Cuma, Mayıs 17, 2024
tr
Ana Sayfa VALİLER Tokat Valisi Dr. Recai Akyel: Tokat üretiyor

Tokat Valisi Dr. Recai Akyel: Tokat üretiyor

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
  Tokat; Orta Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Tokat Valisi Dr. Recai Akyel’in yoğun çalışmaları sonucu Tokat, gelecekte Türkiye’nin her konuda gözde merkezi olma yolundadır. Tokat; ovası, suyu, tarihi, tarımı, kültürel değerleri ile adeta bir merkez durumundadır. Tokat’ın geçmişine baktığımızda, geçmişte yapılan çalışmalarla, günümüze baktığımızda; Tokat; Vali Dr. Recai Akyel’in sayesinde altın yıllarını yaşıyor. Tokat, artık ekonomik kabuğunu yırtmış, bölgenin yıldızı olmaya adaydır. Türkiye’de yaptığı çalışmalarla yılın valisi seçilen Vali Recai Akyel; devlet- vatandaş diyalogunda ve yönetim anlayışında herkese örnek teşkil edecek bir devlet yönetim modeli uygulamıştır.
  Bu nedenle Tokat’lıların sevgisini ve gönlünü kazanan Vali Dr. Recai Akyel’in örnek teşkil edecek uygulamalarını yazmakla bitmez. Her yaptığı uygulamalar hakkında sayfalarca yazı yazılabilir. Tokat’ta kime sorarsanız sorun, herkes Vali. Dr. Recai Akyel’den memnun ve ilimize şimdiye kadar böyle bir vali gelmedi diyorlar. Vali Dr. Recai Akyel’in devlet-vatandaş ilişkisi yönetimi ili ilgili sözleri, günümüzde uygulanacak yönetim anlayışı ile ilgili örnek veciz sözlerdir. Yönetimde başarı nasıl elde edilir? sorusuna cevap niteliğindedir. Tokat Valisi Dr. Recai Akyel, Tokat ve yönetim anlayışı konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Devletin var olmasının sebebi, insanları mutlu kılmaktır
  “Bizim devlet anlayışımızda; devletin var olmasının sebebi, insanları mutlu kılmaktır. Vatandaşların; güvenli, daha huzurlu bir ortamda, daha sağlıklı, daha varlıklı, daha mutlu kılmak devletin görevidir. Anayasamızda. Devletin var olma görevleri bu şekilde belirtiliyor. Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızda bu şekilde ifade ediyorlar. Vali ve kaymakam olarak görev yaptığım yerlerde Türk devlet geleneği, Türk hukuk sistemi içerisinde insanları mutlu kılmak, insanlarımızın onurunu ve gururunu korumak, insanlarımızın haysiyetini önem vermek bizim için en büyük konu oldu
Hiçbir vatandaş bir kamu dairesinden kızgın, 
küskün ve kırgın olarak ayrılmayacaktır
   Kendimi hiçbir zaman halkımızdan ayırmadım. Kendimi halkımızın bir parçası olarak gördüm. Önce insan olarak değer verdik. Arkadaş olarak gördük. Daha sonrada insanların ihtiyaçlarını giderirken; mevzuata uygunsa, şartları yerine getiriyorsa kesinlikle yerine getiriyoruz. Şartlarda eksiklik varsa kendilerine ifade ediyoruz. Tokat’ta vali olarak göreve başladığımda daire müdürlerine şu talimatı verdim; hiçbir vatandaş bir kamu dairesinden kızgın, küskün ve kırgın olarak ayrılmayacaktır. Hatta bir vatandaşın bir daireden kızgın, küskün ve dargın olarak ayrılmasına, o dairenin memurları ve müdürleri müsaade etmeyecektir. Vatandaşı güler yüzle karşılayacaklardır. Şartları uygunsa yerine getireceklerdir. Uygun değilse nedenini vatandaşa izah edeceklerdir. 
Vatandaşa kaba davranan, bana kaba davranmış olur 
  Memur ve müdürlerime diğer talimatım şu oldu; vatandaş; bir memuru veya müdürü ne kadar kızdırırsa kızdırsın, hiçbir memurun ağzından vatandaşa hitaben git, istediğin yere şikâyet et sözü çıkmayacaktır. Vatandaş taleplerinde ısrarcı olabilir, taleplerinde haksız, yersiz olabilir. Ancak memurun, kamu görevlisinin görevi vatandaşı sonuna kadar ikna etmeye çalışmak olmalıdır. Ama kötülükle vatandaşa; kendi hakkını ifade etmesi için, git istediğin yere şikâyet et cümlesini kullanmayacaktır. Memurlarıma diyorum ki vatandaşı üzen beni üzer diyorum. Vatandaşa kaba davranan, bana kaba davranmış olur diyorum. Devlet kapısının bir ümit kapısı olduğunu, insanların muhtaç ve ihtiyaç olmazlarsa, zaten gelmeyeceklerini düşünüyorum. Tamamen vatandaşın onuruna, haysiyetine değer veren, vatandaşına nazik davranan ve kanunları da vatandaşının lehine yorumlayan bir devlet yönetimi uygulamaya çalışıyorum. Vatandaşımızla beraberiz. Vatandaşımızın görüş ve düşüncelerine değer veriyoruz. Ayrıca devlet ananın yumuşak eli, devlet babanın koruyucu eli ve hükümetimizin sosyal politikalarını Tokat vilayetimizde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Devlet olarak var olma sebebimizin, insanlarımızı mutlu kılmak olduğunu ifade etmek istiyorum. 
Tokat, gelecekte yaş sebze ve meyve bakımından
Türkiye’nin ambarı olacaktır
  Tokat’ın sahip olduğu zenginlikleri keşfetmeye çalıştık. Tokat’ın bölge ve çevre iller arasında rekabet üstünlüğünün ne olduğunu tespit etmeye çalıştık. Bundan sonra Tokat’ın ayağı üzerine kalkınması gerektiğini anladık. Bu doğrultuda çalışma yapıyoruz. Tokat’ta eskiden bu tarafa toprak üzerine bir çalışma vardı. İkincisi doğal taş ve mermerdir. Tokat’ta ilk defa mermer fuarı düzenledik. Anadolu’da ilk defa mermer fuarını biz düzenledik. Kelkit havzasında 10 ile hitap eden bir mermer fuarı düzenledik. Bu fuar bölgenin mermer konusunda gelişmesine katkı yapacak. Tokat’ın çok verimli ovaları ve su kaynakları mevuttur. En önemli ovalarımız Turhal ve Kazova’dır. Tokat, gelecekte yaş sebze ve meyve bakımından Türkiye’nin ambarı olacaktır. Tokat Türkiye’yi besleyecek kadar, tarım ve ziraat potansiyeline sahiptir. Bizde bunu geliştirmeyi düşünüyoruz. Yaş sebze, başta domates olarak, meyve olarak da; kiraz vişne, şeftali olmak üzere, elma, ceviz, üzüm yetişmektedir. Üzümümüz çok meşhurdur. Biz bunları ihraç ediyoruz. Geçenlerde domates fuarının yanında, yaş sebze ve meyve fuarı düzenledik. Tokat’ta görev başladıktan sonra iki fuar düzenledik. Bunlar mermer ve yaş sebze ve meyve fuarıdır. 
                 
 
                                                                     
                                                     Almus Barajı

 
Orman ürünleri ve doğa, kültür, el sanatları fuarlarını açacağız
   Bu iki fuarı dörde tamamlamayı düşünüyoruz. Üçüncü fuar orman envali ve ağaç ve kereste konusunda olacaktır. Türkiye topraklarının % 40′ ormandır. Kereste çok fazla, mobilya gelişmiştir. Dördüncü fuarımızı da doğa, kültür ve el sanatları fuarı olarak düşünüyoruz. Tokat kültür ve tarihi miras bakımından çok zengindir. Zile ve Tokat’ da sivil mimari Türk evleri, Niksar’da Danişment Türk beyliğinin izleri vardır. Tokat merkez, Erbaa, Sulusaray’da eski Bizans ve Hitit döneminden kalma eserler vardır. Tokat’ da Osmanlı ve Selçuklu Beyliği Türk eserleri vardır. Tokat Türk eserleri bakımından çok önemli bir merkezdir. Tokat’ta Beypazarı ve Safranbolu kadar Türk evleri olup, Bursa kadar hanların, hamamların, kervansarayların, bedestenlerin olduğu bir ildir. Tokat’ın el sanatları olarak sofra bezi, yazması meşhurdur. Tokat’ı bu sektörler üzerinde kalkındırmayı düşünüyoruz.Tokat olarak “Tokat üretiyor” projesi üretiyoruz. Bu projenin amacı; insanları çalışmaya, üretmeye ikna etmek, insanların iş yaparken kaliteye, verimliliğe, estetiğe ve etiğe önem vermelerini istiyoruz. İnsanlar soysal davranışlarında etik olsunlar. Kültür ve düzenlemede estetik olsunlar. İş yaparken kaliteli iş yapsınlar, yaptıkları işleri verimli mi? ve verimsiz mi? diye ölçünler. Tokat üretiyor projesini; köylerde, beldelerde, ilçelerde ve ilde büyük bir başarı ile uyguluyoruz. İnsanları çalışmaya, üretmeye teşvik ediyoruz. Daha fazla üretmeye teşvik ediyoruz.  
Özürlüler işlem bürosunun Türkiye’de başka bir örneği yoktur
  Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerin geliştiriyoruz. Sebze ve meyvedeki üretim miktarını artırıyoruz. Köydes ve Beldes olarak kırsalda; yol, su elektrik alt yapıyı tamamlıyoruz. Çok amaçlı göletler yapıyoruz. Bu çalışmaları halka, tabana yayarak yürütüyoruz. Bizim için halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimi çok önemlidir. Bunun yanında kitap değişim merkezi kurduk. İnsanlar ihtiyacı olmayan kitapları bırakıyorlar. Orada var olan kitapları ücretsiz ve geri getirmemek şartıyla alıp, götürüyorlar. Bu karşılıklı takas gibi bir şeydir. Özürlüler işlem bürosunu bütün birimlerde kurduk. Özürlü vatandaşımız bir kuruma geldiği zaman, bir memurumuz onu orda arada karşılıyor. O kurumda özürlü vatandaşımızın tüm işlemleri bitinceye kadar takip ediyor. Türkiye’de devlet anlayışında bu örnek bir modeldir. Özürlüler işlem bürosunun Türkiye’de başka bir örneği yoktur. Kitap değişimi merkezi projesini sürdürüyoruz. Tokat üretiyor projesinin sürdürüyoruz. Bunun yanında hükümetimizin projelerini Tokat’ta çok başarılı uyguluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı okuma seferberliğini sürdürüyoruz. Sayın Başbakanımızın eşinin başlatmış olduğu ana kız okuldayız, olgun nüfusun okuma- yazmasını geliştiriyoruz. Başbakanımızın başlattığı orman seferberliği ağaçlandırılmasında Tokat olarak bir numara olmaya çalışacağız. Çok ağaçlandırma yapıyoruz. Anketlerde yılın valisi olarak seçildim. Bunda; ağaçlandırmaya önem veren, çevreye duyarlı vurgulanmıştım. Üniversitede çevre sorunları ve kentleşme dersleri veriyorum. Tokat dışındaki, Tokat’lı hemşehrilerimle diyalogum sürüyor.
Türkiye’nin daha iyi bir yöne gittiğini düşünüyorum
  Tarım da domates ön plandadır. Domatesin aroması çok iyidir. Tokattaki çiftçilerimiz bu işi öğrendiler. Bir dönümden sırık domates türünden 10–20 ton arasında ürün elde ediyorlar. Bir öbek üzerinde 10–12 tane öbek oluşuyor. Birer hafta, onar gün arayla kızarıyorlar. Hasad toplanma süresi iki ve üç aya yayılıyor. Üretimi yapılan domates bir aileyi yıllık olarak geçindiriyor. Böylece ilimizde üretim çoğalıyor, göç azalıyor. Yaklaşık bir buçuk yıl önce göreve başladığımda uyguladığımız projeler gerçekleşmeye başladı. Türkiye’de; Tokat’ın yanı sıra her tarafta iyileşme ve gelişme var. Fabrika, işletme sayıları gittikçe artıyor. İnsanlarımızın ekonomik refah seviyeleri artıyor. Bu gidişin pozitif olduğunu, diğer illerimizin, Türkiye’nin daha iyi bir yöne gittiğini düşünüyorum. Bu vesileyle sesimizi duyurduğunuz için şahsınıza çok teşekkür ediyorum. 
Yatırımı, iş kurmayı artık özel sektör yapacaktır
  Yatırımı, iş kurmayı artık özel sektör yapacaktır. Devlet ve vilayet olarak biz sadece alt yapıda yardımcı olacağız. Organize sanayi bölgeleri sitemi çok güzel bir sistemdir. Vatandaşa alt yapısı tamamlanmış arsayı ücretsiz tahsis ediyorsunuz. İşletmeciye buraya gel yatırım yap diyorsunuz. Bütün iş adamlarımıza buyurun gelin, yatırım yapın diyoruz. Tokat’ta beş tane organize sanayi bölgemiz vardır. Bunlar; Tokat merkez, Zile, Erbaa, Niksar, Turhal’dadır. Bu organize sanayi bölgelerine gözümüz gibi bakıyoruz. İş adamlarına kolaylık gösteriyoruz. Bu bölgelere yeni işletmeler kuruluyor. Tokat’ın geleceği parlaktır. Tokat’ın havaalanı vardır. Alt yapıda, güvenlik ve huzurda sıkıntı yoktur.
Kosova’da Mamuşka şehrinde Tokat’lı aileler var
  Kosova’da Mamuşka şehrinde Tokat’lı aileler vardır. Osmanlı ve fetih döneminde Mamuşka’ya Türk aileleri yerleştirilmiştir. Mamuşka’da yaşayanların kökeninin Tokat’lı olduğu bilgisi bizde vardır. Amacımız onları ziyaret etmek, Mamuşkalıları Tokat’a davet etmektir.Böylece Mamuşka ile Tokat arasında güzel bir diyalog kurmaktır.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türk milleti tarih boyunca daima adaleti uygulamıştır

Yahya Kemal diyor ki; Türkler yalnız mekânı değil, zamanı da fethetmesini bilen bir millettir. Nitekim Rumeli’yi alıyorlar, biz burada yedi asır oturacağız diyorlar ve...

Sırbistanlı Ünlü Şarkıcı-Besteci-Söz Yazarı Ivana Jordan

Sırbistanlı Ünlü Şarkıcı-Besteci-Söz Yazarı Ivana Jordan 7 Haziran 1977'de Belgrad’da doğdu. "Josif Marinković" ve "Petar Konjović" Küçük Müzik Okulu'nun yanı sıra Belgrad'daki "Josip Slavenski"...

Ata yurdu Türkistan

Oldukça uzun süre aldı düşlerimizdeki yolculuğa hazırlanmak. Türk Dünyasının yazar, şair ve sanatçılarını bir araya getirmek, kopma noktasına gelen bağlarımızı yeniden güçlendirmek, dil ve...

Ufo gerçeği (2)

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi ve www.habergunebakis.com İnternet Haber Sitesi köşe yazarı Ressam-Yazar-Bioenerjist Şaziye Aslı Çuahadar’ın Ufo Araştırmacısı- Yazar Kuzey Atacan’la “Ufo gerçeği” konulu yaptığı özel...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!