Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Güneysu, Rize iline bağlı bir bucak merkezi iken 1987 yılında ilçe olmuştur. Güneysu ilçesinin eski adı ve halk arasında da yaygın olarak kullanılan ismi Potomya’dır. Çünkü Karadeniz bölgesinde kaynağını dağların kuzeyinden alan birçok kısa mesafeli, gür akışlı akarsulardan olan Taşlıdere Havzasının iki önemli kolu olan Salarha Deresi ve Potamya deresi arasında kaldığından bu ismi almıştır. Toplam 22 köyü, 7 mahallesi olup, ilçe merkezi nüfusu 3.8004.000 civarındadır. Başbakanımızın telkinleriyle de ilçe merkezinde yöresel mimariyi uygun yapılar yapılmaktadır.
Güneysu Kaymakamı Suat Demirci, çalışkan, görevine son derece bağlı, halka diyalogu iyi bir seviyede olan kaymakamlarımızdandır. “Kaymakamların, kamu yöneticilerinin başarılı olması için yörenin lideri olmalıdır. İnsanlara profil, ufuk açması gerekir. Halkla iç içe olması, halkın sorunlarını halkla birlikte çözmesi gerekir.” diye söyleyen Güneysu Kaymakamı Suat Demirci, Güneysu ve yönetim anlayışı konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
İlçemizde yaklaşık 3035 tane çay fabrikası vardır
“Güneysi ilçesinde kültürel yapı olarak Karadeniz kültürü hakimdir. Ekonomik olarak da çay tarımı yapılır. İlçemizde yaklaşık 3035 tane çay fabrikası vardır. Bunun iki tanesi ÇAYKUR’un tesisleridir. Diğer 33 fabrika özel sektöre aittir. Bunlara kaynak sağlayan çay üreticileri vardır. İlçemiz halkının geneli çay üretimi ile uğraşmaktadır. Kişisel tüketime yönelik olarak çok az sayıda kişi hayvancılıkla uğraşmaktadır. Sadece çay üretimine yönelik sanayi sektörü vardır.
Çok güzel bir hizmet açılımı yapılmıştır
İlçemizin toplam 22 köyü vardır. İlçe merkezi 7 mahalleden oluşmaktadır. Son yapılan nüfus sayımlarına göre şehir merkezi nüfusu 3.8004.000 civarındadır. Köylerimizle beraber toplam nüfusumuz 14.00015.000 civarındadır. Köylerimizde KÖYDES projesi ile çok güzel bir hizmet açılımı yapılmıştır. Köylerimizin bir kısmının yollarının betonlaması yapılmıştır. Şu an bizde köy yollarımızın betonlamasını yapıyoruz. Köylerimizde su konusunda çalışmalarımız vardır.
Proje faaliyete geçtiğinde bölgede bir örnek olacaktır
Karadeniz Bölgesindeki köylerdeki çöplerin toplanması ile ilgili olarak bazı meslektaşlarımızın projeleri vardır. Bu proje gereği çöpler ortak toplanıyor ve belediyenin belirlediği yere döküyoruz. Böylece köylerimizi temiz tutmaya çalışıyoruz. Bir köyümüzün kanalizasyonunun döşenmesi konusunda daha bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma şu an bitmiş durumdadır. Sadece şebeke olarak evlere bağlanması kaldı. Bu nedenle on bin metre şebeke borusu döşenmiştir. Ayrıca bin kişiye hitap eden foto steptik çukur oluşturulmuştur. Bunun yanında doğal arıtma alanı yapılmıştır. Daha sonra dereye arıtılmış şekilde akacaktır. Bu projenin maliyeti yaklaşık 670.000 Euro civarındadır. Bu proje faaliyete geçtiğinde bölgede bir örnek olacaktır.
Rize-Güneysu ilçesi
Rize-Güneysu ilçesi
Yöresel mimariye hitap eden yapıların yapılması konusunda
Başbakanımızın telkinleriyle de bir anlayış vardır
Halk Eğitim Merkezinde İŞKUR birlikte ortak çalışma olarak kuaförlük kursu projemiz vardır. İlçemizde yaklaşık 7 tane ilköğretim okulu vardır. Anadolu Lisesi, Lise ve İmam-Hatip lisemiz vardır. İlçemizin genel olarak güzel gezilecek yerleri vardır. Turizm olarak Han Düzü yaylamız vardır.Yapılacak çalışmalarla Handüzü Yaylası turizm yönünden gelişir. İlçemizde yöresel mimariye hitap eden yapıların yapılması konusunda Başbakanımızın telkinleriyle de bir anlayış vardır. Bununla ilgili ilçemizde yeni yapılan binalar vardır. Bununla ilgili yöresel mimariye uygun İMK İlköğretim Okulu ve Anadolu Öğretmen Lisesi vardır.İnsanımıza örnek olması için böyle bir çalışmalar vardır.
Başarılı olması için yörenin lideri olmalıdır
Kaymakamların, kamu yöneticilerinin başarılı olması için yörenin lideri olmalıdır. İnsanlara profil, ufuk açması gerekir. Halkla iç içe olması, halkın sorunlarını halkla birlikte çözmesi gerekir.”