Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa SANATÇILAR Ünlü sinema sanatçısı Kadir İnanır: "İnsanlara inandırıcı olmak zorundasınız"

Ünlü sinema sanatçısı Kadir İnanır: “İnsanlara inandırıcı olmak zorundasınız”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
       
Türk sinemasının ünlü aktörü Kadir İnanır; yakışıklığıyla, bakışıyla, adam gibi adam duruşuyla, kısacası karizması ile halkımızın gönlüne taht kurdu. Bunu nasıl başardınız diye sorduğumda; ” İnsanlara inandırıcı olmak zorundasınız. Kişi söz söylediği zaman anlamlı, hayatına baktığınız zaman söylediği sözlerle uyuşmuyor. Böyle davranmak yanlıştır. Bu bir ömrün karşılığıdır, bunun bir bedeli vardır. Toplumda sayılır, sevilir kişi unvanını, güvenceyi aldığın zaman; yaşamını ona göre düzenlemek zorundasınız. Hayatınızda sapmalar asla olmayacak, olduğu zaman o seni terk eder. Bilir ki; o adam asla yalan söylemez, dürüsttür, o zaman seni kalbine sokar. Önemli olan bunu başarabilmektir.”Dedi. Ünlü aktör Kadir İnanır; hayatı, film, dizi, kültür ve sanat konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Önce toplumun değer yargılarına saygılı olmak gerekir
       “Önce toplumun değer yargılarına saygılı olmak gerekir. Bu toplumu var eden, diğerlerinden farklı kılan değerlerini, insan onurunu yücelten vasıflarını ön plana çıkarmaktır. Ben dünyanın her tarafını gezdim. Hem coğrafya olarak, hem insan ve ahlakı olarak farklı bir yanını net gördüm. Teknoloji ve Yeniçağın hızla gelişmesi, batılı toplumlarda birtakım değerleri, insan ilişkilerini, komşuluk ilişkilerini yok etti. Misafirperverlik diye bir kelime bilmiyorlar. Biz tek başına doğu ile batı arasında kendine özgü değerleriyle var olan bir devlet olarak varlığımızı sürdürürken, bizim bu değerlerimizi yok etmeye kalkıştılar. Bu şu anda yaşadığımız en büyük erozyondur. Bir toplumu topla, tüfekle işgal edebilirsiniz ama o toplum biraz sonra güçlenir ve sizi oradan atar. Kendi özgürlüğüne kavuşur. Ama kültürel değerleri yok ederseniz, ondan asla kurtulamaz. Paramparça olur ve dağılıp gider. Tam bu aşamada bu cennet vatanın tüm güzelliklerini, insanların gönüllerindeki insani duyguların yücelir ve bunun kavgasını yaparsanız saygı ile anılır bir kişi olursunuz. Benim yaptığım filmlerde bu yaptığım değerleri yıpratacak hiçbir şey yoktur.
Filmlerimin 30 yıl sonra kalıcı ve canlı 
      Filmlerimin 30 yıl sonra kalıcı ve canlı oluşunun ana sebebi budur. Kitlelere sıkıştıkları düzende bu güzelliklerini onlara sunarken gösterdiğimiz içtenlik, doğru hisler hep kalıcı olmuştur. Bunlar zor olmuyor ama bir sanatçı toplumun bütün girişiminde duyarlı olan insandır. Bunu kişiliğinize oturttuğunuz zaman söyleminiz, yaşam biçiminiz hep dublanslarla örtüşür olmalıdır. Size güvenen, sevgi ve saygı duyan insanları hiçbir zaman mahcup etmeyeceksiniz. Bu da müthiş özveri ve kavgadan geçmektir. Ben 39 yıldır kavgayı sürdürüyorum. Bu da bir ömür karşılığıdır. Bugün benim canım sıkıldı, istediğiniz gibi yaşama hakkınızyoktur.
Habersiz resmimi yarışmaya gönderiyor
      Sinema oyunculuğuna başlama hikâyem kısaca şöyledir; 1969 yılında Fatsa’da bir arkadaşım üniversiteye hazırlanırken benden habersiz resmimi yarışmaya gönderiyor. Okuma niyetiyle İstanbul’a gittiğimde, resim gönderme yüzünden ailemle aramda kavga oldu. Aileme resmimi yarışmaya ben göndermedim dedim ama inanmadılar. Aramızda gerginlik olunca, bende bu yarışmaya girdim ve kazandım. Doktor olmak isterken bugün buraya geldik.Kader bu, buna biraz inanmak gerekir. Hayat tesadüflerle doludur. Ben sinema oyuncusu olmasaydım, doktor olsaydım Türkiye’nin en başarılı doktorlarından birisi olurdum. Bakkal olsaydım, marketler zinciri olurdum. Avukat olsaydım, baro başkanı olurdum. Bunlar karakterle ilgilidir. Bunlar tamamen insanın hayata bakış açısı ile ilgilidir.
Karun gibi nice zenginler, acımasız insanlar gördüm
    Ben tevekkel, kendi kaderine inanmış küçük bir dünyada yaşayan bir insan olamam. Ben iyi bir inançlı insanım. Tanrı ile aramda müthiş bir diyalog vardır. Bu aşamada giderek bunun bir misyoneri olduğuna inanıyorum. İnsana sen bu dünyaya geleceksin, bu işleri yapacaksın ve geri geleceksin diyor. Yaşam denilen bu yolculukta güzel, kalıcı işler bırakırsan görevini yapmış olursun. Bunun dışında geri kalan hiçbir şey işe yaramaz. Bu dünyada kalıp gidiyor. Karun gibi nice zenginler, acımasız insanlar gördüm. Hayatın gerçeği yaşam denilen süreçte güzel eserler vereceksin. Bu gerçeği bilerek yaşayacaksın ve bu dünyadan göçüp, gideceksin. Bu gerçekleri bildiğim içinde çok büyük bunalımlar geçirmedim. İnsan olarak sıkıştığın, altından kalkamadığın zamanlar da yaşamaktasınız. Bunları da kolayca, çözüp atabiliyorum.
Hayatınızda sapmalar asla olmayacak
      İnsanlara inandırıcı olmak zorundasınız. Kişi söz söylediği zaman anlamlı, hayatına baktığınız zaman söylediği sözlerle uyuşmuyor. Böyle davranmak yanlıştır. Bu bir ömrün karşılığıdır, bunun bir bedeli vardır. Toplumda sayılır, sevilir kişi unvanını, güvenceyi aldığın zaman; yaşamını ona göre düzenlemek zorundasınız. Hayatınızda sapmalar asla olmayacak, olduğu zaman o seni terk eder. Bilir ki; o adam asla yalan söylemez, dürüsttür, o zaman seni kalbine sokar. Önemli olan bunu başarabilmektir.
Yaptığım dizi ve filmler hayatın içindendir
      Türkiye’de üretilen filmler birbirinden çok farklıdır. Herkesin yaptığı işi önemsiyorum. Çünkü insanlar emek verip, bir şeyler üretiyorlar. Bunların değerlendirilmesini halka bırakıyorum. Ona halk karar verir. Benim yaptığım dizi ve filmlerde kalabalıkların sorunları vardır ve hayatın içindendir. Bulutlar üzerinde dolaşan, hayal mahsulü işler yapmam. Başkaları anlamsız işler yapıyor diye onları eleştirmem, ona halk karar versin. Halk beğenmezse başka kanallara bakar, onları izler.
Yaptığımız sinema filmlerini alarak birebir dizi yapıyorlar
      Türkiye’de dizi fazla yapılıyor. Türkiye’de bu dizileri kaldıracak öyle alt yapı yoktur. Bu dizileri çekecek kadar yönetmen, oyuncu yok ve en önemlisi senarist yoktur. Bu diziler hep birbirinin tekrarı oluyor. Eskiden bizim yaptığımız sinema filmlerini alarak birebir dizi yapıyorlar. Bunun azalması gerekir. Halk dizileri bedava TV’lerden izlemektedir. Halk sosyal eğlencesini burada görmektedir. Bu nedenle doğru işler yapılarak, bu meslek yapılmalıdır. Halk seviyor, TV’de istiyor diye (Çünkü reklâmlar oraya, dizilere veriliyor. Bu arz ve talep meselesidir.) ne olursa olsun diye oraya sunmak yanlışlığı bence TV’lerden kaynaklanmaktadır. Dizilerin doğru ve yanlış olduğuna TV yöneticileri karar verecektir. Böylece bunların sayıları azalarak; az iş, güzel iş yapılacaktır.
İş disiplinim bilinen bir gerçektir
       Benim iş disiplinim bilinen bir gerçektir. Benim setlerimde öyle disiplin vardır ki nefes almak bile zordur. Çünkü çok sorumluluk taşıyan bir iş yapıyorum. Setlerde kaytarmak, işi ciddiye almamak, samimiyetli davranmamak, çalışmamak gibi unsurlar asla olmaz. Bizim setlerimiz çok ciddidir. Ben buna müsaade etmem. Ben kalp kırıcı oluyorum ama işin başarısı önemlidir. Dizide görev alan kişi ekmek kazanıyor, onu hak etmesi gerekir. Onu oraya getirdim diye kaypak davranmasına müsaade etmem.
184 sinema filmi yaptım, 9’da dizi filmi çektim
       Son olarak çekilen “Son cellât” filmi ile birlikte toplam 184 sinema filmi yaptım. Ayrıca 9’da dizi filmi çektim. İlk başladığım yıllarda senaryoyu müdahale etmem şansım yoktu. Toplam 184 filmin 25 tanesi hariç, hepsinin sorumluluğunu alırım. Son cellât filminde olduğu gibi onları ben yönlendirdim. Beğenmediğim ve beğenmeyeceğim senaryoyu bana getirmezler. Bilirler ki bu senaryoyu bu adam beğenmez, oynamaz. Hal böyle olunca kabul ettiğiniz bir işte sıralama yapmak doğru olmaz. Toplumun üzerinde öyle etki yapmış filmlerim var ki diyaloglar ezbere biliniyor. Ben bunu diğer filmlerden ayırmıyorum ama halk onları seçmiştir. Halk onu seçmiş ama benim o filmimden daha çok beğendiğim filmlerim vardır. Filmler arasında ayrımı halk yapıyor. Benim bu ayrımı yapmam dürüstçe bir davranış değildir.
Benim felsefemde zor işi başarmak vardır
       Filmlerde oynanan karakterler vardır. Filmlerde karakter olarak işçi, memur, bürokrat, polis vardır. O karakterlerin içerisinde “Son cellât filmindeki” bayram karakteri bir çeşitleme olarak girecektir. Son cellât filminde savcı rolünü oynamam istendi. Ben bu senaryoda; biraz sakat, dürüst, okuma-yazması yok, bir atı ile arabası var, onun ile hayatını kazanan, çok saf, temiz ‘Bayram’ karakterini oynadım. Sinemada daha farklı bir karakter olsun diye bunu seçtim. Bu çok zor bir roldür. Bir savcı rolünde normları verirsiniz, kolaylıkla yapabilirsiniz. Bayram rolündeki bir adamı oynamakta inandırıcı olmanın zorluğu vardır. Kolay işi herkes yapar. Benim felsefemde zor işi başarmak vardır.
Önümüzdeki dönemde film ve dizi projelerim var
       Son cellât filmindeki hikâye hapishanede geçiyor. Böyle bir hapishane Sinop ve Amasya’da var. Bu nedenle bu filmi Amasya’da çektik. Önümüzdeki dönemde film ve dizi projelerim var. Her işte birçok insan çalışıyor. Bu 60–70 kişinin çalıştığı bir sektördür. Bunlar işlerinin güzel olması için uğraşıyor. Yaşadığımız dünyada 50 çeşit iş vardır. Sanat ve kültür adına bir iş yapıyorsanız, müthiş bir işe soyunmuş oluyorsunuz. Bu işleri yapmak gerçekten zordur. Bir gün bir sette kalsanız, kendi işiniz için oturup bayram edersiniz. Bu nedenle bu sektörde çalışan insanlara geriye döndürücü ve moral bozucu şeyler söylememek gerekir. Ağabeyleri, büyükleri olarak onlara olumlu şeyler söylerim. Haziran ayında “Denizin dili” filminin çekimlerine başlayacağım. Bu filmin de ismi değişecektir.
İnandırıcı olmayan hiçbir işte ben yokum
      “Kuzey Rüzgârı” dizisi güzel bir diziydi. Önce iyi niyetle başladı. Daha sonra senaristler bu dizinin içeriğini değiştirmeye başladılar. Ben öyle oyunlara gelmem. Benim prensiplerime aykırı bir karakter çıkmaya başladı. Yapmayın, etmeyin diye ikaz etmeme rağmen devam edince benim bunu kabul etmem mümkün değildir. Zaten seyircisi de bu diziyi bıraktı. Bu diziyi de yayından kaldırdılar. İnandırıcı olmayan hiçbir işte ben yokum. Bundan böyle uçmaya başladılar. İki yüz tane adam ölüyor; burada ne polis, ne jandarma var. Böyle bir filmde oynarmısınız?  
Hiçbir siyasetçi benim yaptığım işi yapamaz
      Film sektöründe çalışmak önemli bir meslektir. Hiçbir siyasetçi benim yaptığım işi yapamaz. Bir tane film çekersin ülkenin çehresini değiştirirsin. Siyasetçi konuşur, palavrayı atar, elini koyar yemin eder. Ondan sonra o yeminin arkasında durmaz. Bunlar aslında siyasetçi değil, politikacıdır. Siyaset bir bilimdir. Politikacılar çok yüzlü, yalan söylemektedirler. Şu ülkenin gerçeklerini herkes biliyor. Bildiği halde hâlâ düzelteceğim diyor. Düzeltmenin yolu o değildir. Halkına dürüst davranacaksın. Senin 450 miyar dolar borcun var, bu borcu nasıl ödeyeceksin? Diyeceksin. Saklamayla bu olmaz. Ne oluyor? Tevekkül bir halk Allah’a bağışlıyor. Açlık, yoksulluk içerisinde günlerini geçirip, gidiyor. Oraya gidince ne yapacaksın? Bunlarla mı mücadele edeceksin? Her gün o mecliste kavga çıkar. Her gün gazetede görürsün ki birinin burnu patlamış, birinin bilmem neyi, ya da sen kendin dayak yersin. Bunun için siyaset yapılır mı? Bu ülkenin yönetimine soyunmuş insanlar önce dürüst olmalıdır.
Sanatı tanımazsanız, o ülkede huzur olmaz   
     Türkiye’de film sektörü kötüye gitmektedir. Türkiye’de iş kolları içerisinde en büyük zarara uğramış, ölümle çırpınan bir iş koludur. Bir ülke düşünün ki sanat ve kültürüne değer vermiyor. Ben de diyorum ki bana ne senin devletinden. Önce sanat ve kültüre değer vereceksin. Ekonomiyi herkes yapar. Herkes ticaret yapar. Yapsana sanat? Göreyim bakayım öyle kolaysa? Bunu tanımazsanız? O ülkede huzur olmaz. İleri toplumlar sanat ve kültüre çok önem vermişlerdir. Yabancı filmlerin Türkiye üzerinde olumlu etkileri vardır. Bir filmin maliyeti bir buçuk milyon dolardır. Bu işler bende film çektim diye olmuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü benim kadar bu ülkeyi tanıyamaz. Tanıyorum derse? Gelsin konuşalım.”
 
 
Guler Betul Aylinn
Guler Betul Aylinn
çok doğru kadir abi siz türkiyenin yakışıklı aktörlerindensiniz
06 Şubat 2009, 11:39
Muhammet Emron
Muhammet Emron
sizi siz olduğunuz için değil BİZDEN BİRİ OLDUĞUNUZ için çook seviyorumm….SİZ TÜM FATSALILARIN DEĞİŞMEZ TEK GURURUSUNUZ… FATSA 89/1
27 Mart 2009, 00:26
```````````-`Б```doukan Oktay ㋡ܓܓ
24 Nisan 2009, 12:51
Fatih Biltekin
Fatih Biltekin
baba büyüksün ya hep öyle kal seni çoooooooook seviyoruz hayranım sana karizmasın senin karizmanın yanında bizimkinin lafı olmaz
30 Nisan 2009, 01:36
Mine Tek
Mine Tek
sana bakınca içim titriyor ah genç olsam
30 Mayıs 2009, 15:23
Orkun Tangel
Orkun Tangel
SEN VE BİR KAÇ SANATÇI ADAM GİBİ ADAM SINIZ.BENDE FATSA LIYIM.SENİNDE FATSA LI OLMANDAN GURUR DUYUYORUM
08 Temmuz 2009, 08:14
Filiz Kandemir
Filiz Kandemir
süprsınız..sızı cok begenıyorum..
30 Ekim 2009, 08:37
Emine Gülcemal
Emine Gülcemal
ya türkiyenin degil dünyanın en karizmatik erkegi
12 Kasım 2009, 22:00
Sinan Gül
Sinan Gül
Haklısın Kadir abimiz..
21 Kasım 2009, 09:15
└► '-Sevda Köroğlu
└► ‘-Sevda Köroğlu
sen karizmasın yakışıklısın örnek bir adamsın yok senin gibisi
28 Kasım 2009, 14:54
Ali Balcı
Ali Balcı
SEVDA SENDE KARİZMASIN HABERIN OLSUN
06 Aralık 2009, 07:28
Gökhan Öner
Gökhan Öner
abi senden bi tane daha olamaz sen teksin saygılar
19 Aralık 2009, 01:41
Cafer Akkuş
Cafer Akkuş
slm kadir baba sen harbi karizmasun allahana kurban al yazmali filimun varya anam avradum olsun super filim abi bayılıyom o filime eyfidi eski günler 1974 model bemecemiz vardi hic unutmam
20 Aralık 2009, 12:27
Güzin Şeker
Güzin Şeker
tatar ramazan son cellat için tşk ler sen bitanesin demicem onu herkes diyordur ama gözümsün abi
23 Aralık 2009, 11:12
Ayşe Hancığaz
Ayşe Hancığaz
karizma ve adam gibi adamsın vesselam.
23 Aralık 2009, 13:02
Olcay Söğüt
Olcay Söğüt
Yorum yaz ..allh özene bezene yaratmış..
25 Aralık 2009, 09:25
Şerife Keskin
Şerife Keskin
hem dırlıği hemde birliği getirir
27 Aralık 2009, 18:21
Nil Cakir
Nil Cakir
kadir baba nesli tükenenlerden :):):))::)zorr gelir böyle sanattçıı
28 Aralık 2009, 00:22
Ercan Kucuk
Ercan Kucuk
it olur meydan kalir yigitler olur sanlariii kalirrr….
28 Aralık 2009, 23:39
Umut Aydin
Umut Aydin
EVET SIZIN FACE DE OLDUGNUZU BILSEYDIM INANIN COK ONCEDEN GIRERDIM SIZIN GIBI BIR HEMSERIM OLDUGU ICIN INANIN COK GRURLUYUM TURKIYEDE GELMIS GECMIS EN BUYUK SINEMA SANATCISI BENCE SIZSINZ HEMSERIM OLDUGNUZ ICIN SOYLEMIIYORUM GERCEKTEN COK IYI BIR OYUNCUSUNUZ HELE TATAR RAMAZAN DA KI PERFORMANSINIZ GERCEKTEN AYAKTA ALKISLANMASI GEREKEN BIR FILM BELKIDE 10 LARCA KEZ IZLEMISIMDIR O FILMINZI BENDE BIR ORDULU OLARAK SIZI YUREKTEN SEVGIYLE SELAMLIYORUM KADIR BEY SEVGIYLE KALIN
21 Ocak, 12:08
Ahmet İlldin
Ahmet İlldin
işte benim hemşerim buya karadenizlinin farkı burda işte
27 Ocak, 13:24
Serap Zelan
Serap Zelan
yıllar önce gökten kadir inanır yağdı şansıma ilyas salman düştü ama bugün sizi bulduğum için çok mutluyum…….
03 Şubat, 04:58
 

Bu sayfa hakkındaki yorumlar:
Yorumu gönderen: büşranur , 10.03.2009 13:51:23:
kadir inanırı gerçektende flmlerini çokkkkkkkkk seviyorummmmmmmm

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!