Türkiye’de bazı ekonomik zorlukları ve hayat pahalılığını başkanlık sistemine yükleyenler ve süreç sadece ülkemizde yaşanıyor gibi algı yayılıyor. Peki pandeminin 1,5 yıldır kasıp kavurduğu bu dönemde dünyada ekonomik durumu iyi olan ülke var mı, enflasyon oranları ne durumda!!??
Kimse alınmasın ancak bu algının oluşturulmasında kamuoyunun eksik bilgilendirilmesinden de kaynaklandığını bir analist olarak söylemek zorundayım.
İstatistik/Veri Bilimi diye bir bilim dalı vardır. Bunu kendimizi ifade etmede yeterince kullaniyor muyuz? Kanımca kullanmıyoruz.
Evet son zamanlarda belli bir farkındalık oluşturulduğu söylenebilir belki. Ancak bu durum, kamuoyuna pompalanan bir çoğu doğru olmayan olumsuzlukların algıya dönüşmesini önlemede yeterli olmadığından anlaşılmaktadır.
Etkin ve etkili bir analist yaklaşımla kamuoyu gerçekçi bilgilerle aydinlatilabilir.
Bu bakış açısından hareketle, gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ülkenin (Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika ülkeleri dahil) Pandemi (Koronavirüs/Kovid-19) öncesi ve Pandemi sürecinde enflasyon oranı aylık istatistiklerine ilişkin karşılaştırmalı grafikleri sırasıyla aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Arjantin, Avustralya, Çin, Güney Kore, Brezilya, Güney Afrika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İran, İtalya, Endonezya, Rusya, İspanya, Türkiye, İngiltere, ABD, İsviçre gibi 22 ülke.
Bilindiği gibi, ülkelerin yaşamış oldukları çeşitli olaylarda bulundukları ekonomik durumların en önemli istatistik göstergelerinden biri de enflasyon oranıdır.
1.5 yıldır bütün dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 Virüsünün etkileri, farklı ülkeler ve ülkemiz bakımından aşağıdaki grafiklerde bilgilerinize sunulmuştur.
İstatistikleri paylaşılan bu ülkelerin yönetim şekillerinin, çoğunlukla parlamenter, bir kısmı başkanlık ve monarşi olduğu bilinmektedir.
Ülkemizde henüz uygulamaya konan Cumhurbaşkanlığı Hükümet/Başkanlık Sistemin özellikle zor dönmelerde ki etkinliğini uygulamasıyla gördük, tüm dünyanın yaşadığı ekonomik zorlukları sadece Türkiye’de varmış gibi algı oluşturulmaktadır. Halbuki tam da bu sistemin yönetim şeklinin ortaya koyduğu avantajlarla ülkemiz hiç olmadığı kadar dünyada söz sahibi olmuşken, pandemi ile birlikte tüm dünyanın içinde bulunduğu ekonomik zorlukları başkanlık sistemine bağlanması manidardır.
Not: Grafiklerde Pandemi/Salgın dönemiyle birlikte ülkelerin enflasyon oranları görülmektedir. Negatif(-) değer azalışı, pozitif(+) değer artışı ifade etmektedir.
(Kaynak: Trading Economics)