Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa SAĞLIK Türkiye ile Gürcistan arasında sağlıkta iş birliği protokolü

Türkiye ile Gürcistan arasında sağlıkta iş birliği protokolü

USHAŞ(Sağlık Bakanlığı-Uluslararası Sağlık Hizetleri A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kenan Şahin, USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi George Janjgava’nın USHAŞ’ın Ankara Şubesi’nde bir araya gelerek imzaladığı protokol törenine Gürcistan Sağlık Bakan Yardımcısı Giorgi Tsotskolauri’da video konferansla katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan USHAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kenan Şahin, iki ülke arasında geçmişten beri var olan dostluk ve stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkinin sağlık alanında yapılan bu mutabakatla daha da gelişeceğine inandığını söyledi. Türkiye’nin başarılı sağlık politikaları ve pandemiyle mücadelede dünyaya örnek olan sağlık yönetim modeline vurgu yapan Şahin, “Ülkemiz kamu ve özel hastane yatırımlarıyla, nitelikli sağlık meslek eğitimi kurumlarıyla, yerli ilaç, tıbbi cihaz ve sarf malzeme üretim kabiliyetiyle sağlıkta hızla gelişiyor. Bugün sağlık turizminde dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Sağlıkta dijitalleşme, sağlık hizmet sunumunda kalite ve tıbbi üründe yerlileşme politikalarımız meyvelerini veriyor. Covid-19 pandemisi de bir kez daha gösterdi ki sağlıkta sınırlar yok. Deneyimlerimizi dünya ülkeleriyle paylaşmaktan, özellikle Gürcistan gibi kardeş ülkelerle insan yaşamına dolaysız hizmet eden iş birlikleri kurmaktan dolayı gururluyuz.” dedi.
Gürcistan Sağlık Bakan Yardımcısı Tsotskolauri’de protokolün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek protokolün, Türkiye ile uzun zamandır gerçekleşen iş birliğinin daha da güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. Sağlık turizminde aracılık faaliyetlerinin teşvik edilmesini içeren protokol, ilaç, tıbbi cihaz ve tıbbi sarf malzemeleri gibi ürün ihracatını kapsıyor. Ayrıca Gürcistan’ın Türkiye’de tedavi olmak isteyen vatandaşlarının tedavi masraflarını karşılayacak olması, iki ülke arasında sağlık turizmi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

8 დეკემბერს, საქართველოს ოკუპირებული ტერიტორიებიდან დევნილთა, შრომის, ჯანმრთელობისა და სოციალური დაცვის სამინისტროს სახელით, საქართველოს ელჩმა, გიორგი ჯანჯღავამ, თურქეთის რესპუბლიკის „საერთაშორისო სამედიცინო მომსახურების სააგენტოს“ (USHAŞ) მმართველთა საბჭოს თავმჯდომარესთან, სალიჰ ქენან შაჰინთან ერთად ხელი მოაწერა ოქმს, საქართველოს ოკუპირებული ტერიტორიებიდან დევნილთა, შრომის, ჯანმრთელობისა და სოციალური დაცვის სამინისტროსა და „საერთაშორისო სამედიცინო მომსახურების სააგენტოს“ შორის ჯანდაცვის სფეროში თანამშრომლობის შესახებ.
ზემოაღნიშნული ოქმის მიზანია, ჯანდაცვის სფეროში ორმხრივად შეთანხმებული პროექტების განხორციელება, ონკოლოგიური პაციენტებისთვის თურქეთის რესპუბლიკაში სამედიცინო მომსახურების მიღება, მედიკამენტებითა და სამედიცინო აღჭურვილობებით მომარაგება, სამედიცინო ტურიზმისა და განათლების მიმართულებით თანამშრომლობის ხელშეწყობა, ასევე, სამედიცინო ტექნოლოგიების სფეროებში სიახლეების თაობაზე საუკეთესო პრაქტიკის გაზიარება.
აღსანიშნავია, რომ ხელმოწერის ცერემონიაზე, ონლაინ რეჟიმში, ასევე, მონაწილეობა მიიღეს საქართველოს ოკუპირებული ტერიტორიებიდან დევნილთა, შრომის, ჯანმრთელობისა და სოციალური დაცვის მინისტრის მოადგილემ, გიორგი წოწკოლაურმა და სამინისტროს ადმინისტრაციის უფროსის მოვალეობის შემსრულებელმა, თინათინ ხარძიანმა.
ამასთან, გამართული ღონისძიების ფარგლებში, მხარეებმა წარმატებულად შეაფასეს საქართველოსა და თურქეთს შორის, ჯანდაცვის სფეროში არსებული თანამშრომლობა და ასევე, აქცენტები გააკეთეს მომავალ ახალ პერსპექტივებზე.
საგულისხმოა, რომ ჯანდაცვის სფეროში თანამშრომლობის შესახებ ოქმის ხელმოწერის მიზანშეწონილობის თაობაზე გადაწყვეტილება მიღებულ იქნა 2019 წლის 31 ოქტომბერს, საქართველოს პრემიერ-მინისტრის, გიორგი გახარიას ანკარაში ვიზიტის ფარგლებში, თურქეთის რესპუბლიკის პრეზიდენტთან, რეჯეფ თაიფ ერდოღანთან გამართული შეხვედრის დროს.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!