Cumartesi, Mayıs 11, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL İranla varılan nükleer anlaşma bir açılım mı, fiyasko mu?

İranla varılan nükleer anlaşma bir açılım mı, fiyasko mu?

 Tahran ile Almanya ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin’in oluşturduğu P5+1 grubu arasında İran’ın nükleer programına dair yürütülen müzakereler anlaşmayla sonuçlandı.
Avrasya coğrafyasında uygulama safhasına koyduğu imparatorluk projesi için, “Küçük Şeytan” olarak tanımladığı Irak’ın enerji kaynaklarını denetimi altına alan Washington, – Suriye’ den sonra ilgisini “Büyük Şeytan” olarak adlandırdığı İran’a yöneltmiştir.
 Dünyanın üçüncü büyük petrol rezervlerine sâhip, OPEC’in ikinci büyük üreticisi konumuyla dünya petrol fiyatını belirleyebilen ender ülkelerden birisi olan İran, yıllık yaklaşık 34 milyar dolarlık petrol ihracatı yapmaktadır. İran’ın, Ortadoğu’yu Orta Asya ile birleştiren, petrol kaynaklarının yüzde 65’ini bünyesinde bulunduran, Körfez bölgesini ve Hürmüz Boğazı’nı denetleyen jeostratejik konumu gerek bölgesel gerekse küresel anlamda önem taşımaktadır.
  Basra Körfezi’nden Hazar Denizi’ne oradan da Umman Denizi’ne uzanan sahillerinin yanı sıra Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan ile uzun kara sınırlarına sâhip bulunan İran ayrıca, 812 trilyon m³’lük doğalgaz rezervleriyle, Rusya’dan sonra doğalgaz açısından da dünya ikinciliğini elinde bulundurmaktadır. Avrasya’da SSCB sonrası oluşan yeni jeopolitik haritada İran, kritik olarak önemli jeopolitik eksen rolü oynarken, aynı
  İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer gerilim Ağustos 2002’de başlamıştı. O dönem Batılı istihbarat servisleri ve bir İranlı muhalif grup doğudaki Natanz kentinde gizli nükleer tesis bulunduğunu duyurmuştu. BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) o tesisin uranyum zenginleştirilmesinde kullanıldığını açıklamıştı. Daha sonra Haziran 2003’te İngiltere, Fransa ve Almanya İran’la nükleer müzakerelere başladı. Son tur müzakereler ise 2013 yılının ağustos ayında Hasan Ruhani’nin İran cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başladı. ‘Nükleer anlaşma’ Ruhani’nin seçim vaadiydi.
  P5+1 grubunun İran’la vardığı anlaşma nükleer programını kısıtlaması karşılığında Tahran’a uygulanan yaptırımların hafifletilmesini öngörüyor. Tarihi Anlaşmaya göre:
  *BMGK onayından itibaren anlaşma 90 gün sonra yürürlüğe girecek.
  *Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İran’a yaptırımlara dayanak oluşturan 7 BMGK kararı iptal edilecek.
  *Silah ambargosu 5, füze ambargosu 8 yıl daha yürürlükte kalacak.
  *Uranyum zenginleştirme oranı 15 yıl boyunca yüzde 3.67’yi geçmeyecek.
  *Bomba için zenginleştirilmiş uranyum üretebilecek santrifüjlerin 3’te 2’si kaldırılacak.
  *Zenginleştirilmiş uranyum stoğunun yüzde 98’i elinden çıkarılacak.
  *İran, Fordo nükleer tesisini bir teknolojik merkeze dönüştürecek. Bu tesisteki santrifüjler izotop üretiminde kullanılacak.
  *Tahran yönetimi, gelecek 15 yıl içinde herhangi yeni bir ağır su reaktörü inşa etmeyecek. Arak ağır su reaktöründe değişikliğe gidecek.
  *P5+1 ülkeleri ve İran yılda en az 2 kere olmak üzere bakanlar düzeyinde toplantılar gerçekleştirip nükleer anlaşmanın gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini değerlendirecek.
  *İran anlaşmayı ihlal ederse, 65 gün içinde yaptırımlar geri getirilecek.
  *Yeni BMGK kararı 10 yıl geçerli olacak.
  *Tahran’ın BM tarafından gelecek askeri tesislere giriş talebini sorgulama hakkı olacak.
  İran’a ambargonun kalkması Türkiye’ye ve Bölgeye olumlu yansıyacaktır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!