Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum; dağ, deniz ve ormanı birleştiren etkileyici doğası, yaşlı manolya ağaçlarının süslediği geniş bulvarları, yemyeşil parkları, çok katlı binaları yanında, temalı sıra dışı mimariye sahip binaları ile dikkat çeken güzellikte bir şehirdir.
Dağ ile denizi buluşturan şehirlerin çekiciliğini barındıran, Gürcistan’ın parlayan yıldızı Batum, sınır geçişlerinin kolaylaştırılması ile her ay binlerce turisti ağırlıyor. Artvin’in ile komşu ve sadece sınırdan 20 km içeride yer alıyor. Sarp Sınır Kapısı’ndan yarım saatlik bir yolculukla şehir merkezine kolayca ulaşılabiliyor.
Bölge dağlık olmasına rağmen, denize kadar uzayan, geniş ve verimli bir ova üzerine kurulmuş olan Batum, kilometrelerce uzayan sahil şeridi, tertemiz plajları, kumsalları ve yemyeşil doğasıyla, özellikle bahar ve yaz aylarında çok turist alıyor. Yaz mevsiminde şehrin nüfusu neredeyse yarım milyonu buluyor. Batum’da mimari açıdan binalar görülmeye değer bir güzellikte inşa edilmiştir. Bu durum şehirin her yanında göze çarpıyor. Batum şehir merkezi bir şantiye alanı gibidir. Her yandan yükselen yüksek yapılar, uluslararası otel zincirleri ve rezidanslar dikkat çekiyor. Batum’da şehircilik adına örnek alınabilecek çalışma yürütülüyor. Her türlü yapılaşma ciddi kontrollerden geçiyor. Eski binalar, şehrin dokusuna uygun olarak restore edilirken, yeni binalar da şehrin dokusuyla uyumlu inşa ediliyor.
Bir şehri güzelleştirmede yeşil alanlar önemlidir. Yeşil alanlar o şehire nefes aldırır, renk katar, halkı kendine çeker ve canlı tutar. Bu nedenle Batum bu özellikleri taşıyan Gürcistan en güzel tatil kentlerinden birisidir. Doğa ile ile denizin birleştiği bir tatil kentidir. Yaz tatil döneminde deniz sahilinde bulunan plajları turistlerle dolup taşmaktadır. Sokaklarındaki dev manolya ağaçları, uçsuz bucaksızmış gibi sahil boyunca uzanan, heykellerle süslenmiş nefis parkları hem Batumluları hem de turistleri kendine çekmektedir. Deniz sahili boyunca ağaç ve çiçeklerle süslenmiş uzun yürüyüş yolu ve bisiklet parkurları, çeşit çeşit ağaç ve çiçeklerin bulunduğu parklar; bu parkların hemen önünde, Batum şehir merkezinde denize girilebilen uzun ve temiz bir sahil bulunmaktadır.
Batum’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan Batumi Piazza Avrupa şehirlerinin meydanlarını hatırlatıyor. Büyükçe bir alanı olan meydan, saat kulesi, alanı çevreleyen kafeler ve havayı saran taze kahve kokusu ile hoş bir atmosfer sunuyor. Burası, yürüyerek Batum turu
yapanların soluklanacakları ve nefis kahvenin tadına bakabilecekleri bir yerdir. Meydanın ortasında, yerde bulunan mozaik işlemeleri ile kafe tavanındaki boyamalar kaçırılmayacak güzelliktedir. Geniş ve verimli bir ova üzerine kurulmuş olan Batum şehri, aynı zamanda eski bir liman kentidir. Liman ve çevresindeki bir çok sanatsal yapı görmeye değerdir. Alfabe Kulesi, Ali-Nino Aşk Heykeli, Büyük Dönme Dolap yer alıyor.
Medea (Altın Post) Heykeli, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki güzel tatil kenti Batum’da Avrupa Meydanı’nda gökyüzüne yükseliyor. Şehrin hemen her yerinden görülen bu heykel heykeltıraş David Khmaladze tarafından yapılmıştır. Medea’nın boynundaki kolye ve başındaki taç da altındandır ve bölgede yaşayan Kolhida Krallığı’nın binlerce yıllık usta altın işlemeciliğine işaret eder. Bir milyon Lari’ye mal olmuş heykel 6 Haziran 2007’de açılmıştır. Altın Post, Yunan mitolojisinde zenginliği, gücü ve iktidarı sembolize eder.
Chakvi bölgesine bulunan ve 1900`lü yıllarda Rus Botanikçi Prof. Dr. Krasnov tarafından kurulmaya başlanan ve dünyanın en eski ve ikinci büyük botanik parkı olan Batum Botanik Bahçesi görülmeye değer. Çok zengin ağaç ve bitkinin olduğu parkta, hayat ağacı olarak adlandırılan yıkılmış olsa çok sayıda dalla hayata tutunmuş ağaç ise dikkat çekici. Batum geceleri şehri ayrı bir güzellikte bir karaktere büründürüyor. Şehir merkezindeki her bina özenle ışıklandırılmıştır. Parklardaki havuzlarda, müzik eşliğinde renkten renge giren su dansı gösterileri sunuluyor. Gürcistan mutfağı ise, lezzete düşkün olanlar için farklı tatlar sunuyor. Gürcistan mutfağı, bir çok açıdan Karadeniz mutfağına benziyor. Harço çorbası sulguni peyniri, haçapuri, hinkal tadılmaya değer. Subtropikal iklime sahip olan Batum’da ortalama sıcaklık 14 °C. En sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos ayları ortalaması ise 22 °C. Bu dönemde zaman zaman sıcaklık 40 derecelere kadar ulaşabiliyor.
Vize istemeyen yerlerden biri olan Batum’a Türk vatandaşları sadece nüfus cüzdanı ile pasaportsuz giriş yapabiliyor ve üllkede bir yıla kadar da vizesiz kalabilmeleri mümkündür. Batum renkli ve canlı Akdeniz kentlerini andırıyor. Düzgün sokakları, özgün mimarisi, nefis parkları ve temiz sahili ile Batum, keyifli bir tatil için seçilecek bir yerdir.