Salı, Nisan 16, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Karadenizin güzide turizm ve tatil kenti Batum

Karadenizin güzide turizm ve tatil kenti Batum

  Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyetinin  başkenti olan Batum; Karadeniz kıyısındaki güzel bir tatil liman kentidir. Nüfusu 190,000 (2013 sayımı) olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermekte olup, subtropikal bir bölgede yer almaktadır. Özellikle narenciye ve üzüm elma gibi tarımsal ürünler bakımından zengindir. Son zamanlarda turizm sektöründe marka oteller Batum’a yatırım yapmıştır.
  İnşaat sektöründe ise yapılaşma önemli bir ivme kazandı. 2016 ylı turizm sezonunda Batum’da büyük yoğunluk yaşadı. Otellerde yer bulmak ve kiralık ev bulmak oldukça zordu. Bu yıl turist olarak gelen ülkelerin başında Rusya ve Ukrayna vatandaşları ön sırada yer aldı. Gürcistan’da çok çeşitli turizm hizmetleri sunulmaktadır. Batum’da Gürcistan yöresel yemeklerinin dışında her ülke yemek kültürünü de bulmanız mümkündür. Bu nedenle bu yıl yaşanan yoğunluk nedeniyle otelcilik sektöründe yeni otellerin yapılacağı ve konut yapımına daha çok ağırlık verileceği söylenmektedir.
  Batum; Transkafkasya Demiryolu’nun ve Bakü petrol boru hattının son bulduğu önemli liman ve ticaret merkezidir. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktadır. Meyve sebzeler doğal olup, herçeşit sebze ve meyveyi bulmanız mümkündür. Üzüm çeşidi yönünden oldukça zengindir. Batum halk pazarında çok çeşitli üzüm üretimini görmeniz mümkündür. Batum’a gelen turistlerin en çok ilgi gösterdikleri konular deniz ve dağ turizmi, Botanik Parkı gezisi ve Teleferikle havadan Batum şehir gezisi ve teleferikin son nokta tepesinde Batum’u temaşa etmek ve Batum’u gezisini fotoğraflarla hatıralandırmak. Kısaca Batum her yönüyle güzel bir turizm kentidir. Petrol rafinerisi ve gemi yapımcılığıyla da tanınmıştır.Türkiye’yi karayoluyla Gürcistan ile Azerbaycan ‘a ve Orta Asya Cumhuriyetlerine bağlayan Sarp Sınır Kapısı Batum’a açılır.
  Batum önemli bir liman kentidir. Aynı zamanda önemli bir tatil merkezi olan kent, botanik bahçeleri ve tropik bitkileri bakımından zengindir. Bunların dışında şehrin görülmeye değer yerleri arasında; Osmanlı döneminden kalma Orta Cami, Acara Devlet Müzesi, Roma döneminden kalma Apsaros Kalesi, Gürcistan mimari karakterini yansıtan Eski Postane Binası, Karadeniz kıyısındaki Batum Devlet Parkı, Akvaryum Parkı, Yunus Balıkları gösterisi sayılabilir. Ayrıca; Batum Bulvarı, Piazza Meydanı, Tiyatro Meydanı, Avrupa Meydanı ve Medea Heykeli, Chacha Tower diğer görülecek yerler arasında yer alır.
  Batum’da subtropikal iklim egemendir. Kentte ve çevrisinde subtropikal bitkiler yetişir. Batum’da ortalama sıcaklık 14 °C’dir. En soğuk ay olan Ocak ortalaması 6 °C olarak ölçülür. En sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos ortalaması ise 22 °C olarak gerçekleşir. Batum’da en düşük sıcaklık olarak -7°C ve en yüksek sıcaklık olarak da 40°C kaydedilmiştir.
  Türkiye’de yaptığı havalimanlarıyla tanınan TAV’ın yeniden inşa ettiği Uluslararası Batum Havalimanı 2007 yılında açıldı. Batum, Mahincauri istasyonundan başlayan demiryoluyla da Tiflis’e bağlanır.Sarp Sınır Kapıs’ndan Gürcistan’a açılan karayolu Batum’dan geçer.
  THY 2008 yılından itibaren İstanbul-Batum uçuşlarını başlatmıştır. Türkiye vatandaşları pasaport ve vize aranmaksızın Batum Havaalanı’na inerek Artvin-Hopa ilçesine gelebilmektedirler. Ayrıca Trabzon’dan her gün Batum’a karayoluyla otobüs seferleri düzenlemektedir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!