Pazartesi, Mayıs 13, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Ayrışarak değil, birleşerek, tabuları yıkarak kazanacağız, başaracağız

Ayrışarak değil, birleşerek, tabuları yıkarak kazanacağız, başaracağız

Kılıçdaroğlu yıllardır maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddeti bilgeliğe dönüştüren bir demokrat olarak, kimlik odaklı ayrımcı siyasetten insan odaklı eşitlikçi, onurlu, erdemli siyasete geçişi müjdeliyor. Gurur duyuyorum.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği tüm kamuoyu tarafından bilinse de Kılıçdaroğlu siyasi söylem ve stratejisinde Alevi kimliğini öne çıkarmamayı tercih ediyordu.
Halbuki Kılıçdaroğlu genel başkanlığı öncesinde grup başkanvekilliği görevinde bulunurken, partinin eski genel başkan yardımcısı Onur Öymen ile Dersim konusunda kamuoyu önünde sert bir tartışmaya girmişti. Öymen, 10 Kasım 2009’da mecliste yapılan “demokratik açılım”la ilgili ön görüşme sırasında yaptığı konuşmada, Kürt sorununun çözümü için PKK’yle müzakere edilemeyeceğini iddia ederken, Dersim örneğini vermiş, Atatürk’ün “isyancılarla” müzakere etmeden sorunu çözdüğünü söylemişti. Kılıçdaroğlu bu açıklama sonrasında “Yara kanamıştır. Bu süreçte yapılması gereken tepkileri dikkate almaktır. Tepkileri dikkate alması gereken sayın Onur Öymen’dir ve gereğini yapmak zorundadır. Gereğini yaptığı zaman hem CHP’yi, hem CHP’deki parlamenterleri ve CHP’lileri rahatlatmış olacaktır” sözleriyle Öymen’den istifasını istemişti.
Fakat Kılıçdaroğlu, genel başkanlığı döneminde Alevilerin partideki temsilinin önünü açmasına rağmen söylem konusunda Aleviliği öne çıkarmama yönünde irade kullandı. Bunun en büyük nedeni, Erdoğan’ın kırsal ve katı Sünniciliğe dayalı, İhvan mezhepçiliğinden de ilham alan ötekileştirici stratejisine meydan vermemekti.
Bugüne kadar tüm saldırılara karşı haklı tepki ve üzüntüsünü hep içine atıp dik durmaya gayret eden Kılıçdaroğlu için “Alevi” videosu bence bir ilk. 500 yıldır çoğunluk tahakkümünün hüküm sürdüğü bu topraklarda bunu yapmak hiç kolay değildi. “Kendisi biliyorsunuz Alevi” diyen kimlik siyasetçilerine karşı vakur ve onurlu bir cevap vermiş oldu.
Bu cevap aynı zamanda büyük bir değişimin habercisi. Kılıçdaroğlu yıllardır maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddeti bilgeliğe dönüştüren bir demokrat olarak, kimlik odaklı ayrımcı siyasetten insan odaklı eşitlikçi, onurlu, erdemli siyasete geçişi müjdeliyor. Gurur duyuyorum. Heyecanla zafer gününü bekliyorum.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre: “KKTC ne mutlu Türküm diyen herkesin milli devletidir”

KKTC(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre “Kıbrıs Barış Harekatının” 50.yılı nedeniyle Girne Amerikan Üniversitesinde düzenlenen “Barış Harekatının 50.yılında Türkan Şoray ve...

Artvin ve Trabzon Valilerinin Batum ziyareti

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve Artvin Valisi Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Tornike Rijvadze’yi Batum’da Başbakanlık hizmet binasında ziyaret ettiler. Ziyaret sonrası bir açıklama...

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!