Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Türkiye-Gürcistan ilişkileri ve Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi'nin rolü

Türkiye-Gürcistan ilişkileri ve Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi’nin rolü

Türkiye, Gürcistan’ın bağımsızlığını 16 Aralık 1991 tarihinde tanımıştır. Diplomatik İlişkilerin Tesisine İlişkin Protokol ise 21 Mayıs 1992 tarihinde imzalanmış ve karşılıklı olarak Büyükelçilikler açılmıştır. Türkiye’nin Batum’da, Gürcistan’ın ise İstanbul ve Trabzon’da Başkonsoloslukları bulunmaktadır. Gürcistan’ın 1991’de bağımsızlığını kazanmasından sonra,Türkiye-Gürcistan ilişkileri sürekli gelişme göstermiştir.
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık düzeyindedir. Türkiye 2007 yılından beri Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı durumundadır. Gürcistan’a en çok doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında da Türkiye ilk sıralarda gelmektedir. İki ülke arasında 31 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan ve 10 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren bir protokol uyarınca, iki ülke vatandaşları birbirlerinin ülkelerine sadece kimlik belgeleri ile seyahat edebilmektedirler. “Türkiye ile Gürcistan arasında örnek bir dostluk, kuvvetli bir stratejik ortaklık var. 29 yıl içerisinde bazı ülkelerin yüzyıllar boyunca elde edemediği bazı başarıları elde etmiştir.
Türkiye ile Gürcistan ilişkileri sadece 29 yıldan ibaret değil, yüzyıllara dayanan çok tarihi bağlar var. İki ülke bugün ortak çıkarlara ve ortak vizyona sahiptir. Türkiye ile Gürcistan iki dost, kardeş ve komşu ülke. Birbirileri ile siyaset ve kültürel münasebeti olan, uzun yıllara dayanan ve bunu geleceğe taşıyacak önemli anlaşmalara imza atan, yanında Azerbaycan ile birlikte çok güçlü üçlü konsorsiyumu oluşturan ve Kafkasya coğrafyasına güven, huzur, refah ve demokratikleşmeyi anlatmaya ve yaşatmaya çalışan, bu birliktelikle de ülkelerini kalkındırmaya çalışan ülkelerdir. Türkiye ile Gürcistan, dost ve komşu olmanın ötesinde birer stratejik ortak olarak, diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 29. yıl dönümünü kutlanacak.
Gürcistan’ın güvenliği için Türkiye’yle iş birliği son derece önemlidir. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler Türkiye ve Gürcistan’ı, doğrudan etkiliyor ve işbirliğini zorunlu kılıyor. Medyanın üstlendiği belli başlı görevler vardır. Bunlar; bilgilendirme, yönlendirme, eğlendirme, uyarma, eğitme, farkındalık yaratma şeklinde sayılabilir. Bu doğrultuda medyaya da önemli roller düşüyor. Basının dış politikanın uygulanması üzerinde de dolaylı bir etkisi vardır. Basın ve kamuoyu ilişkisinin dış politikaya yansıması ve alınan kararlarda etkili olması ise çeşitli biçimlerde ortaya çıkmaktadır. İlk olarak gazetecilik faaliyetleri ve siyasal etkenler haber üretimini biçimlendirmekte, daha sonra da, bu yolla üretilen haberlerin içeriği kamuoyunu etkilemektedir. Bunların her ikisi, yani haberlerin niteliliği ve kamuoyu, dış politika yapıcılarının kararları üzerinde etkide bulunmaktadır.
Türkiye-Gürcistan ilişkileri medya, iletişim ve kamu diplomasisi alanında daha da güçleniyor. Kamu politikalarının gelişiminde en önemli rolü hiç kuşkusuz medya/sosyal medya oynamaktadır. Gazetelerin gelişerek daha geniş bir coğrafya içinde, daha çok sayıda insana ulaşmaya başlaması, gazetelerin içerik ve haber değeri açısından gelişmeleri ve buna paralel olarak bir meslek olarak gazeteciliğin gelişimi, esas anlamda, Endüstri Devrimi ile birlikte olmuştur. Sorunların saptanması ve halkın taleplerinin gündeme getirilmesi, kamuoyunun oluşumu, politikaların saptanması ve uygulanması süreçlerinde birey, toplum ve çıkar grupları ile iktidar arasındaki iletişimi medya/sosyal medya sağlamaktadır.
Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi olarak yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren Türkiye’de milli irade ve değerlerimizin hâkim olması için tüm gücüyle çalışmıştır. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyetine yapmış olduğu katkıyı bundan sonra da okurlarının desteği ile sürdürmeye devam edecektir. Vatandaşın sesi olma noktasında Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi’nin rolü önemlidir.Türkiye -Gürcistan ilişkileri somut ve güçlü br şekilde gelişiyor. Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi medyanın rolü önemlidir.
Türkiye ile Gürcistan ilişkilerinde bir medya kuruluşu olarak Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi iletişim ve kamu diplomasisi alanında önemli rol oynuyor. Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerde Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi’nin birçok katkısı vardır. Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi bu ikili ilişkilere olumlu yönde katkı sağlayacağını ortaya koymaktadır. Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi’nin Türkiye ile Gürcistan ilişkilerinde bilgi alış verişi yönünden önemli rol oynamaktadır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!