Perşembe, Kasım 21, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Trabzonun ekonomik durumu

Trabzonun ekonomik durumu

  Trabzon kültürel ve sosyal yönden gelişmiş olmasına rağmen, beklenen ekonomik gelişmeyi sağlayamamıştır. İlin ekonomisi halen tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. En önemli geçim kaynağı çay ve fındık olup, mısır, lahana ve patates de kayda değer ürünler arasındadır. Hayvancılık daha çok süt ve süt mamulleri üretimine yönelik olarak yapılmaktadır. Daha çok büyükbaş hayvan beslenmektedir. Balıkçılık da, Trabzon ili için önemli bir geçim kaynağıdır. Trabzon ili; kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla, sanayi iş kolunda çalışanların toplam istihdama oranı bakımından Türkiye ortalamalarının altındadır. Tarım kolunda çalışanların toplam istihdama oranı ise Türkiye ortalamalarının üstündedir.
  Trabzon ilinin arazi yapısı büyük çaplı sanayi tesislerinin kurulumu için uygun olmayıp, imalat sanayinde sayılabilecek belli başlı alanlar; un ve kepek, süt mamulleri, balık yağı ve unu, hazır giyim, mefruşat, ayakkabı, kereste, beton direk, lastik ve plastik ürünler, PVC boru, bakır, çinko, kurşun, alüminyum, kurşun mamulleri, boru, galvanizli saç, tuğla, metal, otomobil yan sanayi ve cerrahi dikiş malzemesi imalatıdır. İlde 1992 yılında özelleştirilen bir adet çimento fabrikası mevcuttur.
  Arsin Organize Sanayi Bölgede başta gıda, makine, orman ürünleri, cam sanayi olmak üzere 16 farklı sektörde üretim yapılmaktadır. Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi, 364 milyon dolar ihracat ve 20 milyon dolar ithalatı ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesinde toplam 30 firmaya arsa tahsisi yapılmış olup, bu firmalarda yaklaşık 450 kişi istihdam edilmektedir. Bölge, tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde yaklaşık 2.000 kişiye iş imkanı sağlayarak, Trabzon ilinin istihdam sorununun çözümüne katkı sağlayacaktır.
Trabzon Serbest Bölgesi 2015 yılı sonu itibariyle ticaret hacmi 375 Milyon Dolar olup, Serbest Bölge, ilk ticari faaliyete başladığı 1992 yılından bugüne kadar toplam 1,6 Milyar Dolar ticaret hacmine ulaşmıştır. Trabzon’un Arsin ilçesinde 983.420 m2’lik sahada kurulan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 85 sanayi parselinin tamamı 83 firmaya tahsis edilmiştir.
  Bölgede başta gıda, makine, orman ürünleri, cam sanayi olmak üzere 16 farklı sektörde üretim yapılmaktadır. Çalışan tesislerde yaklaşık 4.473 kişi istihdam edilmektedir. Arsin Organize Sanayi Bölgesi, 364 milyon dolar ihracat ve 20 milyon dolar ithalatı ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca; Trabzon’da 13 küçük sanayi sitesinde 1.235 işyeri bulunmakta olup, bu işyerlerinde 8.117 kişi istihdam edilerek üretim yapılmaktadır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!