Haber: İlker ÇAKAN
Amasya Üniversitesinin Mevlana Değişim Programı kapsamında on dört (Kırgızistan, Bosna Hersek, Fas, Azerbaycan, Gürcistan, Kosova, Çin, Tayland, Kazakistan, Hindistan , Rusya, Makedonya, Sudan, Malezya) ülkeyle anlaşması bulunuyor. Üniversitenin anlaşmalı olduğumuz ülkelerle karşılıklı ziyaretleri sürüyor. Son olarak Tayland Rajamangala Teknoloji Üniversitesinden biri rektör yardımcısı olmak üzere üç akademisyen on öğrenciyi Amasya Üniversitesini ziyaret etti. Tayland ekip, üniversiteni birimlerini ziyaret edip kendileri için hazırlanan kültürel birçok etkinliğe katıldılar. Konuk ekibe geçtiğimiz aylarda Tayland’a bir ziyarete bulunup Rajamangala Teknoloji Üniversitesiyle Amasya Üniversitesi adına Mevlana Değişim Programı protokolünü imzalayan Öğr. Gör. İsmail Yolcu mihmandarlık yaptı.
Yolcu Tayland ekibinin ziyaretiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: ‘‘2015 Mevlana Ziyareti Kapsamında gittiğimiz Tayland’da Rajamangala Üniversitesi ile Mevlana Protokolü yaptık. Bunun yanında Rajamangala Üniversitesinin rektörünün talebi ile kültürel işbirliği anlaşması da imzaladık. Bu kapsamda Rajamangala Teknoloji Üniversitesin verildi den on dört kişilik ekip üniversitemizi ziyarete geldi. İki amacımız vardı: üniversitemizi ve üniversitemizin kurulmuş olduğu şehrimizi tanıtmak. Bunu yaparken de geleneksel Türk kültürünü Taylandlı misafirle rimize yaşatarak istedik. Bu kapsamda yaptığımız programda şehir ve müze gezileri çerçevesinde şehrin tarihi olarak tanıtılması, Geleneksel Türk Okçuluğu dersi, Ebru Sanatı çalışması, Türk Halk Oyunları çalışması yaptık.
Onlar da bir gün boyunca kendi halk kültürlerini Halk Oyunları Kulübüne üye öğrencilerimize öğrettiler. Ayrıca Dağcılık Kulübümüz tarafından doğal kaya tırmanışı eğitimi. Aynalı Mağara’da emniyetli ve emniyetsiz çıkış, iniş teknikleri ile kamp kurma teknikleri gösterildi.”
Rajamangala Teknoloji Üniversitesinden akademisyen Wacharaphong Got, Amasya Üniversitemizin birimlerini çok modern ve donanımlı bulduğunu belirterek dünyaca ünlü Türk misafirperverliğini yakından tanımaktan son derece mutlu olduğunu belitti. Mevlana Değişim Programının amacının kültürel etkileşim olduğunu söyleyen Got; üniversiteye yaptıkları ziyaretin iki kültüre ait yeni şeyler öğrenmek için büyük fırsat olduğunu söyledi. Konuk öğrencilerden Hachiraporn Zine ise Amasya’da ve Amasya Üniversitesinde olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.