Cumartesi, Nisan 20, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Türkiye-Gürcistan ekonomileri daha da gelişecek

Türkiye-Gürcistan ekonomileri daha da gelişecek

Türkiye ile Gürcistan arasında sefere konulan ilk ihracat treni, Erzurum Palandöken Lojistik Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle uğurlandı. Törene, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Gürcistan Demir Yolları Genel Müdürü David Peradze, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Altun, kamu ve özel sektör temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Gürcistan Demiryolları Lojistik ve Terminal Yönetim Şirketi ile TCDD Taşımacılık AŞ heyetleri, Middle Corridor TITR ( Trans Caspian İnternational Transport Route – Orta Koridor) bağlantılı Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının daha da etkinleştirilmesi için daha önce 17 Haziran 2019 tarihinde Ankara’da biraraya geldi. Gürcistan heyeti, toplantı öncesinde TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Erol Arıkan’a iadeyi ziyarette bulunurken, Türkiye ile Gürcistan demiryolları arasındaki işbirliği değerlendirildi. Ziyaret sonrasında, Gürcistan Demiryolları Lojistik ve Terminal Yönetim Şirketi ve TCDD Taşımacılık AŞ arasında, Orta Koridor (Middle Corridor TITR) bağlantılı Bakü- Tiflis- Kars demiryolu hattının daha etkin ve verimli hale getirilmesine yönelik mutabakat zaptı, TCDD Taşımacılık AŞ toplantı salonunda imzalandı.
Gürcistan Demiryolları Lojistik ve Terminal Yönetim Şirketi ve TCDD Taşımacılık AŞ arasında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde, Türkiye- Gürcistan ve Azerbaycan işbirliği ile hayata geçirilen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı üzerinden yapılan iki ülke arasındaki taşımaların yıllık en az 500 bin tona çıkarılmasına yönelik yol haritası belirlendi.
Gürcistan Demiryolları Lojistik ve Terminal Yönetim Şirketi Direktörü Lasha Akhalbedashvili ile TCDD Taşımacılık Lojistik Dairesi Başkanı Mehmet Altınsoy tarafından imzalanan mutabakat zaptı ile işbirliğinin daha da geliştirilmesi amaçlandı.Ziyaret sonrasında, Gürcistan Demiryolları Lojistik ve Terminal Yönetim Şirketi ve TCDD Taşımacılık AŞ arasında, Orta Koridor (Middle Corridor TITR) bağlantılı Bakü- Tiflis- Kars demiryolu hattının daha etkin ve verimli hale getirilmesine yönelik mutabakat zaptı, TCDD Taşımacılık AŞ toplantı salonunda imzalandı.
Gürcistan Demiryolları Lojistik ve Terminal Yönetim Şirketi ve TCDD Taşımacılık AŞ arasında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde, Türkiye- Gürcistan ve Azerbaycan işbirliği ile hayata geçirilen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı üzerinden yapılan iki ülke arasındaki taşımaların yıllık en az 500 bin tona çıkarılmasına yönelik yol haritası belirlendi. Gürcistan Demiryolları Lojistik ve Terminal Yönetim Şirketi Direktörü Lasha Akhalbedashvili ile TCDD Taşımacılık Lojistik Dairesi Başkanı Mehmet Altınsoy tarafından imzalanan mutabakat zaptı ile işbirliğinin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor.
Her iki ülkenin demiryolu şirketleri, demiryolları ve lojistik sistemi içerisinde stratejik ve ekonomik işbirliği yaparak transit taşıma potansiyellerini en üst seviyeye çıkartmayı, Gürcistan-Türkiye ikili ilişkilerinin gelişmesi ile ekonomilerine katkı sağlanmasını hedefliyor.
Her iki şirket birlikte uygulayabileceği projeleri belirleyerek hayata geçirmeyi, uluslararası demiryolu koridorlarının, intermodal terminallerin yükleme tesislerinin ve yükle ilgili diğer altyapıların geliştirilmesi konusunda işbirliği yapmayı da planlıyor.
Ayrıca, TCDD Genel Müdürlüğü ve Gürcistan Demiryolları tarafından işletilen terminallerin yükleme kapasitelerinin artırılması, ortak intermodal projelerin geliştirilmesi de amaçlanıyor.
Bilindiği üzere,  TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun başkanlığındaki heyet, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Güzergahında işbirliğine ilişkin konuları görüşmüş, BTK hattı üzerinden yük taşıma hacminin kısa vadede 1 milyon, orta vadede 3 ila 5 milyon tona çıkarılması, yapılacak taşımaların demiryolu/denizyolu kombinasyonuyla taşınması konuları ele alınmış, BTK demiryolu hattında taşımalarının artırılması konusunda görüş birliğine varılmıştı.
Bu görüş birliği, 17 Haziran’da imzalanan mutabakat zaptı ile hayata geçirilmiş oldu. Diğer taraftan, Gürcistan heyeti Pasifik Eurasia Lojistik Dış Ticaret AŞ’e de ziyarette bulunarak, iki ülke arasındaki taşımaların geliştirilmesine yönelik olarak mutabakat zaptı imzaladı.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!