Gürcistan’da özellikle son yıllarda oturum başvurularının reddedilmesi gittikçe artış göstermektedir. Bu durum Gürcistan’da ikametgah eden yabancı uyrukluları ve çoğunlukla da Türk vatandaşlarını mağdur etmektedir. Oturum başvurusuna gelen red kararına karşı, Gürcistan Anayasası’nın 12. maddesi, her bireye itiraz davası açma hakkı tanımaktadır. İtiraz davası, red kararının tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde açılabilmektedir. Bu süre zamanaşımına uğradığı takdirde kişi itiraz davası açma hakkını yitirmektedir.
Oturum başvurusunun reddine itiraz davası ’Sakalako Sasamartlos Administraciuli Sakmeta Kolegias (Bölge İdare Mahkemesi)” nda açılmaktadır. Bu dava sürecinin uzman avukatlar tarafından, hukuki takibinin yapılması halinde olumlu sonuç alınabileceği gibi üç ila altı aylık bir süre zarfı içerisinde neticelenmektedir.
Gürcistan Ulusal Servis Ajansı tarafından oturum başvurusunun reddine gerekçe gösterilen bazı maddeler şunlardır: Gürcistan Medeni Kanunu ’Yabancıların ve Vatansız Kişilerin Yasal Statüsü” bölümünün ’Gürcistan Oturum İzni Reddi Nedenleri” başlıklı 18. Maddesinin birinci fıkrasının a bendi ’Devlet ve/veya kamu güvenliği menfaatlerinin korunmasını sağlamak adına Gürcistan da ki yaşamının verimsizliğine ilişkin yetkili organın kararı” ve yine 18. Maddenin birinci fıkrasının c bendi ’Gürcistan devlet güvenliğini ve/veya kamu düzenini tehdit eden faaliyetleri yürütmektedir.” şeklindedir. Gürcistan Medeni Kanunu ’Yabancıların ve Vatansız Kişilerin Yasal Statüsü” bölümünün ’Gürcistan Oturum İzni Reddi Nedenleri” başlıklı 18. Maddesinde sekiz farklı red gerekçesi bulunmaktadır. Genellikle Türk vatandaşlarına yukarıda belirttiğimiz bendler gerekçe olarak gösterilmektedir. Bu iki bentte belirtilen durum ne yazik ki oturum başvurusunda bulunan kişinin gerçek hukuki durumunu yansıtmamaktadır. Bu gerekçelerin aksi ispat edilerek karar olumlu yönde düzeltilebilir.
Ayrıca başvurularının olumsuz sonuçlanmasının nedenleri arasında, alanlarında uzman olmayan kişiler tarafından işlemlerin başlatılması ve takibi esasında sürecin bilinçsizce yönetilmesi, oturum izni başvurularının reddedilmesine sebep olmaktadır. Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’daki ekibimiz öncelikle önleyici hukuk bazında vatandaşlarımızı bilgilendirmektedir. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini, bünyesinde bulunan Gürcü ve Türk avukatların ortak çalışmaları ile gidermektedir.
Saygılarımızla.(Av. Ceren Cebeci-Av.Fatih Sarıoğlu)