Perşembe, Kasım 21, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL MÜSİAD Türkiye'de 86, yurtdışında 68 ülkede 181 noktada

MÜSİAD Türkiye’de 86, yurtdışında 68 ülkede 181 noktada

  Yerlerin, göklerin ve ikisi arasındakilerin yegane sahibi Hay ve Kayyum olan Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun. Sizleri, selamların en güzeli, Allah’ın selamı ile selamlıyorum, esselamu aleyküm. Tohumlarını, 9 Mayıs 1990’da, bir avuç genç ve yürekli işadamlarının toprağa attığı MÜSİAD, 27 yılın sonunda kocaman bir çınara dönüştü. Kökleri Anadolu’nun Ahilik bilinci ile derinleşen, dalları dünyanın dört bir yanında erdemli ve ahlaklı iş yapabilme düşüncesi ile yeşeren MÜSİAD, bugün uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. Rabbime şükürler olsun, 27 yıldır hak yolunda bir an olsun durmadan, hep daha ileriyi düşünerek çalışan bir sivil toplum kuruluşunun yönetim kurulu üyesi olarak konuşuyorum. Bu yolda bizimle birlikte yer alan, kurucu başkanımız ve kurucularımız başta olmak üzere, MÜSİAD düşüncesine fikren, kalben ve bedenen destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.
  MÜSİAD, sadece bir iş adamları derneği değildir. 27 yıldır düzenlediğimiz bütün organizasyonlar, hazırladığımız raporlar, savunduğumuz fikirler ve inandığımız değerler, bunun göstergesidir. Biz iş adamlığını sadece para kazanmak, mevki elde etmek veya statü sahibi olmak için düşünmedik, asla da düşünmeyeceğiz. Bizim için iş adamlığı, toplumun dertleri ile dertlenmek, milletinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutmak ve lobilerin karanlık yüzlerine boyun eğmeden dik durabilmektir. Hamdolsun 27 yıldır MÜSİAD olarak hep birlikte dik durduk.
  Ünlü Gürcistan Şairi Şota Rusteveli der ki; ‘’Bir sevda peşinde değilsen eğer, düşman olur özün, kendi özüne.” Bu veciz söz, bireysel ve toplumsal hayatımızı şekillendiren vizyonu ortaya koyarken, 27 yıl önce yola çıkan MÜSİAD’ın anlam dünyasına da işaret etmektedir. Heyecanımızı ve coşkumuzla, kendi sevdamızın peşinde koştuk elhamdülillah..MÜSİAD olarak her zaman hem kendimizin hem de ülkemizin gelişimi için var gücümüzle çalıştık. Kendimizi geliştirdik evet; önceki başkanlarımızın vizyonu ve çalışma arkadaşlarımızın değerli çabalarıyla teşkilat yapımızı güçlendirdik. Bugün, Türkiye’de 86, yurtdışında 68 ülkede ise 181 noktada var olan bir MÜSİAD’a ulaştık.
Malumunuz üzere MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma olarak çok yoğun bir yılı geride bıraktı. 2016’nın mart ayında Romanya ile başlayarak Güney Afrika, Karlsruhe, Makedonya, Avustralya, Japonya, Sudan ve Amsterdam Şube açılışları, Bükreş, Viyana, Köln ve Frankfurt’ta AGİK programları gerçekleştirildi. Son olarak İngiltere’nin başkenti Londra’da şubemizin açılışını gerçekleştirdik. Çok yoğun ve verimli bir dönemi geride bıraktık çok şükür.
  2017 son dönemine girerken 3-5 Kasım tarihleri arasında Rotterdam, Den Haag, Utrecht Şubelerimizin açılışlarını ve Dünya Genel İdare Kurulu (DGİK) programımızı gerçekleştireceğiz. Devamında ise yıl sonuna kadar Tiflis, Bakü, Belçika şubelerimizin açılışları yapacağız. Yoğun bir dönem bizleri beklemekte. İnşallah hep beraber gayret ederek bu periyottan alnımızın akı ile çıkacağız. Öte yandan lobi faaliyetlerimizde teşkilatlarımız vasıtasıyla hızla devam etmektedir. Bu çalışmalarımızın bir neticesi olarak 20 Eylül’de MÜSİAD USA şubemizin organizasyonunda çok önemli misafirlerin katılacağı Dünya İş Zirvesi programını gerçekleştireceğiz inşallah.
  Türkiye’de bulunan Gürcü kökenli vatandaşlarımızın sayısına bakıldığında, iki ülkenin tarihsel bağlarının ne kadar güçlü olduğu da anlaşılıyor. Osmanlı yüksek bürokrasisinde de, çok sayıda Gürcü devlet adamı yer almıştı. 17 Gürcü Sadrazam, 173 Vezir, 6 Kaptan-ı derya, 23 padişah annesi ve daha burada sayamadığımız çok sayıda Gürcü kökenli vatandaşımız bunun göstergesidir. Bu Çalışkanlıkları ve sadakatleri ile tanınan Gürcü dostlarımıza, günümüzde Karadeniz başta olmak üzere, ülkemizin farklı şehirlerinde rastlamak mümkün. Aynı şekilde, Tiflis ve Batum başta olmak üzere farklı Gürcü şehirlerinde de, Türkiye’den gelen yurttaşlarımıza rastlamak çok olağandır. Onlar kanalıyla, uzun yıllardır, orta ve büyük hacimli ticari faaliyetler devam etmektedir. Fakat böyle sıkı bir ilişkinin olduğu iki ülkenin, Hınkel’i, Haçapuri’yi, Hamsiyi, Mısır Ekmeğini birlikte yiyen, Tulumun ezgileriyle, birlikte sevinen ve hüzünlenen iki ülkenin, ticari ilişkilere baktığımızda; dış ticaret rakamlarının, artış eğilimde de olsa, potansiyelin altında olduğu da görülmektedir.
  Öte yandan iki ülkenin ticari ilişkilerine baktığımızda,Türkiye’nin Gürcistan’a olan ihracatı, 10 yıl önce 200 milyon$ iken, 2016’da yaklaşık olarak 1,5 milyar$ rakamlaulaşmıştır. Türkiye’nin Gürcistan’dan ithalatı ise 10 yıl önce 300 milyon$ iken, 2016 yılında yaklaşık olarak 186 milyon$’adüşmüştür. Gürcistan’la olan ticaretimizde, en önemli ihracat kalemlerimiz otomotiv, maden, gıda ve demir-çelik ürünleri olurken, önde gelen ithalat kalemleri ise petrol ve türev ürünleri, otomotiv, ilaç, mineraller, gıda ve makine olmuştur. İnanıyorum ki, daha ileri adımlar atılacak ve konuşulacak rakamlar şimdikinden daha farklı olacaktır. 
  Türkiye, 2007 yılından beri Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı durumundadır. Gürcistan’a en çok doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında da Türkiye ilk sıralarda gelmektedir. Öte yandan 31 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan ve 10 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren bir protokol uyarınca, iki ülke vatandaşları birbirlerinin ülkelerine sadece kimlik bilgileri ile seyahat edebilmektir.
Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan istatistiklere istinaden, Gürcistan’da bugüne kadar, Türk müteahhitlik firmaları tarafından yaklaşık 3,5 milyar dolar tutarında proje üstlenilmiştir. Türk firmalarının faaliyet alanları, enerji santrali, turistik tesis, konut, karayolu inşası gibi alanlarda yoğunlaşmaktadır.
  Türk şirketleri Gürcistan’da yatırıma büyük ilgi göstermektedir. Bu bağlamda, Gürcistan’daki önemli Türk yatırımları arasında Tiflis ve Batum havaalanlarını, Paravanihidroelektrik ve Gardabani termik santrallerini, Batum Uluslararası Üniversite Hastanesi’ni, Tiflis yakınlarındaki Natakhtari bira ve meşrubat fabrikasını, yine Tiflis yakınlarında (Ksani) şişe fabrikası ile Borjomi ve Batum’daki beş yıldızlı otelleri saymak mümkündür.
  Karşılıklı olarak bu kadar yoğun olan ticari ilişkilere rağmen sıkıntılarda yaşanmaktadır. Türkiye-Gürcistan arasındaki ticaret sürekli bir artış eğilimi gösterse de iki ülke arasındaki dış ticaret rakamları ve Türkiye’nin Gürcistan’daki yatırımlarının miktarı potansiyelin altındadır. Türk firmalarının Gürcistan faaliyetlerindeki temel sıkıntısı finansman sorunudur. Ulaştırma sektöründe yaşanan sorunlar da iki ülke ticaretini olumsuz yönde etkilemektedir. Farklı ülkelerde şube açarken en büyük gayelerimizden biride bu sorunların çözümünde aktif rol almak, devletimize ve milletimize hizmet etmektir. Genel Kurulunu yapmakta olduğumuz MÜSİAD Batum şubemizde yeni yönetimi ile bu amaca hizmet edecektir. Karşılıklı ilişkilerinin büyük mesafeler kat edebilmesi için MÜSİAD’ın Tiflis ve Batumteşkilatları olarak elimizden gelen mücadeleyi göstermeliyiz.
  Bulunduğumuz ülke ve bölgede daha aktif ve girişken olmalısınız. Ticaret ve sanayi odaları, iş dünyasına hitap eden STK’larda daha çok yer alarak buralarda yönetim kadrolarında bulunmanız gerek kendiniz gerek kurumunuz gerekse ülkeniz için önemli faydalar vereceğini düşünmekteyiz. Bu yönde daha çok gayret edilecek inşallah. Bulunduğumuz bölgedeki Büyükelçiliğimiz Konsolosluğumuz ya da Ticaret müşavirliğimiz ile ilişkilerimizi geliştirmeli, buradaki akreditasyonumuzu sağlamalıyız. Sağlamalıyız ki daha etkin ve verimli faaliyetlerde bulunabilelim.
  Öte yandan güçlü teşkilatlar oluşturmalı, hali hazırda var olan teşkilatlarımızı da gerek kurumsal gerekse yönetsel açıdan daha güçlü bir hale getirmeliyiz. Teşkilatlarımız ile bulundukları bölgelerde oluşturduğumuz yerel güç, merkezi daha güçlü kılmaktadır. Yerelde güçlülük merkezde de güçlü bir yapıyı temin edecektir her daim.
  Üyemize daha çok fayda sağlamamız açısından iş geliştirmeye önem vermeliyiz. Bulunduğumuz bölgedeki muhatap kurumlarla Mou ve partnerlik anlaşmaları imzalayarak yeni networkler kazanmalıyız. Bu da işin geliştirilmesi açısından önemli kazanımlar sağlayacağını düşünüyorum. Sözlerime son verirken, siz MÜSİAD dostlarına yürekten teşekkür ediyorum. MÜSİAD Batum Şubemizin Genel Kurulunun rabbim’den hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Hep birlikte, daha da güçlenerek, azimle, inançla çalışmaya devam edeceğiz. Allah’ın bereketi ve mağfireti üzerimize olsun.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!