Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Amasya Hayatcan Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Amasya Belediye Başkan Yardımcısı-İşadamı Cengiz Erdem; Amasya Özel İdare binasında, Amasya Belediyesi öncülüğünde ve Amasyalı hayırsever işadamlarının desteği ile kurulan Hayatcan Derneği konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
“Üç aylık bir çalışmanın ürünü olarak fakirlerimize yönelik olarak Özel İdare binamızda Hayatcan Derneğini kurduk. Böylece gıda ve giysi bankamızı oluşturduk. Amacımız; Amasya’da naçar kalmış, hiçbir yerden yardım alamayan, hakikaten gariban insanları bulup, çıkarmaktır. Her ay rutin bir şekilde yardım amacıyla derneğimizi kurduk. Derneğimizin diğer derneklerden ve diğer yardım kuruluşlarından farkı, bizim istediğimiz malı kendisine verme yerine, kendisinin istediği ürünleri ve ihtiyacı olan malzemeleri gelip, diğer marketlerde olduğu gibi reyonlarından alıp, alışverişini bitirdikten sonra kendisine vermiş olduğumuz bir limit kart karşılığında bu ürünlerini kendilerine tarafımızdan sevk edilme amacıdır. Bu gariban vatandaşlarımız diğer marketlerden ya peşin parayla alışveriş yapmaktadırlar. Bu vatandaşlarımızın buradan alışveriş imkânı olmadığı için ve çocuklarına da böyle marketlerden alışveriş yapma heyecanı amacını hedefliyoruz.
Derneğimizde giysibank bölümü var. Böylece gıda ve giysi bankacılığı yapıyoruz. Giysibank olarak bu gariban vatandaşlarımızın kendilerini ve çocuklarını yılda iki defa giydiriyoruz. Derneğimize şu ana kadar 1.600 kişi müracaat etti. Bunlardan yaklaşık 300 kişinin evini ziyaret ettik. Arkadaşlarımız üç veya dört ekip halinde mahallelerimizi dolaşıyorlar. Geçen bir hafta içinde 80 kişiye verdiğimiz limit kart sayesinde bu vatandaşlarımızın alışverişlerini başlattık. Arkadaşlarımız yoğun bir şekilde bu 1.600 kişiyi gezeceklerdir. Derneğimizi yeni duyan vatandaşlarımız da devamlı akın akın geliyorlar. Bu rakamın 3.000 civarında olacağını tahmin ediyoruz.
En büyük hedefimiz gerçekten, bu insanların evdeki konumları, çocuk durumları, yatalak hasta durumları, evindeki tüm eşyaları çok güzel bir şekilde inceleniyor. Burada hakkaniyet ve adaletin dışına kesinlikle çıkılmıyor. O kadar isabetli inceleme yapılıyor ki, fakir bir vatandaşımızın evine gittiğimizde yaptığımız tespitte, diğer vatandaşımızın ben ondan daha fakirdim diyemeyecek kadar incelime yapıyoruz. Bu nedenle üç ay içinde 1600 kişiden, üç yüz kişiye ancak ulaşmamızın ana sebebi ince eleyip, sık dokumamızdandır.
Kişi farkı gözetmeden bu yardımlarımızı hızlı bir şekilde yapıyoruz
Onun için suiistimale sebebiyet vermeden, hak ve adaletten ayrılmadan, kişi farkı gözetmeden bu yardımlarımızı hızlı bir şekilde yapıyoruz. Önümüzdeki Kurban Bayramında hayırsever sahiplerinin kurbanlarına talibiz. Amasya’mızda belediyemizin oluşturmuş olduğu kesimhaneler olacaktır. Bunlar; Cumartesi, Çarşamba pazarı, Pazar pazarı ve mezbahada olmak üzere hayvan kesim yerleri olacaktır. Biz buralarda pankartlarımızla üç tane stant kuracağız. Vatandaşlarımız buralara kurban paylarını getirebilirler. Dağıtacğımız broşürlerdeki telefonlarda da vatandaşlarımızın evinden kurban paylarını alacağız. Üç gün gariban vatandaşlarımızın et ihtiyaçlarını karşılamak üzere, arkadaşlarımız bayram tatillerinden feragat yaparak bu çalışma içine gireceklerdir.
Biz veren elle, alan el arasında bir köprü vazifesi görüyoruz
Et yiyemeyen, et yüzü göremeyen gariban vatandaşlarımızın et ihtiyacını bir yıl karşılayacak şekilde garanti altına alacağımıza inanıyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımız rutin bir şekilde devam edecektir. SYD Vakfı ile yapacağımız işbirliği neticesinde bu gariban vatandaşlarımızı gözetmek zorunluluğumuz vardır. Sosyal belediyecilik, sosyal insanlık olsun, bu garibanlara ulaşmamız lazımdır. Bu yardımlarımızı bu garibanlara faydalandırmamız gerekiyor. Biz veren elle, alan el arasında bir köprü vazifesi görüyoruz. Biz fakirle, hayırseveri buluşturma noktasında arcıyız. İnşallah onların hayırlarından bizde nasibimizi almış olacağız.
Bizim kurduğumuz gıda ve giysi bankacılığının Türkiye’de 810 örneği vardır. Derneğimizi kurmadan önce Sivas, Adana, Ankara, Altındağ Belediyelerimizin bu konudaki çalışma faaliyetlerini inceledik. Bu nedenle onlardan almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda kendi tecrübelerimizle birlikte bunu birleştirdik. En az hata yapabileceğimiz bu derneğimizi kurduk. Neticede belli birikimlerin neticesinde bu dernek oluştu. Bu dernek çok basit bir olay değildir. Bir program çerçevesinde yapılıyor. Alınan yardımlar kesinlikle bir program dahilinde yapılıyor. Yardım yapan kişiler güvenli bir şekilde yardımlarını yapabiliyorlar. Bunlara yaptıklarını yardımların sonuçlarını her ayın sonunda iletiyoruz.
SYD Vakfı aramızdaki fark ise SYD Vakfı farklı ihtiyacı olan insanlara yardımcı oluyor. Biz ise gıda ve giysi bankacılığı yapıyoruz. İhtiyacı olan insanlar, ihtiyaçlarını bizden istedikleri kadar alıyorlar. SYD Fonları devlet desteklidir. Bizim derneğimiz tamamen halk desteklidir. Amasyalı hayırsever insanlarının destekleriyle ayakta kalan ve yürüyen bir konumdayız. SYD Vakfında devletin her ile gönderdiği belli paralar vardır. Bu paraları harcamak kolaydır. İnsanlaırn ayağına kadar gidip, böyle birde derneğin varlığından bahsedip, bunları derneğimize yönlendirmek, onların hayırlarını getirmek, insanlara aktarmak çok farklı şeylerdir. Zorluluk buradadır.”