Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Kabadüz, Ordu iline bağlı bir ilçe olup, Ordu’nun 21 km güneyinde, Melet Irmağı’nın doğusundaki yayla topraklarının başladığı 600m. rakımlı bir tepe üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Giresun ilinin Piraziz ilçesi, batısında Ulubey ilçesi, kuzeyinde Gülyalı ve Ordu merkez ilçesi, güneyinde Mesudiye ilçesi bulunur. Kabadüz’ün 11 köyü, biri merkez olmak üzere 2 belediyesi vardır. İlçe arazisinin genel yapısı meyilli ve dik olup, eğim ortalama %15- 70 arasında değişmektedir.
Kabadüz Kaymakamı Dede Musa Baştürk ilçenin ekonomik ve sosyal, kültürel yönden kalkınması için büyük gayret sar ediyor. Özellikle eğitim üzerinde durarak çocukların daha iyi bir seviyede eğitim yapabilmeleri için onlara kaymakamlık olarak her türlü yardımı yapıyor. Bu nedenle Kaymakam Dede Musa Baştürk; “Kabadüz ilçemizde yapacağımız en büyük yatırım insana yapılan yatırımdır” diyor. İlçede kız öğrencilerin okula kazandırılması konusunda büyük gayret göstererek, geçen yıla göre liseye giden kız öğrenci sayısında % 40-50 artış olmuştur. Kabadüz Kaymakamı Dede Musa Baştürk; çalışkan, devletine ve milletine hizmet etmek için büyük bir çaba gösteren kaymakamlarımızdan birisidir. Kabadüz Kaymakamı Dede Musa Baştürk, Kabadüz konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Çambaşı Yaylası ilçemize ayrı bir anlam katıyor
” Kabadüz ilçesi Ordu’ya 21 km. uzaklıktadır. Ordu’nun güneyinde dağlık bir yapı üzerine kurulmuştur. Çambaşı yaylasının bu coğrafyada olması ilçemize ayrı bir anlam katıyor. Çambaşı Yaylası; Ordu merkez, Gürgentepe, Mesudiye, Ulubey, Gülyalı ilçelerinin de kullandığı tarihi bir mekandır. Ordu daha önce kaza olarak Trabzon’a bağlı iken, Ordu Kaymakamlığı ve Ordu’daki kamu daireleri dahil kendilerine bir vekil bırakıp, yazın Çambaşı yaylasına taşınıyorlardı ve burada 67 ay kalıyorlardı. Kamu hizmeti burada verilirdi. Bu süreç Birinci Dünya Savaşına kadar devam etmiştir. Daha sonra Çambaşı Yaylasında çıkan bir yangından sonra bu adet sona ermiştir.
Ordu-Kabadüz ilçesi
Ordu-Kabadüz ilçesi
Ekonomik kriz nedeniyle büyük şehirlere göç olmuştur
Kabadüz ilçesi 1987 yılında belediye, 1991 yılında ise ilçe olmuştur. İlçe günümüze kadar kayda değer bir gelişme gösterememiştir. Ekonomik kriz nedeniyle ilçemizden büyük şehirlere göç olmuştur. Şu an büyük şehirlerin dahi göç verdiği bir süreçte bulunmaktayız. Kabadüz bundan fazla olumsuz etkilenmiştir. Bu nedenle yaklaşık 23.000 olan toplam nüfus, 16.500’e düşmüştür. İlçe belediyemizden başka, birde Yokuşdibi beldemiz vardır. Yokuşdibi genelde yazlık yerleşim yeridir. Buranın temel geçim kaynağı hayvancılık ve fındıktır. Kabadüz’ün gelişmemesinin en büyük nedeni; hizmet alan köy nüfusunun az olması ve başka bir ilçe yolunun buradan geçmemesidir. Bunlar bir ilçenin gelişmesini etkileyen en önemli faktörlerdir. Kabadüz; insanı ve doğal güzellikleri ile hayvancılığın canlanmasına yaptığı katkı güzide bir ilçedir. Kabadüz insanı, sahil insanına göre daha sıcakkanlı ve misafirperverdir. İdarecilere ve devlet erkânına karşı saygılı bir insanı vardır.
Yapacağımız en büyük yatırım, insana yapılan yatırımdır
Kabadüz ilçemizde yapacağımız en büyük yatırım, insana yapılan yatırımdır. Bu anlamda okullarımıza katkıda bulunmaya çalıştık. Çocuklarımızın hafta sonu ve hafta içi oynayacakları çocuk parkı yaptık. Çocuklarımızın genelde kırtasiye ve giyim ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
Lisemizin öğrenci sayısının düşük olması nedeniyle haydi kızlar okula kampanyası ile lisemizde kız öğrenci nüfusunu artırdık. Şu anda lisemizde 120 öğrenci bulunmaktadır. Çalışmalarımız sayesinde öğrenci sayısında geçen yıla göre % 40-50’lik artış var. Özellikle kız öğrenci sayısında artış % 60’ı geçti. Bu öğrencilerimizin kıyafet ve kırtasiye giderlerini kaymakamlığımız karşıladı. Köylerdeki vatandaşlarımız maddi kaygıları nedeniyle kız öğrencileri okutmaktan çekiniyorlardı. Bu nedenle kendilerine çocuklarını bizlere emanet etmelerini telkin ettik. Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağımıza söz verdik. Onlar bu sözümüz üzerine çocuklarını okula gönderdiler. Bizde sözümüzü tutuyoruz. Lisemizde okuyan öğrencilerimiz için bir pansiyon ve yurt yoktur. Yatılı Bölge Okulumuzu bir kısmını lisede okuyan kız öğrencilerimize tahsis ettik. Milli Eğitim Bakanlığından konuyla ilgili ödenek gelmeyince, bu öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını SYD Vakfından karşıladık. Bu da eğitime yaptığımız en büyük katkılardan birisidir.
Kaymakam Dede Musa Baştürk halkın içinde
Kaymakam Dede Musa Baştürk halkın içinde
2008 yılı içerisinde 312 milyarlık yatırım yaptık
Kaymakamlık deyince özellikle mahalli müşterek ihtiyaçlar konusunda akılımıza köyler geliyor. İlçemizin toplam 11 köyü vardır. Bu köylerin nüfusu 150750 arasında değişmektedir. Üç köyümüz ilçemize çok uzaktır. Bu köylerimizin yol ve elektrik ihtiyaçları çok yakın zamanda giderilmiştir. Bu köylerimize KÖYDES projesi kapsamında 2008 yılı içerisinde 312 milyarlık bir yatırım yaptık. Son üç yıl içerisinde köylerimize yapılan yatırım tutarı 33,5 trilyondur. Köylerimizle ilgili daha yaşanabilir projeler geliştirdik. Gidemediğin yer sizin değildir sözünden hareketle yollarımıza önem veriyoruz. Yolun gittiği her yere kamu hizmetleri daha ucuz, daha çabuk bir şekilde ulaştırılır. Yol onarımlarında stabilize kaplamaya daha çok önem verdik.
Okullarımıza ayrı bir önem veriyoruz
Karadeniz Bölgesinde olduğu gibi Temmuz-Ağustos aylarında ilçemizde su sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu sorunu gidermek için su projelerimize ağırlık verdik. Bu nedenle sadece üç köyümüzün suyu yetersiz olup, suyu olmayan köyümüz yoktur. Suyu yetersiz bu üç köyümüzün sorununu 2009 yılı içerisinde aşacağız. Okullarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Kullanılmayan köy okullarımızı soysal amaçlı kullanmak için tadilat ve tamiratlarına ayrıca önem veriyoruz. Bu okullarımızı köylerimizin sosyal faaliyetlerini gerçekleştirecek mekanlar olarak düşündük. Bu nedenle iki ve üç köyümüzün okulunu onararak bu işe başladık. Köylülerin birbirleriyle daha sıcak ilişkiler kurması, sorunları aşma aşamasında birbirlerine yardımcı olmak amacıyla buralar çok önem taşıyor.
Kabadüz-Çambaşı Yaylası
Kabadüz-Çambaşı Yaylası
Kaymakamların ilçeye kimlik kazandırmaları birinci görevleridir
Karadeniz bölgesinde yapı itibariyle evler birbirine uzaktır ve köyler çok dağınıktır. Bu nedenle bölgede sosyal ilişkiler zayıftır. Ancak erkek nüfus arasında sosyal ilişki var ama aileler arasında çok fazla sosyal ilişki yoktur. Bu da dağınık yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Kaymakamların ilçeye kimlik kazandırmaları birinci görevleridir. İlçenin hedeflediği vizyonu koymak önemlidir. Bunun için biz Kabadüz ilçesinin eğitimiyle ön plana çıkmasını hedefledik. Bu nüfusu burada tutmak oldukça zordur.”