Haber: İlker ÇAKAN
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğinin; “DKİB’in 2017-Nisan ayı bölgemizden gerçekleşen ihracat” konulu yazılı açıklaması şöyledir; “Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ilk 4 ayında (Ocak-Nisan) 475.374.949 USD $ tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine (2016 yılı ilk 4 ay ihracatı 468.866.611 USD $ olarak gerçekleşmişti) göre % 1,4 oranında bir artış yaşanmıştır. 2017 yılı ilk 4 ayı ayında Bölgemizden gerçekleşen ihracatın iller bazında olmuştur.
İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ve Rize illeri ihracatında bir önceki yılın 4 aylık aynı dönemine oranla artış yaşanmamasına rağmen, Artvin ili ihracatında % – 16,2 oranında düşüş yaşanmış, Gümüşhane ili ihracatında ise madencilik ürünleri ihracatında yaşanan artışa bağlı olarak yüksek oranlı, % 149 seviyelerinde bir artış yaşanmıştır.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2017 yılı ilk dört ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla % 3,7 düşüşle 310.610.238 USD tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, % 14,3 oranındaki artışla 64.671.767 USD tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve % 28 oranındaki artışla 45.266.526 USD tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır.
Bölgemizden 2017 ilk dört ayında 98 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Almanya, Fransa, Gürcistan ve Rusya Federasyonu olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de Fransa ve Gürcistan’a yönelik ihracatımızda düşüş yaşanmasına karşın, İtalya’ya % 2, Almanya’ya % 3 ve Rusya’ya yapılan ihracatımızda % 45 oranında artış yaşanmıştır.
İhracatımızda her ne kadar artış hızı yavaşlamasına rağmen önümüzdeki aylarda, yüksek oranlı artış hızına tekrar dönüleceğini ummaktayız. Özellikle referandum sürecinin tamamlanması sonrasında piyasaların beklemiş olduğu istikrar ortamının oluşması, bütün hızıyla Hükümetimizin de ekonomik reformlara odaklanarak iş aleminin ve ihracatçımızın beklediği reformların hızlı ve kararlı bir şekilde uygulamaya koyacak olmasının oluşturacağı olumlu hava aynen ihracatımıza da olumlu yansıyacaktır. Özellikle en önemlibeklentilerimizden olan bürokrasi ayağında yaşanan ve 1930’lardan kalma gereksiz ve hiçbir amacı bulunmayan izin prosedürlerinden kaynaklı sorunların yeni uyum yasaları ile ortadan kaldırılması, bürokrasinin müşteri memnuniyeti ve vatandaşın emrinde, hizmetinde olma misyonuna dönüş yapması, iş aleminin en öncelikli beklentileri arasında bulunmaktadır.
Bunun yanında, son günlerde özellikle ihracatçımızın en önemli ve vefakâr finansman kaynağı olan Eximbank kredilerindeki kredi tahsislerinin çok daha hızlı bir şekilde ve önceden olduğu gibi 3 iş günü içinde yerine getirilmesine yönelik Eximbank’a gerekli kaynak tahsislerinin yapılması ile ihracatımız büyük bir sıçrama yapacaktır.
Ayrıca, Bölge ihracatımız açısından önemli pazarlarımız arasında yer alan Rusya Federasyonu’nun bir kısım yaş meyve sebze ürünlerimize uygulamış olduğu ambargoyu, Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün Rusya Devlet Başkanı ile yapacak olduğu görüşme sonrası kaldırılmasının kuvvetle muhtemel olması ihracatımız açısından en fazla önemsediğimiz konuların başında yer almaktadır.”