Pazar, Mayıs 5, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

54 milyon seçmen, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı’nı ve TBMM 28. Dönem Milletvekillerini belirlemek için sandık başına gitti.
Katılım oranının yüzde 88,67 olarak açıklandığı seçimlerde 191 bin 910 sandıkta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeterli çoğunluk sağlanamadı.
Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.35, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,97, Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yüzde 5,25 oranında oy aldı. Seçimlerden çekildiğini açıklayan Muharrem İnce ise yüzde 0,43 oyda kaldı.
Resmi olmayan sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan 26 milyon 576 bin 075, Kemal Kılıçdaroğlu 24 milyon 238 bin 19, Sinan Oğan 2 milyon 815 bin 74, 11 Mayıs’ta adaylıktan çekildiğini açıklayan Muharrem İnce ise 231 bin 149 oy aldı.
Meclis Aritmetiği Cumhur ittifakında
Milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı TBMM’de 321 milletvekili ile çoğunluğu elde etti. Millet İttifakı ise 213 milletvekili kazandı. YSP ve TİP’in milletvekili çıkarabildiği Emek ve Özgürlük İttifakı ise mecliste 66 milletvekili ile temsil edilecek.
İlk seçim sonuçlarına göre partilerin oy oranları şöyle:
AK Parti yüzde 35, 7
CHP yüzde 25,7
MHP Yüzde 10
İYİ Parti yüzde 9,97
YSP yüzde 8,8
Yeniden Refah Partisi 1 milyon 520 bin 255 oyla 5 milletvekilini TBMM’ye gönderdi.
14 Mayıs 2023’te sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 17’de biterken, sandıkların kapanmasının ardından liderler ve ittifak üyeleri ekranlara çıkarak, durum değerlendirmesinde bulundu.
Liderler: İkinci tura kaldı
Oyların açıklanma süreci sandıklara yapılan itirazlar sebebiyle uzun sürdü. Milllet İttifakı liderleri geceyi CHP Genel Merkezi’nde geçirirken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu pek çok kez basın açıklaması gerçekleştirdi.
Muhalefet oylar sayılmaya başladıktan sonra ittifak oylarının yüksek olduğu sandıklarda Cumhur İttifakı’nın yoğun itirazı olduğunu bu sebeple veri girişinin aksadığını belirterek açıklanan sonuca pek çok kez itiraz etti.
Gece saatlerinde AK Parti genel merkezi önünde biriken kalabalığa seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Seçimleri açık ara kazandık” dedi. Resmi sonuçların beklenmesi gerektiğini belirten Erdoğan,“Bugün de seçimde açık ara önde olduğumuzu biliyor ancak sonucun tam oranlarıyla ne şekilde tecelli ettiği henüz resmen önümüze gelmediği için milli iradenin tezahürünü bekliyoruz. Sonucu beklerken sizlerin buradaki sevgisine mukabele etmek için geleneksel balkon konuşmamızı şimdiden yapalım dedik,” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın ardından Millet İttifakı liderleri CHP Genel Merkezi’nde kamera karşısına geçti. Kılıçdaroğlu: “Erdoğan bütün iftira ve hakaretlerine rağmen beklediği sonucu alamamıştır. Hiç kimse oldu bittiye heveslenmesin. Seçim balkonda kazanılmaz,” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Milletimiz ikinci tur diyorsa başımızın üstüne. Bu seçimi mutlaka ve mutlaka ikinci turda kazanacağız. Herkes bunu görecek. Erdoğan toplumdan beklenen güven oyunu alamamıştır. Değişim talebi yüzde 50’nin üzerinedir,” ifadelerini kullandı.
Gece boyunca gerginlik
Resmi olmayan seçim sonuçları ve seçim süreci gece boyunca tartışmalara neden oldu.
CHP Genel Merkezi’nde ardı ardına açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Yavaş ve İmamoğlu, Millet İttifakı’nın oyunun yüksek olduğu sandıklarda üst üste itiraz yapılarak sistemin bloke edildiğini iddia etti.
Gece 12:30’da açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Ankara’da 300, İstanbul’da 783 sandıkta ısrarla itirazlar var. 6 kere itiraz edilen sandık var. 11 kere itiraz edilen sandık var,” dedi.
CHP lideri sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu işin bir oldu bittiye getirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Algı yönetimiyle uğraşmayı bırakın. Bu mesele ciddidir. Bırakın oylar gelsin, sonuç bir an evvel belli olsun. Ülkenin belirsizliğe artık tahammülü yoktur. Milletin iradesinden korkmayın. YSK’yı da sorumluluğa davet ediyorum. Elimizde ıslak imzalı tutanaklar var, halkın oyalanmasına izin vermeyin. Bu milletin iradesine bloke koymayın. Sahadaki demokrasi emekçilerimize sesleniyorum. Terk etmeyin. Her bir oy sayılana kadar biz buradayız.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!