Pazar, Mayıs 12, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Danimarkalı olmak

Danimarkalı olmak

Danimarka’nın Kültürü
Danimarkalıları başka milletlerden farklı kılan başlı başına Danimarka’nın kültürüdür. Şimdi Danimarka kültürünün özellikleri nelerdir kısaca bir göz atalım. Bir çok Danimarkalı bir Danimarka’da doğduk ve Danimarkalıyız diye düşünür. Halbuki Danimarkalıları Danimarkalı yapan bir sürü unsur vardır. Bunlardan bazıları dili, yemekleri, gelenekleri, etkinlikleri, kişisel değerler bunlardan bazıları… bunlar Danimarkalıları birbirine kenetleyen unsurlardır.
Demokrasi
Demokrasi genellikle Danimarka toplumu arasında ön planda tutulur. Demokrasi Danimarkalıları her anlamda başarılı ve etkin kılan unsurlardandır. Demokrasi’nin devamı ve yaşaması için temel anayasalarında yazılıdır. Anayasaları’nın Danimarkalılara verdiği öz değerlerden başlıca birisi de hür düşüncedir. Danimarkalılar her nerede olursa olsun düşündükleri gibi konuşmaya ve yazma hakkına sahiptir. Anayasaları bunun koruyucusudur.
Bayrak
Danimarkalıların (Dannebrog) dedikleri bayrakları Danimarkalıları birbirine kenetleyen semboldür. Danimarka’da bayraksız bir ev düşünülemez bile. Bayrak her milli günlerde olduğu gibi doğum günlerinde, cenaze törenlerinde, özel düzenlenen partilerde, evlilik yıldönümlerinde, daha buna benzer çok yerde bayrak ön plandadır. Mesela bir gün benim komşumun köpeği vefat etmiş. Tabi adamı görünce başın sağolsun dedim. Fakat aynı zamanda kapısının önünde birçok bayrak vardı. Bu ne diye sordum? bayram dedi. Biz aile efradımızda herhangi birisini kaybedince bayrak dikeriz kapımızın önü-ne dedi.
Kraliyet Evi
Kraliyet evinde önemli etkinliklerde Danimarkalıları bir araya getiren ve kenetleyen unsurlardır. Danimarka halkının %80’ni kraliyetliği destekler ve Danimarka için çok yararlı ve önemli işler yaptıklarını düşünürler. (Tabi bu da tartışılır) kral ailesinden fertlerinden birisinin doğum günü olduğunda sadece hurra hurra diye bağırmak için (amalıenborg) dedikleri kraliyet evine akın eder ve bunu kendinde bir vazife olarak görürler. İşin en ilginç tarafı ise kraliyet tarafından bir bardak kahve dahi ikram etmiyorlar halka.
Holgar Danske ve Dybool Molle
Halkın çoğu (Dybbol Molle)’yu ülkenin önemli ve milli sembolü diye tanımlar. Halbuki Molle dedikleri yer Danimarkalıların (Preusserne)’lere savaşı kaybettiği yerdir. Yıl 1864 ayrı milli sembollerden birisi de Holgar Danske. Holgar Danske yasamış ve Danimarkalılar için savaşmıştır. Hatta Danimarkalı birine Holgar Danske kimdir diye sorarsak esprili olarak cevap vermek isterse Holgar Dankske şu an Helsingor’un Kronbor kalesinin bodrumunda uyumakta, fakat ülkemize dışarıdan bir saldırı olursa Holgar Danske Amcamız uyanıp bizi savunacak derler. Tabi ki bu sadece bir söyleşidir samimi değildir.
Milli Sporlar
Milli maçlarda Danimarkalıları bir araya getiren etkinliklerdendir. Danimarka’nın herhangi bir sporcusu bir madalya aldığında çok ama çok gururlanır, her Danimarkalı ondan bahseder. Hele de bu kazandıkları bir de Almanya falan olursa tadından yenmez sohbetler.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre: “KKTC ne mutlu Türküm diyen herkesin milli devletidir”

KKTC(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre “Kıbrıs Barış Harekatının” 50.yılı nedeniyle Girne Amerikan Üniversitesinde düzenlenen “Barış Harekatının 50.yılında Türkan Şoray ve...

Artvin ve Trabzon Valilerinin Batum ziyareti

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve Artvin Valisi Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Tornike Rijvadze’yi Batum’da Başbakanlık hizmet binasında ziyaret ettiler. Ziyaret sonrası bir açıklama...

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!