Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR İyidere Kaymakamı Bülent Uygur: İyidere, Rize'nin vitrini ve aynası

İyidere Kaymakamı Bülent Uygur: İyidere, Rize’nin vitrini ve aynası

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
   İyidere ilçesi; Rize iline bağlı olup, merkeze 14 km. uzaklıktadır. Halkın temel geçim kaynağı çaydır. İyidere, Rize iline açılan pencere konumundadır. İyidere Kaymakamı Bülent Uygur; ilçenin ekonomik ve sosyal, kültürel alanındaki çalışmaları ile ilçede herkesin takdirini kazanmış. çalışkan kaymakamlarımızdandır. Halk arasında proje kaymakamı diye anılmaktadır. Yaptığı projeler, Rize ilinin geleceğine dönük projelerdir. Rize bezi projesi ile İyidere, Rize ilinde öncü ilçe olmuştur. 
   İyidere Kaymakamı Bülent Uygur şöyle diyor; Vatandaşları köy odasında ve köy kahvesinde dinliyoruz. Çayda bir an önce kaliteyi artırmamız gereklidir. Yöresel el sanatları çarşısı yapmayı düşünüyorum.” İyidere Kaymakamı Bülent Uygur, İyidere konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Vitrininiz iyi olmazsa, müşteri sizin mağazanıza girmez
   “Karadeniz Bölgesi ülkemizin en çok yağış bölgelerinden birisidir. İyidir ilçesinde iki yıldır görev yapmaktayım. İyidere ilçesi, il merkezine 14 km. uzaklıkta olup, Karadeniz sahilinde bulunan şirin ilçelerden birisidir. 1923 yılında nahiye olan İyidere ilçesi; 1954 yılında belediyelik, 1990 yılında ise ilçe olmuştur. İyidere’nin 7 köyü, 8 mahallesi bulunmaktadır. Toplam yüzölçümü 25 kilometrekare olup, ilçe halkının ekonomik durumu oldukça iyidir. Toplam nüfusu 8.400 olan ilçemizde, 300 yeşil kartlı bulunmaktadır. Bu bizim açısından sevindiricidir. Bunda en önemli etken, bölgemizde çay tarımının yapılmasıdır. İlçe topraklarının % 80’i çaylık alandır. Geriye kalan % 20’lik alan yerleşim yeri ve yoldur. Türkiye’deki yeşil çayın % 8 ‘i İyidere ilçesinden çıkmaktadır. İlçede 3 tanesi Çaykur’a ait, 15 tanede özel teşebbüse çay fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca ilçede Çaykur’a ait çay paketleme fabrikası bulunmaktadır. İyidere; Rize ‘ye batı yönünden gelindiğinde ilk uğrak yeridir. Bu bakımdan İyidere, Rize’nin vitrini, aynasıdır. Doğu Karadeniz’den gelen insanların, Rize ile ilgili izlenimleri İyidere ilçesinden oluşmaktadır.İyidere’nin güzelleştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktayız. Vitrininiz iyi olmazsa, müşteri sizin mağazanıza girmez
İyidere, Anadolu’nun Karadeniz’e açılan kapısıdır
  Yeni yapılacak kamu binalarında yöresel özelliği göz önünde bulunduruyoruz. İyidere, Anadolu’nun Karadeniz’e açılan kapısıdır. Coğrafya olarak stratejik bir yerdir. İlçemizde üç sağlık ocağı, üç sağlık evi, 112 Acil servisi bulunmaktadır. Değerli iş adamımız Nevzat Kalkavan ve kardeşleri annelerinin adına 2,5 trilyon masraf yaparak, bir sağlık merkezi yaptılar. Önümüzdeki aylarda sayın başbakanımızın da katılacağı bir törenle hizmete açılacaktır. Yol haritası olmayan bir gemiye, denizde esen rüzgârın hiç faydası yoktur. Nereye gidiyoruz, neredeyiz diye ilçenin bir yol haritasını yaptık. Bu çalışmalarımın sonucu; İyidere 2023 vizyonu diye resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin katıldığı bir toplantı yaptım. Bu toplantıda 2023 yılında, İyidere nerede olmalıdır sorusuna cevap aramaya çalıştık. Bu toplantı sonucunda birinci öncelik eğitim, ikinci öncelik turizm dedik. Eğitimin öne almamızın sebebi şudur. Karadeniz’de çay bitmek üzeredir. İlçemizde 9 tane ilköğretim okulu vardır. Bunların 6 tanesi 8 yıllık ilköğretim okullarıdır.
İyidere eğitimde Rize’nin parlayan yıldızıdır
   İyidere eğitimde Rize’nin parlayan yıldızıdır. Geçen yıl 49 öğrencimiz sınavı kazanarak çeşitli okullara yerleşti. Bu yıl 87 çocuğumuz OKS sınavına girdi. Kimse param yokta dershaneye gönderemedim demesin. 57 öğrencimizi kaymakamlık gönderdi. Eğitimin önemi konusunda velilere mektup yazarak, bu bilinci oluşturmaya çalıştık. İŞKUR ile ortak proje yaparak, 10 tane işsiz genci sigortalı olarak çalıştırdık Kendi elamanlarımızla okullarımızın onarımlarını yaparak, yapılan işleri daha ucuza mal ettik. İlçemize yüksek okul kurulması konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Yüksek okulun yapılması için bir iş adamımız 1,5 trilyon bağış yaptı. Yakında yüksek okul binamızın temeli atılacaktır. İlçemiz bağımsız anaokulu binası yapılacaktır. İyidere Lisemizin yeniden yapılması konusunda, iş adamı Celal Mete ile yeni protokol imzaladık. İlçemizde bulunan Fethiye İlköğretim Okulu Rize’de bulunan 4 ilköğretim okulundan daha başarılıdır.
İyidere aynı zamanda bir sahil kasabasıdır
   İyidere aynı zamanda bir sahil kasabasıdır. Balıkçılık oldukça yaygındır. Yunus balıkları İyidere sahilinden geçiş yaparlar. Daha önce pasif olan İyidere balıkçılık kooperatifini faal hale getirdik. İyidere Belediyesince Karayollarına 56 adet balıkçı barınağı yaptırıldı. Bu barınaklar yakında sahiplerine teslim edilecektir. Tüm İyidere ilçesi sınırları içinde arabanızın ve ayakkabınıza çamur bulaşmaz. Bu nedenle köy ve ilçe yollarımız beton veya asfalttır. Köydes çalışmaları sayesinde elektriği, suyu, kanalizasyonu olmayan köy kalmadı. Köydes projesi kapsamında ilçemize; 2005 yılında 150 milyar, 2006 yılında 366 milyar, 2007 yılında 680 milyar, 2008 yılında ise 337 milyar geldi. Köydes köylere yönelik Cumhuriyet tarihinin en önemli projesidir. Diyarbakır’da görev yaptığım sırada 1000’in üzerinde köye içme suyu götürdük. Demek ki daha önce burada içme suyu yoktu. Köydes sayesinde devlet vatandaşa ulaştı. Mülki idarenin boynu dik, köylere daha rahat gidebiliyoruz. Vatandaş benim devletim, benim valim, benim kaymakamım, istediği zaman bu işi yapabilir dedi. Buna vesile olanlardan Allah razı olsun. Teşekkürlerimi bildiriyorum.   

                          
                                                    İyidere İlçesi
 
Ülkesini en çok seven, ülkesine en çok hizmet edendir
  Ülkesini en çok seven, ülkesine en çok hizmet edendir. Biz başka bir yere gittiğimizde alt yapısı bitmiş yerler olacak. Köy muhtarları artık köy yollarından şikâyet etmeyeceklerdir. Standardı daha iyi yollara kavuştuğumuz için hasta yollarda kalmayacaktır. Bu büyük bir yüktü, mülki idare bunun altından kalktı. Mevcut imkânlarımız iyi ama daha iyisi olabilir. Köydes projesi mülki idare amirlerine verilmeyip, kapatılan köy hizmetlerine verilseydi, bu başarıların yakalanamayacağı aşikârdı. Sayın başbakanımızda bunu sürekli takdir ediyor. Bölgemizde belediye sınırları içi hariç, fosseptik çukur kullanılmaktadır. Belediyenin benzer mahalleleri de benzer şekildedir. Bu coğrafi yapıdan kaynaklanmaktadır.
Vatandaşları köy odasında ve köy kahvesinde dinliyoruz
  Tüm kamu kurum ve kuruluş amirleri ile mesai saatleri dışında köy ziyaretleri yapıyoruz. Vatandaşları köy odasında ve köy kahvesinde dinliyoruz. Köydeki vatandaşlara köydeki çöplerin kaldırılmasın istiyor. Bu konu ile ilgili İyidere ilçesi çöp toplama projesi adında projeyi hazırlayarak, Başbakanlık, SYD Genel Müdürlüğüne sundum, kabul görmedi. Proje gereği 7 köye 70 konteynır koymak suretiyle haftada iki gün çöpleri toplayacaktı Avrupa Birliğinin Karadeniz Bölgesine yönelik projesi gereği AB’de bu projeyi sunduk, ancak burada da kabul görmedi. Bu projeyi daha sonra Turizm Derneği adına Doğal Hayatı Koruma Vakfına sunduk, ancak onlarda kısmen kabul ettikleri için, proje uygulanamadı. Köy muhtarları ile toplantı yaptık. Köylerden salma usulü para toplayarak, bu işi yapmamız gerekir. Köydeki vatandaş şehre gelirken eldeki poşeti denize gelen dere kenarına sallıyor. O çöpte daha sonra denize geliyor. Rize İl özel İdaresinin imkânı çok iyi olmadığı için, bize imkân sağlayamıyorlar. Bu nedenle bizde hibe fonları araştırıyoruz
20 Kasım 2006’da göreve başlardım, Aralık ayında proje bürosu kurdum
   20 Kasım 2006 yılında göreve başladım, Aralık ayında proje bürosu kurdum. Bu büroya dışarıdan proje uzmanı da aldım. Bu büro çeşitli projeler üretmektedir. İyidere sahilde olması nedeniyle, hareketli bir nüfus vardır. İyidere’nin son 10 yılın detaylı suç analiz raporunu hazırlık çalışmaları İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe emniyet Amirliği tarafından devam ettirilmektedir. Bunun ön çalışmasında hırsızlık suçları yaygındır. Bununla ilgili polis bölgesinde 20 olaydan, 17’sinin dışarıdan olduğunu tespit ettik. Trabzon ve çevre illerden geldiğini tespit ettik. Bununla ilgili güvenlik güçlerimiz yetkililerini ve esnafımızı bir araya geldiği toplantı yaptık. Toplantıda; vatandaşa ilçede görev yapan polis sayısı 28, görev alanı isse 12 kilometrekaredir dedik. Bu nedenle ilçede kameralı sitsem kurmak istiyoruz dedik. Kurulan kamera sistemi bedeli olan 80 milyar YTL’ yi esnaftan topladık. Bu kamera sistemi adli mercilere büyük katkı sağladı. Polis nezarethanelerinde çok sıkıntılar yaşandı. Birileri nezarethaneye girdi ve kafasını demirlere vurdu.
Polis nezarethanesine kamera sistemini kurduk
   Polis beni dövdü diye AB’ye şikâyette bulundu. Bu tür iddiaların önüne geçmek için, iki polis nezarethanesine kamera sistemini kurduk. Oraya birisi girdiği zaman otomatik olarak kayda geçiyor. Böylece polisi töhmet altına bırakacak hareketleri engellemiş olduk. Böylece polis nezarethanesine iki kamera yerleştik. Cumhuriyetin her eserinde kaymakam ve valinin bir emeği vardır. Bunu kimse inkâr edemez. Bugün gelinen noktada % 10 işsizlik oranı ile karşılaşmaktayız. Bu hükümetin önceliğinde olmasına rağmen bir türlü önünü alamıyoruz. İşsizliğin çözümü konusunda gelen paralar; vali ve kaymakamlar tarafından kullandırılacaktır. Bir şey fark etmez demeyeceksiniz. Bir şey yaparsanız fark eder. Göreve başladığımızda valimiz İstanbul’da Kalkandere’li Süleyman Akgün adında gümüş işçiliği yapan bir dostumuz var, git onu ziyaret et dedi. Bu iş adamımızın firması Akgün Gümüşçülükte Türkiye’de 5. ihracat firmasıdır. Bana alt yapıda yardımcı olursanız. Biz uzak doğuda 150–200 kişi wçalıştırıyorum. Bir kısım atölyemi Bulgaristan’a kaydırmayı düşünüyorum. Rekabet ortamında,  dünya bugün, küçük bir köydür. İşsizlik maliyetiniz yüksekse, sizin gümüşünüz pahalıdır.
Daha kaliteli, daha ucuz üretmeniz gerekir
   Daha kaliteli, daha ucuz üretmeniz gerekir. Bizde yöremize olarak katkı sağlarız dediler. Bu nedenle gümüş işlemesi ilgili projemiz kabul edildi. Bu nedenle 15 tane genç kızımız mesai saatleri içinde İyidere Gümüş işleme atölyesinde para kazanıyorlar. Ciddi derecede güzel ürünler üretiyorlar. Tamamen sipariş çalıştıkları için elimizde ürünleri yoktur. Geçen gün İstanbul’dan 5000 gümüş kolye siparişi almıştır. Malzeme dışarıdan geliyor, işçilik burada yapılıyor. Yapıldıktan sonra tekrar İstanbul’a gidiyor. Bundan ben mutluluk duyuyorum. İşçilik yapılan yerin daha iyi hale gelişmesi için İŞKUR’ la daha iyi bir proje yaptık. Bu proje de yakında başlıyor. Uluslararası Sivil Gelişim Derneğine gümüş işlemesi ile ilgili yaklaşık 60 küsur milyarlık bir proje yaptık. Bu nedenle oraya 200 milyarlık bir yatırım yaptık.
Rize bezinde, İyidere ilçemiz öncüdür.
  Valimizin ilimizde uyguladığı öncü ilçe projesi gereği Rize bezinde, İyidere ilçemiz öncüdür. Bununla ilgili katalog yaptırdık. Rize’de Rize Bezi denilince akla İyidere gelir. Bununla ilgili 400 metrekare bir atölyemiz vardır. Ürün katalogumuzdaki tüm ürünler İyidere ilçemizde üretilmektedir. Geçen hafta 42 parçadan oluşan ünlü mankenlerin sergilediği bir defile yapıldı. Rize Bezi atölyesinde 25 bayan çalışmaktadır. Tezgâh sayısı 45’in üzerindedir. Rize bezi çaydan önce Rize’nin ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bu nedenle bölgede kenevir ekimi oldukça yaygındır. Valimiz 0tarafından, Rize Bezi Yaşatma ve Geliştirme Komisyonu başkanlığına getirildim. Devletin desteği sadece Halk Eğitim Kursları ile sınırlı kalmaktadır. Hedefimiz Rize’de sektör oluşturacak bir atölye kurmaktır. Rize bezinden çeşitli ev tekstil ürünleri yapılmaktadır. Rize bezi 1940 yıllarında Arap ülkelerine en çok ihraç edilen ürünlerden birisiydi. Bir ara Rize bezinin ismi Arap bezi adın almıştı. Bu atölyenin yanına gömlek atölyesi kurduk. Rize bezinden yapılan gömleğin en önemli özelliği insan terinin emmesidir. Burada gömlek ve atlet yapılıyor. Günümüzde bu tür işlerin devlet tarafından yapılması akıllıca bir iş değildir. Biz bunları alt yapısıyla birlikte özel teşebbüse devretmeye hazırız. Bu konuda görüştüğümüz kişiler vardır. Amacımız en az 10 kişinin çalıştığı konfeksiyon atölyesinin alt yapısını oluşturmaktır. Sizden kirada da istemiyoruz. Mevcut yeri işletin diyoruz. Rize bezinde İyidere ilçemiz öncüdür.
Turizmde, dünyada en çok ziyaret edilen 8. ülke Türkiye’dir
   Turizmde dünyada en çok ziyaret edilen 8. ülke Türkiye’dir. Turzm gelirler açısından dünyada 11 veya 12.ciyiz. Dünyada 750 milyon civarında insan turizm faaliyetine katılıyor. Turizmde 1,5 milyon dolar pasta var. Biz dünyada 12. sırada bu pastadan pay alıyoruz. Küresel ısınma nedeniyle özellikle Karadeniz Bölgesinde ciddi bir turizm faaliyeti vardır. Geçen yıl ilimizi 472 bin turist ziyaret etmiş. Hepsi İyidere’den geçmiş ama past geçmiştir. Turizmde İyidere’nin potansiyelini düşündük. İyidere’de pleki mağaraları var ve ağızları kapalıdır. Burayı turizme kazandırmak istiyoruz. İnsanoğlu ilk etmeği taştan pişirmiştir. Turizmi 12 aya yaymak istiyoruz. Pleki taşların çıktıkları yeri turizme kazandırmak istiyoruz. Bununla ilgili projeler yaptık. Bu gün 12 kişi o mağarada çalışıyor. 
   Mağaranın uygulama projesini ihale ettik. Buranın turizme açılmasını istiyoruz. İyidere’de pleki mağarasının önünde Türkiye’nin ilk müzesini kuracağız. Su değirmeni ile birlikte ekmeğin pişirilişini gösteren bir müze olacak. Bu müzenin helmen yanında örnek turizm bahçesi yaptık. Çay
ülkemize 1937 yılından Rusya’dan gelen tohumlarla ülkemize geliyor. 1937- 1994 yılına kadar tohumla çay bahçeleri tesis ediliyor. Artık çay bitkisi ömrün tamamladı. Çay bitkisinin ömrü 50–60 yıldır. Ekoljik şartlara göre çayın 70 yıl ömrü vardır. Türkiye’de çayın ortalama ömü 70 yıldır. Japonlar 1950 yılında diktiler, 1960 yılından itibaren fiden çay üretmeye başladılar. Biz çay fidanı konusunda Çaykur’la ortak proje yaptık. İki dönüm örnek bahçeyi düzenledik.
Çayda bir an önce kaliteyi artırmamız gereklidir
   Çayda bir an önce kaliteyi artırmamız gereklidir. Kaliteli olmayan ürün işlem aşamasına vermeniz mümkün değildir. Çaykur’un çalışmalarında, bölgemizde 4000 çeşit çay kökü olduğu tespit edildi. Çaykur iki çeşit çaydan üretim yapmaktadır. Bizim 767 bin dönümlük çay alanımız vardır. 204 bin kişi bu çaylık alanlardan ekmek yiyor. 2008 yılında Haziran ayında çayda ilk defa fide üretimi İyidere’de yapılacaktır. Bu çay bahçesini pleki mağarasının yanında yapmaya özen gösterdik. Buraya gelen turistlerin çay bahçesine gezmesin istiyoruz. Pleki mağaramız turizmde bir hedef noktamız oldu. İlçemizde ikinci turizm merkezi olacaktır. İlçemizde 40 tan su değirmeni vardır. Bu değirmenleri birbirine bağlamayı düşünüyoruz. Rize’de en iyi plajlar, İyidere’deki Sarayköy plajlarıdır. Bu plajların iyileştirilmesi için 600 milyar ödenek aldık. Plajlar kum toplayacak bir yapıya kavuşacaktır. Kayak Federasyonu Başkanını davet ettim.
Yöresel el sanatları çarşısı yapmayı düşünüyorum
   Su akar Türk bakar sözünü kırmak için Karadeniz’de rafting üzerine bir su sporları merkezi yapalım dedik. Bununla ilgili projeyi AB kabul etmedi. Bu projeyi kendi imkânlarımızla yapacağız, Ayrıca yöresel el sanatları çarşısı yapmayı düşünüyorum.20 bilgisayarlı, tam donanımlı İyidere Gençlik Merkezini kurduk. Rize’de tek olan bu yeri gençlerin hizmetine sunduk. Çaya alternatif ürün diye kültür mantarı projesi ile kilim ve hat sanatı projesin yaptık. Hat sanatını bir köyde vatandaşlarım ve gençlerimiz yapıyor. Hat sanatının camilere mahsus olmadığını, evlerde ve iş yerlerinde de kullanılabileceğini gösterdik. Bu nedenle kaymakamlık makam odasını, hat sanatıyla süsledim. Hükümet konağına Rize’nin tüm kültürünü anlatan bir rölyef çalışmamız vardır.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!