Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “Tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyoruz” dedi
Derelerimiz daha güvenli hale getiriliyor
Ülkemizin en çok yağış alan illerinde dere ıslah çalışmalarının son derece önemli olduğunu kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Tüm bölgelerimizde olduğu gibi Doğu Karadeniz Bölgemizde de makinalı çalışmalarımızla hem taşkın risklerini azaltıyor, hem de halkımızın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Trabzon Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluk sahasında bulunan Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illerimizde gerçekleştirdiğimiz makinalı çalışmalarımızla birlikte derelerimizi daha güvenli hale getirdik” dedi.
Hızlı müdahale, etkili koordinasyon
Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Giresun illerimizde son yağan aşırı yağışlarda riskli derelere anında müdahale ettiklerinin altını çizen Genel Müdür Balta, “Değişen iklim koşulları nedeniyle anlık ve şiddeti artan yoğun yağışlar beraberinde sel ve taşkınları meydana getirmektedir. Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Giresun illerimize son 3 ayda önemli yağışlar düştü. Hamdolsun ki bir can kaybımız olmadı. Ana derelerimizde de herhangi bir problem yaşamadık. Heyelanların tetiklemesi sonucu bazı yan derelerde lokalsıkıntılar meydana geldi. Buralara da iş makinelerimizle anında müdahale ettik. Zaten yağış esnasında yükselen dere debilerini taşkın erken uyarı sistemlerimizle sürekli takip ettikve riskli derelere makinelerimizi konuşlandırmıştık” ifadelerini kullandı.
“Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokolü”
DSİ ile AFAD arasında imzalanan “Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokolü” kapsamında Trabzon, Rize ve Giresun illerine toplam 24 yeni iş makinesi tahsis edildiğini belirten Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “Bu yeni makinelerimizi düzenlediğimiz törenle görev yerlerine uğurlamıştık. Şuanda Doğu Karadeniz’de aktif olarak gerek dere ıslahı ve gerekse bent temizliği çalışmalarında görev alıyorlar. AFAD’dan gelen bu yeni iş makineleriyle birlikte yeşil karıncalarımızın gücüne güç katmış olduk. DSİ olarak, Rahmet olan yağmurun bir afete dönüşmemesi için derelerimizdeki makinalı çalışmalarımıza, idari imkanlarımız doğrultusunda devam edeceğiz.”