Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA Gürcistan Ulusal Hastalıkları Kontrol ve Halk Sağlığı Merkezi Başkanı...

Gürcistan Ulusal Hastalıkları Kontrol ve Halk Sağlığı Merkezi Başkanı Amiran Gamkrelidze: “Panik yapmamalıyız-enfeksiyon zincirini kırmak”

Gürcistan Ulusal Hastalıkları Kontrol ve Halk Sağlığı Merkezi Başkanı Amiran Gamkrelidze
koronavirüs salgını nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Panik yapmamalıyız – enfeksiyon zincirini kırmak için, enfekte olanlar ve onunla temas edenler derhal kendi kendine izolasyona geçmelidir. Kasım ayında vaka sayısı artacak. Şimdi çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarının ve covidia’nın kademeli bir başlangıcı var, şimdiye kadar hiçbir grip virüsü ortaya çıkmadı, ancak diğer solunum virüsleri dolaşıyor. Bu nedenle, semptomlar durumunda bir doktora danışmak ve ardından covidium’umuz olup olmadığını doğrulamak için uygun laboratuvar testlerini takip etmek çok önemlidir. Covid’imiz varsa paniğe kapılmamalıyız, Covid kişisi derhal kendi kendine tecrit altına girmeli, 112’yi aramalı veya aile doktoru ile görüşmeli ve konsültasyonu ile ileri adımlar atmalıdır.
Bir aile üyesi, korunmasız kişisel teması olan ko-enfekte bir kişiyle yakın temas halindeyse, herhangi bir test yapılmadan kendi kendine tecride gitmesi, bir aile doktoruna veya 112’ye başvurması ve önerileriyle daha ileri adımlar atması zorunludur.
Gamkrelidze, “Enfeksiyonun bulaşma zincirini kırmak için, enfekte kişinin ve onunla temas halinde olanların derhal kendi kendine izolasyona aktarılması gerekiyor” dedi. Aynı zamanda Gamkrelidze’ye göre vatandaşlara hem içeride hem de dışarıda davranmak gerekiyor.
“Maske, bugün koronavirüs salgınıyla mücadelede en güçlü savunma silahı. Bu bir yıl boyunca maskeden daha iyi, ne yazık ki şimdiye kadar hiçbir şey yok. Henüz bir aşımız yok, doğrudan etkili bir ilacımız da yok. Bu nedenle, en güçlü önleyici tedbir ve koruma araçları kişisel koruma, mesafe koruma, sık sık el yıkama ve büyük toplantılardan kaçınmaktır ”

ამირან გამყრელიძე – პანიკას არ უნდა მივეცეთ – ინფექციის გავრცელების ჯაჭვი რომ გაწყდეს, ინფიცირებული და მასთან კონტაქტში მყოფები დაუყოვნებლივ უნდა გადავიდნენ თვითიზოლაციაში
„შემთხვევების რაოდენობა მოიმატებს ნოემბერში. ახლა თანდათან ხდება სხვადასხვა რესპირაციული ინფექციების და კოვიდის ზედდება, ჯერჯერობით გრიპის ვირუსი არ გამოჩენილა, მაგრამ ცირკულირებენ სხვა რესპირაციული ვირუსები. ამიტომ, ძალიან მნიშვნელოვანია სიმპტომების დაწყების შემთხვევაში ექიმთან კონსტულტაცია და შემდგომ, შესაბამისი ლაბორატორიული გამოკვლევები, რომ დადასტურდეს, გვაქვს თუ არა კოვიდი. თუ გვაქვს კოვიდი, პანიკას არ უნდა მივეცეთ, კოვიდინფიცირებული პიროვნება დაუყოვნებლივ უნდა გადავიდეს თვითიზოლაციაში, დარეკოს 112-ზე ან დაუკავშირდეს თავის ოჯახის ექიმს და შემდგომი ნაბიჯები გადადგას მათი კონსულტაციით.
თუ ოჯახის წევრი არის კოვიდინფიცირებულის ახლო კონტაქტი, რომელსაც პირბადით დაუცველი კონტაქტი ჰქონდა, აუცილებელია ისინიც ყოველგვარი ტესტირების გარეშე გადავიდნენ თვითიზოლაციაში, მიმართონ ოჯახის ექიმს ან 112-ს და შემდგომი ნაბიჯები გადადგან მათი რეკომენდაციებით. ინფექციის გავრცელების ჯაჭვი რომ გაწყდეს, აუცილებელია, რომ ინფიცირებული ადამიანი და მასთან კონტაქტში მყოფი პირები დაუყოვნებლივ იყვნენ გადასული თვითიზოლაციაში“, – განაცხადა გამყრელიძემ. ამასთან, გამყრელიძის განცხადებით, აუცილებელია, რომ როგორც დახურულ ასევე ღია სივრცეებში მოქალაქეებს პირბადე ეკეთოთ.
„დღეს პირბადე გახლავთ ყველაზე უფრო მძლავრი დაცვის იარაღი კორონავირუსულ პანდემიასთან ბრძოლაში. პირბადეზე უკეთესი ამ ერთი წლის განმავლობაში, სამწუხაროდ ჯერჯერობით არაფერია. ჯერჯერობით არ გვაქვს ვაქცინა, ასევე არ გვაქვს პირდაპირი მოქმედების წამალი. ამიტომ, ყველაზე მძლავრი პრევენციული ღონისძიება და დაცვის საშუალება გახლავთ პირბადე, დისტანციის დაცვა, ხელების ხშირი დაბანა და დიდი თავშეყრებაზე თავის არიდება“, – განაცხადა გამყრელიძემ.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!