Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Dünya miras kenti Safranbolu, Karabük iline bağlı bir ilçedir. Türkiye’de ve dünyada kültür turizmi deyince akla Safranbolu gelir. Ankara ve İstanbul’a yakın mesafededir. Dünyada 1415 ülkeyi gezen ve turizm konusunda kendisini geliştirmiş olan, turizmle ilgili gerçekleri açıkça söyleyen, turizmci, Safranbolu Turizm Derneği Başkanı ve Arpacıoğlu Otelleri sahibi Hüseyin Ünal, Safranbolu konulu yaptığım röportajda şunları söyledi.
Turistler bizden folklor gösterimi bekliyor
Turistler bizden folklor gösterimi bekliyor
“Turizmden iyi gelir gelmesi için, Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni yatırımlar yapması gerekir. Kültür turizmi, deniz turizminden öne çıkmıştır. Bakanlık Safranbolu’da yeterli yatırım yapmamıştır. Toplantı yerimiz olmadığı için yöresel eğlencelerimizi gösteremiyoruz. Vatandaşa eğlenecek yer yoktur. Turistler bizden folklor gösterimi bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtma fonundan hiçbir yatırım alamadık.
Safranbolu’da 365 gün turizm yaşıyoruz
Safranbolu’da Turizm Derneği olarak çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Tanıtım konusunda belediye ile işbirliği yapıyoruz. Kaymakamlık ve valilik turizmle ilgili görevlerini en iyi şekilde yapıyorlar. Dünyada 1415 ülkeyi gezdim. Safranbolu’da 365 gün turizm yaşıyoruz. Fakat ilçemizde eğlence merkezi olmadığından gelen turistler genelde günübirlik gelip, kalmıyorlar. Ayrıca yeteri kadar aydınlatma yok. Aydınlatma sisteminin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması gerekir. Safranbolu, geceleyin gündüz gibi olmalıdır. Yerli turist zaten geliyor. Safranbolu’ya yabancı turistin gelmesi gerekir. Dükkânların gece geç saate kadar açık bulundurulmasını istiyoruz. Gece aydınlatılması olsa, vatandaş gündüz gezer, gece alışverişini yapar. Bizim kültürel değerlerimiz fazladır. Bu nedenle gelen turistte bu değerlerimizi göstermemiz gerekir. Safranbolu’ya yılık gelen turist sayısı 700800 bin, bu sayının bir milyon olmasını istiyoruz. Turizmden elde edilen gelir yüz milyar dolardır. Türkiye’nin her tarafı kültürdür. Safranbolu’da eğlence merkezini devlet yapması gerekir. Bizim bunu yapacak gücümüz kalmadı.
Safranbolu’nun tanıtımını esnaf kendisi yapıyor
Safranbolu’nun tanıtımını esnaf kendisi yapıyor. Bu yüzden artık esnaftan para toplamaya yüzümüz kalmadı. Türkiye’de bir yıllığına harcanan paraların % 80’i turizme ayrılsa, Türkiye o yıl turizmde patlama yaşar. Safranbolu’nun turizm yönünden daha iyi gelişmesi için havaalanı şarttır. Turizmle ilgili esnafa ilgili eğitim verilmesi gerekir. Safranbolu’ya gelen insanlar canlı olarak tarihi burada yaşamak istiyor. Gelen yabancı turistler genellikle, Japonlar ve AB üyesi ülkeleri vatandaşlarıdır. Safranbolu’da kalan yıllık turist sayısı 135140 bini bulmaktadır. Günübirlik gelenlerle birlikte yılık turist sayısı 700800 bindir. Bu sayı bizce çok azdır.
Turist tarihi canlı yaşamak istiyor
Valilik tanıtımda üzerine düşeni yapıyor. Esnaf olarak yabancı dil eğitiminde zayıfız. Gelen turist halkı görmek istiyor. Halk nerede diyor. O gün tarihi canlı yaşamak istiyor. Aile ortamı istiyorlar. Safranbolu’ya turist gelirse, Türkiye kazanır. Kültür turizminde vatandaş gündüz gezer, gece alışveriş yapar. Esnafımıza AB projesi çerçevesinde çeşitli kurslar verilmektedir. Safranbolu halkı sevecen ve sıcakkanlıdır. Avrupalının turizm paketinde üç gün Safranbolu vardır. Safranbolu’da Karabük Üniversitesinin deneme amaçlı otelleri vardır. Ancak konakların çoğu şahıslarındır. Safranbolu’da turizme dayalı hizmet veren esnafın Safranbolu giysisi giymesi gerekir Bunu ben her zaman söylüyorum. Dünya Safranbolu’yu konuşuyor. Safranbolu halkı Kurtuluş Savaşında ordumuza uçak almıştır. Safranbolu’da kanuna karşı gelecek insan yoktur.”