İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanında kurulan laboratuvarda aylık ortalama 20 bin koronavirüs testi yapılırken test sonuçları pozitif çıkan yolcular tedavileri yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine yönlendiriliyor.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) test hizmetleri veren SmartLab Laboratuvarı yöneticisi Dr. Müjdat Aytekin şunları söyledi; “Havalimanları farklı ülkelere seyahat eden binlerce insanın karşılaşma noktası olduğunu, salgının hızının kesilmesi ve yayılımının önüne geçilmesi için bu alanlarda kontrolü sağlamanın hayati önem taşımaktadır. Yolcular arasındaki pozitif vakaları tespit edilip, tedavilerinin yapılması için titizlikle çalışıyoruz. Test laboratuvarını devraldıkları Ekim 2020’den bu yana, aylık ortalama 20 bin test yapmaktayız. Bugüne kadar 100 binden fazla yolcuya sonuç verdik. Yolculardan alınan numunelerin yine havalimanı içerisindeki laboratuvarda analiz edilmektedir ve test sonuçlarını ortalama 2,5 saat içinde teslim ediyoruz. Yapılan testlerde pozitif sonuç oranının yüzde 1’dir.Test sonuçları pozitif çıkan yolcuları, gerekli tedbirleri alarak tedavileri yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim ediyoruz.”
Dünyada Kovid-19 salgınının önlenmesi amacıyla birçok ülke, yurt dışından gelen yolcuların kabulü için negatif PCR test sonucunu zorunlu tutuyor. Türkiye’ye giriş yapacak yolculardan da son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonucu talep ediliyor. Birçok uluslararası havalimanında bu ihtiyacın karşılanması ve yolculara kolaylık sağlanması amacıyla PCR test laboratuvarları kurulmuş, bu çerçevede Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından Temmuz 2020’de İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanında da bir test merkezi oluşturulmuştu. TÜSEB’in buradaki faaliyetlerini sonlandırmasıyla laboratuvar hizmetleri özel bir konsorsiyum tarafından sunulmaya başlanmıştı.