehri

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Amasya Orta Karadeniz Bölgesinde, coğrafi konumu itibariyle örnek illerimizden birisidir.Kültür, turizm kenti ve marka kent Amasya, tarihte de birçok kültürlere de beşiklik ermiştir. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’da başlayan Milli Mücadele’nin ilk adımı,12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal’in Amasya’ya gelmesiyle devam etmiştir.Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan “Amasya Tamimi” ile “Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır” denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiştir. Bu itibarla, Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda da ilk önemli adımın atıldığı yer olmuştur. Yüzölçümü 5.690 km2, rakımı 412 m.’dir. Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya ve Amasya Belediyesi konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                              
                                                         Amasya İl Merkezi
 

Kültür ve turizm kenti Amasya’da görev yapmak nasıl bir duygudur?

Amasya’da bu anlamda belediyecilik zor bir iştir

    Kültür ve turizm kenti Amasya’da görev yapmanın hem mutluluğu, hazzı, hem de gurur vardır. Ama bunun yanında zorluğu da vardır. Çünkü Amasya’nın tarihi ve coğrafi güzelliğinin yanında, bu güzellikleri koruma amacıyla yürütmüş olduğumuz belediye hizmetleri noktasında, inisiyatiflerin paylaşılması olduğu için, İnisiyatiflerin birçoğunu Yüksek Anıtlar Kurulunca paylaşmış olduğumuz için projeler anlamındaki uygulamalar oradan geçtiği için Amasya’da bu anlamda belediyecilik zor bir iştir.

 
                              
                                                    Amasya Yalıboyu Evleri
 
Vatandaşın bu konuda bilinçli olmadığı

    Çünkü yerleşim alanının yaklaşık üçte birlik bir alanı yani 800 dönümlük bir alanı doğal sit alanıdır. Burada yaptığınız alt ve üst yapı çalışmalarında, o doğal dokuya uymak zorunluluğu vardır. Ayrıca kurullardan izin almak zorunluluğu vardır. Bu süreçler zaman alımına sebebiyet vermektedir. Vatandaşın bireysel olarak beklentileri noktasındaki yapmak istedikleri yapılarda da her yapı kurullardan geçtiği için, herkes kendi iradesi için yapılanma yapamadığı için vatandaş belediye başkanı ile birebir yüz yüze gelmektedir. Vatandaşın bu konuda bilinçli olmadığına göre, dolayısıyla burada sıkıntılar başlıyor. 

Belediye başkanı olarak göreve başladığınızda, belediyenin ekonomik durumu nasıldı?

Belediyenin kamu ve özele olan toplam borcu 37 trilyon civarındaydı

    Amasya Belediyesinde göreve başladığımda Amasya Belediyesinin gerçekleşen bütçesinin 30 trilyon kabul ettiğimiz zaman, göreve geldiğimiz Mart ayında; Belediyenin kamu ve özele olan toplam borcu 37 trilyon civarındaydı. Bu borcun yaklaşık 27 trilyonu kamuya(sosyal güvenlik kurumu, vergi dairesi, iller bankası, TEDAŞ gibi), diğer kalan 10-12 trilyonluk borçta normal piyasa dediğimiz esnaf borçlarıydı. Bizim için öncelikli olan Belediyenin kurumsal kimliğini kazanabilmesi için, özellikle hizmet alanında sürekli müracaat ettiğimiz esnafın borcunun döndürülebilir hale gelmesiydi.

Esnafımıza olan, borcun 12 trilyonluk yaklaşık 7 trilyonunu ödedik

    Bununla ilgili yoğun bir çalışma neticesinde, belediyedeki gelir-gider dengesini korumak amacıyla yoğun bir çalışma yaptık. Bu çalışma içerisinde de esnafımıza olan, borcun 12 trilyonluk yaklaşık 7 trilyonunu ödedik. Şu anda esnafımız artık Amasya Belediyesinden mal verip, ücretini alma kabiliyetini kazandığını kabul ederek, artık mal ve hizmet alımı yapma noktasına geldik. Göreve geldiğimizde birçok malzemeyi yerli vatandaşımızdan alamaz haldeydik. Çünkü esnaf belediyeden paramızı alamayız mantığı güttüğü için, alsak dahi çok yüksek fiyatlarla almak zorunluluğumuz vardı: şu anda bunları aştık.

Belediye bir kurumsal kimliğini kazandı

    Belediye bir kurumsal kimliğini kazandı. Vatandaşta biliyor ki herhangi bir mal verdiği zaman iki, üç ay sonra alacağı takvimi biliyor. Hedefimiz gelir-gider dengesi noktasındaki gelir dengesini sağlamak amacıyla asıl hedefimiz 2010 yılında bunu sağlayacağız. Arkadaşlarımızla görüşmelerimizde 2009 yılındaki harcamaları 2010 yılına aksatmadan belli bir noktada bırakıp ve 2010 yılından sonrada stratejik plan doğrultusunda artık bütçe açığı vermeden, gelir-gider dengesini koruyarak yürütmeyi kendimize hedef koyduk. Buna uymak için elimizden gelen tüm gayretleri sarf edeceğiz. Bizi en çok bunaltan özellikle belediyemizdeki personel giderinin yüksek olmasıdır. İçişleri Bakanlığımızdan yeni aldığımız istatistikî bilgiye göre ki bunu kenedimizde hesaplayabiliyoruz.

 
                                         
                                            Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir
       
Personel harcamamız şu anda 1 Ekim itibariyle % 75.32’dir

    Bütçemizin içerisindeki personel harcamamız şu anda 1 Ekim itibariyle % 75.32’dir.Bu bütçemiz için çok yüksek bir orandır. Kanunun bu konudaki bize verdiği yetki % 30’a kadardır. Personel gideri bütçenin % 30’unu geçemez, % 70’ni yatırıma ayırmamız gerekir. Amasya Belediyesi bu konuda 81 il içerisinde sanıyorum il bazında en yüksek olan biziz. Beldeler veya ilçeler bu konuda olabilir. Bu konuda kısa dönemde çalışmalarımız oldu. Yaklaşık 32 personelimizi emekliye sevk ettik. Bunların kıdem tazminatlarını ödedik. Amacımız personel harcamasını muinumum seviyeye çekmektir. Bütçenin birçoğunu yatırıma ayırmak gerekir. Bunlarda zaman alacaktır.2010 yılından sonra yavaş yavaş semeresini gösterecek diye ümit ediyorum.

Amasya’nın şehir içi trafik düzenlemesi ile ilgili projeniz nedir? Bu konuda ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

Her gün 20–30 aracın trafiğe katıldığı bu şehir

    Amasya’nın iki tane arteli vardır. Bunlardan birisi şehirlerarası diğeri şehriçidir. 15 km uzunluğu, genişliği ise 500-1.000 km. arasında değişen koridor bir şehrimizdir. Koridor kentin yaklaşık 80 hektarı ise sit alanıdır. Bu nedenle yeni yol ve alternatif yolların açılması çok maliyetler gerektiren bir yöntemdir. Her gün 20–30 aracın trafiğe katıldığı bu şehirde, hane başına 1.20 araba düşmektedir. Otuz ikibin su hanesinden hane olduğunu hesapladığınızda yaklaşık 36.000-37.000 araç kayıtlı olduğu bir şehirde, bu potansiyelin özellikle eski Amasya dediğimiz sit alanımızın da içinde olduğu hal binası ile anıt arasında trafik sıkışıklığını nasıl engelleriz diye bununla ilgili çalışmalarımız vardır. Geçici yöntemlerle boş kamuya arazileri eski Askerlik Şubesi yeri, Burmalı Camii yanı, Kaya dibindeki yer olmak üzere en az  üç tane açık araba park alanı  ihdas ettik.

Dönüşümle ilgili çalışmalarımız devam ediyor

     Bu sorunu otopark yapmakla çözmediğimize inanıyoruz. Amaç şehrimizde yaşayan 85.000 nüfusun, merkez ilçeye bağlı köylerimizle birlikte 130.000 nüfusun herkesin eski Amasya dediğimiz hal binası ile anıt arasına bir şekilde irtibatını kesmek olacaktır. Bütün insanlarımızı buraya mahkûm etmemek, özellikle buradaki gerek ticari alanları, gerekse kamu binalarını şehrin diğer yerlerine yönlendirme ile başlayacaktır. Bununla ilgili, dönüşümle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda diğer kamu kurumları ile de görüşmeler devam ediyor. Belirli mesafeler alındı. Bu konuda Sayın Valimizde bizlere büyük destek veriyor. Gelecek dönemde göreceğiz çekim merkezi dediğimiz bu bölgeyi artık turizm merkezine dönüştürmektir. Günlük hayatımızda ihtiyaç olan kamu binalarımız, ticari merkezlerimiz yavaş yavaş kenar mahallelere yayılarak nüfus yoğunluğunu dağıtmak istiyoruz. Amasya’nın trafik probleminin bu şekilde çözüleceğine inanıyoruz. Başka türlü bu alanın tamamını otopark yapsak dahi otopark olarak yetmeyecektir. Dolayısıyla böyle bir çalışmamız vardır. Başta Belediye olarak çekim merkezi kurumları değişik yerlere yayarak insanları bu bölgeye gelmeyi mahkum eden kurallardan kaldırmak istiyoruz.Bununla ilgili yaptığımız nazım  yeni imar planında şehrin değişik yerlerinde ticari alanları yaygın hale getirip, teşvik ediyoruz.Burayı şehrin beyni, kalbi olmaktan çıkarmak istiyoruz. Burası kültür varlıklarının bol olduğu bir mahalledir. Turizme hizmet eden bir mahallemiz haline getirmek istiyoruz.

Yol genişletme çalışmaları varmıdır?

    Sadece anıt çevresindeki küçük virajı düzeltme çalışmamız vardır.

Kaldırımların daraltılması ile ilgili olarak bir çalışmamız yoktur.

Amasya’da kaç eve doğalgaz veriliyor? 

Doğalgaz çalışmaları ne aşama ve çalışmalar ne zaman bitecektir?

Doğalgaz çalışmasında abone sayısı 6.000’e ulaştı

     Doğalgaz çalışmasında abone sayısı 6.000’e ulaştı. Bu arzu ettiğimiz bir sayı değildir. İki yıldır doğalgaz çalışması yürütülen şehrimizde biz 20.000 aboneye ulaşmayı hedefliyorduk. Fakat vatandaşımızın bu konuyu ağırdan alması, bu konuda ekonomik boyutların yüksek olması vatandaşımızı bu konuda caydırıcı olduğuna inanıyoruz. Şehrimizin bazı mahalleri doğalgaz tekniği açısından uygun değildir. Özellikle Sofular, Hanuniye, Fethiye Mahallemiz doğalgazın çok zayıf olarak kullanılacağı mahallelerimizdir. Ancak bugün Toplu konut olarak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Bahçeleriçi, Ellibeşevler, Hacılar meydanı dediğimiz nüfusun % 80’i burada yaşayan bölgelerimizde doğalgaz alt yapı çalışması tamamen bitti. Bizi bu yıl doğalgaz alt yapı çalışmaları çok yordu. Çünkü üst yapıda yeniden yapılanmalar başladı. Onların tamamında bu yıl bitirdik. Şu an vatandaşın doğalgaz alma, abone olma keyfiyetine kaldı.bununla ilgili vatandaşı teşvik ediyoruz.Vatandaşa doğalgazı kullanmanın avantajlarını ilan ediyoruz..bir an önce doğalgaz çalışmaları bitsin,çünkü  Amasya hava kirliliği konusunda önde gelen şehirlerdin birisidir.Hava kirliliğini bir an önce bertaraf etmek istiyoruz.

Amasya’da üniversite gençliğine yönelik projeleriniz varmıdır?

    Amasya Üniversitesi birlikte ortak çalışarak gençliğe yönelik bir gençlik merkezi ve spor kompleksi yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir.

Ev kadınlarına yönelik projeleriniz varmıdır?

Amasya geçmişten gelenekleri olan bir şehirdir

    Amasya kültür ve tarih şehridir. Geçmişten gelenekleri olan bir şehirdir. Amasya geçmişte Osmanlı döneminde el sanatları konusunda önemli şehirlerden birisi olmuştur. Halk Eğitim Merkezi ve İşkur ile işbirliği yaparak Belediye olarak mahalle kültür evleri dediğimiz kenar mahallelerimizde bugün Hızırpaşa ve Gökmedrese Mahallerinde örneklerini başlattığımız, Hatuniye mahallemizde  3 tane bilgi evimiz de 200’e yakın genç kızımıza ipek halıcılık dokuması, teltari işlemesi, nakış, mısır bebek dediğimiz Amasya hediyelik eşya, ahşap boyamacılık kurslarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Amacımız bunun sürdürülebilmesidir. Hanımlarımızın,  genç kızlarımızın ürettikleri bu ürünlerini turizme de kazandırmak amacıyla,  iç şehir dediğimiz kısım Harşena Otelin karşısındaki köşedeki binamız Amasya Belediyesinin satış binası bitmek üzeredir. Orada döner sermaye kurmak suretiyle üretilen bu ürünleri bu vatandaşlarımızın adına pazarlayıp, kendi gelirlerine katkı sağlamayı düşünüyoruz. Burası iki katlı, 60 metrekare üzerine kurulmuş olup,  aynı zamanda turizm danışma bürosu olarak da hizmet verecektir. Burası el sanatları ürünlerinin satıldığı, pazarlandığı yer olacaktır.

Fakirlere yardım amacıyla yeni kurulan Hayatcan Derneği ile görüşleriniz nelerdir?

Amasya’da mağdur olan insanlarımız oldukça fazladır

    Amasya’da mağdur olan insanlarımız oldukça fazladır. İstihdamın az olduğu bir ilde yardıma muhtaç insanların yoğun olduğunu görüyoruz. Bunların tek elden yürütülmesi amacıyla Amasya Belediyesi olarak böyle bir yola girdik. Veren elle alan eli buluşturma noktasında böyle bir çalışmaya başladık. Bu çalışmamız belediyemiz öncülüğünde ve belediyemiz desteği ile olmak ile beraber taraf olarak, herhangi bir siyasi müdahale olmaksızın, objektif kriterlere dayanan bir sitemle yürütülüyor. Bunun örneği olmayan, bizim gibi çalışan dernekler var ama bizim kadar profesyonelleşmiş, bizim kadar şeffaflaşmış bununla ilgili başka bir örneği yoktur. Bu nedenle hayırsever vatandaşlarımızın ayni ve nakdi yardımlarını kabul edip, bunlar barkotlanıp, mahalle muhtarları ve bizim oluşturduğumuz bir komisyon tarafından incelenen ihtiyaç sahiplerine ulaşması noktasında köprü vazifesi görüyoruz. Vatandaşımız bir yardım yaptığı zaman kime gittiğini, hangi kişilerin faydalandığını bizden iki sene sonra rahatlıkla öğrenebilecektir.

Şu ana kadar 150 ailenin müracaatı kabul edildi

    Hayır sahibinin yaptığı yardımların gerçek ihtiyacı olan kişilere gidip-gitmediğini öğreneceği bir sistemdir. Dolayısıyla beyinlerde herhangi bir sorun çıkmayacak bir yapılanma içerisindeyiz. Bu objektifliliğimizi, bu kriterimizi bozmadan yürütmeyi garanti ediyoruz. Çünkü oluşturduğumuz komisyonda her siyasi görüşten komisyon gelen müracaatları incelemektedir. Şu ana kadar 150 ailenin müracaatı kabul edildi. Hedefimiz gerçek ihtiyaç sahibi varsa bu sayıyı 500’e çıkarmayı düşünüyoruz. Bu yardımları tek elden yapmayı istiyoruz. Sosyal devlet ilkesi anlamında devletimizin büyük yardımları vardır. Vatandaşların bireysel yardımları var. A kişisine aynı anda hem devlet, hem vatandaş yardım ediyor. Vatandaşa aynı ürünler verildiği için tüketemediği zaman satma gibi, hissesini devretme gibi işlere giriyor. Yanlış anlaşılmalara, suiistimallere konu oluyor. Bunun tek elden yürütülmesi konusunda bu şehre büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Tüm hayırseverlerin, tüm Amasya eşrafının bu projeye destek olmalarını bekliyoruz.

Amasya şehir trafiğini rahatlatacak çevre yolu ne zaman bitecek?

Yeni otogar yapılacakmı?

    Çevre yolu ile ilgili olarak bir güzergâh değişikliğimiz oldu. Daha önceki çevre yolu güzergâhı şehrimizi ikiye bölen yani Şehcui bölgemizden başlayıp, Hacılar meydanından İmam-Hatip Lisesi dediğimiz bölgeden bağlanan bir yoldu. Bu şehrimizi ikiye böldü. Yolumuzun revizyon planları yapılarak, geçen Temmuz ayında Karayolları Genel Müdürlüğünden onaylattık. Bu yolun 2010 yatırım programına alınması için gerek Ulaştırma Bakanımız, gerekse Karayolları Genel müdürlüğünce görüşmelerimiz sonucunda 2010 yatırım programına alındı. Yeni otogarımızın yerini yeni imar planında belirledik. Bir kısmının mülkiyetlerini aldık. Bir kısmında önümüzdeki dönemde çevre yolunun ikinci kısmını ihale etikten sonra yavaş yapacağız.

Amasya’nın turizm yönünden gelişmesi için yapılan çalışmalar yeterlimidir?

    Amasya’nın tanıtım noktasında probleminin olmadığına inanıyorum.Turizm için sağlıklı yeterli alt olmadığına inanıyorum.

Amasya esnafı turizmden yeteri kadar faydalanıyor mu? Amasya esnafı turizm yönünden gerekli bilgi donanımına sahip mi?

Turizm yönünden yeterince donanıma sahip olduğuna inanmıyorum

     Amasya esnafının turizm yönünden yeterince donanıma sahip olduğuna inanmıyorum. Bu şu nu gösteriyor, çünkü gelen turizmde ekonomik gelirin doğru orantılı olmadığını görüyoruz. Gerek müzede, gerekse biletli giriş yapılan yerlerde, yıllık 300.000’e yakın ziyaretçi geldiğini görüyoruz. Buna paralel olarak bu kadar ücretin bırakıldığını görmüyoruz. Bunun sebebi de turizmdeki alt yapı eksikleriyle oluyor. Şehrin doğal ve kültürel zenginliklerinin olduğu yerde bu hizmet sektöründe yeterince kaliteye ulaşılmadı. Bu yatak, restorant olabilir. Bununla ilgili TÜRSAB’la, Turizmciler Birliği ile beraber Aralık ve Ocak aylarında 5-6 maddeyi içeren bir protokolle bir antlaşma yapacağız. Bu konuda valimizde destek veriyor. Bunlarla ilgili gerek turizm sektöründeki işletmelerin eğitilmesi, gerekse bunların alt yapılarının iyileştirilmesi ili ilgili güzel bir çalışma yapılacak. Bu şehrin turizm amacına kazandıracağımız kültür varlıklarının da bir an önce bitirilmesi ve ayağa kaldırılması noktasında yerel idareciler ve merkezi hükümet olarak bizlerde üzerimize düşeni yapacağız. İkinci önemli olan işletmeler noktasındaki eğitim çalışmaları bizim için çok önemlidir. İstediğiniz kadar şehri tanıtın. Gelen insanların memnun ayrılmadığı sürece bunun arkası gelmeyecektir.

Bunların hepsi devletten, hükümetten beklenmemesi gerekiyor

    Bu konuda vatandaşlarında bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda uyarılması gerekiyor. Zaman zaman bunlar bireysel olarak yapılıyor ama eğitim çerçevesinde yapılması gerekiyor. Bunların hepsi devletten, hükümetten beklenmemesi gerekiyor. Bu şehirde; sivil toplum örgütleri, turizm derneği, ticaret odası, esnaf odaları var. Direkt birebir ekonomik anlamda muhatap olan insanlar bunlardır. Bunlarda kendi içerisinde örgütlenerek, kendi eğitimlerinin sağlanması gerekir. Her şeyin önünde belediye ve valilik kalkarak bunları eğitime tabi tutacak gibi böyle bir lükse sahip değildir. Bunlarında o bilince, o şuura ulaşması gerekiyor.

 
                                          
                                           Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir
 
Rehberlik yapacakların lisansı olanlardan oluşması gerekiyor

    Rehberliği ile ilgili bir yönetmelik var. Bu konuda Türkiye Rehberler Birliği tarafından lisansı olmayanların rehberlik yapmaması konusunda Valiliğimizi ve Belediyemizi ikazları oldu. Dolayısıyla gönüllü rehberlik uygulaması mevcut yönetmelikle uyuşmadığı için kaldırıldı. Rehberlik yapacakların lisansı olanlardan oluşması gerekiyor. Fakat şehrimizdeki turizm sezonu maalesef sezonluk olduğu için, belli bir sürede olduğu için, belki o insanları tatmin etmediği için, turizm, rehberlik lisansı alan o kişilerin şehrimizde ikamet noktasında bir çözüm yolu bulunması gerektiğine inanıyorum. Kültür Bakanlığı, valilik ve belediye olarak çözüm yolu bulunulması gerekir.  Belediye  gelen kendi misafirlerimize, bazı gruplara kendi yetiştirdiğimiz, rehberlik yapacak seviyeye gelmiş gençlerimiz var. Bunlarla yardımcı oluyoruz.

TRT’de Amasya çok gündeme gelmektedir.

Bu konuda TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in katkısı nedir?  

TRT Genel Müdürü hemşehrimiz ve Amasya’lı bir kardeşimizdir

    TRT’de Amasya ilinin çok gündeme gelmesinde TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in katkısı tartışılmaz. TRT Genel Müdürü hemşehrimiz ve Amasya’lı bir kardeşimizdir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Amasya’nın her fırsatta tanıtılmasına katma değeri yüksektir. Ama TRT ulusal bir kanlımızdır. Türkiye’ye olduğu gibi dünyaya açılan bir kanaldır. Onuda anlayışla karşılamak lazımdır. Daha fazlasını gönlümüz istiyor ama onu da bulunduğu konumu itibariyle ülkenin her tarafına hizmet etme zorunluluğu vardır.

Şehir taşımacılığında kullanılan minibüslerin değişimi gündeme gelmektedir. Bu çalışmalar ne şamadadır? Şehir içi taşımacılık ücretine zam yapılacak mı? 

    Şehir içinde kullanılacak otobüslerin hukuki boyutları bitti, şu anda fiilen uygulanma noktasına gelindi. Esnaflarımız yaklaşık bir ay içerisinde yeni araçlarını alıp, Amasya’da taşımacılık artık tek tip araçlarla yapılacaktır. Onların yeni güzergâhlarını, yeni şehrin ihtiyacına binaen oluşacak alanları da belirleme noktasında çalışmamız devam ediyor. Yılbaşından sonra tamamen her şeyi ile bitmiş, yeni, düzgün, insanların rahat seyahat edebileceği konforlu araçlara kavuşmuş olacaktır. Şehir içi taşımacılık ücretine zam yapılmayacaktır

Amasya’nın turizm kenti olması nedeniyle şehiriçi taşımacılık yapan otobüs personeli uygulaması ile belediye olarak istekleriniz varmı?

    Bunları yeni yönetmeliğimize koyduk. Özellikle bu hizmeti yapan şoför kardeşlerimizin kılık ve kıyafetlerini, davranış şekillerini yönetmeliğimize koyduk. Bunları da sıkı bir şekilde denetleyip, yaptırımları uygulayacağız.

Tarım kenti Amasya, bölgede ticari anlamda merkez konumundadır. Bu konuda Amasya hali yeterlimidir. Bu konuda hedefiniz nedir?

2010 yılı içerisinde Amasya yeni hal binasına taşınacaktır

    Halin yeterli olmadığına artık herkes hemfikir oldu. Önemli olan bir işi toplumun tamamıyla paylaşarak, onlarında kabullendirilerek yapılması önemlidir. Buna şehrimiz hazır. Artık halin yeterli olmadığına, bugünkü yerinin fiziki yerinin darlığının yanında, şehrin merkezinde kalması nedeniyle trafiği de olumsuz etkilemesi münasebetiyle, 2010 yılı içerisinde Amasya yeni hal binasına taşınacaktır.

Amasya’da neden parkomat uygulamasına başladınız?

Çalıştırdığımız çocukların ücretlerini dahi çıkaramıyoruz

    Burada amacımız belediyenin ticari rant kazanması değildir. Yaptığımız işlerde bir zarar dahi ediyoruz. Çalıştırdığımız çocukların ücretlerini dahi çıkaramıyoruz. Amacımız bir ticari mantık değildir. Amasya’ın en uzak noktasına ulaşma yürümeyle 10-15 dakikadır. İnsanları daha çok toplu taşımaya ve yürümeye teşvik amacıyla, özellikle sabit çalışan bankalarda, kamu kurumlarında veya esnaflarda sabah 7’de işine gelip, akşam 7’e evine giden insanların park ettikleri araçlarını sağladığımız açık otoparklara, yoksa araçlarını getirmeden, bu şehrin günlük ticaret sahasındaki insanların rahat alışveriş yapmalarını sağlamak amacıyla uyguladık. Amacımız bu uygulama esnasındaki örneğin bankada sizlerin 5 dakika işiniz var, arabanızla banka önüne rahatlıkla yanaşıp, gitmenizi sağlamaktır. Bu amaçla bu uygulamayı yaptık. Yaptığımız incelemeler neticesinde bu uygulama % 80 civarında kabul gördü. Bu uygulamayı şehrin bazı bölgelerine de yaymak istiyoruz.

Amasya Belediye Tiyatrosu ve Belediye Konservatuarı

ile ilgili yeni bir uygulamanız olacak mı?

    Bu birimlerimizle turne talepleri mücavir beldelerimiz ve mücavir illerimizden gelmektedir. Amacımız kültür ve sanat şehri olan Amasya’nın da tanıtımına katkı sağlayacak, bu faaliyetleri güçlendirerek devam ettirmek istiyoruz. Şu an konservatuar birimizde bulunan Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği noktasında bütün imkanlarını genişleterek çalıştırıyoruz. Arkadaşlarımız özel günlerimizde, kışın özellikle iki ayda bir Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği konserlerine devam edeceklerdir. Belediye konservatuarımızın ünü sınırlarımızı aşmıştır. Birçok illerimize ulaşmıştır. Bimaraheye ziyaret amaçlı gelenler oradaki fasıl heyetine katılmayı gelenek haline getirmişlerdir. Biz bunu daha yaygın hale getirmek istiyoruz. Önemli olan Amasya’ya ait olan kültürel mirasın kuşaklara da aktarmak amacıyla o ders olarak verdiğimiz çocukları her gün sayısını artırmak hedefliyoruz.

Amasya el sanatları ve tarım ürünlerinin bir arada satışının

yapılacağı daha geniş bir düşünüyormusunuz?

    El sanatları ürünlerinin satışı ile ilgili belli bir yer yapıyoruz. İlk başta burası yeterli olmayacaktır. Buradaki amacımız el sanatları ürünlerini n kadar pazarlayabilirsek, bizim için o kadar iyi olacaktır. Belki tek bir fiziki mekân yetmeyecektir. Pazarlayıp, pazarlamayacağımız, ayaklarımızı sağlam basmamız lazımdır. Hedefimizi ona göre belirleyeceğiz. Burada elde edeceğimiz başarı bizi ikinci, üçüncü, dördüncü şubelere de teşvik edecektir. Tarımsal amaçlı dediğiniz noktada katılıyorum. Amasya’da yetişen tarım ürünlerinin yeterince pazarlandığına inanmıyorum. Bununla ilgili vatandaşlarımızı teşvik ediyoruz. Hediyelik eşya, hediyelik ürün pazarlama noktasında yakında özellikle şehirlerarası güzergâhlarda bazı çalışmalarımız olacaktır.

Geçmiş dönemlerde Amasyaspor maçlarında stad vatandaşlarla doluyordu. Amasyasporun gelişmesi, Amasyaspor’la ilgili düşünceleriniz nedir?

Belirli bir yasayla belediye başkanlarının spor klüplerine yönetici olması yasaklandı. Bunlar geçmişte çıkan problemlerden dolayı yapıldı. Bu konuda belediyelerimiz birçok sıkıntılara düştüler. Soruşturmalar geçirdiler. Yapılan yardımların hukuka uygun olmadığı noktasında şikâyetlere konu oldu. Dolayısıyla bu belediye başkanlarımızın bu konuda canları yandı. Bunun örneği Samsun’da olduğu gibi.”

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!