Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Başyayla Kaymakamı Mehmet Demir: "Kaymakam ve vali organizatör olmalıdır

Başyayla Kaymakamı Mehmet Demir: “Kaymakam ve vali organizatör olmalıdır

 Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
    Başyayla, Karaman iline bağlı bir ilçe olup, 1991 yılında ilçe olmuştur. Toplam 4 köyü 5 mahallesi vardır. Orta Torosların güney yamaçlarında, Göksu Havzasını kaplayan Taşeli Platosunda yer alan Başyayla ilçesinin; kuzeyinde Taşkent, doğusu ve güneyinde Ermenek, batısında ise Sarıveliler ilçeleri bulunmaktadır. İlçe merkezi nüfusu 3000, yüzölçümü ise 102 kilometrekaredir. İlçenin kuzeyi ve kuzeybatısı ve batısı birden yükselerek tabii bir kale görünümü veren dağ grubu ile çevrilidir. Başyayla adından da anlaşılacağı üzere tam yayla özelliği karakteri göstermektedir. İlçeyi doğrudan Karaman iline bağlayan bir karayolu yoktur. Biri Ermenek-Mut üzerinden(204 km.), diğeri ise Taşkent-Hadim-Güneysınır(165 km.) olmak üzere iki karayolu ile Karaman’a bağlanmaktadır.
     Başyayla Kaymakamı Mehmet Demir; genç, dinamik, halkın içinde ve halktan birisi gibi davranış sergileyen, çalışkan, kararlı ve değişik modern yönetim anlayışı ile görevinde başarılı olmuş ve görev yaptığı her yerde halkın takdirini kazanmış kaymakamlarımızdan birisidir. Kaymakam Mehmet Demir; Başyayla ilçesinin ekonomik ve sosyal, kültürel, eğitim yönünden kalkınması için büyük gayret gösteriyor. Kaymakam Mehmet Demir eğitim üzerinde önemle durarak şöyle söylüyor; “Merak etmeyen, oradaki havayı solumayan, hedefinin ne olduğunu bilmeyen üniversite öğrencisi yeterince başarılı ve motive olamaz. Bu çalışmamızın çocuklarımızın gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyorum.Klasik anlamda mesai valisi ve kaymakamı yöneticiliği artık bitmiştir.” diyerek günümüz kamu yöneticiliğinde farklı bir yönetim uygulayan, vali ve kaymakamlara da günümüz yönetim anlayışı konusunda önemli mesajlar veren Başyayla Kaymakamı Mehmet Demir, Başyayla ve iyi bir kamu yönetimi anlayışı konulu yaptığım röportajda şunları söyledi; 
Devlet kurumlarının ilçeye yerleşmesi gerekir
    “Başyayla, 1989 yılında il olan Karaman’a bağlı bir ilçedir. İlçede 2008 yılının Mayıs ayından itibaren çalışmaya başladım. İlçemiz 1991 yılında ilçe olmuştur. Vadiye bakan yamaç üzerine kurulmuştur. İlçemizin temel geçim kaynağı meyvecilik olan küçük ve şirin bir ilçedir. İlçe sınıflandırılmasında altıncı sınıf bir ilçedir. Toplam 4 köyümüz, 5 mahallemiz vardır. Antalya iline bağlı Alanya’ya çok yakın bir ilçeyiz. İlçemizde sebzecilik ve meyvecilik yoğun bir şekilde yapılmaktadır. İlçe insanı; devlete, idareciye saygılı, devletini ve milletini seven bir yapıya sahiptir. İlçe merkezi nüfusu 3000’dir. Bütün ilgili devlet kurumlarının ilçeye yerleşmesi gerekir.
Vatandaşın ekonomik durumunu etkileyecek olan projedir
    Her ilçenin farklı kaynakları vardır. Mülkiyeti Belediyeye ait binada hizmet vermeye çalışıyoruz. Hükümet binası yapım ile ilgili olarak arsa sorununu çözerek, 600 metrekarelik bir yer aldık. 2009 yılı Nisan ayında hükümet binası inşaatına başlanacaktır. Yapalacak yeni bina bütün resmi kurumları bünyesine alacaktır Yeryüzü şekilleri itibariyle ilçede arsa bulmak oldukça zordur. Bence önemli proje, vatandaşın ekonomik durumunu etkileyecek olan projedir.
Yurtdışına ihracat ettiğimiz çok ünlü kirazımız vardır
    Kaymakam ve vali organizatör olmalıdır. Vatandaşa yardımcı olmak gerekir. Yurtdışına ihracat ettiğimiz çok ünlü kirazımız vardır. Kirazlarımız Mersin limanından yurt dışına ihraç ediliyor. İlçemizde su problemi vardır. Karaman iller arasında en az yağış alan bir ilimizdir. Ancak, bu yıl yağış çok oldu. İlçede yağış olmayınca su problemi başlıyor. Arazimizin üçte biri susuzluktan dolayı ekilmiyor. İlçemiz arazisinin ancak üçte biri sulanabiliyor. Vatandaşın bu anlamda işini kolaylaştırmak için bir su projesi yaptırdık.
 
 
En iyi güneş enerjisi alan ilçelerden birisidir
    İlçemizin su ihtiyacını karşılamamak amacıyla bir proje hazırladık. Bu proje ilçemizin elektrik ihtiyacının karşılanması ve tarım arazisinin sulanması hedeflenmektedir. Kendini iki yıl içerisinde amorti edebilecek bir projedir. Türkiye’de en çok güneş enerjisini alan yer Karaman’dır. Bu nedenle ilçemiz en iyi güneş enerjisi alan ilçelerden birisidir. Karaman’da güneş enerjisini kullanabilecek birkaç yerden birisidir. Başyayla küçük ve şirin, içinde hikâyeye konu olabilecek çok şeyin geçtiği çok küçük bir yerleşim yeridir. Birbirine benzeyen, samimi insanların çok olduğu küçük bir ilçedir.
Baraj bölgenin iklimini değiştirecektir
     Başyayla ilçemizin çok güzel yaylaları vardır. Yaylalarımız yılın büyük bir kısmı güneş alıyor. Bununla ilgili özel bir proje hazırlıyoruz. Ekonomik anlamda bu tarz projelerimiz vardır. Ermenek sınırları içinde ve Ermenek Çayı üzerinde sulama ve elektrik amaçlı bir barajımız yapılıyor. Bu barajda Nisan ayından itibaren su tutulacaktır. Bu baraj bölgenin iklimini değiştirecektir. Yağış alma konusunda biraz daha olumlu yönde etkilenecektir. Böylece meyvecilik üretimine olumlu katkısı olacaktır. Orman sahasını ağaçlandırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. 
Güzel yeryüzü şekillerimiz ve on binlerce mağara vardır
     Yıl içerisinde ağaçlandırma çalışmalarına devam edeceğiz. Bu bölgede ağaçlandırma birinci derecede önemlidir. Baraj havzası çok güzel ve doğal bir havzadır. Bu baraj su sporları için dünyanın sayılı barajlarından birisi olacaktır. Bu baraj bir Avusturya firması tarafından yapılmaktadır. Baraj 2010–2011 yıllarında faal hale gelecektir. Hidroelektrik ve sulama amaçlı bir baraj olacaktır. Burada manzara çok harikadır. Başyayla Akdeniz’e çok yakın bir bölgedir. Alanya-Başyayla arasında ulaşım 2 saat sürmektedir. Bu yolun ıslahı ile ilgili bir çalışma vardır. Bu yolun ıslahı yapıldığında bölgenin Akdeniz’e açılımı kolaylaşacaktır. Güzel yeryüzü şekillerimiz ve on binlerce mağara vardır. Bilimsel anlamda söylediklerine göre burası eski bir deniz havzasıdır. İlçe merkezimin deniz seviyesinden yüksekliği 1.630 m.’dir.

                                                               
                        
                       Karaman-Başyayla ilçesi

Vatandaşlarımıza her türlü desteği veriyoruz
     İlçemizin genel gelişmesi anlamında konu ettiğimiz projeler ekonomik projelerdir. SYD Vakfı aracılığı ile meyvecilik konusunda halkımıza fidan dağıtıyoruz. Bunları vatandaşlarımıza hizmet için yapıyoruz. Öğrencilerimize kültürel anlamda katkı sağlamak amacıyla ülkemizdeki anlamlı yerlere göndermek istiyoruz. Merak etmeyen, oradaki havayı solumayan, hedefinin ne olduğunu bilmeyen üniversite öğrencisi yeterince başarılı ve motive olamaz. Bu çalışmamızın çocuklarımızın gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kaymakamlık olarak vatandaşlarımıza her türlü desteği veriyoruz. AB’den kazandığımız 550.000 Euro’luk bir kaynağımız vardır. Bununla ilgili olarak 2007 yılında temeli atılan anaokulumuz hizmete açıldı. 
Avrupai anlamda bir anaokulu
    Bu okulumuz 6 derslikli, şirin, kaliteli, Avrupai anlamda bir anaokulu oldu. Anaokulun, ilköğretimin okullaşma oranı yüzde yüzdür. İlçe merkezimizde ve köylerimizde kaynağımız olmadığından dolayı çocuklarımızı kendimiz taşıyoruz. Aldığımız bu ödenekle anaokulumuza çok güzel bir toplu taşıma aracı kazandırdık. Bu araç sayesin okul çağındaki çocuklarımız anaokuluna gelebiliyorlar.
Güneş enerjisi projemizle 500 kişiye iş istihdamı
    İmkanlarımız ölçüsünde okullarımıza yatırım yapmaya çalışıyoruz. Güneş enerjisi projemizle 500 kişiye iş istihdamı sağlanacaktır. Bu tür projeler ekonomik anlamda ilçeyi kalkındıracaktır. Bu projelerin bu tarz olması gerekir.
1980’li yıllarda yöneticiler için bir motivasyondu ve bir hedefti
    Vatandaşa hizmet etmek, vatandaşa kapıyı açmak, vatandaşla görüşmek modern anlamda artı değildir. Bunlar 1980’li yıllarda yöneticiler için bir motivasyondu ve bir hedefti. Bunlar olması gereken şeylerdir. Arkadaşlarımızın bunları yaptığına inanıyorum. Bunları yapmamak değişiklik, yapmak siyasi değildir. Kapısı açık, mütevazi, güler yüzlü v.s. bunlar 1990’lı yıllardan itibaren değişen dünyanın ve değişen Türkiye’nin gereğidir. Yönetici böyle olmalıdır. Böyle oldukça herkes kazanılır. 
Mesai valisi ve kaymakamı yöneticiliği artık bitmiştir
     Klasik anlamda mesai valisi ve kaymakamı yöneticiliği artık bitmiştir. Bu tür yöneticilik 1980’li yıllardan önceydi. Bu tür yöneticiliği günümüzde yapan arkadaşımız yoktur. Gençler daha idealist, daha değişik, daha yetişmiştir. Yurtdışına gittiğimiz için karşılaştırma fırsatımız oluyor. Vatandaşımızın her kesimiyle diyalog kuruyorsunuz. Onların size ayak uydurmasını sağlamak zorundasınız. Siz onlara uyarsanız sıkıntı olur. Devletin size yapmış olduğu yatırım boşa gitmiş olur.
Bizim görevimiz vatandaşımızı ufkunu ve önünü açmaktır
     Bizim görevimiz vatandaşımızı ufkunu ve önünü açmaktır. Siz vatandaşa tabi olursanız, o zaman vatandaşa benzersiniz ve bir umut olmaktan çıkarsınız. Vatandaş kapıdan girdiğinde gözünüzdeki umudu, ışığı kendinde görmelidir. Bunu gördüğünde vatandaş mutlu oluyor. Türkiye’nin her tarafında çalışırız. Burada oturan insan devleti temsil ettiği gibi milletten müteşekkil bir kurumdur. Milletin organik olarak kurumsallaşmasıdır. Aynı zamanda milletin temsilcisiyiz. Bu nedenle millete önayak, onlara çözüm bulmakla yükümlüyüz. 1990 yılların düşüncesi değişti. 1000 yılı devirdik. Yeni bir 1000 yılın içine giriyoruz. Bu değişime ayak uyduran bir Türkiye vardır. Bu süre bizim dönemimiz çalışanları bir şanstır. Ne kadar adaptasyon sağlayan, uyum sağlayan yönetici olursanız, o kadar başarılı yönetici olursunuz.
Değişen Türkiye’nin değişen yöneticileri böyle olmalıdır.
Gençler, eskilere oranla daha başarılıdır
     Değişen Türkiye’nin değişen yöneticileri böyle olmalıdır. Bu nedenle vizyonu geniş, dünyayı ve Türkiye’yi bilen genç yöneticilerimiz vardır. Bu nedenle gençler, eskilere oranla daha başarılıdır. Türkiye bugün toplumsal olarak bazı şeyleri aşmışsa, bunda kaymakam ve valilerin, özellikle yeni kaymakamların çok büyük bir payı vardır. Maddi değişiklikleri yapabilirsiniz, ancak zihinsel değişiklikler bir süreçtir. Bu nedenle Türkiye zihinsel değişimi kısa zamanda gerçekleştirdi. Bu değişimde kaymakam ve valilerin özellikle yeni kaymakamların büyük bir katkısı olmuştur. Bizden öncekileri beğenmesekte, bizden sonrakiler bize göre daha şanslıdır. Bu bir dönüşümdür. Dönüşüme ne kadar adapte olursanız, o kadar başarılı olursunuz. Önemli olan yöneticinin bakış açısı ve kafasındaki zihinsel değişimdir. Maddi konular özellikle köy yolları yapımı gibi konular önemli ama üzerinde konuşulacak konular değildir. Fikirlerden bahsetmek gerekir. Somut işlerden bahsederseniz küçülmüş olursunuz Önemli olan yöneticinin bakış açısı, kafasındaki zihinsel değişim önemlidir. 
                                  
                                      
                             Başyayla Kaymakamı Mehmet Demir

2000’li yılların Türkiye’sine yakışır bir yönetici olmak gerekir
     Topluma neyi vaat ettiği, toplumu nereye götürmek istediği önemlidir.2000’li yılların Türkiye’sine yakışır bir yönetici olmak gerekir. Bunun için çok okumak, çok gezmek, çok düşünmek gerekir. Vaktinz değerini bilmek, boş işlerle uğraşmamak gerekir. Değişen bir dünyaya, Türkiye’ye tanık oluyoruz. Bu nedenle şanslıyız. 1980-1990’lı yıllardan çok bir değişim oldu. Vatandaşla iç içe olan, vatandaşın yüzüne gülen, devletin sıcakkanını gösteren, her konuda daha başarılı oluyor. Dediğim gibi bunları yapmak değişiklik değil, yapmak siyası değildir. Büyük yerlerde kaymakam ve valinin vatandaşa ön ayak olması gerekir.  Bunları zaten yapamıyorsan bir eksik var demektir. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve muhtarlarla ilçemizin gelişmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuyoruz. 
Modern anlamda yöneticilik, kaymakamlık ve 
valilik temsili bir makamdır
     Modern anlamda yöneticilik, kaymakamlık ve valilik temsili bir makamdır. Devleti ve milleti temsil ediyorsunuz. Bu temsili tam yapmak gerekir. İkinci olarak da kaymakam ve vali organizatör olmalıdır. İşin ayrıntısına girerseniz yapılamayacağını düşünüyorum. İşleri organize etmeniz için, motive etmeniz gerekir. İyi bir yönetim anlayışında güven verip, sahip çıkmalısınız. Kaymakam olarak vali beni motive edip, sahip çıktığını hissettiğim an daha çok verimli olup ve iş üretirim. Bunları maiyetimdeki memurlara uygulamaya çalışıyorum. Yönetici olarak bana güvenmelerini söylüyorum. Kaymakamların her türlü işi ayrıntısına kadar takip etmesini uygun bulmuyorum. Eğer öyle olsaydı diğer memur ve amirlere ihtiyaç olmazdı. Önemli olan motivasyon ve organize etmektir. Ne beklediğini ve istediğini açıkça söylemektir. İşlerin nasıl gideceği ve nasıl olacağı konusunda maiyetindeki memura birazda güvenmek gerekir. İyi bir kaymakam ve vali iyi yolda olandır. Ekonomik anlamda sıkıntı olduğu için, mümkün olduğu kadar vali ve kaymakamın bu işlerle uğraşması gerektiğini düşünüyorum.
Kaymakam ve vali yeşil kart için günlerini ve saatlerini ayırmamalıdır
     Bir kaymakam ve vali yeşil kart için günlerini ve saatlerini ayırmamalıdır. Günümüzde SYD Vakfı işleri tecrübesi olan işlerdir. Kısaca bir kaymakam ve valinin bu işlerle vakit harcamamasını düşünüyorum. Ekonomik anlamda daha çok vatandaşın cebine girecek projeler düşünülmelidir. Kültürel anlamda hizmetlere ağırlık verilmelidir. İdareci sosyal olmalıdır. Makamda oturupta, sabah saat 8, akşam saat 5 yapıp, önüne gelen evrakları imzalarım düz mantığı bırakılmalıdır. Kaymakam ve vali organizatör olmalı, ne yapabilirimi düşünmelidir. Bir konuda vatandaşlarla görüşüp, onları organize edersiniz. Kaymakam sosyal olmalı, ekonomik yönden girdi nasıl olmalıdır, ona bakmalıdır. Rutin işlerin vali yardımcıları ve yöneticiler tarafından yapılacağını biliyorum. Modern yönetimde kontrol mekanizması vardır. İyi denetlersiniz ve ayrıntılarla uğraşmazsınız.”


Bu sayfa hakkındaki yorumlar:
Yorumu gönderen: ANAOKULU, 06.05.2009 21:26:55:
YÖNETİCİLİK BU OLMALI GALİBA EMEĞİNİZE TEŞEKKÜRLER

Yorumu gönderen: Ali KOPLAY, 17.03.2009 17:08:09:
Değerli İlker beyin üşenmeden kalkıp gidip sayın Kaymakam beyle röportaj yapması gerçekten çok anlamlı ve hoş bir davranış.Kendisini kutluyor başarılarının devamını diliyorum.Ayrıca Sayın Kaymakam Mehmet beyede özverili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ederiz.Saygı, selam ve sevgilerimle…. ALİ KOPLAY KAYAD Genel Başkanı www.kayad.org.tr. www.alikoplay.org

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!