Haber: İlker ÇAKAN
İHH Amasya Temsilcisi Av. Nuri Eken İHH konulu yaptığı açıklamada şunları söyledi:
İnsanların hayırlısı başka insanlara faydalı olandır
“1975 yılında Almanya’da doğdum. Amasya’nın Akyazı Köyü’ndenim. Suluova Lisesi mezunuyum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldum. 1998 yılından beri serbest Avukatlık yapıyorum. Evli ve üç çocuk babasıyım. İlim Yayma Cemiyeti Amasya Şubesi Başkanı ve İHH Amasya Temsilcisi olarak görev ifa ediyorum .”İnsanların hayırlısı başka insanlara faydalı olandır ” düsturu gereği insanların sıkıntılarını gidermeye yönelik sosyal çalışmalar yapmak bizlerin temel görevlerindendir. İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın kurucuları ile fakülte yıllarından beri tanışıyor ve onları takip ediyorduk. Bosna Hersek savaşında Osmanlı sonrası zulme uğrayan bu mazlum coğrafya da gerçekleştirilen insani yardım çalışmaları bu kuruluşa karşı tanıyan herkeste hayranlık ve destek ortamı oluşturdu.
İHH savaş, deprem, sel ve diğer doğal afetler sebebi ile mazlum ve mağdur duruma düşen insanların bu mağduriyetlerinin gidermek için her türlü insani yardım ulaştırmayı görev sayan uluslar arası bir yardım kuruluşudur. İHH’nın misyonu ve temel amacı kurumsal kimlik bildirimine göre; Yeryüzünde adaletin hâkim olması, iyiliğin her yere yayılması ve kötülüğün önlenmesi için kardeşlik bilinciyle nerede olursa olsun muhtaç ve mazlum tüm insanlara ihtiyaç duydukları insani yardımı ulaştırarak onurlu bir yaşam sunmak.
İnsanı yardıma muhtaç hâle getiren ve mazlum eden her türlü politika ve faaliyetleri önlemek üzere tüm insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli çalışmaları yapmak. İHH nın dünyada ve Türkiye’de gerçekleştirdiği başlıca çalışmalar şunlardır; Sosyal Yardımlar; Gıda Yardımları (acil gıda programları, kurban programı, ramazan kumanya ve iftar dağıtımı çalışmaları, gezici ve geçici aşevleri, sürekli ihtiyaç bölgelerinde gıda dağıtımı vb.) Yetim Yardım Programları (yetimhane kompleksi inşa ve işletmeleri, savaş, deprem ve sair sebeplerle yetim kalan çocukların gıda, giyim, eğitim, sağlık, barınma vb. ihtiyaçlarının karşılanması vb.) Barınma ve Giysi Yardımları (prefabrik köy, çadır kentler, yıkılan evlerin yeniden inşası, zarar görmüş evlerin tadilatı, ihtiyaç sahiplerine sürekli giysi dağıtımı vb.) İş – Meslek Edindirme Projeleri (ailelere balıkçı tekneleri, çiftçilik, marangozluk, terzilik, boyama, nakış vb. meslek edindirme kursları, ailelere motor taksiler, kadın gelişim enstitüleri vb.) Su Kuyuları ve Kanallarının İnşası, Eğitim Yardımları Eğitim Tesis ve Altyapı Yardımları (kreş, ilköğretim kurumu, lise, üniversite, enstitü, gençlik merkezi ve benzer farklı tür ve düzeylerde eğitim kurumu inşa ve / veya tadilatı; fen laboratuarı, bilgisayar laboratuarı, kütüphane, spor salonu ve benzeri eğitim birimi inşa ve / veya tadilatı vb.)
Eğitim Araç Gereçleri Yardımları (öğrencilere yönelik çantalar, eğitim setleri, okul kıyafeti, yardımcı ders araç gereci ve benzeri farklı mahiyetlerdeki eğitim materyalleri ihtiyaçlarının karşılanması, eğitim kurumlarında asli ve yardımcı ders araç gereçleri ihtiyaçlarının karşılanması vb.) Yeterlilik Kazandırma Yardımları (meslek kazandırma, mesleki yeterliliğe derinlik kazandırma ve benzeri mahiyetlerde eğitim hizmetleri verilmesi vb.)Kültürel Yardımlar Radyo ve TV yayıncılığının desteklenmesi İbadethane ve mescit inşası, Sağlık Yardımları, Sağlık Tesis ve Altyapı Yardımları (mobil poliklinik ve sağlık otobüsü, yerleşik hastane ve poliklinikler, geçici sağlık çadırları, ilaç ve tıbbi malzeme desteği, sahra çadırları, ambulans destekleri vb.) Sağlık Hizmeti Yardımları (katarakt ameliyatları, gönüllü sağlık personelinin bölgelerde istihdamı, bağımlılık yapan madde kullanan gençlerin rehabilitasyonu, AIDS hastalarının rehabilitasyonu, sağlık taramaları, koruyucu hekimlik çalışmaları)Amasya’mızda ise geçtiğimiz Eylül ayında kırtasiye yardımı, Ramazan’da iftariye paketleri dağıtıldı. Ayrıca 2 yıl 1500 er kişilik iftar yemeği verildi. Halkımız İHH ya duyduğu güvenle çalışmalara son derece ciddi katkılarda bulunmaktadır. Pakistan depreminde nakit para gönderilmesi sağlandı. Yine Çeçenistan’da mağdur edilen halka yönelik kampanya düzenlenmiştir. Son olarak Gazze katliamında yüksek miktarda para yardımı yapıldı. Yanı sıra orada operasyon sırasında Gazze’de yetim kalan çocuklara aylık düzenli yardım yollanmak üzere 23 çocuk finanse edilmektedir.
Sosyal çalışmalara zaman ayırmalıyız
Bizler özel işlerimiz dışında bu sosyal çalışmalara zaman ayırmalıyız. 2007 yılında Kurban Bayramı vesilesi ile Moğolistan’daki kurban kesim çalışmaları sırasında denetim görevinde bulundum. Gerek İslam alemi gerek Türk İslam Alemi Türkiye’nin Osmanlı Devleti’nin mirasının sahibi olarak dünyada ki etkinliğini artırmasını beklemektedir. Bizleri insanlığın öncüsü ve başı olarak görmekte ve bu ölçüde büyük beklentiler içinde bulunmaktadırlar. Tarihin en büyük medeniyetlerinin mimarı olan bu milletin gerçek çıkışını göstermesini ve mazlum ve mağdur coğrafyalara sahip çıkmasını ummaktadırlar.
İnşallah milletimiz bu beklentileri karşılayacak atılımı ve açılımı sağlamaya devam edecektir diye umuyoruz.”