Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Dereli Kaymakamı Murat Özdemir: "Dereli yaylalar diyarıdır"

Dereli Kaymakamı Murat Özdemir: “Dereli yaylalar diyarıdır”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
     Dereli ilçesi Doğu Karadeniz bölgesinde Giresun İli’nin güneyinde Giresun-Şebinkarahisar karayolunun 32. kilometresinde Karadeniz sahilinden ise 28 kilometre içeride Aksu vadisi üzerinde kurulmuştur. Coğrafi bakımından son derece engebeli bir yapıya sahiptir. İlçe merkezi kuzey Anadolu dağ serisini oluşturan Giresun dağları arasındaki Aksu deresinin dar vadisi üzerine yerleşmiştir. Dağların sarp oluşu ve aralarından dereler geçmesi sebebiyle ovalara rastlamak mümkün değildir. İlçe merkez belediyesiyle birlikte Yavuzkemal Belediyesi, 4 mahallesi ve 38 köyü bulunmaktadır. İlçe merkezi nüfusu 6.000’dir.
     Dereli Kaymakamı Murat Özdemir, çalışkan, ilçenin ekonomik ve turizm yönünden kalkınması bir çok projeleri var.” Yeni yönetim anlayışı tarzdan tarza değişir. Projeyi önceden gözünüzde canlandırıp, alt yapısını iyi yapmak gerekir. Projeyi hazırlarken mümkün olduğu kadar teknik elamanlarla istişare yapmak gerekir. Onun uygulanacağı alanda halkın katılımını sağlamak gerekir. Benim daha çok üzerinde durduğum ve kendi yönetim anlayışım budur.”diye söyleyen Dereli Kaymakamı Murat Özdemir, Dereli ve yeni yönetim anlayışı konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Dereli yakaladığı turizm potansiyelini şu ana kadar değerlendiremedi
     ” Dereli yaylalar diyarıdır. Bu yaylalarımız; Kümbet, Bektaş, Kulakkaya’dır. Giresun ilinin en güzide yaylaları Dereli’dedir. Bu yaylaların bize getirisi ve potansiyeli buraların turizm açısından değerlendirilmesidir. Dereli yakaladığı turizm potansiyelini şu ana kadar değerlendiremedi. Biz ve bizden önceki mülki idare amirlerinin gayretleri ile bu yaylalarımız daha elverişli hale gelecektir. Buradaki en büyük amacımız; yol, su, konaklama tesisleri gibi
Alt yapıları bitirip, buraları yerli ve yabancı turizme açmaktır. Bu anlamda sayın valimizin büyük desteği vardır. Bu nedenle Kümbet Yaylası yolu asfalt çalışmaları yapıldı. Bu yolun daha önce alt yapısı konusunda büyük imkanlar sarf edildi. Kümbet yolu asfaltının üçte ikisi kısmı bitti. Bu yolun tamamı asfalt olacaktır. Daha sonra Kümbet Yaylasının alt yapı sorunlarını çözeceğiz. Daha sonra özel sektörü oraya getirip, faaliyete geçirmek hedefimizdir. Bektaş Yaylası nüfusun yoğun olduğu yerlerdir. Bektaş yaylasını da turizm açısından değerlendirip, ilgiyi il dışına taşırmak istiyoruz. Dereli deyince aklımıza gelen yaylalardır.

                                 
                                                      Giresun-Dereli ilçesi
 
İstihdam sağlayıp, göçü önlemeye çalışacağız
     Dereli ilçemizin bir özelliği de güneydeki yolların transit noktası olmasıdır. Bu avantajı şu ana kadar çok iyi değerlendirdiğimizi söyleyemeyiz. İlçemiz Giresun’a 30–32 km. uzaklıkta olmasına rağmen hak ettiği yere gelmiş değildir. Dereli’yi Giresun’un büyük ilçelerinden biri olarak lanse etmeye çalışıyoruz. Bunlar mülki idare amirlerinin ve yerel yönetimlerin ortak çalışması ile olacak bir iştir. Faaliyetler bu şekilde devam ediyor. Dereli daha çok tarım ve hayvancılıkla tanınmıştır. Bunun dışında istihdam alanlarını nasıl genişletebiliriz, onun üzerinde duruyoruz. Tarım ve hayvancılığa dayalı fabrikaları ilçemize nasıl getirebiliriz korusunda çalışmalar yapıyoruz. Bunlar olduktan sonra Dereli’de önemli bir patlama olacağını düşünüyorum. Dereli’nin en büyük sıkıntısı iş ve güç sıkıntısıdır. Nüfusun kat kat fazlası il dışında, hatta yurt dışındadır. Bu göçü önlemek için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda belli başlı projeler vardır. Bunları hayata geçirmeye çalışacağız. Önümüzdeki yıllarda istihdam sağlayıp, göçü önlemeye çalışacağız
Hayvancılığa ve tarıma dayalı fabrika kurmayı düşünüyoruz
     Köylerde hayvancılığa ve tarıma dayalı fabrika kurmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili birkaç yer var. Bununla ilgili fizibilite çalışmaları vardır. Özellikle bir köyümüzde meyve suyu fabrikası düşünüyoruz. Dereli ilçesinde yerel idare ili birlikte Dokuma Fabrikamız projemiz var. Bütün köylerimizdeki su depolarının baştan aşağı gözden geçirilip, tamamının içilebilir projesi var. Bu projenin uygulaması bu yıl yapılacaktır. Bütün yollarımızın asfaltlanma projemiz vardır. Kümbet yolunu bitirmek üzereyiz. Önümüzdeki yıl Bektaş Yaylasının yolunun asfalt yapılamasına çalışılacaktır. Bu yıl Kümbet yaylasına bir mezbahana kuruldu. Bu mezbahanenin bir örneğini Bektaş Yaylasında kurmayı düşünüyoruz. Bu yerler bizim için önlemlidir. Diğer yaylarlımızdaki mezbahaneleri tamir veya yeniden yapacağız. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza SYD vakfı tarafından projeler sunup, onları istihdama kazandırma düşüncemiz vardır.  
Eğitimle ilgili düşüncelerimiz vardır
     Eğitimle ilgili düşüncelerimiz vardır. Ailevi durumuna hiç bakmadan ağırlıklı olarak fakir ve muhtaç öğrencilerin bütün dershane masraflarını yaptığımız bir proje ile kendimiz karşılıyoruz. Bu konudaki tüm öğrencilerimiz dershaneye gitmektedir. Bu yıl özellikle bütün okullarımız, köy okullarımız dahil tüm okullarımız tarama yaptık. Çocuklarımızın fiziki olarak ihtiyaçları ne varsa karşılanıyor. Tüm okullarımızın fotokopi makinesi ihtiyaçların karşıladık. Öğrencilerimizin sporla daha alakalı olmaları için judo,tek Wando kursları açtık Ayrıca çocuklarımızın uzmanlaşma gösterdikleri spor dalında destek oluyoruz. YİBO okulumuz desteklerimiz dahilinde başarı gösterdiler. Bu nedenle Giresun ilinde birinci oldular. 

                                 
                                                 
Kümbet Yaylası

Her spor dalında bir okula uzmanlık vermek istiyoruz
     Türkiye şampiyonasına katıldılar Türkiye çapında şampiyon olmaları için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Her spor dalında bir okula uzmanlık vermek istiyoruz. Her öğrencinin bir spor branşıyla ilgilenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda öğretmen ve müdürlerimizle bir araştırma başlattık. Dereli’de öğencinin ilgileneceği bir şey bulacağız. Başarılı öğrencileri Giresun çapında turnuvalara katılmasını sağlayacağız. Maddi imkansızlık nedeniyle katılamıyorum diye bir endişe, mazeret olmayacaktır. Onlara elimizden gelen her türlü desteği sağlayacağız. Dershaneye gidemeyen öğrenciler için evinde ders çalışması ile ilgili bir projemiz vardır. Kimse benim imkanım yoktu da okuyamadım diyemeyecektir. Bu öğrencilerimizin iyi yerlere gelmesin sağlayacağız.
Halkın içinde olmadığı hiçbir proje sonuçlanamaz ve başarıya ulaşamaz
     Buranın doğal şartlarından kaynaklanan doğal bir harikası vardır. AB projesi çerçevesinde burada ne yapılabilir düşüncesiyle önce alt yapıdan başladık. Birkaç yıl içinde alt yapı bitecektir. Daha sonra konaklama ihtiyaçları araştırılacaktır. Buralara turist çekmeye hazırlanıyoruz, Bunun dışında Kaymaklığın başka görevleri de var. Bu misyon olarak kabul ettiğimiz görevlerden birisidir. Başlıca imkânımız turizm ve eğitimdir. Valimiz ilk geldiği zamanlarda “Halkın içinde olmadığı hiçbir proje sonuçlanamaz ve başarıya ulaşamaz “demişti. Bu bizim için düstur gibidir. Bu nedenle halkın içinde olmadığı hiçbir proje başarıya ulaşamaz ve sonuçlanamaz. Modern yönetim anlayışında kapalı kapılar ardında değil de vatandaşın daha kolay ulaşabildiği açık, şeffaf kararlar verebilmektir. Mümkün olduğu kadar fazla kişiyi, o konuyla ilgili kişileri işin işine katabilmektir. Bu her proje için geçerlidir. Bir örnek olsun diye söylüyorum. Turizm kenti Dereli’mizin birçok yaylaları ve doğal güzellikleri vardır. Ancak bunlar bir kitap haline geldi, fakat bu zamana kadar bir broşür haline getirilemedi.
Türkçe ve İngilizce bir kitapçık hazırladık
      Biz bunun projesinin şu anda hazırlıyoruz. Derelimiz hakkında bilgi almak isteyen bütün yerli ve yabancı turistlere Türkçe ve İngilizce bir kitapçık hazırladık. Bunu hazırlarken bütün vatandaşlarımızın katılımıyla büyük bir toplantı oldu. Bu konuyla ilgili herkes fikrini söyledi. Bizde bununla ilgili bir kompozisyon yaptık. Bununla ilgili bir kitapçık hazırlayacağız. Bu bilgileri resmi yönden almadık, herkesin bilgisini almak için böyle bir toplantı yaptık. Küçük bir toplantıda herkesin katılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Yönetişim üzerine Avrupa’da yüksek lisans yaptım. Herhalde onun da etkisi vardır.  
Yeni yönetim anlayışı tarzdan tarza değişir
      Yeni yönetim anlayışı tarzdan tarza değişir. Projeyi önceden gözünüzde canlandırıp, alt yapısını iyi yapmak gerekir. Projeyi hazırlarken mümkün olduğu kadar teknik elamanlarla istişare yapmak gerekir. Onun uygulanacağı alanda halkın katılımını sağlamak gerekir. Benim daha çok üzerinde durduğum ve kendi yönetim anlayışım budur. Düşüncelerinizi şeffaf ve makro plan çerçevesinde anlatmalısınız. Vatandaşların tepkilerini almakta çok önemlidir. Benim yönetim anlayışım mümkün olduğu kadar şeffaf, katılımcı olmaktır. Kararı verecek olan sizsiniz, gelecek fikirlere karşı da esnek davranmanız gerekir. Fizibiliteyi önceden çok iyi ayarlamanız gerekir. Uyuglanabilirliğini çok iyi tespit etmeniz lazımdır. Kaynak israfı yapmamak için ne gerekiyorsa bunu çok iyi araştırmanız gerekir. Mümkün olduğu kadar düşük maliyetle nasıl verim alabilirim, onun maliyetini önceden yapmak gerekir.Uyguladığınız alandaki coğrafi şartları en ufak ayrıntıya kadar projeyi ona göre hazırlamak gerekir.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!