Haber: İlker ÇAKAN
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Türkiye-Gürcistan ekonomik ilişkileri ve bölgenin ekonomik önemi” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Gürcistan Batumu bir turizm kenti olarak görmektedir
“Gürcistan birgeçiş güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Kafkasyaya açılım buradan başlamaktadır.Gerek Rusya gerek Türki Cumhuriyetlere bu güzergah üzerinden geçilmektedir.Gürcistan’nın ekonomik üst olarak yaptığı çalışmalar vardır.Tırların Batum içinden geçmesinden dolayı özellikle yazın sıkıntı yaratmaktadır. Bu nedenle yaz mevsiminde Tırlara sınırlı geçiş verilmektedir.Gürcistan Batumu bir turizm kenti olarak görmektedir. 2013 yılında Bakakınlar Kurulundan çıkan kararla Muratlı Kapısının açılmasına karar verildi.Cankurtaran tünelinin açılması birlikte Tırlar Muratlı kapısından Batum şehir merkezine uğramadan direkt Kobuleti’den Tiflis devlet karayoluna geçeceklerdir. Bununla ilgili projemiz vardır.Gürcistan’ın bu projenin hayata geçmesi için yapılan anlaşma gereği 8 kmlik bir yolu yapması gerekir. Yapıcak bu yol, güzerhah üzerine yapılacak barajdaki su seviyesi yapılacak yoldan aşağı seviyede olduğunu tespit ettik.Bu kapı bu yoğun Tır trafiğini hafifletecektir. Sarp Sınır kapısı yoğun tır trafiğinin artmasından dolayı kapıda aşırı gecikmelere neden olmaktadır. Bu nedenle bu projenin kısa zamanda hayata geçmesi için Gürcistanın Muratlı Kapısının açılması konusundaki işlemleri hızlandırılmasını bekliyoruz.
Gücistan bölgede lojistik bir aktör
Tırların Muratlı kapısndan geçmesi ve yolcu girişinin sadece Sarp Sınır Kapısından yapılması büyük önem arz etmektedir.Tırların Batum içinden geçmesi zaman aksamalara sebebiyet vermektedir. Dolaysıyla Batum içinden geçen tırlar görüntü kirliliğine neden elmaktadır. Yapılan anlaşma ile Gücistan’ın bölgede lojistik bir aktör olmasına katkı yapacağımızı düşünüyorum. Ayrıca iki ülke arasında siyasi görüşme olmasada Gürcistan ile Rusya arasında yaptığımız arabulucuk girişimleri sonucu Gürcistan mallarının Rusya’ya girmeye başlaması ile birlikte iki ülke arasında ticari ilişkiler başlamıştır.
Türki Cumhuriyetlerindeki ticari rakamlara baktığımızda biz yokuz
Gürcistandaki demiryolu uzantısının 20 km.lik bir demiryolu ile Hopaya kadar gelmesini istiyoruz.Böylece Türkiye’den gelen demiryolu uzantısı ile birlikte Asya’ya ve Kazakistan’a bağlanmamızın önemli olduğunu düşünüyorum.Gemilerin Volga Nehrinden Hazar Denizine indirilmesi projemizde vardır. Türki Cumhuriyetlerindeki ticari rakamlara baktığımızda biz yokuz.Doğu Karadeniz limanlarından kalkan gemilerle ve gerekse yapılacak yeni demiryolu projesi ile buralara ulaşmamız gerekir. Sarp ve Muratlı Kapısının yeni sisteme göre dizayn edilmesi gerekmektedir.Hazar Denizine kadar uzanan İpekyolu projesinide hayata geçirmek için yoğun gayretlerimiz devam etmektedir. Türkiye- Gürcistan Haberci Gazetesinin iki dilde yayınlanması önemlidir.”