Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Çorum iline bağlı Boğazkale ilçesi turizm zengini, Türkiye ve dünya çapında ünlü tarih hazinesi bir şehir.Boğazkale Sungurlu’ya 28 km. Çorum’a 83 km. Ankara’ya 209 km.Ankara Samsun karayolunda, Sungurlu’yu 5 km geçtikten sonra sağa sapan yol Boğazkale’ye gider.Tarihi Hattuşa burada, M.Ö. 13 yüzyılda Mısırlılar ile Hitit İmparatorluğu arasında yapılan ve Uluslar arası, dünyanın ilk yazılı antlaşması olan tarihi Kadeş Antlaşmasının yapıldığı Yazılıkaya burada.
Kısaca tarihi misyonu ile ünlü olan bir ilçe. Çorum Anatolia Turizm Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Boğazkale Aşıkoğlu Turistik Tesisleri sahibi Cengiz Aşıkoğlu Boğazkale turizmi ile ilgili olarak yaptığımız röportajda şunları söyledi;
Boğazkale turizmi bu sene % 10 a kavuşamadı
“Boğakale turizmi bu sene %10’a bile kavuşamadı.Şu anda her taraf boş.Turist geliyor, ama hiçbir esnaf bundan yararlanamıyor.Yerli turizm ise bir saat durup, gidiyor.Gelen rehberlerin çoğu lise mezunu, tarihten anladıkları yok.
Yazılıkaya’da 5000 yıllık tarih var, bekçi yok
Hiçbir tarafta bekçi yok.Yazılıkaya da 5000 yıllık tarih var, bekleyen hiçbir bekçi yok.Gişe var, gişede görevli yok.Bir defa burada ilk önce alt yapı düzelmesi lazım.Yollar kötü, şu anda 16500 eser depolarda bekletiliyor.1967 yılında çıkan eser müzeye nasıl konduysa, hale öyle duruyor.Müze küçüktür, hiçbir kimse müzeye girmiyor.Gelen turistlerden Boğazkale faydalanamıyor.
Her şey Çorum’daymış gibi bir tanıtım var
Sanki her şey Çorum’daymış gibi bir tanıtım var.Biz burada Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı bir tesisiz.Bizim dışımızda burada birkaç tane pansiyon var.Ayrıca kamp yerleri var.1986’dan 1989’a kadar gelen turist sayısı 63-65 bindir.Ama şu an yetkililer bunu abartıyor.70-80 bin turist geldi diyorlar, ama ortada bir şey yok.
Kültürel turizm sevgisi bitiyor
Dünyada kültürel turizm sevgisi bitiyor.Yeni gençlik deniz ve kum gibi şeylerden hoşlanıyor.Burada eğlence merkezinden çok, sit alanına yer verilmesi gerekir.Bur da bütün gün gezilebilecek bir yer olsa daha çok turist gelir.”