Salı, Nisan 16, 2024
tr
Ana Sayfa CUMHURBAŞKANLARI-BAŞBAKANLAR - BAKANLAR - MİLLETVEKİLLERİ Gürcistan-Acara Ekonomi ve Finans Bakanı Jaba Phutkaradze: “Türkiye Gürcistan'ın önemli ortaklarından...

Gürcistan-Acara Ekonomi ve Finans Bakanı Jaba Phutkaradze: “Türkiye Gürcistan’ın önemli ortaklarından biridir”

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Ekonomi ve Finans Bakanı Jaba Phutkaradze ile Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’ın “Türkiye-Gürcistan ekonomik ilişkileri” konulu yaptığı özel röportaj şöyledir;
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gürcistan’daki ekonomik süreçler, artan bir trendle çok hızlı ilerliyor. Küresel pandeminin arka planında bile yoğun bir şekilde yerli ve yabancı yatırımlar yapılıyor.Türkiye Gürcistan’ın önemli ortaklarından biri, Gürcistan’daki Türk yatırımları oldukça büyük. Bu, yabancı ortaklarımızın yatırım ortamımıza, serbest ve rekabetçi iş ortamımıza güvendiğini bir kez daha gösteriyor.
Gürcistan’da özellikle Acara bölgesinde yatırım yapılacak sektörlerden      bahseder misiniz?
Küresel ekonomik krize rağmen, 2020 yılında Acara’ya yapılan doğrudan yabancı yatırım hacminin 130 milyon doları bulduğu belirtilmelidir. İnşaat sektörü, 2020 yılında bir önceki yıla göre artış göstererek öne çıktı. Acara’da yatırımı teşvik etmek için 2022-2025 bütçesinden 2,0 milyon GEL harcanacak.
Acara Hükümeti, kapsayıcı ekonomik kalkınmayı sağlamak için son 2 yılda bir dizi proje başlattı. Yatırım ortamını iyileştirmek için yatırım projelerine yönelik birleşik, şeffaf bir politika izlemeye ve bunları teşvik etmeye, varlıkların ekonomiye daha fazla katılımını sağlamaya ve proaktif olarak hem yerel hem de uluslararası yatırımcılara yatırım projeleri sunmaya devam edeceğiz.
Geliştirilen matematiksel modellemeye dayalı olarak, önümüzdeki 4 yıl için mevcut ve planlanan önlemler, Acara GSYİH’sinin yıllık ekonomik büyümesini ortalama %6,5 oranında sağlamalıdır, bu da kişi başına gelirde yaklaşık %30’luk bir artış anlamına gelmektedir.
Gürcistan’da hangi iş kolu yatırımı devlet desteğine sahiptir?
Bu desteği almanın şartları nelerdir?
Gürcistan’da tüm sektörler aktif olarak gelişiyor. Tüm kaynakları kullanmaya ve bu sayede ülkenin kalkınması için önemli olan tüm proje veya yatırım tekliflerini desteklemeye çalışıyoruz.
Gürcistan’da yatırım yapmak isteyen işadamlarına devlet desteği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Acara’da ticareti teşvik etmek için çok sayıda girişim uygulandı ve halen devam ediyor. Ülke iş yapma kolaylığı açısından zirvede, bu da bizim iş desteği vermeye hazır olduğumuzu gösteriyor. Ülkemizdeki liberal ve etkin vergi politikası, iş kurmak için en önemli teşviklerden biridir. Ayrıca, Gürcistan’da işletmelere de yardımcı olan bir dizi ortak yatırım fonu bulunmaktadır.
Gürcistan’da büyük yatırımlar yapacak işadamları için oturma izni veya vatandaşlık teklifiniz var mı? Oturma izni ve vatandaşlık almak için yatırım şart ve koşulları nelerdir?
Bakanlığımızın yetkisinde değildir.
Gürcistan’da 11 yıldır yayınlanan Türkiye-Gürcistan gazetemizin Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilere büyük katkı sağladığı aşikardır. Peki, Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetemiz hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gazetenize başarılar, çok okuyucular ve gelecekteki gelişmeler diliyorum.

როგორ აფასებთ ეკონომიკურ ურთიერთობებს თურქეთსა და საქართველოს შორის?
საქართველოში ეკონომიკური პროცესები ძალიან სწრაფად, მზარდი ტენდენციით მიმდინარეობს. გლობალური პანდემიის ფონზეც ადგილობირვი და უცხოური ინვესტიციები ინტენსიურად ხორციელდება. თურქეთი საქართველოს ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი პარტნიორია, საკმაოდ დიდია თურქული ინვესტიცია საქართველოში. ეს კიდევ ერთხელ მიუთითებს, რომ ჩვენი უცხოელი პატნიორები ენდობიან ჩვენს საინვესტიციო გარემოს, თავისუფალ და კონკურენტულ ბიზნეს კლიმატს.
შეგიძლიათ გვითხრათ იმ სექტორების შესახებ, რომელთა ინვესტიცია განხორციელდება საქართველოში, განსაკუთრებით აჭარის რეგიონში?
აღსანიშნავია, გლობალური ეკონომიკური კრიზისის მიუხედავად, 2020 წელს აჭარაში პირდაპირი უცხოური ინვესტიციების მოცულობამ 130 მლნ დოლარი შეადგინა. გამორჩეული იყო მშენებლობი სექტორი, სადაც 2020 წელს წინა წელთან შედარებით ზრდა აღინიშნა. აჭარაში ინვესტიციების მოზიდვის ხელშეწყობისთვის 2022-2025 წლების ბიუჯეტიდან 2,0 მლნ ლარი დაიხარჯება.
ინკლუზიური ეკონომიკური განვითარების უზრუნველსაყოფად აჭარის მთავრობამ, ბოლო 2 წელში, არაერთი პროექტი დაიწყო. საინვესტიციო გარემოს გაუმჯობესების მიზნით, გაგრძელდება საინვესტიციო პროექტების მიმართ ერთიანი, გამჭვირვალე პოლიტიკის გატარება და მათი ხელშეწყობა, უფრო მეტი აქტივების ჩართულობის უზრუნველყოფა ეკონომიკაში და საინვესტიციო პროექტების პროაქტიული შეთავაზება როგორც ადგილობრივი, ისე საერთაშორისო ინვესტორთათვის.
შემუშავებული მათემატიკური მოდელირების საფუძველზე, მიმდინარე და დაგეგმილმა ღონისძიებებმა, მომდევნო 4 წელიწადში, აჭარის მშპ-ის ყოველწლიური ეკონომიკური ზრდა საშუალოდ 6.5%-ით უნდა უზრუნველყოს, რაც ერთ მოსახლეზე გაანგარიშებით შემოსავლის დაახლოებით 30%-ით ზრდას გულისხმობს.
საქართველოში ბიზნეს ინვესტიციის რომელ ფილიალს აქვს სახელმწიფო მხარდაჭერა? რა პირობებია ამ მხარდაჭერის მისაღებად?
საქართველოში აქტიურად ვითარდება ყველა სექტორი. ვცდილობთ ავითვისოთ ყველა რესურსი და ამდენად მხარს ვუჭერთ ქვეყნის განვითარებისთვის მნიშვნელოვან ყველა პროექტს, თუ საინვესტიციო წინადადებას.
რას ფიქრობთ იმ ბიზნესმენების სახელმწიფო უზრუნველყოფის მხარდაჭერაზე, რომელთაც სურთ საქართველოში ინვესტიციების განხორციელება?
ბიზნესის ხელშეწყობის არაერთი ინიციატივა განხორციელდა და დღემდე მიმდინარეობს აჭარაში. ბიზნესის კეთების სიმარტივის რეიტინგით ქვეყანა წამყვან პოზიციებზეა, რაც ადასტურებს, რომ ჩვენ მზად ვართ მხარში დავუდგეთ ბიზნესს. ჩვენს ქვეყანაში არსებული ლიბერალური და ეფექტური საგადასახადო პოლიტიკა, ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი სტიმულია ბიზნესის დასაწყებად. გარდა ამისა საქართველოში არაერთი თანაინვესტირების ფონდი ფუნქციონირებს, რომელიც ბიზნეს ასევე ეხმარება.
გაქვთ წინადადება ბინადრობის ნებართვის ან მოქალაქეობის მინიჭების შესახებ იმ ბიზნესმენებისთვის, რომლებიც განახორციელებენ დიდ ინვესტიციებს საქართველოში? რა არის ინვესტიციის თანხები და პირობები ბინადრობის ნებართვისა და მოქალაქეობის მინიჭებისთვის?
არ არის ჩვენი სამინისტროს კომპეტენცია.
აშკარაა, რომ ჩვენმა გაზეთმა თურქეთი-საქართველომ, რომელიც 11 წელია გამოდის საქართველოში, დიდი წვლილი შეიტანა თურქეთსა და საქართველოს შორის ეკონომიკურ და კულტურულ ურთიერთობებში. მაშ, რას ფიქრობთ ჩვენს თურქეთ-საქართველოს გაზეთზე?
თქვნს გაზეთს ვუსურვებ წარმატებებს, ბევრ მკითხველს და სამომავლო განვითარებას.
.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!