Cumartesi, Nisan 27, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL TBMM Başkanı Cemil Çiçek: "Kıbrıs Türkü 1974 öncesine döndürülemez"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: “Kıbrıs Türkü 1974 öncesine döndürülemez”

 Haber: İlker ÇAKAN
  TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 40. yıl dönümü dolayısıyla KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı ile Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı Mücahitler Derneği heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk’ünün, 1974 öncesine döndürülemeyeceğinin altını çizerek, Türkiye olarak bir an evvel kalıcı barışın tesisini arzu ettiklerini, kalıcı barışın da adil ve eşit olması gerektiğini söyledi.
  Kıbrıs Barış Harekatı’nı armağan eden şehitleri rahmetle, gazi ve mücahitleri saygıyla andıklarını dile getiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Gerek Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz gerek anavatan Türkiye olarak bugün neye sahipsek şehitlerimize, gazilerimize ve mücahitlerimize borçluyuz,” diye konuştu. Kıbrıslı Türkler’ in büyük zulme maruz kaldığını anlatan Çiçek, işlerin tahammül edilemez noktaya geldiğinde, Türkiye’nin anlaşmalardan doğan hakkını kullanarak barış harekâtını gerçekleştirdiğini ve adada barışın sağlandığını söyledi.
  Kıbrıslı Türkler’in bu süreçte bir devlete sahip olduğunu dile getiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bir devlete sahip olmanın öneminin, bu kazanımların kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade etti. KKTC’nin bu sürede önemli mesafe aldığının altını çizen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birlikte yapılacak şeyler olduğunu da belirtti. Kıbrıs meselesi Türkiye’nin milli davası olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şunları kaydetti:
  “Hükümetleri aşan, hükümetlerin üstünde devlet politikasıdır. Her gelen hükümet bu davaya tüm imkânlarıyla sahip çıkmış, Kıbrıs Türk’ünün yanında olmuş ve bundan sonra da olmaya devam edecektir. Orada çok acılar yaşandı. Dünya işine geleni duyuyor, işine gelmeyeni duymuyor. Türkler ile ilgili acılar, sıkıntılar söz konusu olduğunda genellikle medeni dünyanın kulakları sağırdır. Ciddi acılar yaşandı, bebekler katledildi. Bunlar hala hafızalarımızda. Bu acıyı her zaman hissetmemiz lazım. Bir toplum acılarını, yaşadıkları felaketleri unutursa geleceği sıkıntıya girer.”
  TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs Türk’ünün 1974 öncesine döndürülemeyeceğinin altını çizerek, Türkiye olarak bir an evvel kalıcı barışın tesisini arzu ettiklerini, kalıcı barışın da adil ve eşit olması gerektiğini söyledi. Adada iki devlet ve iki halk olduğunu ifade eden Çiçek, “Türk varlığı orada azınlık değil, eşit halktır. Dolayısıyla iki devlet, iki eşit halk ve siyasi eşitlik temelinde çözüm olursa barış kalıcı olur. Aksi halde ‘barış yaptık’ deriz, sonra başka türlü yeni acılar çıkar. Bir daha bu acıları yaşamak istemiyoruz” dedi.
  Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin çözümü istediğini ve Annan Planı’nın oylandığı 2004 referandumunda bu iradeyi ortaya koyduğunu anlatan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Oyunbozan Rum tarafı oldu. Cumhurbaşkanları değişiyor ama politika değişmiyor. Bir şey yapıyormuş gibi gözüküyor, hiçbir şey yapmıyor. Zamana yayarak, ayak sürüyerek dış kamuoyunu aldatmanın ve oyalamanın gayesi içinde” diye konuştu.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Amasya İl Emniyet Müdürlüğünden polis şehitlere vefa örneği

Kurulduğu 10 Nisan 1845 tarihinden bugüne kadar huzur ve düzenin sağlanması için görevini sürdüren Polis Teşkilatımız 10 Nisan'da kurulduğu için 10 Nisan'ı her yıl...

Gümrük kapılarında kaçakçılığı engelleme

Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza ekiplerinin, kaçakçılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirdiği risk analizi ve hedefleme çalışmaları neticesinde; Habur, Sarp, Üzümlü, Sabiha Gökçen ve Trabzon Havalimanı Gümrük...

Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?

Avrupa Birliği (AB), Yunanların ve Rumların tüm girişim ve baskılarına rağmen Aralık ve Mart zirvelerinde AB-Türkiye ilişkilerini ele almaktan kaçındı ve daha sonraki zirvelere...

Ufo gerçeği

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi ve www.habergunebakis.com İnternet Haber Sitesi köşe yazarı Ressam-Yazar-Bioenerjist Şaziye Aslı Çuahadar’ın Ufo Araştırmacısı- Yazar Kuzey Atacan’la “Ufo gerçeği” konulu yaptığı özel...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!