Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa SAĞLIK Çayın normalden fazla tüketiminin zararları

Çayın normalden fazla tüketiminin zararları

Ülkemizde ve dünya genelinde son yıllarda çay tüketiminin giderek arttığı bilinmekte. Özellikle çay tiryakilerinin günde 1 bardaktan fazla tükettiği çay, yararlarının yanı sıra fazla tüketildiğinde bazı rahatsızlıklara sebep olabilmekte. Ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çay, özellikle 4-5 bardaktan fazla tüketildiğinde baş ağrısı, kalpte çarpıntı, elde titreme, mide bulantısı, sinir bozukluğu, demir eksikliği gibi pek çok probleme yol açabilmekte.
Normalden fazla çay tüketimi çeşitli hastalıklara neden oluyor:
Normalden fazla çay tüketimi ayrıca kansızlık ve uykusuzluk gibi problemlere de sebebiyet verebiliyor. Uzmanlar ideal çay tüketiminin günde 3 veya 4 bardak olduğunu söylüyor. İşte fazla çay tüketiminin yol açtığı rahatsızlıklar…
Gastrit ve mide rahatsızlıkları
Çay kafein içeren bir içecek olarak bilinmekte. Kafein maddesi midede çeşitli asidik maddeler üresine sebep olmaktadır. Asidik maddeler vücudun absorbe edeceğinden fazla miktarda olduğunda ise midede çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Özellikle ülser, gastrit ya da mide kanseri gibi hastalığa sahip kişilerin çay tüketimini azaltmasında, hatta yeşil çay tercih etmesinde yarar var.
Böbrek rahatsızlıkları
Böbrek rahatsızlıklarının ana sebeplerinden biri çay tüketimi olabilmektedir. Özellikle içerisinde yer alan kafeinin oluşturduğu uyarım kişiye zarar vermektedir. Çayın içerisinde oksalat bulunmaktadır ve bu madde böbrek taşına neden olabilmektedir.
Dişlerde lekeye ve sararmaya sebep olur
Çay, dişlerde leke ve sararmalara sebep olabilmektedir. Leke ve sararmaları ortadan kaldırmak için çay tüketiminden sonra mutlaka 1 bardak su ile gargara yapmalısınız.
İshal
Çayın içerisinde bulunan kafein maddesi, ishale sebep olabilmektedir.
Kabızlık
Çayın içerisinde bulunan tanen maddesi, ishalin tersine bir etki ile kabızlığa da sebep olabilmektedir. Bu madde vücutta depolanmaktadır. Çayın fazla tüketimi tanen maddesinin vücuda fazla nüfuz etmesine sebep olmakta ve kabızlığa neden olmaktadır.
Gerginlik ve uykusuzluk
Çayın fazla tüketimi içeriğindeki kafeinden dolayı uykusuzluğa vve gerginliğe sebep olabilmektedir. Kafein, kişiyi fiziksel ve zihinsel olarak uyarmaktadır ve insomniaya neden olmaktadır.
Premenstrual sendrom yaratabilir
Normalden fazla çay tüketimi özellikle kadınlarda premenstrual sendroma sebep olabilmektedir. Bu sendrom ruhsal çöküntü, gerginlik, sinirlilik, aşırı yorgunluk, hassaslaşma gibi belirtilere sahiptir.
İdrar problemleri
Normalden fazla çay tüketildiğinde sık idrara çıkma problemi yaşanabilir. Kafein kişinin mesanesine baskı yapmaktadır. Bu da mesanın etrafındaki kasların harekete geçmesine ve kişinin idrara çıkma ihtiyacının artmasına sebep olabilmektedir.
Yemek borusu kanseri
Özellikle sıcak bir şey içtiğinizde yemek borusu kanalının zarar görme ihtimali yükselir. Sıcak ve kaynar çay içmek yemek borusu kanserinin nedenleri arasında gösterilmektedir.
Ödem ve şişkinlik
Günde 4 bardaktan fazla çay tüketilirse ve 2 litreden az su tüketilirse vücudunuzda ödem ve şişlinlikler yaşanabilir. Özellikle sürekli kilo değişimi yaşıyorsanız sebebi aşırı çay tüketimine bağlı ödem olabilmektedir.
Vücuttaki suyu dışarı atıyor
Çayın su ihtiyacını karşıladığı ve su yerine tüketilebileceği düşünülse de, çay vücudun su ihtiyacını karşılamıyor ve tersine vücutta bulunan suyu çekip dışarı atıyor.
Hamile kalmayı zorlaştırabilir
Çay içerisinde yer alan kafein maddesi sebebiyle hamile kalmak isteyenlerin uzak durması gereken bir içecek olarak bilinmektedir. Bu içecek, özellikle gebelik ve emzirme döneminde dikkatli şekilde ve daha az miktarda tüketilmelidir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!