Salı, Aralık 3, 2024
tr
Ana Sayfa EKONOMİ Gürcistan'da ekonomi ve tarım

Gürcistan’da ekonomi ve tarım

  Soğuk Savaş döneminin sona ermesiyle birlikte uluslararası sistemde değişiklikler meydana geldi. Sovyetler Birliği’nin çöküşünü izleyen yıllarda, dünyada tek kutupluluk ve ideolojiler iflasa uğradı. Batılı devletler, medya kuruluşlarını da kullanarak, küreselleşme ve post-modern politikaları dünyada yaymaya başladılar. Kafkasya’da yaşanan rejim değişiklikleri, Türkiye-Batı ve Türkiye-Kafkasya ilişkilerini doğrudan etkilemiştir. Kafkasya’daki yeni bağımsızlıklarını kazanan cumhuriyetler, Batı’ nın siyasi ve ikti­sadi kurumları içinde yer alma arayışına girmişlerdir. Aynı şekilde, Kafkasya’daki ülkeler, Batı güvenlik sistemine katılmaya çalışmaktadırlar.

  Resmi adı: Gürcistan,Yönetim Biçimi: Cumhuriyet,Devlet Başkanı: Mikail Saakaşvili,
Başkent: Tiflis Nüfus: 4.479.011 ( 2003) Başkent Nüfusu: 1, 4 milyon kişi

Demografi

  Gürcistan’ın bugünkü nüfusu 4.677.401’dir (2005 tah.). Bu nüfusun çoğunluğunu, yaklaşık % 83.8’le, kendi dilinde Kartveli olarak adlandırılan Gürcüler oluşturur. Azerbaycan Türklerinin bu nüfus içindeki oranı % 6.5 (İhtimal olunan rakamsa 500.000-dir), Ermenilerin % 5.7, Rusların % 1.5’tir (Ruslarin çoğunluğu bağımsızlık ilanından sonra Gürcüstan’dan göç etmiştir). Abhazya’daki Abhazlar ve Güney Osetya’daki Osetler, fiilen ayrı yaşamaktadırlar. Ama Gürcistan’ın başka bölgelerinde de yerleşik olan Osetlerin genel nüfusa oranı % 2.5, Abhazların oranı ise % 1.8 kadardır.                       

  Kartveli grubu içinde sayıları yaklaşık olarak 1 milyon olan Megreller ve 150.000 civarında olanSvanlar ülkenin batı ve kuzeybatı bölümlerinde yaşamaktadırlar. Türkiye sınırına yakın bölgede, az sayıda Laz yaşamaktadır. Lazlar, farklı dillerine rağmen etnik ve kültürel olarak Gürcülere yakındır. Bunların dışında ülkede küçük gruplar olarak, Asuriler, Yunanlılar, Kürtler, Yahudiler ve Ukraynalılar yaşamaktadır. 1992’deki savaşta, Rusya’nın desteklediği Abhaz ayrılıkçı yönetimi 250.000 kadar Gürcüye etnik temizlik uygulayıp Abhazya’dan sürmüştür (http://tarihlervekulturler.blogcu.com/gurcistanin-kurulusu-ve-tarihi_37124191.html).

Gürcistan’da ekonomi ve tarım

  Tarımın genel ekonomi içindeki önemini, derecesini belirlemek çok kolay bir iş değildir.   Kimi istatistiksel veriler tarımın ülke ekonomisi içerisindeki yeri hakkında bir fikir verebilirse de bu konuda tek bir ölçü henüz ortaya konamamıştır. Bununla beraber, Milli Gelir, nüfus ve faal nüfus, iç ve dış ticaretteki paylar dikkate alınarak tarımın ülke ekonomisi açısından durumunun belirlenmesi, genel kabul görmüş bir yaklaşım şeklidir.

  Dünyanın gelişmiş ülkelerinde sektörler itibariyle nüfus dağılımına bakıldığında, nüfuslarının %10’undan daha azının tarımla uğraştığı, geri kalan kesimin sanayi ve hizmetler sektöründe çalıştığı görülmektedir. Tarımda istihdam edilen kişi başına düşen arazi büyüklüğü Avrupa Topluluğu’nda 6,9 hektar, A.B.D.’de 55.

  Tarım sektörü uzun yıllar Gürcistan ekonomisinin temel unsuru olmuştur. Son yıllarda önceliğin hizmet ve sanayi sektörüne kayması sonucu Gürcistan ekonomisinde tarımın önemini azaltmıştır. Tarım sektörü, doğa koşullarına bağlıdır. Tarıma yapılan desteklerin hedef kitleye yeterince yansımaması sonucu, tarımda verimliliği düşürmüştür.

  Türkiye, bölgede Gürcistan’ın en önde gelen ortağıdır” diyen Gürcistan İstanbul Başkonsolosu Zviad Kvatchantiradze, iki ülkenin özellikle ticaret, ekonomi, enerji, savunma ve güvenlik alanlarında stratejik bir ortaklığa sahip olduğunu söylüyor. Kvatchantiradze, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, Avrupa-Atlantik’le bütünleşmesine ve ülkemizin silahlı kuvvetlerine verdiği destek çok büyük önem taşımaktadır. İki ülke arasındaki ortaklık, enerji, ticaret ve turizm alanında ileriki yıllarda daha da gelişecektir” diye konuşuyor.

  Gürcistan’ın ekonomisi 20. yüzyılın büyük bir kısmı boyunca Sovyetler Birliği’nin etkisi altında kaldığı için komuta ekonomisi anlayışı benimsenmişti. SSCB’nin dağılmasından sonra Gürcistan serbest ekonomi anlayışına geçmek amacıyla büyük reformlar yaptı. Fakat dağılma sonucu uygulanan reformlar kısa vadede olumlu sonuçlar getirmedi ve GSİYH ciddi biçimde azaldı. Dünya Bankası’ndan ve IMF’den alınan yardımlarla ekonomi düzelmeye başladı.

  Tarım, Gürcistan ekonomisindeki en önemli sektörlerden birisidir. Nüfusun yarısından fazlası bu sektörde istihdam edilmektedir ve Gürcistan geleneksel olarak tarım ürünleri ihraç eden bir ülkedir. Gürcistan topraklarının yarıya yakını tarımsal üretim için kullanılmaktadır. Sovyetler Birliği döneminde ülkedeki tarımsal üretim, narenciye, diğer meyveler, şaraplık üzüm ve sebze üretimine yönelmiştir. Bununla birlikte, aynı dönemde tahıl ihtiyacının yarısı, süt ürünlerinin yüzde 60’ı ve et tüketiminin yüzde 33’ü ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bağımsızlıktan sonra ise üretim büyük ölçüde gerilemiş ve 1995’te 1990’lardaki seviyesinin yarısına düşmüştür.
  Son yıllarda tarımsal üretimin özel sektör tarafından yürütülmeye başlanması ve başta AB ve Japonya olmak üzere uluslararası kaynaklardan temin edilen düşük faizli krediler sayesinde tarım sektörü gelişmeye başlamıştır. Şu anda Gürcistan’da tarım üretiminin tamamına yakını özel sektör tarafından gerçekleştirilmekte, devlet sadece çay ve tohum üretimiyle ilgilenmektedir.
  2002 yılında kötü hava şartları nedeniyle tarımsal üretimde önemli bir düşüş yaşanmış, 2003 yılının ilk aylarında da bu durum devam etmişse de daha sonra bir toparlanma söz konusu olmuş ve sektör yüzde 7 oranında büyümüştür. Bu duruma rağmen tarım yüzde 20.3 ile GSYİH içindeki en önemli kalem olmaya devam etmektedir. Kötü hava koşullarının yanı sıra tarım sektörüne açılan kredilerin, modern donanım ve yüksek kaliteli gübre çeşitlerinin yetersizliği de tarım sektörünün gelişimini engellemektedir(http://www.birebiriletisim.com/?module=dunya&submodule=ulkedetay&id=0000000016&bolum=pib).

Gürcistan’da hayvancılık

  Gürcistan’da hayvancılık sektörünün, 1991–2006 döneminde, yetiştirilen hayvan bazında geriye gittiği gözlenmektedir. Sığır, domuz, koyun, keçi ve at sayısında anılan dönemde büyük düşüşler yaşanmıştır. 2006 yılı itibariyle ülkede 1.260.400 baş sığır, 455.300 baş domuz, 719.800 baş koyun, 95.500 baş keçi ve 42.800 baş at bulunmaktadır.Tavuk ve tavşan yetiştiriciliği ile arıcılık da, hayvancılığın diğer kollarıdır. Bu gruplarda da 1991–2006 döneminde gerileme yaşanmış, yalnızca arıcılıkta gelişme sağlanmıştır. 2006 yılı itibariyle 7.482.200 baş tavuk, 16.900 baş tavşan ve 149.500 adet arı kovanı bulunmaktadır.

  Söz konusu hayvancılığın tüm gruplarda %95’in üzerinde olan kısmını aile firmaları elinde bulundurmaktadır. Hayvansal ürünlerde 1991-2005 döneminde sadece bal ve süt üretimi artmış, buna karşılık et, yün ve yumurta üretimi düşmüştür. 2005 yılında toplam et üretimi 109.500 ton (49.200 ton sığır, 33.300 ton domuz, 16.900 ton tavuk, 9.600 ton koyun/keçi, 200 ton tavşan eti), toplam süt üretimi 787.500 ton (26.900 ton koyun/keçi sütü, 760.600 ton inek sütü), toplam yumurta üretimi 504.600.000 adet, toplam bal üretimi 2.280 ton ve toplam yün üretimi ise 2.215 ton olarak kaydedilmiştir.

  Hayvancılığın yaygın olduğu bölgeler, sığırcılıkta İmereti, Samagrelo-Zemo Svaneti ve Kvemo Kartli; domuzculukta Samagrelo-Zemo Svaneti, İmereti ve Kakheti; koyun ve keçi yetiştiriciliğinde Kakheti ve Kvemo Kartli; arıcılıkta Kakheti, İmereti ve Samagrelo-Zemo Svaneti; tavukçulukta Samagrelo-Zemo Svaneti, Kvemo Kartli ve İmereti’dir. (www.musavirlikler.gov.tr/upload/…/tarim%20raporu%202006.doc )

  Gürcistan’ın ekonomisi büyük bir kısmı; üzüm, narenciye gibi tarım ürünlerine dayanmaktadır. Ayrıca ülkedeki manganez ve bakır yatakları ekonomiye katkıda bulunmaktadır. Ülke, doğal gaz ve petrol ürünlerinin büyük bir kısmını ithal etmektedir. Su gücü potansiyeli olmasına rağmen bunu gerektiği gibi değerlendirememektedir (http://www.kobi-efor.com.tr/haber_detay.asp?id=2153).

  2005 yılında hava koşullarının iyi ve tarımsal mallara olan yabancı talebin yüksek olması nedeniyle tarım sektöründe önceki yıllara göre bir büyüme gözlenmektedir. Tarım gelirleri GSYİH’nin beşte birini oluşturmakta ve ülkedeki istihdamın yaklaşık olarak yarısı tarım sektöründe bulunmaktadır. Günümüzde tarımsal üretimin büyük çoğunluğu özel sektör tarafından gerçekleştirilmekte olup, devlet sadece çay ve tohum üretiminde aktif bir role sahiptir( www.atonet.org.tr/yeni/index.php?p=1244&l=1).

  Gürcistan’da tarım politikalarının geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve aynı zamanda inşaat, tarım, turizm ve enerji alanlarında Türk işadamları önemli işler yaptı. Son zamanlarda Gürcistan ekonomisi üzerinde olumsuzluklar yaşanmaktadır.  Bu da tarım sektöründe istikrarsız bir yapı ortaya çıkarmıştır. Bireysel gelirlerde, tarımsal ve sanayi üretiminde, turizm gelirlerinde önemli düşüşler yaşanmış, enflasyon ve işsizlik önemli ölçüde artmıştır. Gürcistan Cumhuriyeti’nde ekonomi ve tarımda yeni reformlara ihtiyaç duyulmaktadır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!